Ravivihje: Toto5 Teivo 14.1.2020

Julkaistu:

Toto5
Tiistain T5-pelistä löytyy mainio ideavarma.

Toto5-1

Suosikki: 5 Al E.Gador Zet nousi loppuvuoden kilpailuissaan huippukuntoon. Tänään sopivannäköisessä tehtävässä ruuna on jo suursuosikki ja illan selvästi todennäköisin T5-voittaja.

Turun-startissa Erkki-Pekka Mäkisen suojatti oli hyvä kakkonen. Hevonen teki töitä jo alkumatkan aikana ja hävisi 12.5-vauhtisessa lopetuksessa vain Questionmark Melle. Viimeksi Forssassa Al E.Gador Zet porhalsi keulassa omaa vauhtiaan kaukana muiden edellä ja voitti pystyyn. Muun muassa hyvää kuntoa esittänyt Black Ice Boost jäi kauas taakse. Tämä lähtö ei ole sen kummempi vastuksen puolesta, joten jos ruuna on säilyttänyt kuntonsa, sitä on vaikea voittaa.

Haastajat ja yllättäjät: 3 Racehill Victory oli hyvä kakkonen sisäratajuoksulla Jokimaalla viimeksi. Ruuna taittoi matkaa kolmantena sisäradalla ja hävisi vain kovakuntoiselle Look Completelle. Edessään juosseen 4 Fast Timen Racehill Victory kepitti selvällä marginaalilla. 8 Cool On Photos esitteli viime talvena luokkahevosen otteita Katja Melkon valmennuksessa. Nyt ruuna yrittää uutta tulemista Neea Espon käsistä. Tauolta Mikkelissä ruuna oli asiallinen kakkonen keulasta. Viimeksi Kuopion T75:ssä ruuna juoksi 3. ulkona. Se oli kirissä sen verran saamaton, että huippukuntoon on vielä matkaa. 2 Joker Photo jäi Mikkelissä Cool On Photosin ja kumppanit kohdatessaan pussiin. Viimeksi Jokimaalla ruuna ei pystynyt parantelemaan asemia kirissä kolmatta rataa pitkin, mutta sillä on taas saumat päästä sisäradalle, mistä kiri voisi irrota paremmin.

Juoksunkulku: Fast Time ottaa ensimmäiset keulat, mutta Al E.Gador Zetin selkä kelpaa.

Pelijakauma: Jos Al E.Gador Zetiä (75%) varmistelee, Racehill Victory (4%) on edullinen tukirasti.

IS-pelisuositus - Toto5-1

Pieni: 5
Suuri: 5, 3

Toto5-2

Suosikki: 3 Aika-Valtti on jo ehtinyt näyttää talvikuntonsa, joten se nousee rankingin kärkeen ennen 10 Laval Rolsia. Alla on kaksi helppoa keulavoittoa, joissa on jäänyt varaa. Valjakko on tehnyt fiksusti vain tarvittavan. Voittoja voisi olla peräkkäin enemmänkin, jos Forssassa joulukuussa ei olisi tullut laukkaa keulapaikalta 300 metriä ennen maalia. Ori näytti alkutalvesta, että se pystyy pudottamaan reilusti sekunteja tuoreimmista tuloksistaan.

Haastajat: Laval Rols päätti viime kautensa syyskuussa. Alla on komea ennätysaika, joka herättää suurta kunnioitusta 8000 euron sarjassa. Jukka Kauppisen suojatti on varsin lahjakas ja voi olla tänään vaikka ylivoimainen, mutta kun tuoreet näytöt puuttuvat, pelimielessä varminta on suhtautua siihen varauksella. Tallikommenteista ei juuri saatu apuja hevosen kilpailuvireen arvioimiseen. Seuraavana rankataan asiallista virettä esittänyt 1 Golda Napanderi, joka saa sisäradalta hyvän juoksun kärkiryhmässä. Viimeksi Teivossa ori nousi johtavan takaa toiselle radalle 1100 metriä ennen maalia ja kulki kiritonnin mukavasti 30,5-vauhdilla.

Yllättäjät: Muu joukko on lukuisien taukohevosten värittämää melko harmaata massaa. Revityksiin voi nostaa ainakin vuosi sitten näihin aikoihin voitokkaasti kulkeneen ja erittäin vauhdikkaan 9 Villierin, kärkiryhmästä asiallisia esityksiä tehneen 5 Myllyn Tyynen ja Antti Teivaisen rattailleen saavan 7 Petroffin.

Juoksunkulku: Aika-Valtti hakee keulat ja saa Golda Napanderin tai Myllyn Tyynen taakseen.

Pelijakauma: Aika-Valtti (35%) voisi olla hieman enemmänkin pelattu kuin alustavasti. Villieri (2%) on suotta lähes pelaamaton.

IS-pelisuositus - Toto5-2

Pieni: 3, 10, 1
Suuri: 3, 10, 1, 9

Toto5-3

Suosikki: 5 Carbon Crystal palasi syksyllä Tapio Mäki-Tulokkaalle ja esiintyi alkutalven juoksuissa positiivisesti. Ensin Forssassa tuli helppo keulavoitto ja viimeksi tamma oli ihan hyvä kolmas keulasta voittaneen Double Revengen selästä. Vastus näyttää nyt oikein sopivalta ja koko matkan johto häämöttää, varsinkin kun Albino Braven jäätyä pois lähdössä ei näyttäisi olevan tunkua johtavan rinnalle.

Haastajat: 10 Star Cat kohtasi toissa kerralla Vermossa tosi kovia. Se avasi lujaa, mutta laukkasi 1. kaarteessa kärjen rinnalta. Ori putosi hännille ja keskeytti sieltä viimeisellä takasuoralla. Viimeksi Porissa Star Cat näytti ettei kunnossa ola vikaa. Se voitti helpomman lähdön keulasta parastaan yrittämättä. 11 Rainbow Highlight on kunnossa ja mielekäs rasti, vaikka ei pääse takarivistä käyttämään lähtönopeuttaan. Toissa kerralla Teivossa ruuna oli ihan hyvä Angel Razielin voittamassa T75-lähdössä, vaikka ei lähtölaukan jälkeen kärkipäätä hätyytellytkään. Myös viimeksi ruuna laukkasi kiihdytyksessä ja esiintyi sen jälkeen positiivisesti hänniltä. Se kulki 6. ulkoa viimeiset 800 metriä kolmatta neljättä rataa pitkin 15,2-vauhdilla.

Yllättäjät: 12 Catahecassa Zest on hyvässä kunnossa, mutta oli epäonninen rata-arvonnassa ja putoaa rankingissa. Toissa kerralla Porissa ori juoksi johtavan rinnalla ja hävisi vain keulasta hallinneelle Star Catille. Viimeksi Vermossa valjakko pummasi startin takamatkan sisäradalta ja 20 metrin pakki vaihtui 50 metrin tasoitukseksi. Catahecassa Zest tavoitti muut vasta kirikierrokselle lähdettäessä, mutta jaksoi silti kiriä ihan hyvin kuudenneksi. 2 Basswood Grove olisi yllätysvalmis varsinkin ylivauhtisessa lähdössä. Viime tiistaina hevonen ei ollut ihan niin huono kuin sijoitus näyttää, lähtö oli tätä kovempi ja kirivaiheen alkupuolella oli liikenneongelmia. 1 Arrowsrain oli tosi tukkoinen Kouvolassa viimeksi ja vaipui lopussa kauas kärjestä. Hyvänä päivänään ruuna olisi yllätysvalmis maukkaista lähtöasemista.

Juoksunkulku: Carbon Crystal saa viedä letkaa rauhassa.

Pelijakauma: Melko oikein pelattu lähtö. Rainbow Highlight (9%) ja Catahecassa Zest (5%) ovat parhaat rastit alustavan T5-pelijakauman mukaan.

IS-pelisuositus - Toto5-3

Pieni: 5, 10, 11, 12
Suuri: 5, 10, 11, 12, 2, 1

Toto5-4

Suosikki: 11 Vilju nousee rankingin kärkeen, vaikka kohtaa rahakkaampia vastustajia kuin aiemmin ja sai kehnon lähtöpaikan takarivissä. Hevonen on viime juoksujensa perusteella huippukunnossa ja ennen kaikkea ori osaa voittaa, joten siihen on helppo luottaa. Viimeksi Kuopiossa Vilju oli mahtava. Se juoksi 6. ulkona kaukana kärjestä ja joutui hyökkäämään jo 1200 metriä ennen maalia. Ori runnoi loppumatkan kolmatta rataa pitkin ilman selkää ja runttasi väkevästi ykköseksi.

Haastajat: 4 Råger on niin ikään tosi lahjakas ja voisi myös olla lähdön kärkirankkaus. Ori ei kuitenkaan ollut taukonsa jälkeen lainkaan yhtä loistelias kuin kesällä ja tuoreiden kuntonäyttöjen puute pudottaa sen haastajien joukkoon papereissamme. Toissa kerralla Porissa Råger oli takajoukoista oikeinkin vaisu esimerkiksi tallikaveri 5 Ponutellaan verrattuna. Viimeksi startti alla Esa Holopaisen ajokki oli jo vähän parempi, mutta ei vieläkään parhaimmillaan. Se laukkasi keulasta 1. takasuoralla ja jatkoi johtavan rinnalla, mistä piisasi loistamatta kolmanneksi. Ponutella puolestaan kiri Porissa Rågerin kohdatessaan lujaa voittotaistoon, mutta laukkasi todennäköisen voiton viimeisellä satasella. Viimeksi se oli 2. ulkoa varma kakkonen. Lähdön voitti Layla, joka kiskoi toisen tonnin kovaa keulasta. 9 Elias Juonetar jaksaa kiriä pitkään ulkoradoilla ja on potentiaalinen pärjääjä varsinkin, jos kenttä kääntyy lopussa.

Yllättäjät: 2 Pälvi Tuttu muistetaan värikkään Sisusarjan voitosta joulukuulta. Tamma oli hyvä myös Teivossa viime kilpailussaan, mutta jäi sen jälkeen pois ja palaa nyt kehiin pikku paussilta. 7 Myllyn Valtti on erittäin kiinnostava yllätyshaku. Nopea ruuna tekee uutta tulemista Teemu Okkolinin käsistä. Viimeksi Kouvolassa se esiintyi oikein lupaavasti pahan lähtölaukan jälkeen. Hyppy pudotti ruunan 100 metrin päähän kärjestä, mutta Myllyn Valtti kiisi sitten lentävän välitonnin 23-kyytiä ja otti pääjoukon kiinni. Vaikka lopussa askel ymmärrettävästi painoi, ruuna sinnitteli pääjoukossa maaliin saakka. Viimeiset 1900 metriä hevonen kulki noin 25,5-vauhdilla. 8 Taksvenla oli viimeksi vakuuttava keulasta, mutta lähtöpaikka hankaloittaa nyt tehtävää kovasti. 10 Puhti-Veikko keräsi ikäluokkalähdöistä hienon tilin, vaikka ei voittanut viime kaudella kertaakaan. Ori on kykyjensä puolesta lähdön kermaa, mutta rankataan maltilla tauolta. Ori päätti viime kautensa Kuninkuusraveissa Pikkukunkku-lähdön nelostilaan.

Juoksunkulku: Råger on todennäköisin keulahevonen. Myllyn Valtilla on vauhtia yllättää suosikit kiihdytyksessä.

Pelijakauma: Erittäin tasainen pienten marginaalien kilpa. Parhaat merkit löytyvät yllättäjäosastosta Myllyn Valtin (3%) johdolla.

IS-pelisuositus - Toto5-4

Pieni: 11, 5, 4, 9, 2, 7, 8, 10
Suuri: 11, 5, 4, 9, 2, 7, 8, 10

Toto5-5

Suosikki: 5 Cape's Caviar esiintyi taukostartissaan oikein positiivisesti ja nousee startti alla rankingin kärkeen. Ruuna matkasi 3. ulkona lähdössä, jossa kärki veti kävelyä 8 Moonlight Awsomen johdolla. Antti Teivaisen ajokki pisteli kirissä oikein väkevästi kolmatta rataa pitkin ja nousi taistoon mitalisijoista, mutta askeleet sakkasivat kalkkiviivoilla ja laukka pilasi pelin. Hyppy huomioiden hevonen kulki viimeiset 800 metriä hienosti 11,8-kyytiä. Pikamatka sopii vauhdikkaalle ruunalle mainiosti ja se on näyttänyt pystyvänsä voittamaan vaikka johtavan rinnalta.

Haastajat: Moni T5-pelaaja odottaa alustavan pelijakauman mukaan koko matkan johtoa 3 Micro Queenilta, mutta IS Ravit ei lähde tähän kelkkaan. Vaikka tamma on kunnossa ja oli viimeksi positiivinen johtavan takaa 13-lopetuksessa, se on harvoin voittavaa sorttia. 12 Delightful Moment kilpailee mukavassa vireessä, mutta oli epäonninen rata-arvonnassa. Koko porukan kiertäminen ei ole helppoa pikamatkalla. Viimeksi Kouvolassa ruuna kesti rajun matkavauhdin hyväksyttävästi johtavan takaa.

Yllättäjät: 1 Fiona Fashion ei ollut viimeksi lainkaan niin huono kuin sijoitus näyttää. Tamma sai vaikean juoksun 7. ulkona ja teki pitkän kirin kolmannen radan letkassa. Loppusuoralla eteen osui vielä lievää häiriötäkin. 6 Elaiza Camto on riviään parempi. Viimeksi Kaustisella Tero Lahtinen ei halunnut ajaa pitkää kiriä 4. ulkoa ja tamma sai kiritilaa vasta viimeisellä satasella. Elaiza Camto tuli viime metrit sen verran ahnaasti, että voimia taisi jäädä reilusti varastoon. Edellä mainittu Moonlight Awsome oli viimeksi hyvä keulasta varsinkin odotuksiin nähden ja ruuna voi olla startti alla vielä parempikin. Hevosella on hyvä kapasiteetti näihin lähtöihin. Paremmalta lähtöpaikalta Moonlight Awsome olisi ollut ylempänä rankingissa.

Juoksunkulku: Micro Queen aloittaa keulassa, mistä sillä saatetaan pikamatkalla myös ajaa. Jos joku vastustajien selistä kelpaa Olli Koivuselle, niin todennäköisimmin hänelle hyvin tutun Cape's Caviarin.

Pelijakauma: Cape's Caviar (24%) on selvästi aliarvostettu alustavassa pelijakaumassa ja kiehtoo T5-pelissä ideavarmaksi saakka. Moonlight Awsome (4%) on turhan unohdettu tällä kertaa.

IS-pelisuositus - Toto5-5

Pieni: 5
Suuri: 5