Ravivihje: Toto5 Östersund 12.7.2020

Julkaistu:

Toto5
Kylmäveristen derbykarsinnat Östersundin Toto5-pelin kohteina.
Sunnuntain Grand Slam 75-kierros ravataan tällä viikolla poikkeuksellisesti Jägersron laukkakilpailuissa, jotka eivät ole Veikkauksen pelien kohteena.

Näin ollen katseet ja pelimerkit suunnataankin Östersundin raveihin, jossa kilpaillaan paikoista kylmäverihevosten Derby-finaaleihin niin tammojen, kuin oriiden ja ruunienkin puolella. Päivän ykkösnimi on tupsujalkojen erikoismies Öystein Tjomsland, jolla on asettaa vahva voittajaehdokas jokaiseen Toto5-pelin kohteena olevaan derbykarsintaan.

Artikkelin lopussa todennäköisyysarviot päivän Toto5-lähtöihin. Pelin jättöaika päättyy kuudennen lähdön starttiin kello 15.10.


Toto5-1

Suosikit: 2 Nordli Alma on äärimmäisen epävarma kilpailija, mutta kapasitettti riittää pitkälle ikäluokkatasollakin. Jomar Blekkanin suojatti voitti viime vuonna tammakriteriumin karsinnan ihan pystyyn. Finaaliin se lähti suursuosikkina ja oli etenemässä kierros jäljellä keulaan, mutta pilasi samantien helmasyntiinsä laukkaan. Tamman viimeisin ehjä juoksu on lokakuun alusta Momarkenista, jolloin se voitti keulasta varmoin ottein. Ravilla vaikeasti lyötävissä, mutta epäonnistumisriskikin on massiivinen.

7 Guli Anna jyräsi viime vuonna johtavan rinnalta tammakriteriumin ykköseksi ja Stefan Johanssonin suojatilla on varmasti tähdätty tänä vuonna juuri tähän kilpailuun. Viimeksi Bergsåkerissa sen juoksupaikka oli pitkässä letkassa kaukana kärjestä, josta se tuli rehellisesti maaliin asti. Nyt vuorossa on kolmas startti pitkän tauon jälken ja juoksun onnistuessa se on kaikille vaikea vastus.

Haastajat ja yllättäjät: 6 Lyngås Alfa suorittaa jatkuvasti tasaisen laadukkaasti ja se riittää tässä porukassa jo pitkälle. Viimeksi Momarkenissa se hävisi johtavan takaa voitonkin vain niukasti ja noteerasi samalla kovan täyden matkan volttituloksen.

1 Sjö Stjerna lukeutuu niin ikään tasaisen ravivarmoihin suorittajiin, mikä takaa huippuasemista jälleen hyvät menestyssaumat. Valmentaja Öystein Tjomsland on näiden rahakkaiden nuorten kylmäverilähtöjen erikoismies ja tamma on laiteltu nyt takuulla aivan terävimmilleen. Kunto on viime starttien perustella hyvällä mallilla.

4 Stömmens Berta vakuutti viimeksi Rättvikissä jyrättyään muut alleen keulahevosen kupeelta. Tamma polki maalisuoraa oikein vakuuttavalla tyylillä ja se kannattaa huomioida koventuvasta vastuksesta huolimatta aikaisin peleihin mukaan. Rattaille hyppää vahvistuksena Per Linderoth.

Juoksunkulku: Sjö Stjerna ja Stömmens Berta kiihtyvät voltista napakasti, joten ne lienevät terävimmät myös siivekkeiden takaa. Nordli Almalla tullaan eteenpäin, jos ravi maittaa.

Pelijakauma: Nordli Alma (15%) on merkittävästä laukkariskistä huolimatta alipelattu merkki ja kuuluisi kohota suosikiksi.

Ranking: A) 2,7 B) 6,1,4,5 C) 3,9,8

IS-pelisuositus - Toto5-1

Pieni: 2, 7, 6, 1, 4
Suuri: 2, 7, 6, 1, 4

Toto5-2

Suosikit: 8 Brenne Bernan huumori hyytyi Momarkenissa totaalisesti johtavan rinnalta ja ohjastaja päätyi keskeyttämään loppukaarteessa. Toissa kerralla Bjerkessä se oli huomattavasti parempi. Tamma liikkui takasuoralla ihan omia vauhtejaan ja leiskautti neljännestä ulkoa lyhyellä pätkällä keulaan ja voittoon. Viime vuoden tammakriteriumin kakkonen on kyvyiltään tosi kova, mutta viime startin jälkeen arvoitus.

