Ravivihje: Toto5 Forssa 23.4.2021

Julkaistu:

TOTO5
Perjantain Toto5-peli koostuu Pilvenmäki Special -karsinnoista ja luvassa on äärimmäisen tasokasta raviurheilua sarjatasoon nähden.

Toto5-1

Suosikki: 3 Jacques Hyneman omaa hurjan fysiikan sarjoihinsa. Ruuna on valloittanut Vermon kaksi kertaa peräkkäin, vaikka molemmissa kisoissa on tullut rasitteeksi alkulaukka. Tässä porukassa ei taida kestää enää antaa tasoitusta laukan muodossa, joten suosikki kaipaa varmistuksia. Vahva jyrä on toki kisan selvästi todennäköisin voittaja.

Haastajat: 9 EL Indeed ei ole urallaan vielä erehtynyt totosijojen ulkopuolelle ja on 4-vuotiaana vielä vahvassa kehitysvaiheessa. Viimeksi tamma kierteli 5. ulkoa totoon ja tsemppasi sitä ennen asiallisesti johtopaikalta kovia hevosia vastaan Derby-sarjassa, joten monenlaiset juoksut käyvät.

8 Jetman Luxi nappasi Kouvolasta Toto75-voiton, saatuaan makoisan reissun reipasta vetäneen keulahevosen takana. Viimeksi ruuna puristi ennätykseensä johtavan rinnalta, eikä ollut ainakaan edelliskisaa heikompi, vaikka jäi neljänneksi. Lähtöpaikka tuo haasteen, mutta hevosena 6-vuotias ei häpeä tässä kenellekään.

1 My Radio Gaga palasi viimeksi sairastauolta. Ruuna oli mukana kovassa avauksessa ja juoksi pääosan matkasta johtavan rinnalla, joten suoritus oli vähintäänkin hyväksyttävä. Nyt hevonen saa suotuisamman juoksun sisäradalla, optimitapauksessa suosikin takana 2. sisällä.

11 Grainfield Bossin voittoputki on viiden startin mittainen, mutta hevonen palaa uransa kovimpaan tehtävään tauolta ja voittokannassa jatkaminen on tukala tehtävä.

Yllättäjät: 2 Skyfall Sofie oli viimeksi aiempaa pirteämpi suoraan tauolta, mutta menetti totosijansa hylkäystuomioon murtautumisesta. Nopea tamma on mielenkiintoisella lähtöpaikalla. 10 Bobbi Jones on edellisen tapaan nopea hevonen, joten takarivi on iso miinus. Teivon voitto tuli keulapaikalta. Viimeksi tamma oli raskaissa olosuhteissa tasokkaassa kisassa hyvä kakkonen johtavan takaa, mutta sen jälkeen on ollut murheita ja vire on nyt pieni kysymysmerkki. 6 Maryland pystyy riviään parempaan, mutta vauhtien riittäminen uran toistaiseksi kovimmassa tehtävässä on arvoitus.

Pelijakauma: Jacques Hyneman erottuu aiheesta. Haastajalauman pitäisi olla tasaisemmin rastattu, erityisesti nappipaikan saanut My Radio Gaga (5 %) on aliarvostettu.

Juoksunkulku: My Radio Gaga puolustanee sisältä aluksi johtopaikan. Jacques Hyneman höyryää avauskierroksen aikana voimalla johtoon, mikäli selvittää kriittiset alkumetrit ravilla.

IS-pelisuositus - Toto5-1

Pieni: 3, 9, 8, 1, 11, 10
Suuri: 3, 9, 8, 1, 11, 10

Toto5-2

Suosikki: 3 Piece of Heron kausi alkoi maltillisilla taktiikoilla, mutta viimeksi ajettiin jo kilpaa ja hevonen pääsi näyttämään parasta osaamistaan. Ruuna latoi 2. ulkoa viimeiset 800 metriä pitkällä kirillä 12,0 ja oli omaa luokkaansa tasokkaassa seurassa. Vastusta riittää, mutta 4-vuotias on suosikkiasemansa ansainnut.

