Ravivihje: T75 Axevalla 21.7.2019

Julkaistu:

Toto75
Yksi Ruotsin raviurheilun suurimmista klassikoista, Stochampionat huipentaa sunnuntaina Axevallan superviikonlopun. Conrads Rödluva on kisan suursuosikki ja 75-kierroksen pankki.
Stochampionatin finaalissa paras nelivuotias tamma ansaitsee 1,2 miljoonaa kruunua ja premiechansing-järjestelmän myötä osa voi saada palkintopotin jopa tuplana. 2640 metrin matka tuo oman mausteensa kisaan, mutta finaalissa on vain yksi ennakkosuosikki. Haastajajoukon eniten pelattu Hankypanky Rubyred on puolestaan Jorma Kontion ja Timo Nurmoksen toivo suuressa finaalissa.

Axevallan rata on tunnettu erityisesti pitkästä, 227 metrin pituisesta loppusuorastaan. Olosuhteetkin saattavat näytellä sunnuntaina jonkinlaista roolia, sillä Skaran alueelle on luvattu epävakaista säätä.

Sunnuntain 75-kierroksella on kaksi megasuosikkia ja valtaosa lapuista on rakennettu niiden molempien varaan. Isompaa kalaa hakiessa jompikumpi tekee mieli varmistaa, ja tässä vihjeessä Ecurie D. saa varmistusmerkin rinnalleen.

Päivän pankki I: 6 Ecurie D. (Lähtö 8, T75-3)

Tanskalaisesta kolmivuotiaasta on tullut jo puhuttu hevonen Ruotsissa, sillä se on aloittanut uransa huippulupaavasti. Lisäksi se vaihtoi muutama päivä sitten omistajaa ilmeisen mittavalla summalla, mutta hevonen jatkaa kilpailemista entiseen tapaan Norjan ykkösvalmentajan Frode Hamren tallista. Ecurie D. ei ole vielä tappiota urallaan kokenut ja meno on ollut kaiken aikaa vakuuttavaa. Viime kerralla se kiertyi johtaneen 2 Click Baitin rinnalle avauspuolikkaan jälkeen ja otti siitä lopussa hallitusti omansa. Paremmasta ei jäänyt sillä kertaa epäselvyyttä, mutta toisaalta Click Bait ei antanut periksi ja marginaali oli hevosenmitan luokkaa Ecurie D.:n hyväksi. Siihen nähden ero peliosuuksissa (79%/8%) on turhan massiivinen ja isomman potin toivossa lapulle otetaan molemmat huippuvarsat. Niin lahjakkaasta hevosesta kuin onkin kyse, peliosuus on melkoisen kova neljän startin rutiinilla kilpailevalle menijälle.

Päivän pankki II: 4 Conrads Rödluva (Lähtö 11, T75-6, T5-4, PD-1)

Stochampionatin finaalissa suuri ennakkosuosikki on Daniel Redenin tallin huipputamma Conrads Rödluva. Se riisti jo viime vuonna nopeasti ikäluokan ykköstamman aseman syksyn puolella voittaen Tammakriteriumin ja Breeder’s Crownin. Tällä kaudella tamma on hävinnyt vain kerran, kun Drottningspokalenin finaalissa 12 Activated runnoi maalisuoralla selityksittä ohitse. Conrads Rödluva paljastui kisan jälkeen kipeäksi. Tämän kisan karsintalähdössä suosikki hoiti homman keulasta vailla ongelmia ja puolivaloilla. On mielenkiintoista nähdä, saako suursuosikki vastustajilta kunnioitusta eli laskeeko ensin keulaan ehtivä valjakko Conrads Rödluvaa eteen. Kierroksen pankki on tosin niin monipuolinen menijä, ettei keulaan pääseminen ole voiton edellytys. Jos päätyy varmistusten tielle, edellä mainitun Activatedin ohella pelimielessä kiinnostaa 1 Zeta Kronos. Se runnoi karsintalähdössä pitkän ulkoratakirin sitkeästi perille ja työntyi niukasti ohi Activatedista. Zeta Kronos pitää ensin keulat, mutta 2640 metrin matkalla Conrads Rödluvan vetoapu kelvannee. Selästä vähintään kakkossija on vahvasti haarukassa.

Ideaveto: 11 Moneykeeper (Lähtö 6, T75-1)

Vaikka takamatkan takarivi on murheellinen lähtöpaikka, hirmukuntoinen Moneykeeper on nelivuotislähdössä mielenkiintoinen pelikohde. Se on kellottanut viime starteissaan melkoisia lopetuksia: toissa kerralla irtosi johtavan takaa 08,6-vauhtinen loppupuolikas, ja viimeksi Solvallassa vielä rajumpaa menoa. Silloin se oli mukana Cab Lanen voittamassa kovassa lähdössä ja tuli viimeiset 800 metriä 08,1-vauhtia puristaen kärjen tuntumassa rehdisti maaliin. Iskukyvystä ei ole siis epäselvyyttä. Samaan aikaan ehkä ykköshaastaja 7 Danilo Brick juoksee vasta kauden avausstarttinsa, 4 Messiah voittaa kovin harvoin ja 6 Iglesias Boshoeve on joutunut varsin koville kahdessa viime startissa. Lähtöpaikka voi toki tehdä tehtävästä liian vaikean, mutta jos Moneykeeperillä on yhtään tuuria mukana juoksussa, se ohittaa useimmat. Viisi muuta pelihevosta kerää valtaosan prosenteista, kun taas Moneykeeper on jäänyt alhaisiin lukemiin.

