Ravivihje: Toto5 Jyväskylä 25.6.2020

Julkaistu:

TOTO5
Legendaarisen Vieskerin kunniaksi Killerin torstain iltaraveissa kilpailevat vain suomenhevoset, mutta lautasella on varsin tasokas kattaus.

Toto5-1

Suosikki: 12 Hujake ei ole vielä hävinnyt ja sitä pitää kunnioittaa, varsinkin kun startteja on kuitenkin alla jo kuusi. Hevosella on ollut vielä varsamaisia vinkeitä, mutta käytös on mennyt koko ajan aikuisempaan suuntaan. Aiemmasta pitenevä matka tuskin haittaa ja ruuna nousee kahdelta pakiltakin varmasti ainakin lähelle voittoa jälleen.

Haastajat: Nuorten Sarjassa ajetaan kolmesta tonnista, joten suosikille riittää luonnollisesti kyvykkäitä haastajia. 7 Suvijussi jyräsi Härmässä ykköseksi juostuaan 2. ulkona ja johtavan rinnalla, mennen samalla tähdeksi. Ori on vielä vähän arka haaveilija kilpailuissa, mutta potentiaalia on paljon ja jaksoa tuntuisi ainakin riittävän.

4 Ukkoherra vaikuttaa ottaneen ison kehitysloikan talven aikana. Mikkelissä hevonen asettui 1. kaarteen laukan jälkeen 4. ulos, josta se hyökkäsi 800 metriä ennen maalia ja pinkoi täysin ylivoimaiseen voittoon.

8 Qepe Pointti on lahjakas, mutta oikein epävarma. Antti Tupamäki hakee balanssimuutoksilla lisää ravivarmuutta ja on luottavainen menestyksen suhteen, mikäli ne tepsivät. Härmässä hevonen laukkasi viimeisellä takasuoralla ja on vaikea arvuutella miten sen ja Suvijussin välillä olisi käynyt ilman laukkaa.

10 Vauhti Teppo palaa pitkältä tauolta ja on valmentajalleenkin arvoitus, mutta lähes pelaamattomana ruuna ansaitsee jonkinlaista huomiota ainakin jossain pelimuodossa. Hevonen paineli 4-vuotiaana jo heinäkuussa täyden voltin 28,1, mutta syksy oli vaivojen vuoksi hankala. Nyt alla on toki kovimmillaan vain 35-vauhtinen harjoitusravilähtö, mutta luokkansa 5-vuotias on näyttänyt ja sen pitäisi kyllä riittää tässä.

Yllättäjät: 14 Jättipotti Pee omaa kovasti rutiinia ikäluokan kovista lähdöistä ja ohittaa tukalista lähtöasemistakin monta. Kesäkuun alun taukostartissaan hevonen nousi vastaavista asemista Nuorten Sarjan kakkoseksi ja pystynee tälläkin matkalla 30-alitukseen. 11 Lyyti on vauhdikas tamma, mutta hyppy on ollut herkässä. Hevosella on potentiaalia parantaa ennätystään selvästi, kunhan ravi vain maistuu. 3 Teppo Tuisku kamppaili talvella Hujakkeen kanssa lähes tasapäin, mutta kehityskäyrät ovat toistaiseksi edenneet eri suuntaan. 6 Ferdinand on sekin kehittyvä yksilö. Ruuna oli välillä Olli Ukkolan valmennuksessa, josta se teki kelpo startin Riihimäellä ja on nyt palannut Tapio Perttuselle. 9 Liston on sekavaa tulosrivistöön kyvykkäämpi, mutta tauolta on haussa lähinnä ehjä startti.

Pelijakauma: Lähtö on alustavasti koko lailla oikein rastattu. Vauhti Teppo (4 %) on peliosuuttaan parempi hevonen, eikä Jättipotti Pee (1 %) saisi olla ihan nollakerhossa.

Juoksunkulku: Epävarmojen ja rutinoimattomien suomenhevosten kohtaamisessa juoksunkulkuun on tarjolla lukematon määrä variaatioita. Eiköhän suosikilla ainakin ajeta jossain kohtaa matkalla eteenpäin.

IS-pelisuositus - Toto5-1

Pieni: 12, 10
Suuri: 12, 7, 4, 8, 10, 14

Toto5-2

Suosikki: Viesker Cup -finaali on rajattu tammoille ja siihen on karsittu touko- kesäkuussa, joista lähdöistä saa hyvää osviittaa hevosten voimasuhteista. 5 Maatian Tähti on paalun paras ja oikea suosikki lähtöön. Tamma oli vielä tämän kisan ensimmäisessä karsinnassaan johtopaikalta taukokankea, mutta kesäkuun alun Toto75-sarjassa jo selityksittä paras samalta juoksupaikalta. Tie vie taas johtoon, eikä alati parantava 5-vuotias ole helppo lyötävä.

Haastajat: 11 Varoitus oli Joensuussa aivan hurja ja vahvistuu tähän vielä Antti Teivaisella. Tamma kiersi viimeksi 1. kaarteen laukan jälkeen ensimmäiset puolitoista kierrosta kolmannella radalla, mutta runnoi raskaasta juoksusta välittämättä ykköseksi ja sai ohjastaja-valmentaja Jouni Heimalankin pyörittelemään epäuskosta päätään. Kahdelta pakilta riittää tekemistä, mutta ei juoksusta nyt ainakaan raskaampi voi tulla kuin viimeksi ja vastaava tulos riittänee tässä ihan kärkeen.

15 Annan on jatkanut tauon jälkeen hyviä esityksiä ja kehittymistään. Sijoitukset ovat heikentyneet startti startilta, mutta esitykset tosiasiassa parantuneet, kun vaikeilta paikoilta juoksut ovat menneet hankaliksi. Taas riittää työtä ulkoradoilla, mutta Annan puskee ainakin tototaistoon.

7 Rehtorin Salli vaelteli pitkään varjojen mailla, mutta Kuopiossa nähtiin parempaa, kun tamma taisteli reipasvauhtisessa kisassa keulapaikalta tiukasti 14 Pirttilän Olgan kanssa voitosta. Jälkimmäinen oli sinä päivänä vahvempi, mutta on nyt 20 metriä heikommin sarjassa sisällä.

Yllättäjät: 8 Tvitteri puski viimeksi 4. ulkoa pitkällä kirillä mukavasti suosikin tuntumaan, muttei pystynyt tarjoamaan rehellistä uhkaa. 3 Volsuma ja 4 Lulun Taika kuittasivat toukokuun lopulla kirissä Maatian Tähdestä ohi, mutta nyt temppu ei ole enää ihan yksinkertainen, kun suosikki on saanut starttia kroppaansa. 12 Lumo-Pekunalla riittää papua, mutta vauhtia saisi olla enemmän. 16 Tutun Tiltu joutui viimeksi nöyrtymään johtopaikalta Varoitukselle, mutta oli pitkästä aikaa tasollaan ja se lupaa hyvää jatkoon. 13 Kiirilla on piristynyt uudessa tallissa, mutta ei ole pohjimmiltaan kiertelijäluonne ja lähtöasema on kovasti vastaan. Nopea 1 Touhotin saa namureissun ja se voisi olla oikotie hyvään sijoitukseen, vaikkei hevonen ole kuumimpia voittajaehdokkaita.

Pelijakauma: Varoitus (15 %) voisi olla jonkin verran enemmän luotettu.

Juoksunkulku: Touhotin ja Lulun Taika avaavat hyvin, mutta Maatian Tähti painuu lopulta johtoon. Takamatkojen vahvoilla hevosilla kuten Varoitus ja Annan saatetaan käännellä jo hyvissä ajoin kolmannen kiertoon.

IS-pelisuositus - Toto5-2

Pieni: 5, 11
Suuri: 5, 11

Toto5-3

Suosikki: Kolmas Toto5-kohde kuihtui poisjääntien myötä yhdeksän hevosen lähdöksi, mutta laatua riittää vaikka muille jakaa. 6 Hymynvirne ei ole hävinnyt ehjää starttia aikoihin. Ori oli Turussa oikein mainio lähes vuoden tauolta ja tuskin otteet ainakaan heikkenevät startti alla. 8-vuotias hyökkäsi 2. ulkoa 700 metriä ennen maalia ja sen jälkeen radalla liikkui vain yksi hevonen. Vastus kovenee viime kerrasta selvästi, mutta on hevonen pystynyt kääntämään tällaisiakin lähtöjä edukseen.

Haastajat: 2 I.P. Vapari on laukannut urallaan melkoisen määrän menestystä, mutta Kaustisen tauolta paluussaan ori oli mukavan tasapainoinen ja edelleen tutun vahva. Hevonen jyräsi johtavan rinnalta vääjäämättä ohi kovan Vilivilliksen ja kulki hitaan alun jälkeen viimeisen mailin alle 24-vauhtia.

5 Malkkin kannattaa mahduttaa ajoissa lapulle, vaikka alla on tyylipuhdas viimeinen sija. Ruuna jäi Härmässä täysin pussiin väsyneen keulahevosen taakse ja olisi kiritiloilla luultavasti taistellut aivan kärkisijoista kovassa lähdössä.

