Ravivihje: Toto65 Jyväskylä 20.5.2019

Julkaistu:

TOTO65
Jyväskylään pelataan poikkeuksellisesti Toto65-peliä maanantaina. Sokkerin olisi jo aika onnistua.

Toto65-1

Suosikki: 4 Kosen Kimallus ja 7 Disain korjailivat viimeksi Mikkelin vauhdikkaalla maililla ennätyksiään lukuisia sekunteja. On aina hieman kyseenalaista, miten tuollainen yhtäkkinen rypistys vaikuttaa suhteellisen rutinoimattomiin suomenhevosiin. Kosen Kimallus on ainakin ennen ollut varsin varma kilpailija ja nopeudellaan taas todennäköinen keulahevonen. Mikkelissä tamma taipui lopussa hieman, mutta se oli ihan ymmärrettävää, kun avauskierros paineltiin 24,0. Eiköhän nyt mennä matkalla maltillisemmin. Lahdessa tamma voitti keulasta varmasti.

Haastajat: Disain kiri tuossa lähdössä 2. ulkoa ohi Kosen Kimalluksen ja voittaja Sorjan Säihkeen tuntumaan. Tamma putoaa haastajaksi, sillä se on ollut pitkään oikein merkittävän epävarma, eikä yksi ehjä startti vielä tee kesää. Siinä nähtiin kuitenkin mihin hevonen pystyisi, kun se malttaisi ravata.

6 Virin Varpu aloitti kauden kakkosella ja hyvällä suorituksella, mutta on sen jälkeen laukannut joka kilpailussaan. Niiden lomassa tamma on kulkenut hyvin, mutta ravia pitäis tehdä koko matka menestyäkseen.

3 Vilmai voitti Oulussa johtavan rinnalta ja oli sen kisan molemmin puolin hyväksyttävä Kyvyt Esiin -divisioonassa. Viimeksikin tamma polki kirikierroksen ulkoradoilla 27,5-paikkeille, vaikkei kärkeä hätyytellytkään. Alustavien balanssien mukaan hevonen kisaa nyt pitkästä aikaa kengät jalassa. Sen vaikutusta on hieman hankala arvioida, mutta tuskin siitä ainakaan hyötyä on.

5 Elvirralla on vauhtia varsinkin alussa ja se pääsee mukaviin asemiin. Tamma saisi puristaa lopussa hieman innokkaammin, mutta hyvä sijoitus ei saa yllättää.

Yllättäjät: 10 Osla otti syksyllä pari voittoa ja valmentajan mukaan sen pitäisi olla aika lähellä samaa virettä. Laukkariski kasvaa kuitenkin tauolta ja ennätystäkin pitäisi parantaa. Perushevosia kysymysmerkkeineenkin kuitenkin. 2 Tuisku-Helmi ja 1 Villimissi olivat viime kaudella välillä oikeinkin mainioita, mutta loppukaudella ilon aiheet olivat vähissä. Nuoret tammat ovat saattaneet kehittyä paljonkin vielä tässä vaiheessa uraa. 11 Aiheen Juhannus ailahtelee paljon, mutta voitti viime vuonna neljä kertaa, joten potentiaalia on. 9 Reipas Tähti oli Kuopion voitossaan onnekaskin, kun keulahevonen laukkasi edestä viimeisessä kaarteessa. Sen jälkeisissä loppu on ollut hieman vaikeaa. Viimeksi edestä toki karkasi hurja Humiseva.

Pelijakauma: Suosikkikaksikko erottuu hieman liiaksi ja lapuille kannattaa viljellä yllätyksiäkin.

Juoksunkulku: Kosen Kimallus avaa johtoon ja saa Elvirran taakseen. Disain etenee johtavan rinnalle, jos pysyy kasassa.

IS-pelisuositus - Toto65-1

Pieni: 4, 7, 6, 3
Suuri: 4, 7, 6, 3, 5, 10, 2, 11

Toto65-2

Suosikki: Tammojen Viesker Cup -karsinnoilla myös jatketaan. 2 Varoitus on pelihevosista parhaalla paikalla, mutta eilinen Lappeen suoritus toki huolettaa. Tamma laukkasi keulasta omia aikojaan puolikas juostuna, eikä sen jälkeen loistanut taustalla. Jouni Heimalan ajatukset saattoivat laukan jälkeen olla jo tässä päivässä, eikä hevosesta puristettu kaikkea irti. Kouvolassa hevonen oli alkulaukan jälkeen todella mainio, sillä se kulki 26,9/1900 metriä, vaikka ajautui lopussa pussiinkin.

