Ravivihje: Toto5 Joensuu 17.9.2019

Julkaistu:

TOTO5
Joensuun tiistaissa ratkaistaan maakunnan mestaruudet. Iikori ja Orlando Knick ovat Toto5-pelin luottohevoset.

Toto5-1

Suosikki: 4 Was Wegaz on sijoittunut yhtä starttia lukuun ottamatta aina totoon ja oli siinäkin neljäs. Voittoja uralla on viisi. Se kertoo tylyä kieltään 9 starttia juosseen hevosen kyvyistä. Tiistaina ori palaa sairastauolta ja lievään ylisarjaan, joten pieniä kysymysmerkkejä riittää. Toisaalta Eero Ovaskainen tuo hevosensa aina kunnossa tauolta ja luokan pitäisi riittää näitäkin vastaan, mutta ehkä aika selkeä suosikki kaipaa uransa ensimmäisellä mailillaan jonkin varmistuksen.

Haastajat: 5 Boulder Rocket loisti keväällä, mutta kesällä henki ei kulkenut ihan normaalisti ja taso laski. Ruuna oli Kajaanissa pikkutauolta positiivinen ja valmentajakin vahvistaa, että viilenevissä keleissä hevonen alkaa taas päästä tasolleen. 6-vuotias ei ole alussa nopea, mutta tulee aina vahvasti loppua ja pieni lähtö on sille iso plussa.

8 Lewis Li on juossut pääsääntöisesti ihan tasokkaita lähtöjä ja napsinut välissä kärkisijojakin, kunhan juoksut vain ovat onnistuneet. Viimeksi ruuna kiri 5. ulkoa kohtalaisesti. Paikka haittaa, sillä ihan parhaat juoksut ovat kärjen läheltä.

Yllättäjät: Yllättäjäkaarti on aika tasaisen tasapaksu. 1 Twentyone on esittänyt hyvää kuntoa montéssa, mutta kärryt perässä menestyksestä on aikaa. Mikkelin kärrystartti oli tosin positiivisempi, kun hevonen jäi pussiin ja meni silti kelpo ajan. 2 Triple Ray on kerännyt urallaan runsaasti totosijoja, mutta maili ei ole lähtökohtaisesti paras matka.

Pelijakauma: Alustavasti ei ihmeitä, mutta Was Wegazin (52 %) peliosuus luultavasti nousee iltaa kohden ja asettuu siten hieman liian korkealle.

Juoksunkulku: Was Wegaz avaa asiallisesti ja on keulasuosikki. Lewis Li on ainoa järkevä uhka suosikille alussa, mutta ruunalla ei välttämättä haluta satsata eturivin uloimpaa.

IS-pelisuositus - Toto5-1

Pieni: 4, 5
Suuri: 4, 5, 8, 1

Toto5-2

Suosikki: 7 Nazarethin edellisestä voitosta alkaa olla aikaa, mutta tamma on tehnhyt säntillistä jälkeä silti koko syksyn. Valmentaja ajoi hevosella viimeksi passiivisesti, se sai myöhään tilaa ja lopetti terävästi. Nyt voisi olla jälleen aktiivisemman taktiikan vuoro ja 5-vuotias on ulkoakin keulasuosikki.

Haastajat: 9 Alice Suttonin voitto roikkuu ilmassa. Tamma jäi Jyväskylän taukostartissaan voimissaan pussiin ja on tehnyt sen jälkeen kelpo kirit. Joensuun pitkä suora suosii hyvin loppuun saakka kirivää hevosta.

4 Minmission on juossut pitkän tauon jälkeen kahdesti. Ihan paras terävyys on ollut vielä hukassa, mutta ei esityksiä voi moittiakaan. Tamma voisi vielä terävöityä kuuluisaan kolmanteen tauon jälkeiseen starttiin. Viimeksi 5-vuotias tyytyi seurailemaan 2. sisältä, eikä sellaisena riitä, mutta saa taas juoksun. Kyvyt riittävät tässä korkealla.

6 The Last Vici on kerännyt urallaan jo viisi voittoa, vaikka "aiemmalla" uralla oli kaarteissa usein oikein merkittävän vaikeaa. Koelähdön maltillisisessa vauhdissakin tamma oli kaarteissa edelleen hieman vino, joten sen perusteella ongelma saattaisi vieläkin olla olemassa. Kapasiteetiltaan hevonen ei häpeä tässä kenellekään.

11 Jasmine Zon on ollut pitkään väkevässä iskussa. Kolme poisjääntiä parantaa alustavasti ankeaa lähtöasemaa, mutta takarivi on tämän tason kuskille aina haastava asema.

