Ravivihje: Toto65 Jyväskylä 15.8.2019

Julkaistu:

TOTO65
Jyväskylän Toto65-kierroksella ratkaistaan suomenhevosten Derbyn finalistit.

Toto65-1

Suosikki: 12 Vixelin voittoputki katkesi Pikkukunkussa Landen Paukun käsittelyssä, mutta ori kiri 3. ulkoa äärimmäisen vahvasti 22,6/800 metriä, eikä ollut ainakaan huonompi kuin aiemmissaan. 12-rata on hidaste, mutta tällä kaudella ikäluokan kärkikaksikkoon noussut sukuvarsa on siltikin aika selvä suosikki. Lahdessa tuli laukka heti maalin jälkeen ja se on tietysti pieni kysymysmerkki, kun viime kaudella loppusuoran laukat veivät paljon rahaa.

Haastaja: 8 Hiioppi aloitti Pikkukunkussa uudesta tallista ja oli suoraan tauolta mainio. Kriterium-kakkonen pinkoi 4. ulkoa 22,4/700 metriä, eikä ollut esimerkiksi juurikaan Vixeliä heikompi. Hiiopinkin lähtöpaikka on huono, mutta kuitenkin eturivissä ja sen myötä ori saattaa olla alkumatkalla aika paljon suosikkia edellä.

Yllättäjät: 10 Jostois voitti 4-vuotiaana viisi kertaa ja starttasi Kriteriumiin karsintavoittajana, sekä selkeänä pelisuosikkina. Pikkuprinssin kolmosen ja OEX:in kakkosen tämä kausi on ollut hankala, mutta kykyjä on ikäluokan kärkeen. Nyt muutetaan balanssia ja pukille hyppää uusi kuski. 11 Ypäjä Luotsi on ollut ikäluokan kärkipäässä alusta saakka ja kerännyt hyvän potin, vaikka isot voitot uupuvat. Pikkukunkussa ruuna laukkasi loppusuoralla voittaja Landen Paukun takaa, mutta siihen taisi palaa korkeintaan neljäs sija. Lopuilla on vähempi rutiinia. 6 Sillankorvan Toivo on esittänyt lyhyellä urallaan laukkojen lomassa melkoisia kyytejä, mutta tästä finaalipaikkakin olisi oiva saavutus. 4 Milsger debytoi edellisen tapaan tällä tasolla. Ori kehittyy vakaata tahtia, mutta nyt hyppäys on aika kova. 3 Tohtori jäi Vermossa pussiin ja otteissa on positiivinen suuntaus.

Pelijakauma: Hiiopin (18 %) kuuluisi näistä lähtöasemista olla lähempänä Vixeliä (64 %). Jostois (2 %) omaa nähtyä paljon enemmän potentiaalia.

Juoksunkulku: Autolähtö tuo monelle pienen kysymysmerkin lähtönopeuteen ja erityisesti epävarmuuteen. Rantaniemelän Savu, Tohtori ja Virin Varpu ovat ainakin hevosia, jotka osaavat avata kovaa. Hiioppi kiihtyy myös hyvin ja eiköhän se etene aika nopeasti johtoon, meni sinne aluksi kuka hyvänsä.

IS-pelisuositus - Toto65-1

Pieni: 12, 8
Suuri: 12, 8, 10

Toto65-2

Suosikki: 6 Landen Paukku joutui Pikkukunkussa tiukimmalle mitä tähän mennessä urallaan, mutta voittoputki kasvoi kymmeneen, eikä lupaus ole vielä maistanut tappion karvasta kalkkia kertaakaan. Ori osoitti myös uutta ominaisuutta, hyvää lähtönopeutta. Eiköhän varsatähti etene tässä nopeasti johtoon, jonka jälkeen sitä tuskin ohitetaan. Otteet terävöityivät selvästi Kalajoelta Lahteen ja saattavat tehdä sitä edelleen lisää kauden kolmanteen starttiin.

Yllättäjät: 4 Sippimies taivalsi Pikkukunkussa Landen Paukun kupeella, josta se putosi lopussa kuudenneksi. Esitys oli hyväksyttävä, mutta oriilta on nähty tällä kaudella paljon parempaakin. Landen Paukun lyöminen olisi edelleen yllätys, vaikka Sippimies palaisikin lähemmäksi tasoaan. 1 Heporix on nopea hevonen, jolle voi ennustaa juoksupaikkaa suosikin takana. Pikkukunkussa ori seurasi Sippimiestä toisella ja kiri suoralla sen ohi viidenneksi. Satakunta-ajon voittaja ja Kriteriumin kolmonen 11 Kansainvälinen on päässyt 5-vuotiaana viivalle vasta kaksi kertaa, eikä valmentajan odotukset ole kovin korkealla suoraan tauolta, sekä ongelmien jälkeen. 2 Eskolan Jyräys on kerännyt rutiinia ikäluokkalähdöistä, mutta on ollut kuninkaalliselle valmentajalleen pieni pettymys läpi kauden. Kykyjä ruunalla on ja jossain kohdassa palaset loksahtavat kohdalleen. 8 Ciiran Tähti kuuluu 5-vuotiaiden tammojen kärkikastiin, mutta on silti aika paljon oreja perässä. 12 Riksun Kingi omaa vielä vähän rutiinia, mutta sisällä on 25-kyydit laukkastarttien lopetusten perusteella. 7 Ruopas ja 3 Tinderi omaavat myös positiivisen tulevaisuuden, mutta rima nousee kerralla aika paljon tähän.

Pelijakauma: Ei ihmeitä. Landen Paukun (78 %) suursuosikin asema on ansaittu. Haastajista Heporix (3 %) kiehtoisi todennäköisellä juoksunkulkupsyykillä enemmän kuin Sippimies (8 %).

Juoksunkulku: Heporix torjuu alussa muut, mutta Landen Paukun selkä kelpaa. Sippimies jäänee johtavan rinnalle, mutta tuskin vaatii tällä kertaa vauhtia ja suosikki saa vetää matkalla haluamaansa tempoa.

IS-pelisuositus - Toto65-2

Pieni: 6
Suuri: 6

Toto65-3

Suosikki: Tammalähdössä riittää haastetta. Sarjamääritys suosii ehkä hieman paaluhevosia, joten lähdetään niistä liikkeelle. 3 Step Mandy ei riittänyt viimeksi Tammakriterium-karsinnan vinhassa lopetuksessa 5. sisältä, mutta polki kuitenkin itsekin 12,9/600 metriä. Hurjassa lennossa ohjastava Hannu Torvinen hyppää puikkoihin ja keulajuoksu on todennäköinen.

Haastajat: Pelimielessä kiinnostavin hevonen on 4 Fiona Norr, joka on tehnyt jatkuvasti hyviä suorituksia, vaikka hieman kokemattoman ohjastajan edesottamuksen näkyvät tulosrivistössä. Parannusta tapahtuu tosin koko ajan silläkin saralla. Turun Tammasarjassa 4-vuotias kiri vahvasti 2. ulkoa ja hävisi voiton vain niukasti.

8 Alice Sutton otti viimeksi avausvoittonsa hyvällä kirillä, mutta on sen jälkeen pitänyt taukoa. Valmentajan mukaan vireen pitäisi kuitenkin olla ennallaan, eikä tauon taustalla ole mitään murheita.

11 Hope Sunrise sijoittuu mielummin kuin voittaa, mutta vauhtia on tarpeeksi.

10 Queen of the World oli pieni pettymys Solvallassa keulapaikalta, mutta selkäjuoksu voisi tuoda paremman tuloksen.

Yllättäjät: 12 Nemea Geisir on laukkaillut viimeisissään, mutta oli Hankasalmen voitossaan tasolla, jolla oltaisiin tässäkin korkealla. 5 Uphouse Ace kiri Riihimäellä pirteästi, mutta vitoselta on taas laukkariski. 15 Cash In Press on parantanut, mutta lähtöasetelmat ovat nyt varsin tukalat. 1 Rocktown Witness ja 7 Pearly's Jadessa voisivat saada hyviltä paikoiltaan juoksun, mutta viimeisistä pitäisi parantaa. 6 Notorious Nova voitti Lieksassa heikon lähdön 2. sisältä.

Pelijakauma: Fiona Norr (3 %) on selkein itumerkki.

Juoksunkulku: Step Mandy etenee johtoon avauspuolikkaan aikana.

IS-pelisuositus - Toto65-3

Pieni: 3, 4, 8
Suuri: 3, 4, 8, 11, 10, 12, 5

Toto65-4

Suosikki: Neljännessäkin Toto65-kohteessa lähdetään liikkeelle paaluhevosesta, vaikka siinä sarjamääritys suosii takamatkalaisia. 1 Ain't She Sweet voisi päästä pitkästä aikaa mielipaikalleen keulaan. Avoimissakin tammalähdöissä viime aikoina koittanut 7-vuotias oli Lahdessa hieman nahkea, mutta ei ole koskaan ollut erityinen kiertelijä ja pitkällä ulkoratakirillä nahkeus hyväksytään.

Haastajat: 11 Stay Alert tuli viime vuonna Suomeen kovaluokkaisen hevosen maineessa, mutta ei ole toistaiseksi pystynyt kantamaan mainettaan. Ojanperän tallista ura on lähtenyt vihdoin sentään noususuuntaan, mutta edelleenkin parempaan kaivattaisiin. Tehtävä olisi sopiva, mutta takamatkalta riittää tekemistä. Ylivieskan maililla ruuna kiri 4. ulkoa tasaisesti 12,5/700 metriä.

3 She Is Cecilia ja 4 Honorary Consul ovat parhaimmillaan riittäneet Toto75-tasollakin, mutta tällä kaudella meno on ollut ailahtelevaa. Kumpikin on kuitenkin viime kisoissa väläytellyt hieman parempaa, eikä tässä mitään äärimmäistä huippuesitystä tarvittaisi voittoon.

Yllättäjät: 10 Falcon Hålerydillä on ollut terveysongelmia, mutta ruuna on taas pääsemässä starttirytmiin ja on pohjimmiltaan oikein hyvä hevonen tähän seuraan. 8 Issaquah Sund ei ole ollut aikoihin näin helpossa porukassa, mutta edellisestä hyvästä esityksestäkin alkaa olla aikaa. Ikäruuna 7 Flying Heel on tavannut yllättää pari kertaa vuodessa ja on vaarallinen tässä erityisesti, jos keli menee raskaaksi. 2 In Ice Princess on sairastauolta arvoitus, mutta nopeus riittää tässä.

Pelijakauma: Ain't She Sweet (21 %) saisi olla keulapsyykillä suosikki.

Juoksunkulku: Ain't She Sweet haluaa johtoon ja saanee puolustettua paikkansa.

IS-pelisuositus - Toto65-4

Pieni: 1
Suuri: 1, 11, 3, 4, 10

Toto65-5

Suosikki: 4 Sarmööri pamauttaa viidennessä Toto65-kohteessa keulaan, vetää kovaa ja kysymys kuuluu, että kestääkö veto perille. Lahdessa ori oli johtopaikalta hyväksyttävä neljäs. Sähäkkä hevonen on niukka suosikki, sillä sen juoksusta tulee pelihevosista selkein.

Haastajat: 1 Hissun Turbo on löytänyt viimeisissään tasonsa ja kirinyt hyvillä juoksuilla kakkoseksi ja ykköseksi. Vahvassa kehitysvaiheessa kulkeva 6-vuotias ei pysty vastaamaan nopeimmille alussa, mutta open stretch laskee pussitusriskiä.

2 Sorretun Voima ei ole ollut urallaan kuuluisa taistelijan lahjoista, mutta ruuna on muuttunut viime aikoina selvästi edukseen. Lahdessa hevonen pääsi laukan jälkeen sujuttelemaan mukavasti sisärataa, mutta esitys oli edelleen oikein positiivinen.

Yllättäjät: 5 Rehtorin Salli voitti alkuvuonna neljä kertaa, mutta vire katosi ja hevonen oli tauolla heinäkuun. Paluu oli vaisu, mutta taso saattaa nousta startti alla. 3 Lulun Lupaus riittää pohjimmiltaan, mutta tamma on ollut taukonsa jälkeen varsin vaisu. 6 Elitloppet kiri Turussa vain tasaisesti ja oli pettymys, mutta parempaakin on nähty. 7 Eliten keräsi hyvää rutiinia ikäluokkalähdöistä, mutta vammat ovat hidastaneet kehitystä. 9 Isosalon Kiira puristi Porissa ykköseksi johtavan rinnalta, mutta tehtävä on nyt aika paljon tasokkaampi.

Pelijakauma: Ei ihmeitä.

Juoksunkulku: Sarmööri täräyttää johtoon ja lähtee vetämään kovaa. Lulun Lupaus ja Rehtorin Salli avaavat myös hyvin, mutta niillä ei ole rahkeita vastata Sarmöörin vauhtiin alussa.

IS-pelisuositus - Toto65-5

Pieni: 4, 1, 2
Suuri: 4, 1, 2, 5

Toto65-6

Suosikki: Toto65-päätöskään ei ole mikään urheilullisen tason huipentuma, kuten ei moni muukaan illan Toto65-kohde Derbyn karsintoja lukuun ottamatta tässä hieman väkisin kasatussa Toto65-pelissä. 9 Quite a Star on pelaajien suosikki, mutta siitä voi olla montaa mieltä. Lähtö on todella sopiva ja parhaimmillaan ruuna olisi tähän porukkaan lähes ylikylä, mutta edellisestä huippuesityksestä alkaa olla aikaa. Turussa pelisuosikki tuli tätä paljon kovemmassa porukassa aivan juosten ja Hannu Torvinen hyppää pitkästä aikaa rattaille.

Haastajat: 12 Starling Chick on napsinut viime aikoina hyvällä prosentilla totosijoja, mutta ne ovat tulleet nappijuoksuilla ja nyt 12-radalta on luvassa eri lailla töitä.

Pelillisesti kiinnostavimmat hevoset löytyvät suosikkikaksikon ulkopuolelta. 8 All In Laddie oli Vieremällä laukan jälkeen mainio ja kulki 15,0/1900 metriä vaikka ehti olla pussissakin. Viimeksi puhti loppui ylioptimistisen ajosuorituksen jälkeen, muttei hevonenkaan ollut aivan yhtä lennokas. Ei luovuteta vielä ja alustava 4 prosenttia on hurjan vähän.

11 Blade Runner on myös mielenkiintoinen. 6-vuotias on ruunattu tauon aikana ja siltä on operoitu polvikanavat. Valmentajan mukaan hevonen on ollut viimeistelyissä positiivinen, mutta on luonnollisesti isojen muutosten jälkeen kilpailussa arvoitus. Luokka riittää tähän taatusti.

Yllättäjät: 2 Ride ja 3 Bella Bloom ovat hyviltä paikoiltaan vielä mahdollisia revitysmerkkejä.

Pelijakauma: Suosikkikaksikko on liikaa luotettu. All In Laddie (4 %) ja Blade Runner (5 %) ovat selvässä alennuksessa, vaikka jälkimmäinen toki arvoituksena.

Juoksunkulku: La Nette lähtee tulisesti ja johtaa joukkoa. Vauhti saattaa olla aika reipastakin.

IS-pelisuositus - Toto65-6

Pieni: 8, 11
Suuri: 9, 8, 11