Ravivihje: Toto5 Seinäjoki 26.5.2020

Julkaistu:

TOTO5
Le Gros Bill on Seinäjoen Toto5-pankki ja sen tappio vaatisikin erikoisia sattumuksia.

Toto5-1

Suosikki: 8 Lumino ei ole tuoreimmalta valmentajaltaan vielä hävinnyt ja voittoja on kolme peräkkäin. Viimeksi Vermossa hevonen ei ollut ihan makeimmillaan, mutta väänsi ykköseksi luokallaan. Tamma jäikin huoltotauolle jo ennen koronan pakottamaa ravitaukoa. Kovakapasiteettinen menijä oli tammikuussa hieno tauolta ja taustajoukkojen odotukset ovat nytkin korkealla heti paussilta. Oikukkaan hevosen kohdalla on kuitenkin aina riskejä, eikä sen matkaan saattaminen ole välttämättä ihan ongelmatonta juoksuradalta. Sarjoihinsa äärimmäisen kova menijä saattaa tosin voittaa tämän lähdön jopa pienen laukan kera, joten ei se aamun jakaumassa ole vielä ainakaan liikaa luotettu.

Haastajat: 9 Annan sai aikaan oikein positiivisen viime kauden ja valmentaja on sitä mieltä, että hevonen olisi kehittynyt edelleen talven aikana. Sarja ei ole nyt sopivin mahdollinen ja tasavauhtinen junttaaja vaikuttaa hevoselta, joka ei välttämättä ole heti tauolta lennokkaimmillaan. Perushevosia kuitenkin.

1 Tuurin Elli on mielenkiintoisissa lähtöasemissa yksin paalulla. Tamma paineli viime vuonna 5-vuotiaana ja 27-alkuisen tuloksen täydestä voltista ja se on kovaa kauraa näihin sarjoihin. Syksyllä oli vaikeaa, mutta hevosen jännekanavat operoitiin marraskuussa ja valmentajan mukaan otteet ovat olleet sen myötä harjoituksissa paljon syksyn vastaavia positiivisempia.

Yllättäjät: 3 Aiheen Juhannus löysi viime syksynä uuden vaihteen, mutta romasti marraskuussa Seinäjoella ja jäi tauolle. Nopea tamma on mahdollinen menestyjä, jos huumori on heti paussilta kohdallaan. 5 Rehtorin Salli voitti viime kaudella 4 kertaa, mutta kesällä kilpailuhuumori oli aika pahastikin kateissa. Vauhtia riittää ja pitkä tauko on saattanut tehdä henkiselle puolelle hyvää. 6 Vilmai on suosikin tallikaveri ja oli tehnyt viimeistelyissä sen kanssa hyvän hiitin. Tamma vaatii tarkan juoksun, mutta osaa sellaisella sinnitellä kovienkin hevosten kyydissä. Voittoja tulee tosin harvoin. 4 Ruiske ailahtelee kovasti ja joskus jopa kisan sisällä. Parhaalla tasolla suorittaessaan tamma pystyy taistelemaan ihan kärkisijoista. Nopea 7 Siirin Hilla kaipaisi lisää virtaa loppuun. 10 Amoriini ei löytänyt viime kaudella parasta sykettä oikein missään kohtaa, mutta kykyjä hevosella on riviä parempaan.

Pelijakauma: Lumino (42 %) saisi olla puhtaasti luokkansa puolesta selvästi aamun lukemia enemmän pelattu, mutta oletettavasti sen peliosuus nouseekin iltaa kohti ja asettuu aika kohdilleen.

Juoksunkulku: Tuurin Elli johtaa alun ja pitäisi varmasti mielellään paikastaan kiinni, mutta kahdestakympistä säntää moni hevonen lujaa matkaan. Erityisesti Aiheen Juhannus, Rehtorin Salli ja Siirin Hilla ovat vauhdikkaita hevosia. Luminolla voi ja ajetaan varmasti aktiivisesti, mutta sillä on vähintään kohtalainen laukkariski volttikiemuroissa, eikä se ihan alkumatkalla ole mukana kärkikahinoissa.

IS-pelisuositus - Toto5-1

Pieni: 8
Suuri: 8, 9, 1, 3, 5

Toto5-2

Suosikki: 2 Boss Birdland hakee viidettä peräkkäistä ykkössijaansa ja asetelmat suosivat. Ruunalla on aiemmin tarkoituksella vältelty volttilähtöjä, kun sillä oli niissä nuorempana käytösongelmia. Valmentajan mukaan hevonen on kuitenkin rauhoittunut niin merkittävästi, että sellaistakin uskaltaa hyvillä mielin yrittää. Suosikki oli jo ennen raveja siinä mielessä onnekas, että se pääsi poisjäännin myötä vaikealta kakkoselta sisäradalle. Tehtävä on kovempi kuin edellisissä, mutta Hannu Hietasen mukaan hevosella on harjoitusten perusteella vielä reserviä nähtyä parempaan.

Haastajat: 3 Skyfall Shine aloitti maaliskuussa uudesta tallista vakuuttavalla keulavoitolla ja sukuvarsalla on edessä mielenkiintoinen 4-vuotiskausi. Markku Niemisen tallin hevoset ovat aina hyvin valmisteltuja, eikä niiden kohdalla tarvitse taukoa pelätä läheskään niin paljon kuin monen muun kohdalla.

Paalun nouseva suosikkikaksikko on kova, eikä takamatkalta ole helppo tulla, vaikka sielläkin on laatua. 10 Twinquit oli tammikuussa sekaisin, mutta nyt pitäisi valmentajan mukaan olla luvassa parempaa. Ruunalla on hyvä fysiikka ja vauhtikestävyys ja se puskee taustalta monen ohi.

8 Madam's Viggo Boyn pitkä vaikea jakso ehti päättyä ennen koronataukoa, kun ruuna hallitsi Porissa tyylikkäästi kärkipaikalta. Toisten takana ja kierrellessä laukkariski tosin kasvaa, eikä niiltä murheilta voi takamatkalta välttyä.

Yllättäjät: 6 To The Beginning aloittaa uusista käsistä. Ongelmista kärsinyt tamma esiintyi varsana lupaavasti ja kokeili kelpo menestyksellä ikäluokkalähtöjäkin. Kokeessa 6-vuotias kiskaisi väljästi Big Sky Hurricanen ohi ja se on hyvä näyttö, vaikka kyseessä hölkkäkisa olikin ja nimekäs vastustaja siinä tuskin ihan parhaimmillaan. Nopea 5 Day Credit pääsee asemiin ja pystyy tauluaan parempaan. Syksyllä ori joutui kisaamaan monta kertaa peräkkäin kuraisilla radoilla, eikä se ole niillä parhaimmillaan. 9 Kickapoo Windcape ja 7 Glamour Arioso olivat vaisuja juuri ennen taukoaan, mutta kaksikko napsi talvella kärkisijoja ihan tasokkaistakin lähdöistä.

Pelijakauma: To The Beginning (1 %) on peliosuuttaan mahdollisempi jättiyllättäjä ja rastin arvoinen, jos rastaamista jatkaa suosikkikaksikon ulkopuolelle.

Juoksunkulku: Day Credit pamauttanee ensiksi johtoon, mutta tyytynee selkäjuoksuun. Skyfall Shine on todennäköisin johtonimi, mutta tuskin Boss Birdland luovuttaa sitä taistoa lähtösuoralla ihan suosiolla. Vahva Twinquit saattaa kiertyä matkalla johtavan rinnalle.

IS-pelisuositus - Toto5-2

Pieni: 2, 3
Suuri: 2, 3, 10, 6

Toto5-3

Suosikki: Kolmannessa Toto5-kohteessa todennäköisimmäksi voittajaksi nostetaan pelikansan alustava kolmosrankkaus. 8 Anni Sue on äärimmäisen vauhdikas tamma, joka on eturivin uloimpaakin lähdön todennäköisin johtonimi. Maaliskuussa hevonen oli tauolta turhan virtavana ja pinkoi avauskierroksen peräti 12,0. Tahti hyytyi luonnollisesti lopua kohden, mutta esitys oli todella sinnikäs. Yli-innokkuus on tietysti vaarana nytkin, mutta jos tamma malttaisi edes hieman rauhoittua matkalla, niin se olisi tosi hankala ohitettava. Kesäkeleillä ylivauhti ei ole myöskään toisaalta niin rankaisevaa kuin se maaliskuun viimassa oli.

Haastajat: 7 Diesel Degato on ailahdellut ja tuntuisi vanhemmiten mukavoituneen suorittamaan paremmin selkäjuoksuilla. Kengät riisutaan pitkästä aikaa ja se on yleensä tuonut raikkaan efektin. Lähtöpaikka on hankala, mutta jos hevosella onnistutaan löytämään sopiva juoksupaikka, niin ruuna on takuulla vaarallinen kirissä.

Pelaajien suosikki 1 Trouble Leader osaa voittaa ja kokeilee pitkästä aikaa kengätöntä balanssia. Se tuo raviin selvyyttä ja hevoseen lisää vauhtia, mutta ykkösrata on silti hankala paikka. Aiempien kiihdytysten perusteella lähtönopeus ei riitä keulapaikan puolustamiseen ja eteen taitaa ehtiä useampikin valjakko.

10 M.T.Master Don aloitti viime syksynä Suomessa viidellä peräkkäisellä voitolla, mutta paras syke hiipui tiiviissä starttirytmissä ja talvi oli lopulta vain tasapaksua suorittamista. Tauko on saattanut tehdä hevoselle hyvää ja jos se palaa syksyn tasolle, niin voitto ei saa yllättää yhtään. Kirivoimaa löytyy parhaimmillaan hurjasti.

9 Bluebird Nash oli talvella monta kertaa mainio, vaikka kärsi heikosta lähtöratatuurista ja vaikeista juoksunkuluista. Tammalla oli keväällä murheita ja se on arvoitus nyt, mutta tuntuu siltikin sopivan aliarvostetulta yllättäjämerkiltä.

Yllättäjät: 5 Malecon ei häpeä luokaltaan yhdellekään vastustajalle. Ruuna voitti esimerkiksi toissa vuonna kivikovan Jokimaa Tekee Tähtiä -finaalin. Sen jälkeen ongelmia on tosin ollut vaikka muille jakaa ja tammikuun aloitus uudesta tallista meni penkin alle. Valmentaja on maltillinen odotuksissaan, muttei tämän hevosen menestys saa ketään pudottaa penkiltä. 2 Quick Petrolin taulu on sutta ja sekundaa, mutta siitä on juuri poistunut neljän startin putki viime syksyltä, jossa tuli kolme voittoa ja kakkonen. Nyt riisutaan taas kenkiä ja todella nopea hevonen riittää hyvältä paikaltaan korkealle, jos se palaa tasolleen. 6 Werner Ors oli viime vuonna Kuopio Stakesissa kolmas ja paineli heti perään 13,8 täyden voltin Forssassa. Otteet ja olemus ovat ailahdelleet pitkin uraa, mutta valoisimpina hetkinä ruuna on näyttänyt todelliselta luokkahevoselta. Kokematon ohjastaja ei ole tosin vielä onnistunut kärrylähdöissä sijoittumaan kahdeksatta sijaa korkeammalle. 3 Lemon Breezer ja 4 Duquesa ovat vauhdikkaita hevosia hyvillä paikoilla, mutta voitto on niille kyllä tiukassa näin kovassa seurassa.

Pelijakauma: Trouble Leader (31 %) ei kiinnosta loukkupaikalta pelissä yhtään. Anni Sue'ta (16 %) tarjotaan rankingin kärkeen, mutta sen takanakin on äärimmäisen kiinnostavia rasteja, kuten M.T.Master Don (8 %) ja Bluebird Nash (4 %).

Juoksunkulku: Eturivissä on monta hyvää avaajaa ja se tietää tukalia hetkiä sisäradan pelisuosikille Trouble Leaderille, joka avaa vain kohtalaisesti. Anni Sue lataa eturivin uloimpaakin kärkipaikalle, mikäli sillä vain satsataan starttiin. Matkavauhti saattaa olla aika railakasta.

IS-pelisuositus - Toto5-3

Pieni: 8, 7, 10, 9
Suuri: 8, 7, 10, 9, 5, 2

Toto5-4

Suosikki: 1 Le Gros Bill on Seinäjoen illan selvästi todennäköisin voittaja ja huippuasemista onkin vaikea keksiä etukäteen syytä miksi se häviäisi. Hevoset ovat toki eläimiä ja kaikki on mahdollista, mutta eiköhän suursuosikki ole vähintäänkin melkein yli 80-prosentin peliosuutensa arvoinen rasti. Helmikuussa ruuna piti ykkösradalta vaivatta johtopaikan ja hallitsi ylivoimatyyliin Toto75-lähtöä. Valmentajan mukaan hevonen tuntuu nyt entistäkin paremmalta ja tähtäin on Suur-Hollola -ajossa. Sen perusteella tämän kisan pitäisi olla pelkkä suupala.

