Ravivihje: Toto75 Örebro 1.12.2019

Julkaistu:

Toto75
Sunnuntain Toto75-systeemit rakennetaan lahjakkaan Mister Donaldin varaan.
Ruotsin raviradoilla voimaan astuva kenkäpakko tuo oman lisämausteensa Örebron Toto75-kierrokselle. Kengittä ajaminen on Ruotsin raviradoilla kiellettyä tästä päivästä aina maaliskuun ensimmäiseen päivään asti.

Sääntö heittää sunnuntain 75-kierrokselle heti omat kysymysmerkkinsä esimerkiksi Timo Nurmoksen tallin paljon peliä keränneisiin hevosiin, jotka ovat tottuneet kilpailemaan avojaloin ja nyt balanssia on sääntöjen puolesta pakko muuttaa.

Systeemit rakennetaan lahjakkaan Mister Donaldin (Toto75-5) varaan, jolla on hyvät mahdollisuudet vetää lähtöään maaliin asti. Maistuvia potintekijöitä kierrokselle on ainakin Digital Ocean (Toto75-2), Whataboutyou Zaz (Toto75-3) ja Colonello (Toto75-4).

Sääennusteet povaavat kilpailupaikalle poutaista ja aurinkoista päivää. Toto75-kierroksen peliaika päättyy kuudennen lähdön starttihetkellä noin klo 16.


Toto75-1

Suosikit: Timo Nurmoksen tallin 7 Bugatti Brick antautui viikko sitten Eskilstunassa johtavan rinnalta ja tuota edeltäneessä startissa se kompuroi loppukaarteessa laukalle menettäen voiton tai kakkosen. Jorma Kontion ajokilla on todella hurjat vauhtivarat, mutta ulkoa kiihdyttävällä tammalla on jälleen riski ajautua johtavan rinnalle ja kenkäpakkokin tuo sille omat kysymysmerkkinsä. Edellisen tallitoveri 3 EL Fitzgerald on selvässä nousuvireessä ja voittaa piakkoin jossain. Eskilstunassa Per Lennartsonin ajokki ei kyennyt puolustamaan sisäradan paikkaansa ja jäi lopussa kaikki tallella sisäradalle pussiin. Tauolta paluussaan Solvallassa 19.marraskuuta ajotaktiikka oli passiivinen ja tamma tuli hyvin kärkiryhmässä maaliin. Hevonen voitti viime talvena kengät jalassa 75-lähdön, joten balanssi ei ole sille kynnyskysymys menestystä ajatellen. Örebron kolmosradalta se pääsee viimeksi nähtyä tulisemmin liikkeelle ja voi olla jopa lopullinen keulahevonen lähtöön.

Haastajat: 5 Waffle Cone on sekin saanut muutaman startin kroppaansa tauon jälkeen, eikä Björn Goopin suojattia voi sivuuttaa lähdön voittokamppailusta. Viimeksi Rommessa se matkasi johtavan takana ja seurasi asiallisesti kolmanneksi. Tamma on todella tulinen avaaja ja voi olla ensimmäinen keulahevonen lähtöön, mutta täydellä matkalla selkäjuoksukin saattaa tulla kyseeseen. Lähdön mielekkäin yllätyshaku on kanuunakuntoisesta Robert Berghin tallista tuleva 8 Ginny Weasley. Tamma kilpailee suosikeista poiketen tasaisessa starttirytmissä ja kuntokin on viime esitysten perusteella kohdillaan. Gävlessä 11.marraskuuta se matkasi aivan porukan jumbona, mutta kohensi reilusti asemiaan päätöspuolikkaan aikana nousten pääjoukon ohi neljänneksi. Viimeksi Bergsåkerissa juoksupaikka oli jälleen porukan perällä, josta se nousi totosijojen tuntumaan väkevällä päätöspuolikkaalla. Ulkoradan paikalta lisämetrejä tulee jälleen, mutta pienessä lähdössä juoksupaikka on väkisin suht lähellä kärkeä.

Juoksunkulku: Tuliset alkumetrit. Keskiradoilta Jeepster, Waffle Cone ja Donatella Center kiihtyvät lujaa ja näistä Waffle Cone edennee takasuoralle kaarruttaessa keulaan. EL Fitzgerald tai Bugatti Brick saattavat jatkossa edetä kyselemään piikkipaikkaa. Matkavauhti rauhoittuu kiihdytyksen jälkeen.

