Ravivihje: Toto5 Teivo 22.10.2019

Julkaistu:

Toto5
Kovissa ikäluokkalähdöissä kyntensä näyttäneellä Silenos Clearskylla on loistosaumat palata voittokantaan sopivannäköisessä rahasarjassa.

Toto5-1

Suosikki: 10 Notablelta puuttuu pätkänopeutta, joten 2600 metrin matka ja syyskelit suosivat. Sunnuntaina Forssassa Mika Forss ajoi aktiivisesti keulasta ja riisui vastustajat aseista reipasvauhtisella kirikierroksella. Ruuna kulki sen märällä radalla 14,9-vauhtia. Notable pystyy kärkeen myös ulkoratoja kiertämällä, jos matkalla yhtään pidetään vauhtia.

Haastaja: 5 Mamajuana on hyvä T75-tason hevonen, joka palasi viimeksi asiallisessa kunnossa pitkältä paussilta. Tammalla ajettiin taukostartti passiivisesti hänniltä ja se kiri mukavasti kolmanneksi. Nyt startti alla lienee jo kovemmat paukut piipussa, kun tammalta riisutaan kengät pois alustavan ilmoituksen mukaan.

Yllättäjät: 2 Tokarev on tauluaan paljon kyvykkäämpi taukohevonen. Kevään kunnossaan jenkkiruuna pärjäisi tässä hyvältä lähtöpaikalta lähes varmasti. Tallikommenteissa lisää tietoa hevosen tilanteesta. 1 Langen's Cza Cza on väläytellyt asiallista kuntoa. Nyt se voi nappistartilla saada hyvän reissun kärjen takana, ja silloin kärkipään sijoitus ei olisi iso yllätys. 11 Roofer sai viimeksi myöhään vapaata latua 3. sisältä ja spurttasi laatulähdön 12-lopetuksessa loppua siinä missä kärkikin. Forssassa ruuna paikkasi asiallisesti 800 metriä ennen maalia hännillä tulleen laukan. 4 BWT Bayern on vaihtanut tallia viime kilpailunsa jälkeen.

Juoksunkulku: Parhaat avaajat starttaavat ulkoa 7 Leonin ja 8 Westcoast Skipperin johdolla. Leon on suosikkimme hakemaan keulat, mutta kiihdytys voi venyä. Notablelle auennee paikka hakea kärkipaikka matkalla.

Pelijakauma: Tokarev (9%) on aliarvostettu.

IS-pelisuositus - Toto5-1

Pieni: 10, 5, 2
Suuri: 10, 5, 2, 1

Toto5-2

Suosikki: 8 Selfie Star on voitokas hevonen, joka pärjää heti ulkoradaltakin, jos vire on kohdillaan suoraan viiden kuukauden tauolta. Ilman tuoreita näyttöjä tamma ei kuitenkaan ole varma-ainesta IS Ravien papereissa, vaikka vastuksen puolesta tehtävä olisi todella sopiva. Valmentajaa emme tavoittaneet tallikommenttia varten.

Haastajat: 6 Ove nähdään kärkitaistossa varsinkin, jos se pääsee hyviin juoksuasemiin, esimerkiksi sisäradalle Langen's Airbornen selkään. Viimeksi Seinäjoen lounasraveissa ori kiihtyi reippaasti, mutta ei saanut puolustettua piikkipaikkaa 13-avauksessa ja matkasi johtavan takana, mistä kiri kärkeen loppukurvin alussa. Vaikka loppuveto ei aivan kantanut voittoon saakka, esitys oli ihan hyvä. Edellä mainittu 4 Langen's Airborne on kisan ideamerkki. Vaikka ruuna ei ole esittänyt viime aikoina parastaan, tällaisessa tehtävässä koko matkan johto eis saa yllättää millään muotoa. 7 Blade Runner DK oli asiallinen kolmas Jokimaalla viimeksi 4. ulkoa 900 metrin kirillä. Tähän hevonen tulee pieneltä huoltopaussilta. Valmentaja Kimmo Ahola kertoo tallikommenteissa, että epävarmasti varsinkin kiihdytyksissä esiintyneen hevosen kengitysbalanssia on hiottu tauon aikana.

Yllättäjät: 12 Hola Alejandro teki Porissa hyvän juoksun 4. ulkoa ja hävisi vain voitokkaalle So Long Suckersille. Viimeksi Vermossa hevonen oli vielä voimissaan, kun se laukkasi 3. ulkoa loppukaarteessa. 2 BWT Duracellille 700 metrin kiri oli viimeksi liian pitkä. Tässä sakissa se ei ole nappijuoksulla mahdoton mitalisti. 5 Arctic Mystery on tasaisen varmassa vireessä. Toissa kerralla Kaustisella se kiri 2. ulkoa viimeiset 700 metriä 12,6-vauhtia. Viimeksi Seinäjoella mm. Ovea vastaan hidas avaaja sai hankalan juoksun, mikä vaara on nytkin. 11 Sahara Ayanna palasi viimeksi pitkältä tauolta. 700 metrin kiri 3. ulkoa jäi torsoksi, mutta hevonen pystynee parempaan startti alla.