1 Lille Fröken Stöenin kohdalla matalan voittosumman ei kannata antaa hämätä, tamma vaikuttaisi kyvyiltään aivan huippuluokan lahjakkuudelta. Viimeksi Sörlandetissa ohjastaja malttoi supersuosikin kanssa kirin kanssa aika pitkään, mutta oikeasta ohjasta nykäisyn jälkeen radalla ei liikkunut kuin yksi hevonen ja voitto tuli suorastaan mykistävään tyyliin. Tällä kertaa rattaille hyppää Ulf Ohlsson ja ennätyksessä saattaa olla vielä sekuntikaupalla ilmaa. Nappipaikalta kaikille kupongeille mukaan.

Haastajat ja yllättäjät: 7 Alfa Lina kilpaili Hagmyrenissä avoimessa nelivuotislähdössä ja tuli kaikki voimat tallella hienon näköisenä maaliin. Tamma oli huippuhyvä jo toissa kerralla Rommessa, vaikka huippulahjakas Grude Bambi jäikin lopussa edelle. Viime vuoden tammakriteriumissa se oli epäonnekas jäätyään kierros jäljellä hakaukseen ja asemat putosivat keskijoukkoihin. Lars Erik Karlssonin ajokki pystyy terävään avaukseen ja juoksun onnistuessa voittokaan ei yllättäisi.

5 Tigerliljellä on tähdätty tähän kilpailuun ja terävästi avaava tamma pystyy ravia polkiessaan kamppailuun ainakin totosijoista. Viimeksi Ulf Eriksson luovutti ajokillaan keulapaikan pois ja kohosi lopussa ulkoratoja pitkin vahvasti kakkoseksi. Ravilla se ottaa jälleen asemat kärkiryhmästä.

4 Briskeby Anna otti viimeksi jättiyllättäjänä hienon kirivoiton, mutta ravaavia suosikkeja vastaan voitto tulisi jälleen melko suurena yllätyksenä.

Juoksunkulku: Ykkösradassa on aina omat hankaluutensa, mutta normaalisti toimiessaan Lille Fröken Stöenillä on saumat puolustaa keulapaikka kiihdytyksessä. Myös Tigerlilje avaa lujaa, mutta sille riittänee suosiolla paikka keulahevosen peesistä.

Pelijakauma: Brenne Berna (64%) on reippaasti ylipelattu ja sen varjolla Lille Fröken Stöen (12%) ja Alfa Lina (7%) maistuvat.

Ranking: A) 8,1 B) 7,5,4 C) 2,3,6

IS-pelisuositus - Toto5-2

Pieni: 8, 1, 7
Suuri: 8, 1, 7, 5, 4

Toto5-3

Suosikki/varma: 12 Mjölner Apollon voittotehtailu katkesi viimeksi Bergsåkerissa, mutta esityksessä ei ollut suurempaa vikaa. Per Linderothin ajokki haki paalulta nopeasti keulapaikan haltuunsa ja tuli lopussa selityksittä lahjakkaan Lome Stormin ohittamaksi. Toissa kerralla Östersundissa se puolestaan voitti kärkipaikalta miten tahtoi. Takamatkan juoksuradalta Per Linderoth tähdännee aktiivisesti heti kohti keulapaikkaa ja siitä lähdön parhaan hevosen lyöminen tuntuu mahdottomalta tehtävältä.

Haastajat: Suosikin selvä ykköshaastaja 11 Zenit puristi viimeksi voittoon juostuaan päätöskierroksen johtohevosen ulkopuolella. Myös Hagmyrenin päivän ensimmäisessä stintissä se väänsi samalta juoksupaikalta väkevästi perille. Nyt se joutunee päästämään suosikin alussa etupuolelleen ja silloin lähdön voittaminen on tiukassa.

Suosikkikaksikon jälkeen tulee selvä hajurako seuraaviin. 7 Bara Snygg on nopea kiihdyttäjä ja voi saada tarkan reissun kärjen tuntumassa. Bergsåkerissa se piti keulapaikan hallinnassaan heti kiihdytyksessä ja veti sen jälkeen porukkaa maaliin asti.