Pelijakauma: Oikein pelattu lähtö.

Ranking: A) 7,3 B) 5,8,2,4 C) 6,1

IS-pelisuositus - Toto75-1

Pieni: 7, 3, 5, 8
Suuri: 7, 3, 5, 8

Toto75-2

Suosikit: Toisen kohteen ideasuosikiksi nostetaan nimekkäämpien treenareiden varjosta Marika Janssonin tallin 3 Temporino. Ruuna on jo pitkään kilpaillut väkevässä kunnossa ja nyt sillä on nappipaikalta hyvät saumat suotuisaan juoksunkulkuun ja se voi olla lähdön lopullinen keulahevonenkin. Viimeksi Rommessa se runttasi johtavan rinnalta vahvasti toiseksi ja sitä ennen Solvallassa hevonen tuli takajoukoista kilometrin kirinsä rehellisesti 14,6-vauhtia ulkoratoja pitkin, vaikka sijoitus ei juuri kohentunut. Uran toistaiseksi paras startti tapahtui Gävlessä 1.lokakuuta, kun ruuna nitisti ykköseksi kuolainta purren johtavan rinnalta. 7 Duke Ratzeputz on avannut uransa hyvin, mutta pelaajien odotuksiin nähden sittenkin hieman alakanttiin. Viimeksi Solvallassa Jorma Kontion isku kierros jäljellä epäonnistui ja hevonen juuttui ulkoradoille, jonne sen kilpailuhuumori hiipui jo päätöspuolikkaan alkaessa. Sitä ennen se voitti keskipitkällä matkalla keulapaikalta oikein näyttävään tyyliin. Ulkoradalta on tiedossa lisämetrejä, vaikka hevonen hyvin avaakin.

Kolmanneksi suosikkikategoriaan nousee 11 Timetorock´nroll. Viimeksi uransa avausvoiton keulasta napannut ruuna on takarivistä matkavauhdin armoilla, mutta juoksunkulun suosiessa sen kyvyt riittävät voittoon asti. Solvallassa 6.marraskuuta hevonen ei kyennyt kolmannesta ulkoa haastamaan keulassa hääräillyttä Duke Ratzeputzia, mutta hevosen vire on todennäköisesti mennyt starttien myötä terävämpään suuntaan ja Björn Goop hyppää nyt nelivuotiaan rattaille.

Haastajat: Haastajapoppoon avaa 5 She´s My Secret. Carl Johan Jepsonin ajokki kiihdyttää todella terävästi auton takaa matkaan ja on lähdön todennäköisin ensimmäinen keulanimi, mutta keskipitkällä matkalla selkäjuoksukin saattaa tulla kyseeseen. Viimeksi Solvallassa hevonen seuraili johtavan takaa parhaiten ylivoimaista Pine Musclea. 12 Digital Ocean ei tunnu onnistuvan millään, mutta kunto riittäisi voittamaan tällaisen lähdön. Ruuna on kilpaillut nyt kahdesti kesätaukonsa jälkeen ja juuttunut kummallakin kerralla voimissaan pussiin. Rata 12 on haastava Örebron keulapäätä suosivalla radalla, mutta ylivauhdilla Thomas Dalborgin ajokki on ihan mahdollinen voittaja. 1 Drooping kerää paljon peliä, vaikka ykkösrata ei suosi tasaista avaajaa ja viimeisissään se on joutunut tunnustamaan monet edellä mainituista hevosista paremmakseen. Uran avausvoitto olisi näistä lähtökohdista pieni yllätys. 8 Global Army on surkealla paikalla, mutta ylivauhtisella sekin voi osallistua taistoon kärkisijoista. Viimeksi ori palasi kahden kuukauden tauolta voitokkaasti.

Juoksunkulku: She´s My Secret seuraa autoa parhaiten ja avaa keulaan. Kyselyitä voi tulla jatkossa ainakin Temporinolta ja Duke Ratzeputzilta.

Pelijakauma: Temporinon (15%) kuuluisi nousta lähdön suosikiksi, Drooping (16 %) on reippaasti ylipelattu.