Juoksunkulku: Langen's Airborne pamauttaa keulaan, mistä sillä myös ajetaan.

Pelijakauma: Selfie Star (23%) on lievästi alipelattu kärkirankkaus. Langen's Airborne (9%) on loistorasti ja kuuluu kaikille lapuille. Ove (31%) on yllättävän paljon pelattu alustavassa pelijakaumassa.

IS-pelisuositus - Toto5-2

Pieni: 8, 6, 4
Suuri: 8, 6, 4, 7, 12

Toto5-3

Suosikki: 10 Silenos Clearsky on erittäin mielenkiintoinen pelikohde ja illan T5-ideavarmakandidaatti. Kyseessä on pystyvä ja ikäluokkakisoissakin riittänyt 3-vuotias, joka kilpailee selvästi viime tuloksiaan paremmassa vireessä. Toissa kerralla Sahara Peyoten voittamassa Kriteriumin karsinnassa ori laukkasi paljon ennen lähtölinjaa ja jäi kymmeniä metrejä kärjestä. Pääjoukon tavoitettuaan se taittoi matkaa neljäntenä sisäradalla ja kiri vauhdikkaassa lopetuksessa hyvin kuudenneksi sisäkautta. Viimeksi Kriteriumin lohdutuslähdössä Juha Utala ei halunnut ajaa 700 metrin kiriä 2. ulkoa, minkä jälkeen kiritilaa ei enää tullut voittaja Callela Lincolnin takaa. Nyt sopivassa rahasarjassa lienee pontevamman ajon vuoro.

Haastajat: 11 Grande Amour on palkinnut onnistuneet reissut hyvillä loppuvedoilla viime kilpailuissaan. Teivossa sekä Porissa ori menestyi hyvillä sisäratajuoksuilla ja viimeksi Seinäjoen lounaskisoissa tuli voitto 2. ulkoa 750 metrin kirillä. 9 E.V. Micillä Hannu Korpi on ajanut usein aktiivisesti, kun ori ei ole yrittänyt tosissaan toisten takaa. Viimeksi hän reissutti toisessa kaarteessa johtavan rinnalle, mistä 4-vuotias hävisi vain keula-selkä-kaksikolle Perfect Rainmaker-My Ways Not Yours. 15-alkuinen aika olisi tässäkin kovaa valuuttaa.

Yllättäjät: 7 Dragon Lady ei piisannut toissa kerralla Vermossa E.V. Micille, vaikka sai säästöjuoksun 3. sisällä. Viimeksi Killerillä selvästi helpommassa lähdössä tamma oli asiallinen kakkonen 5. ulkoa. 5 Tessa Frontline on voittanut tarkoilla juoksuilla tätä kovempiakin lähtöjä, mutta tauolta ilman tuoreita näyttöjä se otetaan vain seurantaan. Valmentaja Johanna Stenberg arvioi, että tamma olisi parempi startti tai jopa kaksi alla. 2 What's Up Cloud ja 3 Hope Sunrise kohtasivat jo kolme viikkoa sitten Seinäjoella. Sen juoksun perusteella kaksikko on tasavahva ja molemmilla on riittämistä kärkeen tässäkin, vaikka arpaonni oli suosiollinen lähtöpaikkojen muodossa.

Juoksunkulku: 1 Taigo Blessed johtaa ainakin alun, eikä eturivissä taida olla hevosia, joille keulan luovuttaisi. Jos E.V. Micillä ajetaan taas aktiivisesti, se voi edetä matkalla keulaan saakka.

Pelijakauma: Silenos Clearsky (29%) on alipelattuna suosikkina selkeä varmavalinta. Grande Amour (32%) on vastaavasti ylipelattu.

IS-pelisuositus - Toto5-3

Pieni: 10
Suuri: 10

Toto5-4

Suosikki: 7 Mustamani on iskenyt voittosuoneen kesän kilpailutaukonsa jälkeen. Toissa kerralla Teivossa ruuna puristi johtavan rinnalta hienosti ohi johtaneen Mopoheikin. Viimeksi T75-finaalissa Jorma Kontio ajoi Tero Silvaksen valmennettavan keulaan toisessa kaarteessa. Mustamani vetäisi siitä kirikierroksen 24,3-kyytiä eikä antanut hyville vastustajille mitään mahdollisuuksia ohitukseen. Keulajuoksu näyttää nytkin todennäköiseltä.

Haastaja: 12 Uljas Suomalainen on noussut uudelle tasolle tänä syksynä. Toissa kerralla Vermossa ori avasi ulkoradalta reippaasti johtavan rinnalle ja jatkoi 21,5-vauhtisen avauksen päätteeksi keulaan, mistä piti helppoon voittoon kovalla ajalla. Viimeksi paha lähtölaukka pilasi pelin. Tapio Perttusen mukaan hevosessa oli liikaa painetta kuukauden paussilta. Laukan riski on nytkin huomioitava voltin nelosradalta, tosin tilastojen mukaan Uljas Suomalainen on ollut yllättävänkin varma volttilähdöissä.

Yllättäjät: 5 Lakan Leija hävisi Seinäjoella lievässä ylisarjassa vain kovakuntoisella Hipatsulle. Tamma teki hyvän kirin 4. ulkoa kolmatta rataa pitkin. Viimeksi EM-päivän T75-lähdössä Lakan Leijan kyyti ei vain riittänyt kärkihevosille 4. sisältä. 9 Enriko on kunnossa, mutta voittaa tosi harvoin. Syyskuussa ruuna ravasi ennätyksensä laatulähdöissä ja viimeksi II-divarin lähdöstä Porista tuli kolmostila johtavan rinnalta, toki kymmenien metrien päässä voittaja Veeran Pojasta. Hyvää esityksessä oli, että Enriko kesti kunnialla alun revityksen 20-vauhdissa kolmannella radalla. 4 Niemen Eemil oli lähellä T75-voittoa syyskuussa ja on hyvällä reissulla taas ihan mahdollinen yllättäjä. Viimeksi Vermossa se ei kestänyt kovaa matkavauhtia keulasta. 14 A.T. Eka on kyvykäs hevonen, joka näytti toissa keväänä olevan matkalla jopa avointen sarjojen menestyjäksi. Viimeiset 1,5 vuotta ovat kuitenkin edenneet yllättäen täysin ilman palkintoja ja nyt ruuna palaa kehiin vajaan puolen vuoden tauolta. A.T. Ekassa on ainesta talven menestyjäksi, mutta tässä vaiheessa se otetaan vain seurantaan, kun takamatkaakin on paljon.

Juoksunkulku: Niemen Eemil johtaa alun, mutta Mustamanin selkä kelpaa. Uljas Suomalainen avaa kovaa jos askeleet osuvat lankulle ja etenee nopeasti kärkiryhmään pienen paalun takaa.

Pelijakauma: Uljas Suomalainen (19%) on aliarvostettu ja nousee jo pienelle lapulle Mustamanin (57%) tueksi. Lakan Leija (6%) on kisan mielekkäin yllätyshaku.

IS-pelisuositus - Toto5-4

Pieni: 7, 12
Suuri: 7, 12, 5

Toto5-5

Suosikki: 4 Spirit Squad oli viimeksi tammalähdössä niin hyvä keulasta, että se on pakko nostaa jo suosikiksi. Jukka Torvisen ajokki otti 09-avauksessa melko vaivattomasti keulat ja veti sen jälkeen tasaisen reipasta. Loppusuoralla kuskin huoleksi jäi varmistaa, ettei sen lähdön suuri suosikki Beat of Love pääse liian aikaisin irti peesistä. Viime juoksu oli Spirit Squadin ensimmäinen Matti J. Mäkisen tallista. Nähtäväksi jää, oliko piristyminen väliaikaista vai pysyvää.

Haastajat: 5 Lord Ivar on myös tosi kova avaaja, mutta Spirit Squadin ulkopuolelta ei ole helppo päästä keulaan. Luokaltaan Lord Ivar on lähdön ykkönen ja se pärjää, jos juoksu onnistuu. Ruuna on viime kilpailujensa perusteella ihan asiallisessa kunnossa, vaikka kärkisijoja ei ole tullut kovissa porukoissa. Viimeksi Sobel Conwayn vetämällä maililla Lord Ivar juoksi 3. sisällä ja riitti loppusuoran alussa tilaa saatuaan viidenneksi. Edelliskerralla ruuna kiri 4. ulkoa tasaisesti viidenneksi. Ehkä kenkiä riisutaan nyt taas pois, kun ruuna sai vaihteeksi siedettävän numeron. 2 Ice Wine ei ole ollut terävimmillään syksyn starteissa, mutta lienee nousussa talvea kohden. Viimeksi mm. Spirit Squadia vastaan tamma ei uhannut mitalisijoja 4. ulkoa.

Yllättäjät: 1 Fika avaa hyvin ja saa kelpo reissun sisäradalla kärjen takana. Viimeksi Vermossa Spirit Squadin voittaessa tammalla ei ladattu täysiä lähtöön ja se matkasi 4. sisällä, mistä kiri pirteästi kolmanneksi. Samassa lähdössä takapareista toiselta radalta kiriä yrittäneistä 9 L Dees Maggiesbest oli terävämpi lopussa kuin Ice Wine. Kirikykyinen 6 The Swede voisi järjestää yllätyksen ylivauhtisessa juoksussa. Kolme viikkoa sitten Seinäjoella se kiri hyvin 4. sisältä ja löi mm. edellään 2. ulkona matkanneen Spirit Squadin.

Juoksunkulku: Radoilta 1-5 kaikki pystyvät avaamaan kovaa, starttiraketit Spirit Squad ja Lord Ivar etunenässä. Viimeksi mainittu on avainasemassa sen suhteen, venyykö kiihdytys ylivauhtiseksi. Vaara piilee.

Pelijakauma: Lord Ivar (20%) voisi olla hieman pelatumpi. L Dees Maggiebest (3%) on edullinen yllättäjäkandidaatti.

IS-pelisuositus - Toto5-5

Pieni: 4, 5, 2, 1, 9, 6
Suuri: 4, 5, 2, 1, 9, 6, 3