Haastajat: 12 Rehtorin Salli paineli Kuopion lentokelissä lauantaina hienon uuden ennätyksen. Sijoitus tosin mairittelee hieman laukkojen sävyttämässä kisassa, muttei hurjatasoisessa ja -vauhtisessa kisassa ollut häpeä taipua aavistus johtavan rinnalta.

8 M.A. Piste oli keskiviikkona Vermon pitkällä matkalla todella nahkea ja tamman alustava selvähkö suosikkiasema on sen vuoksi hankalalta paikalta kyseenalaistettava. Koko alkukauden hevonen on muuten suorittanut rehdisti, joten ei sitä pelikaavailuista sivuuttaa voi, mutta peliosuuden voisi uskoa ja toivoa laskevan aamun lukemista reilustikin.

10 Ypäjä Keva palaa kurkkuoperaation jäljiltä radoille ja on luonnollisesti aika iso kysymysmerkki pitkältä tauolta. Luokka riittää taatusti, eikä varsinkin varsana lupaavasti esiintynyttä 6-vuotias voi mitenkään sivuuttaa suosituksista.

Yllättäjät: 3 Vennelmon Tyynen kukkaan puhkeamista on odotettu ja viimeisissä onkin vihdoin nähty tasapainoisempaa otetta. 5 Sarinan Sanni on eturivistä yllätysvalmis. Turussa tamma pujotteli 4. sisältä asiallisesti loppua. 1 Satinkuti päätti viime kauden Tammaderbyn kolmoseen. Kausiavaus oli kankeaa suorittamista, mutta eiköhän nuori tamma verry nopeasti kisojen myötä. 9 Turpoelli on riittävän vauhdikas tähän seuraan, mutta laukkastartteja on nyt jo kolme putkeen, eikä se ylennä mieltä pelimielessä.

Pelijakauma: M.A. Piste (36 %) on vaisu välistartti alla liikaa luotettu. Rehtorin Salli (14 %) ja Ypäjä Keva (9 %) ansaitsevat alustavaa enemmän huomiota.

Juoksunkulku: Varoitus avasi eilen Lappeessa keulaan, mutta nyt ulkopuolella on pari tuota kisaa nopeampaa. Vennelmon Tyyne avasi Turussa yllättävän hyvin ja Sarinan Sanni osaa avata reippaasti. Lopullisen keulan määrittäminen ei ole kovin helppoa.

IS-pelisuositus - Toto65-2

Pieni: 2, 12, 10
Suuri: 2, 12, 8, 10

Toto65-3

Suosikki: Cartivet Meeting -karsinta on kiistatta illan tasokkain koitos. Äärimmäisen niukasti Derbyfinaalista karsiutunut 2 Ypäjä Louvre aloitti uuden kauden upealla esityksellä, kun se puursi johtavan rinnalta sitkeästi kakkoseksi ja löi tauluun 13,4ake. Oriin voisi olettaa vielä parantavan startti alla, kun se palasi ilman hurjia vauhtiharjoituksia, mutta Vermon tasokin riittää pitkälle.

Haastajat: 4 Enjoy's Paycheck petti Teivossa suosikkina. Ori joutui kiertelemään alussa ja taivaltamaan johtavan rinnalla, mutta siltikin siltä olisi pitänyt löytyä lopussa enemmän papua. Voitokasta hevosta ei unohdeta yhden hieman tasapaksun suorituksen vuoksi, sillä hyvinä hetkinään se on ollut todella loistava.

8 Crossfire Bonfire jäi Seinäjoella pitkästä aikaa totosijojen ulkopuolelle, mutta oli edelleen oikein rehti taivallettuaan raastavassa tempossa johtavan kupeella. Alustavien tietojen mukaan kenkiä riisutaan taas, kun viimeksi ne olivat jalassa. Sillä balanssilla hevonen on tehnyt aivan päättömiä esityksiä, eikä tosiaan ollut viimeksikään mitenkään huono. Paikka toki hankaloittaa melkoisesti.

Yllättäjät: Lähdössä riittää tasoa pelatuimman kolmikon ulkopuolellakin ja moni yllättäjä olisi tavallisessa lähdössä kihisevä pelihevonen. 7 Hard To Trick on kärsinyt onnettomista lähtöpaikoista kovissa lähdöissä. Viimeksi tamma tuli Toto75-raveissa paljon voimia tallella pussissa maaliin. 9 Winzet palasi viimeksi sairastauolta maltillisin odotuksin ja oli oikein hyväksyttävä kolmas onnistuneella juoksulla. 10 Mr Chance voitti tuon kisan 2. ulkoa. Silläkin oli alla paussia. Kummaltakin vaaditaan tässä enemmän, mutta sellaista voi olla luvassakin. 11 She Is Cecilia ja 12 Wang Dang Doodle jatkavat iskussa, mutta lähtöpaikat ovat kivikovaan lähtöön aika mahdottomia. 1 The Rector on sortunut viime aikoina laukkailemaan. Kykyjä olisi, mutta ykkösrata ei suosi tasaista avaajaa. 5 Case Closed voitti maalis-huhtikuun vaihteessa tätä sopivammat tehtävät, mutta on ollut sen jälkeen kovemmissa tehtävissä hankaluuksissa, vaikka on suorittanut tasonsa ylärajoilla.

Pelijakauma: Ypäjä Louvre on IS Raveillekin aika selvä suosikki, mutta päälle 60 prosenttia on tasaisen tasokkaassa lähdössä melkoinen potti. Siitä viljeltäisiin ainakin parikymmentä pinnaa muille.

Juoksunkulku: Ypäjä Louvre lähti viimeksi yllättävän reippaasti ja pystyy sen perusteella puolustamaan paikkaansa Enjoy's Paycheckia vastaan. Ulkoa tulevat Hard To Trick ja Crossfire Bonfire ovat kuitenkin myös vakavia uhkia, jos niillä satsataan ja miksei satsattaisi. Mielenkiintoisen haastava kiihdytys arvioitavaksi, mutta vauhtia siinä ainakin riittää.

IS-pelisuositus - Toto65-3

Pieni: 2, 4, 8
Suuri: 2, 4, 8, 7

Toto65-4

Suosikki: 7 Sokker on aivan mielettömässä kunnossa, mutta melkeinpä toivottoman epävarma. Laukkastartteja on putkessa jo kahdeksan, eikä loppua näy. Ori on kulkenut kylläkin kevään aikana sellaisia kyytejä, että tämä porukka sen pitäisi selättää pienen laukankin kera. Masokistien varma vaikealle Toto65-kierrokselle ja 7-vuotiaan kuuluu olla tässä suosikki laukkariskikin huomioiden.

Haastajat: 6 Likser keräsi ihan mukavan tilin ikäluokkalähdöistä, mutta 6-vuotiaana on ollut hankalaa. Valmentajan mukaan hevosen elimistö ei toimi tällä hetkellä kuten pitäisi ja se palaa tauolta tosi isona kysymysmerkkinä. Siihen peilaten suosikkiasema on hyvinkin kyseenalainen. Talven viimeisessä startissa ruuna taipui aika pahoin 3. sisältä.

9 Lakuri on aika varma suorittaja ja edellisten epävarmuustekijät nostavat sen osakkeita, vaikka sarjamääritys ei suoranaisesti suosi. Viimeksi ori oli asiallinen kakkonen Metkutuksen takana ja saattaisi vielä terävöityä, kun katkonaisen kevään jäljiltä nyt on startti edes hieman lähempänä.

2 Syklonin on kohennettava ennätystään lyödäkseen enemmän tienanneita, mutta mukavasti kehittyvällä oriilla luulisi olevan siihen rahkeita. Talven viimeisessä startissa Lahdessa se kulki laukan jälkeen 26,5-vauhtia 1800 metriä. Viime esitys oli hieman tasaisen oloinen, mutta 7-vuotias palasi tauolta ja kulki kuitenkin siinäkin viimeiset 700 metriä 26-kyytiä.

Yllättäjät: 5 Rouva Kaasu ja 4 Tulipiippu ovat molemmat ennen kaikkea vahvoja menijöitä, mutta kovin epävarmoja, eivätkä mitenkään erityisen vauhdikkaita. Kaksikko on lentokeleillä usein ongelmissa, mutta toisaalta, jos Sokker laukkaa, niin muu vastus ei pelota. 3 Loikkar puskee myös sitkeästi, mutta pätkää saisi olla enemmän.

Pelijakauma: Sokker (22 %) on laukkariski huomioitunakin aliarvostettu, sillä se omaa kyytiä voittaa tämän seuran vielä pienen hypynkin kera. Likser (31 %) kerää valemntajan merkittävät varoitukset huomioituna melko paljon peliä.

Juoksunkulku: Sykloni pyrkinee paalun hevosista aktiivisimmin johtoon. 20 metristä Likser on nopein hevonen. Sokkerilla pyritään varmasti vain mahdollisimman rauhallisesti ja ravilla matkaan.

IS-pelisuositus - Toto65-4

Pieni: 7
Suuri: 7

Toto65-5

Suosikki: 9 Quite a Rock on päässyt kilpailemaan urallaan harmittavan katkonaisesti, mutta voittanut joka neljännen startin, joten potentiaalia on. Viimeksi ruuna kilpaili toista kertaa tauon jälkeen ja kiri raskaissa olosuhteissa 2. ulkoa selvään voittoon. Maanantain kisa vaikuttaa suosikille tasollisesti varsin sopivalta, eikä nyt ole ainakaan kovempi kuin viimeksi, vaikka silloin mentiin lounasravitasolla.