Ranking: A) 3,7,11 B) 5,12,1,8,9 C) 4,2,10,6

IS-pelisuositus - Toto75-2

Pieni: 3, 7, 11
Suuri: 3, 7, 11, 5, 12, 1, 8

Toto75-3

Suosikit: Tasaisen tammalähdön ideasuosikiksi nostetaan 5 Whataboutyou Zaz, jonka kilpaura on edennyt katkonaisissa merkeissä lupaavan 2-vuotiskauden jälkeen. Viime talvena se teki orastavaa comebackia siirryttyään Nicklas Westerholmin valmennukseen ja saalisti voiton Bergsåkerin 75-päivän tammalähdöstä, mutta vaivaantui jälleen pian sen jälkeen. Paluu kilparadoille tapahtui reilu viikko sitten Örebrossa, jossa tamma eteni takamatkan juoksuradalta nopeasti keulaan, eikä enää paikastaan luopunut. Starttinopealla hevosella tähdättäneen jälleen kohti keulapaikkaa ja siitä se olisi vaikeasti ohitettavissa.

4 Cactus kiihtyy myös lujaa ja pyrkii myös alussa kohti johtopaikkaa. Toissa startissa Eskilstunassa Örjan Kihlströmin ajokki piti sisäradalta helposti keulat ja voitti pahimman haastajan laukattua ylivoimaisesti. Viimeksi se jäi keulasta selityksittä kakkoseksi Lux Hålerydin vyöryessä edelle. 8 True Vision on syttynyt syksyn aikana kovaan voittovireeseen. Viimeksi Örebrossa 800 metrin kiri sujui 11,4-kyytiä ja voitto irtosi helpommassa lähdössä melko vaivattomasti. Voltin vitosradalta Kaj Widellin ajokki tuskin ehtii alussa kahden suosikkien kyytiin, mutta hyvällä selkäjuoksulla se nousee rahanjakosuoralla mukaan kärkitaistoon.

Haastajat: 14 Princess Corner on kiistatta lahjakas, mutta turhan kuumaverinen tapaus. Viimeisin voitto Bjerkessä 13.elokuuta irtosi 11,4-vauhtisella 700 metrin kirillä toisesta ulkoa. Sen jälkeen se on käynyt keulajuoksuilla liian kuumana ja käyttänyt voimansa jo hyvissä ajoin. Takavoltin lähtöpaikka on luonnollisesti iso miinus, mutta selkien vetäessä saksalaistamma pystyy voittamaan lähdön. 5 Apple Rose voitti Solvallassa 18.syyskuuta keulajuoksun päätteeksi ja viimeksi kirivoimat jäivät käyttämättä 5.sisältä. Tamma on tottunut juoksemaan ja menestymään myös kengät jalassa. 9 Frequency Am syttyi toden teolla tänä kesänä kenkien riisumisen myötä, joten sille balanssimuutokset voivat olla myrkkyä. Viimeksi Eskilstunassa Kim Erikssonin ajokki oli pitkään vailla kiritilaa ja lopetti terävästi aidan viertä pitkin hopealle. 12 Easy Creation kerää myös peliä, mutta ei lähtökohtaisesti ole mikään kiertelijätyyppi. Viimeksi Carl Johan Jepson valitsi pelisuosikilla juoksupaikan 3.sisältä, josta se spurttasi niukkaan voittoon kiritilojen auettua kreivin aikaan.

Juoksunkulku: Takamatkalta syöksytään nopeasti paaluhevosten niskaan. Cactus tai Whataboutyou Zaz hakee keulapaikan ensimmäisellä takasuoralla. Keulahevonen saa tehdä määritellä matkavauhdin mieleisekseen.

Pelijakauma: Whataboutyou Zazin (7%) peliosuus on rajusti alakantissa, hevonen voittaa lähdön hieman yli kerran viidestä. Cactus (33%) ja Frequency Am (17%) ovat reilusti ylipelattuja.