9 Jullen Eko iloitteli itsensä väsyksiin Kuopion taukostartissa johtavan rinnalla, mutta sen jälkeen on tullut kaksi tyylipuhdasta voittoa ja vire vain tuntuu kohenevan. Tasaisesti avaavan I.P. Vaparin takaa juoksupaikka voi tosin pahimmassa tapuksessa jäädä varsin kauaksi parijonoon.

Yllättäjät: 8 Tuli-Rubiini on parantanut uusissa käsissä paljon, mutta hyppy tuntuu edelleen olevan herkässä. 3 Haltija vaatii tarkan juoksun, mutta siltä löytyy niin livakka kiripätkä, että se voi spurtata onnistuneella juoksulla ohi kovistakin hevosista. 1 Pärttyl on tottunut menestymään, muttei ihan näin kovaan vastukseen.

Pelijakauma: Malkkin (16 %) on kiinnostavin merkki.

Juoksunkulku: Malkkin avaa keskeltä rataa piikkipaikalle. Hymynvirne etenee rinnalle ja saattaisi tietysti OS-radalla mahdollisesti päästä lopulta johtoonkin. I.P. Vaparilla voi halutessaan ajaa aktiivisesti eteenpäin jo matkalla.

IS-pelisuositus - Toto5-3

Pieni: 6, 2, 5, 9, 3
Suuri: 6, 2, 5, 9, 3

Toto5-4

Suosikki: 9 Hetviina on ollut toistaiseksi tämän kauden kiistaton ykkönen tammojen puolella. Härmän Nordic Queenissa hevonen pelästytti laukkaamalla viimeisessä kaarteessa selvästä johtoasemasta, mutta korjasi vielä tilanteen ja nappasi muhevan 10000 euron ykköspalkinnon. Antti Tupamäki painottaa, että tämä kisa ajetaan selästä maltilla, mutta voittoon toki pyritään siinä missä ennenkin.

Haastajat: 10 Liisan Tulilintu on kulkenut kesän starteissaan laukkojen jälkeen aivan huimia kyytejä. Autolähdön takarivistä ravilla matkaan pääsemisen mahdollisuus kohenee tuntuvasti ja esimerkiksi Kuopiossa 22,8/2000 metriä kulkenut vauhtimylly voi lyödä jopa Hetviinalle luun kurkkuun Killerillä. Ehdoton varmistusrasti suursuosikille.

3 Piskon Pouta on vakiinnuttanut paikkansa avoimella tammahuipulla. Kausi alkoi hienolla voitolla, eivätkä sen jälkeiset esitykset ole olleet ainakaan huonompia, vaikka sijoitukset ovat ynnä muuta -osastoa. Savo-ajossa vastus oli kivenkovaa ja viimeksi 17,5-lopetuksessa ohitteleminen oli toivoton yritys.

Yllättäjät: Talvella vahvaa jälkeä tehnyt 7 Elias Juonetar on ollut edellisten vuosien tapaan kesällä hieman hankaluuksissa. 5 Sävel-Taika on aloittanut kauden tutun kankeasti. Huipputamman kohdalla kannattaa olla tarkkana balanssien suhteen ja nostaa se peleihin, kun kenkiä riisutaan. Torstain balanssi on harmittavasti vielä auki. Hallitseva ravikuningatar 1 Vieskerin Virva palaa puikkoluuoperaation jäljiltä ja pitkältä tauolta. Valmentajan mukaan huippuvireeseen on rutkasti matkaa, eikä tamma ole vielä pelihevosia.

Pelijakauma: Liisan Tulilinnun (11 %) pitäisi olla oikein merkittävästi lähempänä Hetviinaa (68 %).

Juoksunkulku: Eturivi on Piskon Poutaa lukuun ottamatta täynnä varsin tasaisia avaajia ja sen pitäisi päästä johtopaikalle varsin vaivatta. Hetviinalla ajetaan tämä startti selästä, joten Piskon Pouta saanee tehdä johtopaikalla aika lailla omaa juoksuaan.

IS-pelisuositus - Toto5-4

Pieni: 9, 10
Suuri: 9, 10

Toto5-5

Suosikki: Toto5-päätöksessä pinkaistaan maili ja se on näille hevosille hieman harvinaisempi matka. 4 Taistelu Jaska siirtyi Antti Tupamäelle syksyllä ja näytti heti kykyjään, vaikkei päässyt voittojen makuun. Koronatauon jälkeen onkin sitten tullut pelkkiä ykkösiä ja hevonen on näyttänyt merkittävästi aiempaa tasapainoisemmalta. Ruuna avaa lujaa ja on todennäköinen keulahevonen, mutta se on tässä suosikki voittamaan, vaikka jäisi johtavan rinnallekin.