Yllättäjät: 1 Don't Hope With Me ja 2 Glory Luca ovat väläytelleet aiemmin, mutta kumpikin palaa nyt enemmän tai vähemmän tauolta matalalla profiililla.

Pelijakauma: Alice Sutton (11 %) ja The Last Vici (6 %) ovat aliarvostettuja. Minmission (27 %) puolestaan aika laillakin ylipelattu.

Juoksunkulku: Minmission avaa ensin johtoon, mutta kelpuuttanee Nazarethin eteensä.

IS-pelisuositus - Toto5-2

Pieni: 7, 9, 6
Suuri: 7, 9, 4, 6, 11, 1, 2

Toto5-3

Suosikki: Toto5-rivin keskellä ratkaistaan maakunnan mestaruudet. Ensin vuorossa ovat suomenhevoset. Niiden kisa vaikuttaa kahden kaupalta, mutta vihjaaja luottaa suosikki 8 Iikoriin. Ori on nostanut tasoaan tänä vuonna merkittävästi Markus Porokan käsissä ja sen rutiini on aika merkittävästi korkeammalla tasolla vielä kuin tulevaisuuden hevosen 6 Myrskyrin. Iikori oli Oulun Toto75-kierroksellakin johtavan rinnalta oikein mainio neljäs, vaikka voittoputki katkesikin. Toto5-varma on paras vapaalta radalta ja eiköhän ohjastaja ole alusta saakka aktiivinen.

Haastajat: Myrskyrin komea voittoputki katkesi viimeksi Kuopiossa, kun juoksu meni aivan pieleen. Ari Karttunen valitsi 12-radalta aktiivisen taktiikan, ruuna kiersi avaustuhannen kolmatta ja taivalsi lopulta johtavan rinnalla. Viimeisessä kaarteessa tuli laukka kun hevonen oli luonnollisesti jo väsynyt. Sarja ei nyt istu ja nousukas on vihjaajan papereissa kakkoshevonenkin vain niukasti.

10 Dominik olisi pelimielessä edellistä kiinnostavampi varmistus suosikille. Nopea ori on juossut taukonsa jälkeen läpi kesän kovia lähtöjä ja ollut jatkuvasti asiallinen, vaikka niissä lähdöissä ei ole kaksarisijoituksia tullutkaan.

Yllättäjät: Isojen tasoerojen lähdössä ei ole helppo löytää saumaa pelijakauman kärkikolmikon ulkopuolisille hevosille. 4 Meleko Elvis väläyttelee, mutta laukkoja on tullut paljon viime aikoina.

Pelijakauma: Iikori (45 %) voisi olla enemmänkin pelattu ja on selkeä varmavalinta.

Juoksunkulku: R.R. Kivaro johtaa alun. Takamatkojen kova kolmikko pääsee lujaa liikkeelle ja luultavasti niistä aktiivisin istuu keulassa ennen kierroksen täyttymistä. Iikorilla on etu, sillä tallikaveri on todennäköisesti alustava johtonimi.

IS-pelisuositus - Toto5-3

Pieni: 8
Suuri: 8

Toto5-4

Suosikki: Lämminveristen maakunnan mestaruuteen ei ole uskaltautunut kukaan isokenkäinen ja kisaan lähdetään vain kahdelta paalulta. 5-vuotiaiden tammojen Kasvattajakruunun välierässä 11-tuloksen viilettänyt 11 Hard To Trick on suosikki, mutta vain niukka, sillä sille sattui ikävä vitosrata volttiin. Tamma on osoittanut osaavansa menestyä monenlaisilla juoksuilla ja oli viimeksi Kajaanissakin mainio, vaikka Minto's Don Juan jäi ohittamatta vauhtijuoksussa.

Haastajat: 7 Detroit Rock Sisu omaa kovan kapasiteetin, mutta kausi on ollut vaikea, kuten hieman koko tallilla. Ruuna väsyi Porin kovassa Toto75-lähdössä keulasta, mutta vastus on nyt paljon matalampaa luokkaa ja juoksusta tulee inhimillisempi.

13 Dancinginthedark voitti heinäkuussa Joensuussa Toto75-lähdön keulasta ja on aloittanut positiivisesti uusista käsistä. Ruunan kohdalla on hyvä muistaa, että voitot ovat käytännössä kaikki johtopaikalta ja takamatkalta hevonen ei sinne pääsee. Viimeksi haastaja oli taas vaisumpi kun joutui koittamaan selästä.

Yllättäjät: 10 Dream Divine on parhaimmillaan kova tekijä näihin lähtöihin, mutta se on ollut läpi kesän kaukana parhaastaan. Nyt koitetaan 1. kertaa uralla ilman kenkiä ja se tietysti herättää huomion. Sarjamääritys suosii aika vahvasti takamatkalaisia, mutta paalulla on pari hyväkuntoista yllättäjää. 6 Rim Bay Gift on kirinyt monta kertaa peräkkäin hyvin ja omaa paalulta eniten potentiaalia. Ruuna on kuitenkin epävarma, eikä uudelle kuskille helppo ohjastettava. 2 Nope's Dynamite on kirinyt usein hyvin ja on vaarallinen hyvältä paikalta. 1 He's a Keeper on nopea ja todennäköinen keula. Sopivalla vauhdinjaolla hevonen voisi keikkua kärkipäässä lopussakin. 12 Dream of Celebrity siirtyi kesällä Pohjois-Karjalaan. Ruunalla on hyvä rutiini näihin lähtöihin, mutta se on parhaimmillaan kärjen lähettyviltä. 4 Nerja ei riittänyt Derby-karsinnassa, mutta ei häpeä luokaltaan ainakaan paaluhevosiin verrattuna. 3 Killing Windcape tarvitsee hyvän juoksun, mutta osaa kiriä sellaisella terävästi.

Pelijakauma: Hard To Trick (33 %) on oikein pelattuna suosikkina varma-ainesta pienempiin lappuihin. Yllättäjistä kelpaisi parhaiten kengätön Dream Divine (5 %) ja paalun Rim Bay Gift (2 %).

Juoksunkulku: He's a Keeper pitää johtopaikan. Takamatkan kovalla suosikkikaksikolla saatetaan tehdä aikainenkin ratkaisu ja Dancinginthedark'kin mielii varmasti vapaalle radalle.

IS-pelisuositus - Toto5-4

Pieni: 11, 7, 10, 6, 2
Suuri: 11, 7, 13, 10, 6, 2, 1, 12, 4, 3

Toto5-5

Suosikki: Toto5-pelin päätös on varsin tasokas maili iltaraveihin. 5 Orlando Knick on osoittanut viime ajat aivan huippukuntoa ja on vihjaajalle aika selkeäkin suosikki. Oulussa ruuna karautti Toto75-lähdössä hänniltä kirissä lennokkaasti koko porukan ohi. 6-vuotiaalta riisutaan nyt vielä ensimmäistä kertaa uralla kengät ja sen myötä se voi yllättää jo lähtönopeudellaan.

Haastajat: 1 Exuberance on menestynyt oikeastaan aina kilpaillessaan hyvin ja rutiinia on paljon tätä korkeammaltakin tasolta. Ruuna meni viimeksi kivikovassa lähdössä ennätyksensä, mutta ihan terävimmillään hevonen ei ole tänä syksynä ollut. Keulapaikan puolustaminen tuskin onnistuu ykköseltä ja sen jälkeen ongelmat voivat kasaantua maililla.

3 So Clueless on palannut vireessä pahan loukkaantumisen jälkeen. Voitossaan ruuna sai kävellä keulassa, mutta hyvät suoritukset on nähty sen kisan molemmin puolinkin. 9-vuotias pystyy ohittamaan Exuberancen alussa ja saa sen jälkeen valita selkänsä tai keulajuoksun.

8 Kalle Kalas oli vaisu viimeksi, mutta se meni pölisevien olosuhteiden piikkiin. Valmentaja väläyttää huonolta paikalta passiivista taktiikkaa ja sen jälkeen Joensuun tuore rataennätyshevonen on hieman muiden armoilla.

Yllättäjät: 2 Fika pystyy viime startteja parempaan ja tallin alavirekin vaikuttaisi eilisen Teivon hevosen suorituksen perusteella vihdoin kääntyvän. 6 Berto Vaikko on löytänyt uusissa käsissä sähäkän vireen, mutta monen nopean ulkopuolelta ei ole helppo saada juoksua.

Pelijakauma: Orlando Knick (32 %) on ainakin alustavasti tarjouksessa. Kengättömyys nostanee peliosuutta iltaa kohden, mutta eiköhän hevonen jää edulliseksi varmavaihtoehdoksi.

Juoksunkulku: Eturivissä on tosi monta nopeaa ja vauhtia varmasti riittää. So Clueless ohittaa ainakin Exuberancen, mutta ulkoakin tullaan voimalla. Ei pidä yllättyä, jos keulassa on lopulta kengätön Orlando Knick.

IS-pelisuositus - Toto5-5

Pieni: 5
Suuri: 5