Ranking: A) 6,4,8 B) 14,5,9,12,13,11 C) 3,10,1,7,2

IS-pelisuositus - Toto75-3

Pieni: 6, 4, 8
Suuri: 6, 4, 8, 14, 5

Toto75-4

Suosikki: Suomessakin hyvin menestynyt 1 Cavalier Brodde on suunnannut jälleen länsinaapuriin kruunujahtiin ja kolmen hopeasijan jälkeen voittokantaan palaaminen on lähellä. Viimeksi Bergsåkerissa tolppa oli jo erittäin liki, kun Ulf Erikssonin ajokki pääsi nousemaan loppukaarteessa johtavan takaa kiriin ja tulitti aivan voittaneen Cesar F.C.:n rinnalle. Viimeiset 500 metriä sujuivat 11,5-kyytiä. Eskilstunassa 9.marraskuuta se eteni johtavan ulkopuolelle kirikierroksen alkaessa ja oli varmasti toinen. Tällä kertaa nopealla avaajalla satsataan varmasti alkukiihdytykseen ja keulasta sitä tuskin tässä lähdössä ohitettaisiin. Keulapaikka ei ole voiton suhteen kuitenkaan mikään kynnyskysymys, hevonen on osoittanut tulevansa lähes paikasta kuin paikasta.

Haastajat: Suosikin pahin haastaja alussa, ja ehkä lopussakin, on 6 Simb Murdoch. Mattias Erikssonin pystyy seuraamaan lähtöautoa melko pitkään ja keskeltä rataa sillä on kiihdytyksessä etu puolellaan. Viimeksi Eskilstunassa se oli parijonossa pitkään vailla kiritilaa ja väylien löydyttyä kiri vahvasti totosijalle. Gävlen voitossa se avasi ensin keulaan, mutta lopulliseksi juoksupaikaksi muodostui kolmas ulkopari, josta se kiersi ykköseksi sitkeällä kirillä kolmatta ilman vetoapua. 9 Colonello on luotettava puurtaja ja ylivauhdin sattuessa ohittaa päätöspuolikkaalla monta vastustajaa. Örebrossa 1.marraskuuta se näytti olevan matkalla kohti voittoa, mutta Zinco Jetin maalisuoran veto oli lopussa liikaa. 3 Show Time on löytänyt lisäruutia menoonsa kengättömyyden ja jenkkikärryjen myötä. Solvallassa se tuli neljännestä ulkoa kiertelemättä hopealle ja Rommen oppilaslähdön voitto irtosi johtavan takaa. Ruuna avaa myös kovaa ja osallistuu alun keulakamppailuun, mutta kengät jalassa se ei ole nyt kovin kiinnostava pelikohde. 7 Luce Axe kerää jonkun verran peliä, mutta tamma ei ole mikään taistelijan perikuva ja ulkoradalta voi tulla juoksunkulun suhteen suuria haasteita.

Juoksunkulku: Cavalier Brodde pyrkii torjumaan Show Timen ja Simb Murdochin ohitusyritykset. Örebron sisärata ei ole mikään toivepaikka kiihdyttää, joten etu on ulkoa starttaavilla.

Pelijakauma: Cavalier Brodde on pelattu oikein noin kerran kahdesta voittavaksi suosikiksi. Luce Axen (10 %) peliosuudesta kuuluisi noin viisi pinnaa Colonellolle.

Ranking: A) 1 B) 6,9,3,7,8 C) 2,11,4,5,10,12

IS-pelisuositus - Toto75-4

Pieni: 1
Suuri: 1, 6, 9

Toto75-5

Suosikki/varma: 1 Mister Donald ei ehtinyt mukaan kolmivuotiaiden ison rahan kilpailuihin, mutta hevosessa tuntuisi olevan kykyjä todella pitkälle. Viimeksi Örebrossa alkulaukka pudotti oriin aivan porukan hännille, josta se nousi 11,7-vauhtisella 700 metrin kirillä maalikamerataisteluun voitosta. Sitä edeltäneessä startissa se hallitsi tasokasta kolmivuotislähtöä keulasta suvereeniin tyyliin ja tuolloin se kilpaili kengät jalassa, joten siitäkään tuskin suurta haittaa syntyy Björn Goopin suojatille. Sisärata tuo mukanaan omat haasteensa, mutta onnistuneella kiihdytyksellä hevonen voi pitää joko suoraan keulapaikan tai hakea sen nopeasti ja siitä se on todella lähellä voittoa.

