Ravivihje: Toto5 Turku 2.10.2020

Julkaistu:

TOTO5
2-vuotiaat ja 5-vuotiaat tammat esiintyvät Metsämäen illan tähtinä. Toto5-pelin luotetuin hevonen Truedream A.F. kelpaa varmaksi.

Toto5-1

Suosikki: 6 BWT Divine ylsi Tammaderbyssä kakkoseksi sekä karsinnassa että finaalissa Peanutsin takana. Jälkimmäisessä hevoselle jäi ainakin voimia, jos ei välttämättä kuitenkaan jossiteltavaa sijoituksen suhteen, sillä kiritila löytyi 3. sisältä aika myöhään. Mikkelissä tamma ampui tosi lujaa matkaan, mutta laukkasi ensimmäisessä kaarteessa johtopaikalta. Hypyn jälkeen suosikki kulki viimeiset 1200 metriä 10-11 -väliin ja osoitti, että huippukunto pitää. Pieni kysymysmerkki on, että suosikki menee nyt vaihteeksi kengillä.

Haastajat: 1 Bosses Lady oli ikäluokan ykköstamma vielä pitkälle viime kautta, mutta sitten alkoivat ongelmat. Syksyn isot kisat meivät penkin alle ja tämäkin vuosi jäänyt aika vajaaksi. Valmentaja raportoi, että vaikeuksien syyksi paikallistettiin mahahaava, joka on nyt hoidettu ja kilpailemista jatketaan positiivisin mielin. Huipputamma pystyy voittamaan tämän lähdön, mutta aloittaa haastajana, sillä suosikilla on tuoreita näyttöjä.

Edellisen tallikaveri 4 Justine Case oli alkuvuoden sivussa, mutta on parantanut otteitaan syksyllä koko ajan, kun startteja on kertynyt vyön alle. Viimeksi tamma kiri Toto75-lähdössä 3. sisältä kakkoseksi ja polki uuden komean volttiennätyksensä.

Yllättäjät: 8 Bean Dead Cert palasi viimeksi sairastauolta, sai raskaan juoksun ja taipui aika pahoin. Tamma pystyy sitä parempaan, mutta tuskin kamppailee ihan voitosta näin huonolta paikalta. Hevoselta otetaan ensimmäistä kertaa tästä tallista kengät pois myös takaa. 7 Carbon Crystal esiintyi loppukesän nousujohteisesti, mutta oli Lahdessa iso pettymys johtopaikalta. Viimeksi Kokemäellä juoksi 2./3. sisällä ja tuli paljon voimia tallella pussissa maaliin. Tammaderbyn karsinnassa 3. sisältä kolmanneksi yltänyt 2 Sweet Carolina tekee parhaat juoksunsa nimenomaan sisäratajuoksuilla ja saa tästä sellaisen.

Pelijakauma: BWT Divinen (39 %) kuuluisi olla suosikki ja hevonen varmaan nouseekin päivän mittaan siihen asemaan.

Juoksunkulku: Bosses Lady torjui toukokuun kausiavauksessaan ykkösradalta tosi kovia kiihdyttäjiä alussa ja pystyy sen perusteella pitämään johtopaikan. BWT Divine lähtee myös kuskin halutessa tosi kovaa, mutta tässä karsintalähdössä tuskin halutaan ottaa alussa mitään riskejä.

IS-pelisuositus - Toto5-1

Pieni: 6, 1
Suuri: 6, 1

Toto5-2

Suosikki: Lämminveristen matalassa sarjassa voittajaehdokkaita on päälle puolenkymmentä ja suosikin nimeäminen on aika lailla makuasia. Pelikansan hyrrä on pysähtynyt 5 Making Matchiin. Ori kiri viimeksi Kriterium-karsinnassa 2. ulkoa huonosta selästä viimeiset 700 metriä 14-pintaan ja paineli hienon keskipitkän matkan tuloksen, mutta tekisi mieli väittää, että hevonen on ollut joskus parempikin. Yksi mahdollisista, mutta kovin suureksi suosikkiasema ei saisi nousta.

Haastajat: 11 Por Nie Blues juoksi suosikin kanssa samassa Kriterium-karsinnassa, sai helpomman juoksun sisäradalla ja jättikin sitä loppusuoralla selvästi. Mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan tamma lähtee uran selvästi kovimman startin jälkeen, mutta eiköhän suvukas varsa vain paranna. Takarivi on haitta, mutta yhden poisjäännin myötä lähtöpaikka on sentään säädyllinen.

6 Mickan koitti viimeksi rohkeasti 2200 euron voittosummalla Villinmiehen Tammakilvan karsinnassa, mutta oli "ylisarjasta" huolimatta oikein vaisu 2. sisältä. Olisivatko aavistuksen raskaat olosuhteet olleet vastaan? Edellisessä tamma seurasi hienosti lahjakasta Road To Hilliä ja vastaava suoritus riittää tässä korkealle.

2 Verbier on Venicen veli. Avaus Koivusilta pilaantui laukkoihin, mutta suunta on ollut sen jälkeen parempaan. Viimeksi ruuna kiersi lyhyen alkulaukan jälkeen vielä koko porukan ja polki kirilenkin alle 15-vauhtia.

4 Leemark's Gideon palasi Forssaan valmiissa iskussa puolen vuoden tauolta. Ruuna kiri 3. sisältä viimeiset 700 metriä alle 14-vauhtia ja ehti varmaan voittoon. Startti alla otteiden luulisi edelleen terävöityvän.

Yllättäjät: 7 Tvinwil voitti kolme ensimmäistä neljästä startistaan, mutta joutui syksyllä Teivon laukkastartin jälkeen lähes vuoden tauolle. Paluussa tuli taas laukka ja vauhtia piti hakea kokeesta. Siinä hevonen tuli johtopaikalta kirikierroksen hyvällä tyylillä 15,7, mutta nyt vastus on tasokasta ja paikka vaikea. 12 The Sancy oli viimeksi 3. ulkona pitkään pussissa ja tuli tilaa saatuaan samaa vauhtia kuin voittoon kirinyt Verbier. Tamma antaa toki lähtöpaikassaan lähes ratkaisevan tasoituksen viime kerran tapaan. 10 Yerba K.A. oli oikein mainio voittaessaan Porissa johtavan rinnalta, mutta ei ole päässyt sen jälkeen samalle tasolle.

Pelijakauma: Hyvin tasainen koitos, jossa Making Match (31 %) on alustavasti hitusen liian suuri suosikki.

Juoksunkulku: Radoilta 4-6 avataan lujaa. Hevosilla on vielä vähän kiihdytyskokemusta, joten on vaikea paaluttaa, että jokin näistä olisi todennäköisimmin johtonimi.

IS-pelisuositus - Toto5-2

Pieni: 5, 11, 6, 2, 4
Suuri: 5, 11, 6, 2, 4

Toto5-3

Suosikki: Kolmannen Toto5-kohteen kahdeksasta osallistujasta puolet tulee Harri Koivusen tallista ja voittokin menee todennäköisemmin sinne kuin jollekin muulle. 3 Samurai Comery tekee mielenkiintoisen debyytin uusille omistajille ja uudesta tallista. Oriin 4-vuotiskausi on ollut pettymys, mutta väläytyksiä on nähty ja kyvyiltään ori on takuulla tämän porukan ykkönen. On tottakai arvoitus millä tasolla hevonen suorittaa uusista käsistä, mutta yleensä hevoset ennemmin parantavat Koivusilla kuin heikentevät.

Haastajat: 1 Gillian Comery palasi viimeksi voittokantaan pienen kuivan kauden jälkeen. Ei tamman vire totaalisesti hukassa edes ollut, mutta juoksunkuluissa ehti olla pitkän aikaa epäonnea. Ykkösrata ei ole ihan optimaalinen paikka kiihdyttää, sillä lähtökohtaisesti hevonen ei pysty puolustamaan alussa kärkipaikkaa.

6 Santo Grial oli Vermossa suoraan sairastauolta pirteä ja polki taustalta viimeiset 700 metriä 11,5. Mikkelissä juoksu meni taas vaikeaksi, eikä hevonen ollut niin heikko kuin sijoitus antaa ymmärtää. Hevonen näytti tasaiselta, mutta kiri kuitenkin taas viimeiset 700 metriä alle 12-vauhtia.

4 Hudson Web kamppailisi tässä porukassa varmasti voitosta, jos olisi parhaimmillaan, mutta hevonen palaa ongelmien jäljiltä yli puolen vuoden tauolta. Valmentajan mukaan treenien suhteen on jouduttu laskemaan tehoja aika lailla aiempaan nähden, eivätkä taustajoukotkaan osaa oikein arvioida mitä hevoselta pitäisi odottaa.

Yllättäjät: 5 Amour Avenger käväisi Tallinnassa keräämässä pisteitä ja on hyvä muistaa, että noista tuloksista saa viilata aika siivun pois, kun palataan Suomen paremmille radoille, mutta kärkisija olisi silti pieni yllätys. 8 Blue Flash nousi Kuopiossa taustalta kakkoseksi, mutta kohtaa nyt kovempia ja lähtöpaikkakin on ankea.

Pelijakauma: Samurai Comery (25 %) kiehtoo pelissä eniten.

Juoksunkulku: Hudson Web avaa johtoon, mutta huolinee tauolta selän eteen. Gillian tai Samurai Comery on ensimmäisenä kysymässä. Luultavimmin niistä jälkimmäinen.

IS-pelisuositus - Toto5-3

Pieni: 3
Suuri: 3, 1, 6, 4, 5

Toto5-4

Suosikki: 1 Truedream A.F. on Toto5-pelin selvästi todennäköisin voittaja, eikä se taida olla isosta peliosuudestaan huolimatta edes varsinaisesti yliarvostettu. Ruuna on tottunut paljon tätä kovempaan vastukseen ja tehtävä näyttää suoraviivaiselta keulajuoksulta. Hevosella on ajettu volttilähtöjä hyvin vähän, mutta ykköseltä starttitouhun luulisi onnistuvan. Viimeksi tuli auton takaa kiihdytyksessä laukka, jonka jälkeen hevonen polki viimeiset 1800 metriä 13,6.

Haastajat: 9 Exceptional voitti pari starttia sitten Toto75-lähdön 2. sisältä varmasti. Sen jälkeen ei ole tullut menestystä, mutta juoksut ovat menneet vaikeiksi, eikä hevonen ole varsinaisesti ollut ainakaan merkittävästi heikompi. Takarivi on tietysti miinus volttilähdössäkin.

6 Freddy K. yllätti heinäkuussa Toto65-lähdössä, mutta piti elokuun taukoa. Tauolta paluussa ei voinutkaan kovassa lähdössä taustalta menestyä, mutta Kokemäellä tuli jo kakkonen. Oikealla juoksulla oriilta löytyy sähäkkä kiri.

Yllättäjät: 3 Västerbo Locksmith voitti Jyväskylässä Santtu Raitalan taidokkaiden ajolinjojen jälkeen niukasti kovan Capercaillie Cockin. Viimeksi ruuna jäi pussiin, eikä ole ihan vaaraton, kun Raitala palaa rattaille. 7 First Heartbeat tuo Ruotsissa kovasti satsanneen Sagari Stablen sateenkaarivärit Suomen raviradoille. Tamma on ollut Tapio Perttusella jo jonkin aikaa, mutta omgelmia on riittänyt ja valmentaja epäilee, että hevonen vaatii pitkän tauon jälkeen startteja.

Pelijakauma: Ei ihmeitä.

Juoksunkulku: Truedream A.F:n volttikiihdyttämisessä on kysymysmerkkejä, mutta nopeus riittää keulapaikan puolustamiseen.

IS-pelisuositus - Toto5-4

Pieni: 1
Suuri: 1

Toto5-5

Suosikki: 15 Hallan Poika teki vahvoja juoksuja jo läpi kesän, mutta voitot kiersivät. Pienen tauon jälkeen voittovirekin on löytynyt. Tämä lähtö on tasoltaan jopa sopivampi kuin Jyväskylän koitokset, mutta kahdelta pakilta riittää luonnollisesti kierrettävää. Viimeksi ori iski 3. ulkoa Qepe Pointin kanveesiin lopussa.

Haastajat: 3 Vonkari on melkoinen murheenkryyni pelaajille, sillä kykyjä selvästikin on, mutta onnistumiset kiertävät. On tullut laukkoja ja epäonneakin on riittänyt, mutta viimeksi kun kaikki näytti menevän nappiin, niin kummoistakaan kiriä ei irronnut. Potentiaalia on kuitenkin näihin sarjoihin paljon.

6 Erkkaus laukkaili koko alkukauden, mutta heinäkuussa ravisävel vihdoin löytyi. Taulun kakkosissa hevonen kamppaili tiukasti lupaavan Briljantti Buugin kanssa. Nyt alla on pieni tauko ja vire aavistuksen arvoitus.

Yllättäjät: 16 Laval Rols voitti Teivossa pitkällä kirillä ja oli selvästi aiempaa parempi. 2 Delling löi Kokemäellä johtavan rinnalta keulassa ravanneen 8 Aurauksen Pojan ja sitä seuranneen 7 Kretongin. Tässä rima nousee tuosta kisasta aika paljon. 4 Kromaus ja 9 Ekosalama ovat jaksavia, mutta hyppy on herkässä ja voitot harvassa. 10 Ajatuksenlukijalla on myös potentiaalia, mutta hevonen ei vielä 5-vuotiaana vaikuta ihan valmiita paketilta ja laukkoja tulee. 1 Hillevi Milleri palaa vamman jäljiltä ja pitkältä tauolta. Vire on arvoitus valmentajallekin.

Pelijakauma: Hallan Poika (32 %) on edullinen suosikki. Vonkari (4 %) kiehtoo myös. Erkkaus (22 %) ja Delling (15 %) tuntuvat hieman yliarvostetulta.

Juoksunkulku: Hillevi Milleri lähtee vetämään joukkoa, eikä luovu paikastaan ihan kenelle tahansa. Erkkaus on takamatkan hevosista ainakin varsin nopea.

IS-pelisuositus - Toto5-5

Pieni: 15, 3
Suuri: 15, 3

Todennäköisyysarviot

Toto5-1
6 BWT Divine 47%
1 Bosses Lady 38%
4 Justine Case 10%
8 Bean Dead Cert 2%
2 Sweet Carolina 1%
7 Carbon Crystal 1%
5 Maze Match 0,5%
3 Hazella 0,5%

Toto5-2
5 Making Match 24%
11 Por Nie Blues 20%
6 Mickan 18%
4 Leemark's Gideon 14%
2 Verbier 14%
7 Twinvil 3%
12 The Sancy 2%
3 Tajs Ambassador 2%
8 Gabrian Ros 1%
10 Yerba K.A. 1%
1 Racket Cat 1%
9 Viggo Vice 0%

Toto5-3
3 Samurai Comery 36%
1 Gillian Comery 27%
6 Santo Grial 18%
4 Hudson Web 10%
5 Amour Avenger 4%
2 Pops' Sunrise 2%
8 Blue Flash 2%
7 All Ready Match 1%

Toto5-4
1 Truedream A.F. 63%
9 Exceptional 10%
6 Freddy K. 10%
3 Västerbo Locksmith 8%
7 First Heartbeat 4%
8 Super Stars 1%
5 Power Age 1%
4 Firemaker 0,5%
13 Stronghold 0,5%
2 Cold Hard Lady 0,5%
12 Andree 0,5%
11 Crosby 0,5%
10 Brissac Rapide 0,5%

Toto5-5
15 Hallan Poika 40%
3 Vonkari 14%
6 Erkkaus 12%
2 Delling 6%
16 Laval Rols 5%
8 Aurauksen Poika 3%
4 Kromaus 3%
9 Ekosalama 3%
1 Hillevi Milleri 3%
7 Kretonki 3%
10 Ajatustenlukija 3%
14 Y.P. Annmarie 2%
12 Lumi-Niko 1%
5 Fiannan Mysti 1%
11 Viipuriina 1%
13 Kemppeli 0%