Haastajat: 2 Business School on todella lupaava hevonen, mutta käytöksessä olisi parannettavaa. Ruunalla on alussa merkittävä laukkariski ja se on tietysti sen vuoksi ikävä veikattava. Viimeksi 4-vuotias polki pahan lähtölaukan jälkeen alle 15-kyytiä läpi, vaikka lisämetrejäkin kertyi runsaasti.

8 Making Match aloitti kauden kirimällä ihan toivottomista asemista komeaan voittoon ja on sen perusteella ottanut stepin eteenpäin viime kaudesta, joka oli sekin lupaava. Viimeksi voltin vitonen oli liian vaikea paikka ja sen kisan saa unohtaa.

Yllättäjät: 7 The Revenant vietti talven Ruotsissa ja esiintyi positiivisesti, mutta ei ole vielä kotimaassaan paluunsa jälkeen onnistunut. Teivossa hevonen oli vaikeista asemista sijoitustaan parempi ja vahvistuu tähän mielenkiintoisesti Iikka Nurmosella. Kotiradan isoon kisaan on varmasti tähdätty tiukasti. 4 Pegasos Evo on vahva menijä, mutta laukat ovat astuneet viime starteissa taas ikävästi kuvaan. 5 What The Hell on rehti ja suoritusvarma kilpailija, mutta vastus pelottaa. Tamma jäi viimeksi aika selkeästi Piece of Heron varjoon. 10 Gutsy Cobbler selvisi viime vuonna OEX-finaaliin, joten potentiaalia on, vaikka tällä kaudella ei ole vielä tullut onnistumisia.

Pelijakauma: Piece of Hero erottuu aiheesta. Business School ja Making Match saisivat puolestaan erottua hieman selvemmin ykköshaastajiksi yllättäjiin nähden.

Juoksunkulku: True Noice johtaa alun, mutta huolinee selän eteen. Piece of Hero on ykkösvaihtoehto lopulliseksi keulahevoseksi.

IS-pelisuositus - Toto5-2

Pieni: 3
Suuri: 3, 2, 8

Toto5-3

Suosikki: 9 Rahajamatch koki viimeksi Turussa pitkästä aikaa tappion, kun 1. kaarteessa tuli tiukassa tilanteessa laukka. Ruuna kulki hypyn jälkeen vahvalla tyylillä kirilenkin 13,1, vaikkei kuski sitä suuremmin hätistellyt. Takarivistä alun saa ottaa rauhassa, eikä tätä kiritykkiä ole kiva ottaa vastaan Forssan pitkällä suoralla.

Haastajat: 5 Mickanin voittoputki on muuttunut kolmosputkeksi. Nopea tamma ei ole ollut sairastauon jälkeen ihan herkimmillään, mutta sen puolustukseksi on todettava, että viime kisat on juostu raskaissa olosuhteissa, eikä se ole koskaan ollut tamman parasta melodiaa. Kuivalla kelillä keulaan säntäävä haastaja ei olisi helppo ohitettava.

10 Mr Reddington oli kauden avauksessaan sijoitustaan parempi kiriessään taustalta viimeiset 700 metriä 13-pintaan. Viimeksi ruuna kamppaili äärimmäisen sitkeästi johtavan rinnalta ja hävisi Toto65-lähdössä voitonkin hyvin niukasti. Vire voisi olla vielä nousussa, kun tämä on kolmas startti tauon jälkeen.

2 Fiorini on huomattavasti tauluaan vaarallisempi. Kauden avaus oli toki hieman nahkea, mutta seuraavassa tamma pommitti myöhään tilaa saatuaan 11-kyytiä loppua. Seinäjoella kirikierros sujui ikäluokkalähdössä 4. sisältä 12,9, vaikka hevonen oli pitkään vailla kiritilaa. Alustavan infon mukaan tänään oltaisiin menossa kengät jalassa, joka kylläkin puolestaan laskee odotuksia.