Haastajat: 10 Mellby Hoffa ravasi pitkään voitosta voittoon, kunnes viimeksi sammui täysin keulapaikalta, eikä kaikki voinut olla kohdillaan. Solvallassa 16.lokakuuta Jorma Kontio kierrätti ruunan 1200 metriä jäljellä johtaneen Dominic Wibbin ulkopuolelle ja eteni lopussa eleettömästi ykköseksi. Nurmoksen tallikunto ei ole juuri nyt parhaimmillaan, mutta omalle tasolle palatessaan Mellby Hoffa pystyisi heittämään haasteen suosikillekin. 2 Rackham napsii jatkuvasti hyviä sijoituksia, mutta ei hevosena ole ihan suosikin veroinen. Halmstadissa se juoksi päätöskierroksen johtavan ulkopuolella ja jäi melko kesyssä lähdössä kakkoseksi. 4 Tabasco C.D. esitti Breeders Crownin välierässä todella tulisen kirin väylien auettua ja viimeksi Örebrossa kirivaihe ei sujunut täysin nappiin. Suosikkien pettäessä Kaj Widellin ajokki on yksi mahdollisista voittajakandidaateistakin. 11 Harper Seabrook tulee lennossa olevasta Robert Berghin tallista ja voi näistäkin asemista pärjätä. Viimeksi Örebrossa ruuna oli kirivaiheessa täysin murskaava, mutta lähtökin oli tasoltaan huomattavasti kevyempi.

Juoksunkulku: Mister Donald kiihtyy sisältä hyvin ja voi pystyä puolustamaan suoraan keulapaikan. Keskeltä rataa Flight Deck ja Luna Brodda kiihtyvät myös hyvin, mutta eiköhän niille suosikin selkä kelpaa.

Pelijakauma: Melko oikein arvioidut voimasuhteet. Mister Donald voittaa hieman yli kerran kahdesta. Tabasco C.D. ja Harper Seabrook ovat parilla prosentilla maistuvia ylläreitä jos varmistusten tielle lähtee.

Ranking: A) 1 B) 10,2,4,11,8,12 C) 6,5,3,9,7

IS-pelisuositus - Toto75-5

Pieni: 1
Suuri: 1

Toto75-6

Suosikki: 3 Deede Starissa olisi näistä asemista varma-ainesta, jos valmentaja Timo Nurmoksen tallivire olisi normaalin luotettavalla tolalla. Ruuna edennee nopeasti keulapaikalle sisäpuolelta starttaavan tallikaverin avustuksella ja normaalina ollessaan se on siitä erittäin lähellä voittoa. Örebrossa 20.lokakuuta nelivuotias dominoi keulapaikalta mielin määrin ja sitä ennen Solvallassa se oli mykistävän hyvä johtavan rinnalta. Selvä suosikki.

Haastajat: 5 Bo C. ei ole pitkään aikaan onnistunut, mutta viime vuoden Derby-finalistin luokka on hirmuinen ja tällä kertaa rattaille hyppää vahvistukseksi Kim Eriksson. Viimeksi Örebrossa hevonen ponkaisi täysin yllättäen laukalle viimeisellä takasuoralla kiriin lähtiessä. Örebrossa 20.lokakuuta ori malttoi ravata koko matkan, mutta silloinkin juoksupaikka oli joukon viimeisenä, josta 500 metrin kanuunakirilläkään ei ehtinyt kolmatta sijaa korkeammalle. Lyhyt juoksumatka ei välttämättä ole se mieluisin, mutta toisaalta uran toistaiseksi ainoa lyhyen matkan startti päättyi voittoon. 2 Lexington Hall on kärsinyt viime aikoina heikoista lähtöpaikoista, eikä tarkalla sisäratajuoksulla viihtyvä ruuna ole sieltä kärkisijoille riittänyt. Nyt lähtöasetelmat ovat tulisen avaajan puolella ja Jorma Kontion ajokki nostetaan kupongille mukaan.

Juoksunkulku: Lexington Hall kiihtyy keulaan ja luovuttaa paikkansa Deede Starille.

Pelijakauma: Poisjääneen Giant Shadown pinnat sekoittavat pakkaa, mutta Deede Star on ansaitusti kohoamassa selvähköksi suosikiksi.

