Ajankohtaista

Villiinny yrteistä - katso yrttiviikon reseptit Ruokalasta!

Julkaistu:

Täällä viikolla vietetään yrttiviikkoa. Tuoreyrtit ovat myös Vuoden vihannes 2012.
Suomalaiset käyttävät tuoreita yrttejä  sekä arki-, että juhlaruokien valmistuksessa. Yrttejä käytetään läpi vuoden. Monet kasvattavat yrttejä kotona ikkunalaudalla, kesällä ulkona pihalla tai parvekkeella. Yrttisatoa saadaan kauppoihin ympäri vuoden kasvihuoneilta ja kesällä avomaalta.

Tuoreyrttien käyttö onkin nelinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Yrtit viimeistelevät ruoat, myös juomat ja leivonnaiset.  Yrteistä saadaan makua, väriä ja tuoksua. Yrttejä käyttämällä on mahdollista vähentää liiallista suolan käyttöä. Yrtit vetoavat kaikkiin aisteihin, ja yrttien tiedetään tuottavan hyvää oloa. Yrttien sisältämät fenoliset yhdisteet vaikuttavat suotuisasti ihmisen elimistössä.

Suomalaisten suosikkiyrttien listan kärjessä ovat perinteiset tilli, persilja ja ruohosipuli. Tästä kolmikosta käytetään yhteisnimitystä maustevihannekset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Basilika on myös suosittu yrtti ja sitä kulutetaan yhtä paljon kuin muita yrttejä yhteensä. Kannattaakin tutustua erilaisiin yrtteihin, pelkästään kasvihuoneviljelyssä Suomessa on yli 30 erilaista tuoreyrttiä.

Säilytä tuoreyrtit viileässä. Poikkeuksena helposti paleltuvat basilika ja sitruunamelissa, jotka säilytetään huoneenlämmössä. Suojamuovi on hyvä jättää paikoilleen kuivumista ehkäisemään.

Kastele yrttejä runsaasti. Suurilehtiset yrtit kuivuvat helposti, joten kastele niitä säännöllisesti.

Ruoanvalmistuksessa tuoreyrtit lisätään lopuksi valmiiseen ruokaan. Käytä niitä määrällisesti kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin kuivattuja.

Tuoreyrttejä voi pakastaa, kuivata ja säilöä öljyyn tai etikkaan.

TILLI

Tilli on vanha mauste- ja lääkintäkasvi, joka on kotoisin Välimeren alueelta. Kruunutilliä on saatavilla syksyllä. Sillä maustetaan rapuja ja säilykkeitä.

Ympäri vuoden saadaan lehtitilliä, joka sopii kastikkeisiin, salaatteihin, uusille perunoille, kaali- ja liharuokiin, maustekurkuille, yrttijuustoihin, voileiville, keittoihin ja koristeeksi. Erityisen hyvin tilli kuitenkin sopii kala- ja äyriäisruokiin.

PERSILJA

Koristeellisesta persiljasta on olemassa niin sileä- kuin kähärälehtinenkin muunnos.

Persilja on hyvin vanha maustekasvi. Persilja sisältää runsaasti C-vitamiinia sekä karoteenia, josta elimistössä kehittyy A-vitamiinia.

Se sopii keittoihin, kastikkeisiin, yrttivoihin, kasvisruokiin, muna-, juusto- ja pastaruokiin, lihan, kalan ja lintujen mausteeksi sekä voileipiin.

BASILIKA

Basilika on miedon makuinen. Siitä löytyy myös sitruunan sekä kanelin makuiset lajikkeet.

Basilika sopii erittäin hyvin tomaattiruokiin, salaatteihin, pastaruokiin, keittoihin ja kasvisruokiin. Se on myös erinomainen kumppani kalalle ja vaalealle lihalle kuten vasikalle, possulle ja broilerille. Sitä voi myös syödä sellaisenaan leivän päällä.

Basilika ei kestä kylmää eikä vetoa, vaan se säilytetään huoneenlämmössä, mielellään vesiastiassa kuivumisen estämiseksi.

SALVIA

Salvia on voimakkaan makuinen ja sopii rasvaisiin ruokiin. Sen maku on karvas, aromaattinen ja hyvin hallitseva. Salvian lehtiä ei tarvitse ollenkaan murskata, ne voi lisätä ruokaan kokonaisena valmistuksen alkuvaiheessa.

Salvialla maustetaan sianlihaa, maksaa, veri-, lintu- ja kanaruokia, riisiä, pitsoja, kastikkeita, tomaatti-, sieni- ja kurkkuruokia.

Yrttireseptejä


>>Tilli-katkarapupasta

>>Savumuikkuja ja tilliöljyä

>>Yrttiohratto

>>Kananpojan yrttisalaatti

>>Yrteillä ryyditetty uunikuha

>>Lipstikka-kurkkukeitto

>>Saltimbocca alla romana

>>Basilikasemifreddo ja marjasalaatti

>>Tomaatti-mozzarellasalaatti

>>Basilika-jogurttisorbetti

>>Täältä löydät lisää yrttireseptiikkaa


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt