Itsenäisyyspäivän illallinen Marskin tapaan - katso reseptit Ruokalasta!

Julkaistu:

Marsalkka Mannerheim oli suuri hyvän ruoan ystävä. Hän jätti oman nimensä suomalaiseen ruokakulttuuriin. Hän jopa kirjoitti usein muistiin reseptit joista piti. Ruoan ei tarvinnut olla hienoa tai erikoista, vaan huolella hyvistä raaka-aineista valmistettua.
Mannerheim oli hyvin tunnettu vieras Helsingin parhaissa ravintoloissa. Monet vielä niistä nytkin valmistavat hänen nimikkoruokiaan, joista ehkä tunnetuin on vorschmack.

Marsalkka Mannerheim oli hyvin tarkka pöytätavoistaan ja hän myös näytti, kuka oli isäntä pöydässä.

Marskin pöydässä oli tarkoin määritelty istumajärjestys. Istuutuminen tapahtui kevyen kumarruksen jälkeen yhtä aikaa. Pöytäpuheet aloitti aina Marski määräten puheenaiheet.

Sodankäynnistä ei puhuttu, eikä Marski sietänyt lörpöttelyä. Ruokapöydässä ei myöskään ollut lupa tupakoida. Ennen ateriaa nautittiin ”Marskin Ryyppy” piripintaan täytetyistä huurteisista pikareista. Ryyppy nautittiin istualtaan, eikä sille lausuttu toivotuksia. Ryyppy nautittiin 2–3 kulauksella.

Marskin ryyppy
10 annosta

1 l akvaviittia
2 cl vermuttia
1 cl giniä

Sekoita kaikki ainekset ja laita pakastimeen. Kaada snapsilaseihin piripintaan ja nauti huurteisena.

Reseptit:

>>Marskin ryyppy

>>Vorschmack

>>Paistettua kuhaa Mannerheimin tapaan

>>Marskin omenatorttu


 


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt