Ravivihje: Toto5 Kaustinen 25.6.2019

Julkaistu:

TOTO5
Parvelan Retu jatkaa 4-vuotisikäluokan hallintaa Pikkupelimanni-karsinnoissa. Toto5 on pelimielessä muutenkin aika selväpiirteinen.

Toto5-1

Suosikki: Avauskohteessa on hyvä huomioida, että kyseessä on volttilähtö. 6 Gresille Boko ei ole ollut kaksarissakaan sitten helmikuun lopun, mutta tamman vire on ollut toukokuun lopulta taas selvässä nousussa ja tehtävä on sopivampi kuin aikoihin. Vermon tasokkaassa Tammatähdessä hevonen latasi juoksuradalta keulaan, joten lähetystapa suosii. Kuopiossa suosikkimme tyytyi kovan kärkiparin takaa seurailemaan, mutta loppusuoraa tultiinkin todella kovaa.

Haastajat: 1 Rapid Leader masentui Vieremän kurassa raskaalla juoksulla, mutta on sen jälkeen tehnyt kaksi positiivista esitystä ja on kisan toinen ennakkosuosikki. Torniossa ruuna oli sitkeä johtavan rinnalta ja kiri Härmässä vauhtijuoksussa positiiviisesti 3. ulkoa.

7 Berto Vaikko on ollut puolestaan nousussa kesäkuun ja sarja on sattuva. Ruuna lopetti Ylivieskassa pirteästi, eikä päässyt Kajaanissa käyttämään 2. sisältä ihan kaikkia voimiaan. Jossiteltavaa ei tainnut kuitenkaan jäädä ja suosikkipari on nyt kovempaa laatua kuin viimeksi.

Yllättäjät: 4 Caraway Runner on saanut tauon jälkeen pari kisaa kroppaansa. Parannettavaa riittää ylisarjassa, mutta sitä voi aivan hyvin olla tulossakin. 2 Bonhomme ja 11 Fade To Jam ovat hevosia joilta löytyy toisinaan tarkalla reissulla vinha kiri ja niitä voi rastata mukaan, jos peliä levittää laajemmin. 3 Umberto Croft ja 8 Callaway Scoop ovat toisinaan pärjänneet tätä kovemmissakin tehtävissä, mutta tämä kausi on ollut kummallekin haastava, eikä kunto tahdo löytyä. 5 Lionize oli pirteä Oulussa, mutta ilonaiheet ovat muuten olleet harvassa.

Pelijakauma: Gresille Bokon (30 %) kuuluisi olla suosikki.

Juoksunkulku: Rapid Leader koittaa kovaa matkaan, mutta juoksuradalta taidteaan tulla vieläkin kovempaa. Gresille Boko lähtee siitä suhteessa paljon kovempaa kuin auton takaa. Berto Vaikko on normaalisti sitäkin nopeampi, mutta luopunee keulapaikastaan täydellä matkalla.

IS-pelisuositus - Toto5-1

Pieni: 6, 1
Suuri: 6, 1, 7

Toto5-2

Suosikki: 4-vuotiaiden suomenhevosten ikäluokkakilpailukausi alkaa kuumentua, kun Kaustisella karsitaan hevosia Pikkupelimanni-finaaliin. 2 Parvelan Retu on ollut toistaiseksi omaa luokkaansa ikäluokassa. Ori jäi viime vuonna uransa avauksessa pussiin, mutta ei ole sen jälkeen kohdannut parempaansa. Viimeksi superlupaus oli SHKL Cup -finaalissa ylivoimainen kepeällä tyylillä, vaikka starttasi 60 metrin takamatkalta. Suursuosikki starttaa pitkästä aikaa auton takaa, mutta ei se ainakaan viime vuonna tuottanut mitään ongelmia. Tappio olisi jättiyllätys.

Yllättäjät: 6 Lumettaja taivalsi Jyväskylässä pääosin johtavan rinnalla ja saa myös plussapisteitä, vaikkei pystynytkään vastaamaan yhtään Parvelan Retun kiriin. 5 Laviori laukkasi Teivossa voittonsa loppusuoralla, kun sille iski kakkahätä ja keskittyminen sekosi. Orilla on tuon perusteella rahkeita ainakin 28-tulokseen, jolla taistellaan tässä totosijoista suosikin takana. 9 Wanttera on aloittanut rahasarjoissa komeilla voitoilla ja on näyttävä ilmestys. Oriilla on selvästikin sisällä paljon lisää, mutta hyvin vaikea arvioida kuinka paljon. Epävarmuus haittaa rahaa ja rutiinia jo paljon kerännyttä 4 Landen Reinoa, mutta vauhtia on tarpeeksi tototaistoon. 8 Liston oli viimeksi kipeä ja se pystyy parantamaan ennätystään selvästi.

Pelijakauma: Parvelan Retu (83 %) erottuu aiheesta jättisuosikiksi. Yllättäjistä Laviori (1 %) vaikuttaisi jäävän aliarvostetuksi.

Juoksunkulku: Parvelan Retu ei saanut viime vuonna Landen Reinon ulkopuolelta keulaa, mutta pystynee tarvittaessa avaamaan niitä startteja kovempaakin. Landen Reino on näyttänyt nopeutensa, mutta Laviori ja Lumettaja ovat autolähtödebytantteina kysymysmerkkejä kiihtyvyyden osalta. Suosikilla ei ole tässä tosin juoksunkulun suhteen hätää. Sillä voi ajaa selästä ja sen selkä varmaan kelpaisi monelle matkallakin.

IS-pelisuositus - Toto5-2

Pieni: 2
Suuri: 2

Toto5-3

Suosikki: Pikkupelimannin toisessa karsinnassa on tasaisempaa, mutta siinäkin erottuu pohjimmiltaan kaksi hevosta muista. 6 Suven Sametti keräsi 3-vuotiaana hyvän potin ja on joutunut tällä kaudella kilpailemaan pitkäiltä takamatkoilta. Tamma oli SHKL Cupissa hyvä neljäs 60 metrin pakilta ja polki jo 27-vauhtia läpi. Keulassa juossut 2 Säihkeen Säpinä jäi saavuttamatta, mutta nyt ollaan samalla viivalla ja se kääntää kelkan selvästi Tapio Perttusen suojatin suuntaan.

Haastaja: Säihkeen Säpinä on juossut vasta kolmesti, joten on realistista odottaa, että suoritustaso kehittyy vielä paljon. Jyväskylän perusteella ori on vielä haastaja rutinoitunutta Suven Samettia vastaan.

Yllättäjät: 8 Isoveto ja 9 Jättipotti Pee puskivat Killerillä tasaisilla esityksillä rahasijoille. Kaksikko on ikäluokan yläluokkaa, mutta ihan parhaiden vauhtiin on ainakin vielä matkaa. 3 Lucas jäi Oulussa selityksittä Säihkeen Säpinän jalkoihin ja laukkaili viimeksi. 5 Nevan Lupaus kulki viimeksi laukan jälkeen hätistelemättä 30-kyytiä ja pystyy parantamaan ennätystään selvästi.

Pelijakauma: Suven Sametin (43 %) peliosuudessa on nousun varaa.

Juoksunkulku: Moni on ensimmäistä kertaa auton takana. Suven Sametti lähtee varmasti kovaa ja Säihkeen Säpinäkin vaikuttaa olemukselta sellaiselta, ettei se jää alussa jalkoihin. Veikataan, että toinen suosikeista johtaa.

IS-pelisuositus - Toto5-3

Pieni: 6
Suuri: 6, 2

Toto5-4

Suosikki: Stayer-matka on parhaiden osalta todella tasokas ja siten varsin mielenkiintoinen kisa. 5 Special Present joutui Ilkka-ajossa tyytymään suosikkina neljänteen sijaan, mutta esitys oli oikeinkin hyväksyttävä. Ori pääsi johtavan rinnalta keulaan vasta 1. takasuoran lopussa ja avauskierros venähti voltista 13,5-vauhtiseksi. Tämä on hevosen ensimmäinen pitkä matka, mutta se vaikuttaa vahvalta menijältä.

Haastajat: 3 Exaudio Vici on Antti Ojanperän tuorein taidonnäyte. Silmin nähden hankalahkosta tapauksesta on kuoriutunut nopeasti vakuuttava jyrä ainakin näille pitkille matkoille. Vermon Teräsmiesliigaa ruuna johti tyylikkääsi alusta loppuun. On pieni kysymysmerkki miten vauhti riittää haastajalle ja pelisuosikki on vihjaajalle vasta kakkoshevonen.

12 Fastoche Thieben oli keväällä hieno kakkonen Pilvenmäki Specialissa, eikä taso nyt ole sen jälkeen ainakaan pudonnut. Jyväskylässä taisi tulla vain vauhtirajat vastaan, mutta ori piti omansa ja polki 12,8/1000 metriä kovassa seurassa 3. ulkoa. Takamatkan suljettu paikka pudottaa 4-vuotiaan selvästi pelatuimman kaksikon taakse.

Yllättäjät: Sitkeä 4 M.T.Kopitar alkaa päästä vauhtiin, kun startteja on kertynyt tauon jäjiltä. Ylivieskassa ruuna oli rehti johtavan rinnalta, mutta nyt vastus on paljon kovempaa. 6 Madam's Viggo Boy oli Porissa mainio etukengittä johtavan rinnalta, mutta ei ole päässyt kengät jalassa aivan samalle tasolle. 16 Hollywood Hills palaa sairastauolta. Ori näytti ennen sairastumistaan uutta tulemista, mutta tässä tehtävä vaikuttaa parilta pakilta melko toivottomalta. 11 Pegasos Bolt on tauluaan vaarallisempi. Ruuna taisteli pystyvän Callela Louisin kanssa voitosta Kuopiossa laukatessaan ja senkin jälkeen on ollut monenlaista epäonnea. Lähdön parhaille on kuitenkin vaikea riittää.

Pelijakauma: Special Presentin (27 %) kuuluisi olla suosikki ja sille siirretään pinnoja parilta muulta paljon pelatulta.

Juoksunkulku: Exaudio Vici hakeutuu aluksi johtoon, muttei välttämättä kykene vastaamaan, mikäli Special Present iskee kimppuun 1. takasuoralla.

IS-pelisuositus - Toto5-4

Pieni: 5, 3
Suuri: 5, 3, 12

Toto5-5

Suosikki: Avoimien tammojen perinteikäs Jixy-ajo päättää Toto5-pelin. 3000 euron ykköspalkinnon kisaan ei luonnollisesti ole saatu maan huipputammoja, mutta mailin rykäys on jälleen kiinnostava lähtö. 11 Viking Grace oli Elitloppet-viikonlopun 4-vuotistammaeliitissä kakkonen 2, sisältä ja se on raju näyttö tähän seuraan. Kouvolassa tamma oli jo väsynyt laukatessaan viimeisessä kaarteessa, mutta oli joutunut ennen lähtölinjaa tulleen laukan jälkeen revittämään mukaan porukkaan, joten tuon kisan saa unohtaa kokonaisuudessaan. Maililla ei ole tosin helppo ehtiä 11-radalta, varsinkaan Kaustisella.

Haastajat: 1 L Dees Maggiesbest on kisan kiehtovimpia pelihevosia, vaikka ykkösrata voi olla loukku. 7-vuotias on löytänyt itsensä tälla kaudella ja tehnyt viimme ajat kelpo juoksuja ihan kovimpia tammoja vastaan. Jouni Kaikko Memorialissakin jäi taakse sellaisia hevosia, jotka olisivat tässä suosikkiosastoa.

4 Rose's Tara voitti viime vuonna Kasvattajakruunun ja Villinmiehen Tammakilvan. 5-vuotias ei ole ollut tänä vuonna vielä makeimmillaan, mutta Ilkka-ajossakin taso nousi jo karsinnasta finaaliin ja otteet voisivat terävöityä edelleen tiiviimmässä starttirytmissä.

6 Spirit Squad kesti Härmässä 08-avauksen hyväksyttävästi avoimessa tammalähdössä ja polki 11-tuloksen. 6-vuotias avaa todella kovaa ja on taaskin todennäköisin keula. Veto voi kestää viime kertaa paljon sopivammassa seurassa perille saakka.

9 Proserpine osaa kiriä selästä terävästi. 5-vuotias on kuulunut ikäluokkansa tammojen kärkikastiin Rose's Taran ohella, vaikkakin on ollut ison rahan jahdissa sitä epäonnisempi.

Pelijakauma: L Dees Maggiesbest (11 %) on selvästi paras merkki.

Juoksunkulku: Spirit Squad lataa keskeltä johtoon ja pitää paikastaan kiinni.

IS-pelisuositus - Toto5-5

Pieni: 11, 1, 4, 6, 9
Suuri: 11, 1, 4, 6, 9