Ranking: A) 3 B) 5,2,6,10,12 C) 4,11,8,9,1

IS-pelisuositus - Toto75-6

Pieni: 3, 5, 2
Suuri: 3, 5, 2

Toto75-7

Suosikit: Päätöskohteena ajettava stayermatka on melko kiperä pähkinä purtavaksi. Suosikiksi nousee 12 Transcendence, jolla taustavoimien mukaan tähdätään viime talven tapaan Pariisin rahakkaaseen talvimeetingiin ja Travrondenin kommenttien perusteella hevosen pitäisi tulla heti valmiissa kunnossa radoille. Tallipäällikkö Robert Bergh ajelee harvoin suojateillaan sen kummempia valmistelustartteja, joten eiköhän Örebrossa ole heti kovat piipussa ja taktiikka sen mukainen. Hevonen on luokaltaan todella hurja, se voitti viime vuonna muun muassa oman Derby-karsintansa ja starttasi Who´s Whon voittamaan finaaliinkin yhtenä suosikeista. Berghin tallivire on ollut viime viikkoina huipussaan, joten eiköhän Transcendencekin palaa radoille heti menestysvireessä.

13 Antonio Trot ansaitsisi pian voitonkin. Viimeksi Solvallassa hevonen oli pitkään vailla kiritilaa, eikä ehtinyt väylien löytyessä enää parantamaan. Sitä ennen Skellefteåssa se pääsi etenemään toisesta ulkoa sujuvasti kiertelemättä ja niittasi lopussa aivan voittaneen Eder Bobin tuntumaan. Timo Nurmoksen valmennettava juoksi toissa talvena neljä voittoa putkeen kengät jalassa, joten kenkienkään ei pitäisi muodostua ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi.

Haastajat: 7 Olle Rols on kärsinyt pahoista raviongelmista tänä vuonna, mutta viime startin perusteella parin edellistalven menestyshevonen on hiljalleen tulossa takaisin. Jägersrossa Peter Ingves tarjosi hevoselle tarkan juoksun toisessa ulkona, josta se sai rullata ylivoimaisen Racing Mangen takana maaliin asti. Valmentajan kommenttien mukaan hevonen tuli tuohon kilpailuun kevyellä valmistautumisella, joten vire voi kohentua huomattavastikin startin myötä. Hevosen kilpailupää on niin kultaa, että ravin rullatessa se pystyisi ottelemaan tässäkin jo kärkisijoista. 6 Grandfather Bill ei ole viimeisissään kyennyt nousemaan takarivin lähtöpaikoilta kärkisijoille, mutta nyt keulassa viihtyvälle ruunalle voisi olla tarjolla mieleinen juoksupaikka joukon johtajana. Hevonen on voittanut uran seitsemästä aiemmasta keulajuoksusta peräti kuusi, mutta toki vastuskin on ollut niissä hieman kevyempää sorttia. Mikäli suosikeilla ei ole paras päivänsä, voi Björn Goopin suojatti vetää lähtöä maaliin asti. 9 Rafiki Frin kunto riittäisi pärjäämiseen, mutta valjakko onnistuu kuitenkin todella harvoin. Pitkällä matkalla ja kovassa porukassa voittoon asti venyminen vaatisi sekä hevoselta että kuskilta täydellistä suoritusta, mutta sellaisen sattuessa kovakirinen hevonen ei ole ulkona voittokamppailustakaan.

Juoksunkulku: Grandfather Bill iskee nopeasti paaluhevosten kimppuun ja hakee keulat. Björn Goopin lopullinen taktiikka riippunee siitä, kuinka nopeasti ja voimalla pitkän takamatkan hevoset hyökkäävät eteenpäin. Oletus on, että Transcendence ja Antonio Trot tekevät ratkaisunsa ajoissa ja päättäväisesti.

Pelijakauma: Melko oikein pelattu. Transcendencen kuuluisi olla noin 30 prosenttinen suosikki lähtöön.

Ranking: A) 12,13 B) 7,6,9,8,2 C) 11,10,1,4,5,3

IS-pelisuositus - Toto75-7

Pieni: 12, 13
Suuri: 12, 13