Ideaveto: 6 I’m Sailing (Lähtö 10, T75-5, T5-3)

Stochampionatin lohdutuslähdössä porukka on tasainen ja mukana on monta revanssin nälkäistä tammaa. Ideahevoseksi nostetaan I’m Sailing, joka kiersi karsintalähdössään viimeiset 700 metriä ulkoradoilla ja pisteli hyvin loppuun saakka vaikkei kärkikolmikkoa kiinni saanutkaan. Edelliskerralla rahasarjassa tehtävä oli viidennestä sisältä kärkisijoja ajatellen liian vaikea. I’m Sailing ei ole ollut hanakka voittamaan, mutta se on kunnossa ja pystyy tällaisessa lähdössä järjestämään pikkuyllätyksen. Valmentaja Anders Svanstedt on ollut ennakkokommenteissa myönteinen ja suunnitellut aktiivista taktiikkaa.

Päivän pommi: 5 First Heartbeat (Lähtö 9, T75-4, T5-2)

Viidentoista hevosen tammalähtö on äärimmäisen haastava ja tasainen pelikohde. Koska takarivin huonompien paikkojen hevoset eivät vaikuta varsinaisilta kiertelijätyypeiltä, katseet kääntyvät eturivin hevosiin. Niistä First Heartbeat on yhden heikomman juoksun jälkeen jäänyt liian vähälle huomiolle. Se antoi viimeksi periksi keulasta, mutta taustajoukkojen mukaan sillä oli jonkinlainen lämpöhalvaus. Edelliskerralla Solvallassa tamma paineli keulasta oikein varmaan voittoon hyvällä tyylillä. Sellaisena se on tässä lähdössä ilman muuta huomioitava. Ennakkokommenteissa sille kaavaillaan ensimmäistä kertaa jenkkikärryjä.

Päivän matsi I: 7 Double Exposure & 5 Dear Friend (Lähtö 12, T75-7, T5-5, PD-2)

Päätöskohde oli ennakkoon hienotasoisimpia tammaeliittejä aikoihin, mutta kolme poisjääntiä on hieman latistanut lähtöä. Jäljellä on silti edelleen todella kovia tekijöitä, joista Double Exposure on kenties kaikkein kovin. Viimeksi Jarlsbergin suurkilpailussa tamma otti itselleen epätyypillisesti laukan ensimmäisessä kaarteessa ja mahdollisuudet menivät siihen. Omiensa joukossa Double Exposure on Euroopan eliittiä. Dear Friend hallitsi Halmstadissa keulasta tilannetta mielin määrin ja tarjoaa tässä suosikille kunnon matsin.

Päivän matsi II: Lähtö 7, T75-2

Toinen kohde on amatööriohjastajien lähtö, jossa mukana on erittäin hyviä ja kovakuntoisia hevosia. Näissä lähdöissä piilee usein yllätyksen vaara, mutta tällä kertaa suosikit vaikuttavat luotettavilta. Koko kolmikolla 10 Macelleria - 7 Copaca Banana - 8 Lullaby S.I.R. on tuoreimpana näyttönä väkivahva ja vakuuttava suoritus: kaksi jälkimmäistä hoiteli viime lähtönsä komealla tyylillä johtavan rinnalta, Macelleria puolestaan sooloili Årjängin 75-lähdössä keulasta. Hirmukuntoisesta kolmikosta ainakin joku onnistuu ja silloin muut ovat helisemässä. Pelihevoseksi luokitellaan vielä 2 Yrr, joka debytoi tässä Timo Nurmoksen tallista ja juossee heti ilman kenkiä.


IS-pelisuositus

Pieni
Toto75-1: 7, 15, 11, 10, 4, 6
Toto75-2: 10
Toto75-3: 6, 2
Toto75-4: 5, 2, 3
Toto75-5: 9, 6, 10
Toto75-6: 4
Toto75-7: 7, 5
Hinta: 10,80 €

Vie kupongille: Veikkaus.fi

Suuri
Toto75-1: 7, 15, 11, 10, 4, 6
Toto75-2: 10, 7, 8
Toto75-3: 6, 2
Toto75-4: 5, 2, 3, 15, 14, 11
Toto75-5: 9, 6, 10, 1, 5, 7
Toto75-6: 4
Toto75-7: 7, 5
Hinta: 129,60 €

Vie kupongille: Veikkaus.fi