Ravivihje: GS75 Östersund 17.11.2019

Julkaistu:

Grand Slam 75
Voittokone Charlie Mearas tähyää takaisin parrasvaloihin Östersundin GS75-kierroksella.
Ravien kahdeksannessa lähdössä (Toto75-5) kilpaileva Charlie Mearas ei ole vielä koskaan hävinnyt laukatonta juoksua, mutta pitkältä paussilta ja Oscar Berglundin valmennuksesta sen suoritustasoa on ennakkoon vaikea arvailla. Taustavoimat olivat tyytyväisiä koelähdön esitykseen, mutta hevonen kilpailee vielä treenivarustuksessa eikä luonnollisesti millään voi olla vielä terävimmillään. Pelikansa uskoo juniorivuosien suurlupaukseen heti paljon, mutta vihjesysteemeissä se kuitenkin varmistetaan.

Sääennusteet povaavat Östersundiin pientä pakkasta ja kevyttä lumisadetta, joten rataolosuhteet ja sen myötä hevosten kenkäbalanssit nousevat merkittävään rooliin. Kengityksiä on syytä seurata ainakin kolmannen kohteen pelisuosikin Mon’s Siroccon kohdalla, sillä epävarmalle tammalle mahdollinen balanssimuutos voi tuoda yhden epävarmuustekijän lisää. Päätöskohteen Cobourg Hanover ja Island Life ovat niin ikään tehneet parhaat juoksut avojaloin, joten kengät olisivat niillekin lähtökohtaisesti merkittävä heikennys.

Grand Slam 75-rivien jättöaika päättyy neljännen lähdön starttiin klo 16.

Päivän varma: 2 Voulez Vous (Toto75-7, lähtö 10)

Päätöskohteen 2 Voulez Vous pääsee kilpailuun suotuisista lähtökohdista jää sopivalla peliosuudella rivien varmaksi. Ove A Lindqvistin ajokki on puhkunut vahvaa kuntoa jo pitkään. Viimeksi Solängetissa se matkasi takajoukoissa, josta rehti 700 metrin kiri tavoitti jo hieman karkuunkin ehtineen kärjen juuri ennen maalia. Tuota starttia edeltäneessä Skellefteån 75-lähdössä se matkasi kolmannessa ulkona, josta teki jälleen moitteetonta työtä nousemalla viimeiselle totosijalle. Syyskuun lopussa Solängetissä voitto irtosi keulajuoksulla kymmenen metrin erolla seuraaviin.

Sunnuntain startissa pahimpien haastajien yllä leijuu isoja kysymysmerkkejä ja kengitystietoja kannattaakin seurata silmä kovana. 1 Cobourg Hanover kilpailee ennakkotietojen mukaan tällä kertaa kengät jalassa ja taustavoimien mukaan matkassa ollaan normaalia matalammalla profiililla selkäjuoksu mielessä. 8 Island Life kärsii heikosta lähtöradasta ja sen balanssi on vielä avoin, mutta kengät olisivat sillekin selkeä miinus. Voulez Vous ei ole mikään raketti startista, mutta se voisi hyvinkin olla ensimmäisenä hakemassa keulapaikkaa Cobourg Hanoverilta ja siitä sen ohittaminen olisi muille erittäin työläs tehtävä.

Päivän idevarma: 2 Oki Hörsta (Toto75-2, lähtö 5)

Toinen kohde on melko heikkotasoinen lyhyen matkan ryhmä, jossa vaihtoehtona on laaja rastitus tai rohkea kannanotto. Vihjeissä päädytään jälkimmäiseen ratkaisuun ja nostetaan Aleksi Kytölän valmentama 2 Oki Hörsta rivien toiseksi tukipilariksi.

Ruuna nappasi viimeksi Bodenissa uransa avausvoiton Magnus A Djusen tarkan ajosuorituksen päätteeksi ja suomalaisvalmentaja uhkuu optimismia tämänkin startin alla. Kytölän mukaan hevosen vire on mennyt jatkuvasti parempaan suuntaan starttien myötä ja tällä kertaa terävällä kiihdyttäjällä on taktiikkana suoraviivainen keulajuoksu. Tarkoituksena on myös testata jenkkikärryjä ensimmäistä kertaa, jotka saattavat juuri keulajuoksuun yhdistettynä saada hevoseen aivan uutta puhtia. Hevosen peliosuus on alle 20 prosenttia, mikä tuntuu näistä lähtökohdista oikein mukavalta tarjoukselta.

Päivän ideaveto: 10 Guli Tor (Toto75-6, lähtö 9)

Jan-Olov Perssonin tallin 10 Guli Tor on esiintynyt kesätaukonsa jälkeen sen verran vahvasti, että pitkään se ei voi enää välttyä voittamasta. Bergsåkerissa 3.10. ohjastaja Rikard N Skoglund tarjosi oriille takamatkasta huolimatta millimetrin tarkan reissun ja toisesta ulkoa lähtenyt kiri kantoi maalikameraratkaisussa hopealle. Sen jälkeen Rommessa se oli kirimässä joukon hänniltä kärkitaistoon mukaan, mutta maalisuoran lyhyt laukka vei mahdollisuudet. Viimeksi Rommen Toto75-lähdössä Björn Goopin rohkea hyökkäys kohti keulapaikkaa meni poskelleen ja hevonen jäi spurtin jälkeen taivaltamaan johtavan rinnalle, josta viimeinen puolikas oli ymmärrettävästikin liian hapokas. Östersundin pitkä maalisuora puoltaa vahvaa kirihevosta ja aamupäivän alle 10 prosentin peliosuudessa olisikin vielä reilusti kasvunvaraa.

Päivän pommi: 14 Björnivar (Toto75-3, lähtö 6)

Kylmäveristen voltissa kaikki suosikit eivät loista suoritusvarmuudellaan, joten yllätyksillekin saattaisi löytyä tilaa. Yksi mahdollisista potintekijöistä voisi olla 14 Björnivar, joka palasi viimeksi Östersundissa kolmen kuukauden tauolta lupaavalla esityksellä. Mats E Djusen ajokki taittoi taivalta aivan porukan hännillä, josta 27-vauhtinen päätöspuolikas ulkoratoja pitkin riitti nostamaan sen pääryhmän ohi neljänneksi. Kesän voittostartissa Östersundissa hevonen osoitti vahvuutta kiertämällä kolmannesta ulkoa koko porukan voittaen lopulta väljästi. Maria Rönningin valmentama ori on tottunut pärjäämään aina ravatessaan, joten oikealla askellajilla se ei olisi lainkaan mahdoton voittaja tähänkään lähtöön. Kolmen prosentin peliosuudella se on erittäin maistuva varmistusmerkki suosikeille.