Yllättäjät: Suosikin varmistaminen tasapainoin ja lapun hinnan tuplaaminen ei kiinnosta, mutta 9 Finally Famous voisi kelvata hajoitukseen pieneen rooliin mukaan kupongille. Ruunalle jäi kevään starteissa jossiteltavaa ja olemus oli parempi kuin aikoihin. Hevonen voisi onnistua liimaantumaan alussa suosikin kantaan, josta se voisi onnistua sopivasti tilaa saadessaan heittämään haasteen. 4 Grand Ale hyötyy kesäbalanssista ja siltä voi odottaa parempaa suoritusta kuin mihin se talven starteissa pystyi. 3 The Swede on jaksava kaveri ja 10 Gambino Degato, sekä 8 Por Nie Rock kirivoimaisia, mutta kun suosikki saa todennäköisesti tehdä keulassa omaa juoksuaan, niin tälle kolmikolle se tietää hankaluuksia kovassa lopetuksessa.

Pelijakauma: Ei ihmeitä.

Juoksunkulku: Le Gros Bill pitää vaivatta johtopaikan ja saa vetää haluaamansa vauhtia.

IS-pelisuositus - Toto5-4

Pieni: 1
Suuri: 1

Toto5-5

Suosikki: 3 Layla ravasi viime vuonna ensimmäisen täysipainoisen kilpailukautensa ja kehittyi huimin harppauksin. Hevonen ei ole aiemmin urallaan pitänyt varsinaista taukoa ja se on tietysti kysymysmerkki, mutta innokasta tammaa ei ole välttämättä ollut vaikea pitää iskukykyisenä yli koronatauon. Fysiikka on parasta A-luokkaa ja eiköhän koneesta ala löytyä toisella kilpailukaudella lisää kierroksiakin.

Haastajat: 1 Kuutti jämähti viimeisessä kisassaan Laylan taakse pussiin luovutettuaan sille keulapaikan 2. kaarteessa. Ruuna on nyt suosikkia viime kertaa 20 metriä paremmin sisällä sarjassa ja sille hyvin vakava haastaja.

7 Hipatsu ei ole koolla pilattu, mutta vauhtia löytyy. Ruuna oli helmikuussa hyvä tauolta, joten koronan aiheuttama pakkotauko ei sinänsä huoleta.

Ikäluokkalähdöissä kärjen tuntumassa työskennellyt 8 Puhti-Veikko kiri maaliskuun Teivon Suomen Cup -karsinnassa kakkoseksi ja se oli mukava näyttö tasokkaassa seurassa. Oriilta löytyy enemmän vauhtia kuin esimerkiksi suosikkikaksikolta ja se voi olla kirisuoralla merkittävä etu.

Yllättäjät: 10 Jetsu on palannut kotivalmennukseen Teemu Okkolinilta. Edellisen kerran kun ori kilpaili kotoa käsin niin se voitti, joten valmentajanvaihdosta ei tarvitse pelästyä. Sarjamääritys tosin on melkoisen tukala ja pakkia varmaankin liikaa voittoa ajatellen. 5 Siinan Tähti oli positiivinen läpi kevään ja osaa kiriä selästä lujaa. 6 Vinksahti kulki syksyllä mainiosti, mutta valmentaja varoittaa, että laiska treenaaja tarvitsee varmasti startteja pitkältä tauolta.

Pelijakauma: Kuutti (22 %) nostetaan Laylan (27 %) kanssa tasaveroiseksi. Vinksahti (15 %) on reilusti yliarvostettu ja sen peliosuutta kavennetaan Hipatsun (12 %) ja Puhti-Veikon (8 %) hyväksi.

Juoksunkulku: Kuutti lähtee vetämään joukkoa ja tuskin luopuu paikastaa ainakaan suosiolla. Layla marssii johtohevosen kupeelle, jos selviää sisäradalta vain ulos.

IS-pelisuositus - Toto5-5

Pieni: 3, 1, 7, 8
Suuri: 3, 1, 7, 8, 10, 5