3 Sölvsveds Atlas kilpailee hyvällä statistiikalla ja ravivarma ruuna voi onnistuessaan taistella paikasta kolmen joukkoon. Ruunalla on tältä vuodelta allaan vasta kaksi starttia ja se pystynee edelleen kohentamaan otteitaan pitkän tauon jälkeen.

9 Knallhatten sai viimeksi koneensa kunnolla käyntiin vasta päätöspuolikkaan alussa ja nousi hänniltä mukavasti viidenneksi. Ori pystyy taistelemaan tässä ainakin totosijoituksista.

Juoksunkulku: Sölvsveds Atlas saattaa ottaa aluksi porukan komentoon, mutta Mjölner Apollolla on saumat hakea kärkipaikka jo avauspuolikkaan aikana.

Pelijakauma: Oikein pelattu. Suosikkikaksikko erottuu muita selvästi.

Ranking: A) 12 B) 11,7,3,9 C) 4,6,1,2,5,8,10

IS-pelisuositus - Toto5-3

Pieni: 12
Suuri: 12

Toto5-4

Suosikit: Neljäs kohde on oriiden ja ruunien derbykarsintaa. Nostetaan lähdön niukaksi suosikiksi kovan rutiinin omaava 6 Järvsö Elling, joka saattaisi nappistartilla olla lähdön keulahevonen. Viimeksi Hagmyrenissä ori jäi huippuhienon näköisenä keulahevosen taakse kaikki voimat tallella pussiin ja säästöjuoksu palveli varmasti tätä starttia silmällä pitäen. Toissa kerralla se runttasi kovan täyden matkan volttituloksen johtavan rinnalta, vaikka ei valmentajan mukaan ollut edes aivan parhaimmillaan.

3 Grisleprinsen G.L. on yksi Öystein Tjomslandin tallin lukuisista huippulahjakkuuksista, jonka pohjat ovat vielä katsomatta. Viimeksi Momarkenissa se sai piippuhyllyn lähtöpaikasta huolimatta hyvän reissun parijonossa ja kiri kantoi juuri maalilinjan kohdalla ykköseksi. Oriilla on varmasti tähdätty tähän tehtävään ja se on oikeutetusti yksi kovista suosikeista.

Haastajat ja yllättäjät: 1 Gorm on sitkistynyt hienosti nelivuotiskaudelleen ja ykkösradalta terävä avaaja pystyy heittämään suosikeille kovan haasteen. Viimeksi se löysi kreivin aikaan kiritilat johtavan takaa ja spurttasi lennokkaasti ykköseksi. Bodenissa se täräytti suoraan auton takaa keulaan, eikä saanut enää vastusta. Svante Båthin suojatti kohtaa nyt kovempia kuin aikaisemmin, mutta pystyy tarkalla juoksulla jälleen paljoon.

10 Tekno Viking on kyvykäs hevonen, mutta ei kuitenkaan ihan suosikkien veroinen menijä ja voitto tulisi takarivistä yllätyksenä. Viimeksi Skellefteåssa se jäi kakkoseksi Jan-Olov Perssonin tallin jäsentenvälisissä, kun Fräcke Prins puristi rinnalta selityksittä edelle.

4 Buska Blyg on Robert Berghin tallin laadukasta kylmäverikalustoa, mutta suosikkien lyöminen edellyttäisi edelleen merkittävää tason nostoa. Arvikassa se punnersi tasaisessa kamppailussa kolmanneksi johtavan ulkopuolelta.

Juoksunkulku: Gorm ja Järvsö Elling erottuvat kiihdytyksessä ja valtaavat sisäradan parhaat paikat.

Pelijakauma: Järvsö Elling (16%) on maistuva tapaus. Grisleprinsen G.L. (43%) on ylipelattu.

Ranking: A) 6,3 B) 1,10,4 C) 9,7,8,2,5

IS-pelisuositus - Toto5-4

Pieni: 6
Suuri: 6, 3, 1

Toto5-5

Suosikit: 5 Norrheim Borka paikkaili viimeksi Momarkenissa väkevällä tyylillä alkumatkan laukkansa. Tamma kiri kaukaa takaa väkevästi mukaan kärkirintamaan ja olisi matkan jatkuessa noussut taisteluun vielä voitostakin. Foruksessa se puristi johtavan rinnalta ykköseksi. Laukkariski on jälleen olemassa, mutta ravia polkiessaan se on vaikeasti pideltävissä Östersundin maalisuoralla.