Yllättäjät: 4 Gyro Gearloose pamauttaa kovaa liikkeelle ja juoksee todennäköisesti 2. sisällä. Nyt riisutaan taas kenkiä, jolla balanssilla ruuna ylsi Pimara Cupin -finaalissa muakavasti totoon. 6 Love You Desireen onnistuminen roikkuu ilmassa. Viimeksi tamma laukkasi viimeisessä kaarteessa oltuaan paineissaan pussissa. Nyt napataan kengät pois, mutta vastus toki herättää kunnioitusta. 3 Great Hurricane on nopea hevonen. Porin voitot tulivat johtavan takaa ja keulapaikalta, mutta oikein huomattavasti tätä sopivammista lähdöistä. Viimeksi ruuna oli 3. sisältä aavistuksen tasainen, mutta nyt voitot ohjastanut Antti Teivainen palaa ohjiin. 11 Zagat voitti Porissa johtopaikalta, mutta kohtaa nyt oikein merkittävästi tiukemman vastuksen ja lähtöpaikka on lisäksi ankea.

Pelijakauma: Suosikki Rahajamatchin (37 %) pinnoista voisi siirtää osan Mickanille (16 %) ja Mr Reddingtonille (12 %). Fiorinin (19 %) arvio nousee selvästi mikäli se kilpailee ilman kenkiä, mutta alustavasti ilmoitetulla balanssilla se ei ole kovin kiinnostava merkki.

Juoksunkulku: Great Hurricane, Gyro Gearloose ja Mickan kiihtyvät lujaa. Jälkimmäisin painunee lopulta johtoon.

IS-pelisuositus - Toto5-3

Pieni: 9, 5, 10
Suuri: 9, 5, 10, 2

Toto5-4

Suosikki: 7 EL Houdini näyttäisi hevosten voittosummiin peilaten kilpailevan ihan väärässä sarjassa, mutta se selittyy sillä, että Pilvenmäki Specialissa osallistumisen määrittävä raja lukittuu jo aiemmin keväällä. Alkuvuonna hienon voittoputken tehnyt ruuna on ollut viimeisissäkin tasollaan, mutta nopea tienaaminen ehti nostaa vastuksen taso ihan uudelle tasolle. Nyt 5-vuotias palaa tasossa alaspäin, juoksee ensimmäistä kertaa urallaan ilman kenkiä ja paluu voittokantaan on hyvin lähellä.

Haastajat: 1 Ray Boy kasasi sekin hienon voittoputken talvella. Parissa viimeisessä hevonen ei ollut oma itsensä, mutta palaa nyt huoltotauolta tuoreena ja suoritustason pitäisi olla taas parempi. Hyvä avaaja johtaa tätä kisaa pitkään.

9 Highlove Tech laukkasi Pimara Cupin -finaalissa paineissaan loppukaarteen pohjassa ja menetti kärkisijan. Viimeksi ruuna puski 2. ulkoa hyvin perille 700 metrin kirillä. Takarivistä hevonen kaipaa kisaan ylivauhtia, mutta on varmasti vaarallinen, mikäli sellaista saadaan.

Yllättäjät: 11 Tippy Grainin Suomeen paluu sujui positiivisesti, kun hevonen kiri taustalta vahvasti loppua. Arpaonni tosin jatkuu heikkona ja se on iso este menestykselle tässä seurassa. 8 Black Vanity on joukon vihreimpiä, kun startteja on vasta neljä. Tammassa on potentiaalia, mutta rima taitaa olla huonolta paikalta ainakin voittoa ajatellen nyt liian korkealla. Mielenkiintoinen seurattava kuitenkin jatkoa ja "omia sarjoja" ajatellen. 3 Credit To Dream voitti alkukaudella Toto65-lähdönkin, mutta otteet ovat ailahdelleet melkoisesti.

Pelijakauma: EL Houdini (43 %) voisi olla suurempikin suosikki.

Juoksunkulku: Ray Boy pitää sisältä johtopaikan. EL Houdini saattaa tulla vaateliaana rinnalle, mutta keulapaikka ei välttämättä ole tarjolla.

IS-pelisuositus - Toto5-4

Pieni: 7
Suuri: 7

Toto5-5

Suosikki: 1 Chestnut Salan komea voittoputki katkesi viimeksi, muttei hevosta voi mennä liikaa moittimaan, sillä vastus oli aiempaa kovempaa ja keulapaikka vaati alle 10-avauksen. Nyt piikkipaikka irtoaa maltillisemmalla kiihdytyksellä ja koko matkan johto on todennäköisin skenaario.