Haastajat: 1 Sofianna Pee kohensi viimeksi ennätystään kerrassan viisi sekuntia ja kiri Teivossa johtavan takaa ykköseksi. Tamma on saanut sen perusteella paljon lisää vauhtia, mutta sisäradalta kiihdyttäminen on silti jonkinasteisen arvoituksen paikka.

2 Harjujen Roomeo palasi voittokantaan Kajaanissa juostuaan johtavan rinnalla ja 2. ulkona. Hyvän potentiaalin omaava ori on päässyt kilpailemaan kovin katkonaisesti, joten säännöllisen starttirytmin pitäisi auttaa. Nyt ennätystä pitää toki pudottaa selvästi ja pidempi matka saattaisi olla tässä kohtaa vielä suosiollisempi juttu kuin tämä maili.

5 Vauhti Rols haastoi Teivossa keulavoittaja Rantaniemelän Savua tiukasti sen takaa lopussa, mutta jäi niukasti toiseksi. Ori on ollut koronatauon jälkeen monin tavoin ja verroin aiempaa parempi.

Yllättäjät: 3 Sorjan Säihke punnersi Mikkelissä johtavan rinnalta ykköseksi ja hevosen selvästi parhaat suoritteet on juuri tältä matkalta. Vastus on nyt kyllä rajusti viime kertaa tiukempaa. 9 Sorretun Voima taklattiin Teivossa loppusuoralla kenttään. Hevonen selvisi valmentajansa mukaan hurjasta kolarista pintanaarmuin, mutta nyt ajetaan kengät jalassa, normikärryillä ja tavoitteena on ensisijaisesti ehjä startti. Lupaava 7 Myllyn Vili alkaa Kouvolan perusteella päästä taas vauhtiin, mutta maili ei ole paras matka ja paikkakin on ikävän ulkona.

Pelijakauma: Taistelu Jaska (30 %) voisi olla jonkin verran isompikin suosikki.

Juoksunkulku: Sofianna Pee lähti lujaa kun oli viimeksi eturivissä, mutta laukkasi pian kiihdytyksen jälkeen, joten kaippa sillä koitetaan ensisijaisesti ravia matkaan. Sorjan Säihke ja Taistelu Jaska kiihdyttävät myös liukkaasti ja jälkimmäinen on todennäköisin johtonimi.

IS-pelisuositus - Toto5-5

Pieni: 4
Suuri: 4, 1, 2, 5

Todennäköisyysarviot

Toto5-1
12 Hujake 46%
7 Suvijussi 10%
4 Ukkoherra 10%
8 Qepe Pointti 8%
10 Vauhti Teppo 8%
14 Jättipotti Pee 5%
11 Lyyti 3%
6 Ferdinand 2%
3 Teppo Tuisku 2%
9 Liston 2%
1 Tutuks 1%
5 Unnan Veitikka 1%
2 Piitaikuri 1%
13 Isosalon Ihme 1%

Toto5-2
5 Maatian Tähti 33%
11 Varoitus 20%
15 Annan 12%
7 Rehtorin Salli 6%
14 Pirttilän Olga 5%
8 Tvitteri 5%
3 Volsuma 3%
4 Lulun Taika 3%
12 Lumo-Pekuna 3%
1 Touhotin 2%
16 Tutun Tiltu 2%
6 Valkia 2%
2 Vivega Viltsu 1%
10 Siirin Hilla 1%
13 Kiirilla 1%
9 Vilmai 1%

Toto5-3
6 Hymynvirne 32%
2 I.P. Vapari 20%
5 Malkkin 20%
9 Jullen Eko 15%
8 Tuli-Rubiini 4%
3 Haltija 4%
1 Pärttyl 3%
12 Kilhakka 1%
4 Runoneito 1%
11 Tähtiheili 0%
7 Varsova 0%
10 Svartsjöfax 0%

Toto5-4
9 Hetviina 50%
10 Liisan Tulilintu 29%
3 Piskon Pouta 8%
7 Elias Juonetar 3%
1 Vieskerin Virva 3%
5 Sävel-Taika 2%
6 Helun Kuva 1%
2 Marmardu 1%
11 Ryti-Tyttö 1%
12 Kemun Muisto 1%
4 B. Riitu 1%
8 Huima Lento 0%

Toto5-5
4 Taistelu Jaska 37%
1 Sofianna Pee 22%
2 Harjujen Roomeo 12%
5 Vauhti Rols 8%
3 Sorjan Säihke 6%
9 Sorretun Voima 6%
7 Myllyn Vili 4%
10 Humetar 1%
12 Vieskaus 1%
11 Salli Sorjonen 1%
8 Sarinan Sanni 1%
6 Vauhti-Leevi 1%