2 Kolnes Ida on esiintynyt vakuuttavasti edellisissään ja nousee suosikin ykköshaastajaksi. Viimeksi tamma puristi tarkan reissun jälkeen varmasti ykköseksi ja toissa kerralla se voitti johtavan ulkopuolelta ylivoimaisesti. Tasaiselle avaajalle kakkosrata sopii.

Haastajat ja yllättäjät: 6 Theofaksa luotettiin viimeksi suosikiksi suoraan tauolta, mutta tamma laukkasi viimeisellä takasuoralla oltuaan johtavan ulkopuolelta jo hieman alakynnessä ulkoa tulevia vastaan. Ulf Ohlsson jatkaa rattailla ja tamma pystyy varmasti parempaan, mutta ei se korkealla peliosuudellaan ole nyt ihan kiinnostavampia tässä.

3 Järvsö Majlis on ollut heikko viimeisimpiin ja siihen nähden peliosuus on nyt kummallisen korkea. Viimeksi se sai tarkan reissun sisäradalla, mutta pehmeni hyvissä ajoin. Bollnäsissä se nitkahti suosikkina keulapaikalta. Jan-Olov Persson on tietysti kylmäveristen virittelyn mestari, mutta voitto olisi silti pieni yllätys.

7 Holter Oda on viime vuoden tammakriteriumin kolmonen ja taistelee tiukasti finaalipaikoista tässäkin. Edellisessä voitossaan Umåkerissa se pääsi iskemään maalisuoralla kiriin ja nousi varmasti ykköseksi. Nyt juoksusta tulee vaikeampi.

Juoksunkulku: Järvsö Majlis on nopea, mutta sen taktiikka on kysymysmerkki heikkojen viime suoritusten jälkeen. Norheim Borka saattaa edetä ensimmäisenä kyselemään keulapaikkaa.

Pelijakauma: Suosikkikaksikko voisi erottua muista hieman selvemminkin. Theofaksa (16%) ja Järvsö Majlis (15%) ovat hieman ylipelattuja.

Ranking: A) 5,2 B) 6,3,7,8 C) 4,1

IS-pelisuositus - Toto5-5

Pieni: 5, 2
Suuri: 5, 2, 6, 3, 7

Todennäköisyysarviot

Toto5-1
2 Nordli Alma 25%
7 Guli Anna 22%
6 Lyngås Alfa 17%
1 Sjö Stjerna 15%
4 Stommens Berta 12%
5 Åsa Klipp 6%
3 Rötungen 1%
8 Lugnets Ofelia 1%
9 Skeie Lotta 1%

Toto5-2
8 Brenne Berna 40%
1 Lille Fröken Stöen 25%
7 Alfa Lina 18%
5 Tigerlilje 9%
4 Briskeby Anna 4%
2 G.G.Anna 2%
3 Mellem Stjerne 1%
6 Ellinea 1%

Toto5-3
12 Mjölner Apollo 60%
11 Zenit 22%
7 Bara Snygg 5%
3 Sölvsveds Atlas 3%
9 Knallhatten 3%
4 Faste Odin 2%
1 U.Dox 1%
2 Källdals Faksen 1%
5 Napoleon 1%
6 Läckra Leffe 1%
8 Karlängs Oskar 0,5%
10 Sara Slogum 0,5%

Toto5-4
3 Grisleprinsen G.L. 30%
6 Järvsö Elling 30%
1 Gorm 20%
4 Buska Blyg 7%
10 Tekno Viking 7%
7 Mustang 2%
9 Månodin A.M. 2%
8 Juni Jo 1%
2 Bonus Diamant 0,5%
5 Ville Lille Faksen 0,5%

Toto5-5
5 Norheim Borka 36%
2 Kolnes Ida 27%
3 Järvsö Majlis 10%
6 Theofaksa 10%
7 Holter Oda 10%
8 Odins Alma 4%
4 Sundbo Söjt 2%
1 Pysola 1%