Haastajat: 9 Rachael on aloittanut kauden kolmella kaksarisijoituksella ja tuntuu menevän aimo harppauksin eteenpäin, kun startteja kertyy. Viimeksi tamma kulki kirissä jo viimeiset 700 metriä alle 12-kyytiä ja sellainen loppuveto riittää tässäkin kärkitaistoon.

8 Royal Date kinasteli viimeksi suosikin kanssa alussa ja tuli lopulta sen takana vailla kiritilaa maaliin. Voimia tai jossiteltavaa ei tainnut jäädä mitenkään liian kanssa, mutta esitys oli ehdottomasti samaa tasoa Chestnut Salan kanssa. Paikka on vaikea, mutta nopea kuski ja hyvä lähtönopeus voi siivittää tamman hyviinkin asemiin.

7 Grainfield Emma on kamppaillut kaksi kertaa peräkkäin hienosti johtavan rinnalta. Nyt riisutaan kenkiä ja se voi tuoda lisää vauhtia. Sitkeyttä hevosella on aika ollut riittävästi.

6 Overdose palaa huoltotauolta ja valmentajan mukaan tason pitäisi nousta edellisistä. Kesäbalanssiin siirtyminen on iso etu, eikä ruunaa kannata ylenkatsoa parin viime kisan heikkojen suoritusten vuoksi.

Yllättäjät: 2 Gambino ja 4 Sultan of Soprano kyttäävät hyviltä paikoiltaan hyvää juoksua, eikä niidenkään totosija saa sellaisen jälkeen olla järkytys. Gambino sai viimeksi Vermossa myöhään tilaa ja pinkoi loppua sijoitustaan paremmin. 10 Spike's Star alisuoritti helmikuussa, mutta se menee sen piikkiin, ettei ravi vain sujunut hokkibalanssissa. Kesäkeleillä ruuna pystyy paljon parempaan ja on varottava.

Pelijakauma: Rachael (22 %) on takarivistä jonkin verran yliarvostettu. Royal Date (5 %) ja Grainfield Emma (4 %) ovat tarjouksessa.

Juoksunkulku: Chestnut Sala pitää sisältä johtopaikan.

IS-pelisuositus - Toto5-5

Pieni: 1, 8, 7
Suuri: 1, 9, 8, 7, 6, 2, 10

Todennäköisyysarviot

Toto5-1
3 Jacques Hyneman 36%
9 EL Indeed 16%
8 Jetman Luxi 14%
1 My Radio Gaga 12%
11 Grainfield Boss 10%
2 Skyfall Sofie 4%
6 Maryland 3%
10 Bobbi Jones 3%
5 Farnorth Chap 1%
7 Misty Mountain Hop 1%

Toto5-2
3 Piece Of Hero 50%
2 Business School 20%
8 Making Match 10%
7 The Revenant 5%
5 What The Hell 4%
4 Pegasos Evo 4%
10 Gutsy Cobbler 2%
1 True Noice 2%
11 Marigold With Love 1%
6 Cold Case 1%
9 Mad Joking Boy 1%

Toto5-3
9 Rahajamatch 33%
5 Mickan 20%
10 Mr Reddington 18%
2 Fiorini 12%
4 Gyro Gearloose 4%
6 Love You Desiree 4%
3 Great Hurricane 3%
7 Gintonic 2%
11 Zagat 2%
8 Colonial Aicha 1%
1 BWT Dictator 1%

Toto5-4
7 EL Houdini 50%
1 Ray Boy 20%
9 Highlove Tech 12%
11 Tippy Grain 6%
3 Credit To Dream 3%
8 Black Vanity 3%
5 New Grove United 2%
4 Rim Bay Duchess 1%
10 Gambler Hoss 1%
2 Embossed Lemon 1%
6 Olly Jumper 1%

Toto5-5
1 Chestnut Sala 45%
9 Rachael 12%
7 Grainfield Emma 10%
8 Royal Date 10%
6 Overdose 8%
2 Gambino 5%
10 Spike's Star 3%
4 Sultan of Soprano 3%
3 Bearway 2%
5 Matamixx 1%
11 MAS Calypso 1%