Haastajat: 7 Bambalina Poofista on ollut kovasti odotuksia, mutta ongelmia on riittänyt ja 3-vuotiskausikin jäi viiden kisasuorituksen mittaiseksi. Valmentajan mukaan tamma on nyt paremmalla mallilla kuin aikoihin ja takakengittä sen pitäisi pystyä painelemaan täysi voltti 17-pintaan.

6 Boxing Bass ei ole tämän vuoden kisoissa varsinaisesti loistanut, mutta nyt riisutaan kengät ensimmäistä kertaa uralla ja sehän nyt yleensä nostaa tasoa.

3 Cover Princess liikkuu hyvällä tyylillä, mutta kuten valmentajakin huomauttaa, niin hevonen ei vielä(kään) oikein ymmärrä kilpailla sijoituksista, vaan juoksentelee maaliin. Potentiaalia on, kunhan tamma oppii, jos oppii.

Yllättäjät: Sekavasta loppuryhmästä on vaikea löytää pelihevosia. 14 Gladstone Comery kulki hyvin viime kaudella, mutta uusissa käsissä se on edennyt pettymyksestä toiseen. Kaustisella hevosella jäi pussijuoksulla voimia ja se näytti paremmalta kuin hetkeen. 2 Look At Hope askeltaa kankeasti ja laukkaa lähes aina, mutta kulki viimeksi hypyn jälkeen loppua vauhdikkaasti. 1 Midsommar de Jour voisi olla nappipaikalta yllätysvalmis, vaikka vauhtia saisi olla enemmän.

Pelijakauma: Quite a Rockin (49 %) kuuluu olla selvä suosikki, mutta se on vaikealla kierroksella ymmärrettävästi jo aavistuksen liian suuri sellainen. Kiinnostavimmat varmistukset ovat Bambalina Poof (8 %) ja tauluaan paljon pystyvämpi Gladstone Comery (1 %).

Juoksunkulku: Cover Princess avaa ensin johtoon, mutta haluaa selkäjuoksun. Jompikumpi juoksuradan hevosista lienee lopullinen keula.

IS-pelisuositus - Toto65-5

Pieni: 9, 7
Suuri: 9, 7, 14

Toto65-6

Suosikki: Montén SM-karsinta päättää Toto65-pelin. Mukana on voittosummilla mitattuna kirjava sakki, mutta kärki on tasokas. 2 Flynn Boko on vihjaajan niukka suosikki. Normaalisti aika ravivarma hevonen on laukannut selästä kolme kertaa neljästä, mutta eiköhän hevonen ala tässäkin lajissa asettumaan. Finlandia-montéssa ruuna tulitti päätöspuolikkaan taustalta alle kymppiä ja ohitti 12 Ranch Newmanin varmasti.

Haastajat: Ranch Newman on pelisuosikki, mutta se antaa ideallemme lähtöpaikoissa tasoitusta. Muutama poisjäänti toki jelppaa, mutta takarivi on takarivi. Ruunasta on kuoriutumassa oikein mainio monté-hevonen ja se on toinen lähdön kahdesta kovasta.

10 Rocket Zet voitti monté-debyyttinsä varmasti ja oli pirteä kakkonen sen jälkeen kärryt perässäkin. Debyytin 16,2/1000 metriä ei riitä alkuunkaan tässä, mutta rutinoituneelta hevoselta saattaa tietysti löytyä tiukassa paikassa lisää.

Yllättäjät: 1 Wannacmyguns on kilpaillut montéssa säännöllisesti ja napsinut ihan korkeimmallakin tasolla kärkisijoja. Finlandia-päivänä ruuna jäi suosikkikaksikon jalkoihin, mutta oli kuitenkin hyvä neljäs ja käytännössä sillä on esimerkiksi Rocket Zetia kovempia lajinäyttöjä. Suosikkikaksikon lyöminen olisi silti yllätys. 5 Ramble On on löytänyt montésta itselleen mielekkään lajin, mutta avoimella tasolla mennään sille hieman liian kovaa.

Pelijakauma: Flynn Boko (28 %) ja Ranch Newman (38 %) keikautettaisiin alustavan pelijakauman vastaiseksi. Rocket Zet (25 % on hieman liikaa ja Wannacmyguns (3 %) liian vähän rastattu haastaja.

Juoksunkulku: Sisäratojen pelihevoset avaavat asiallisesti, mutta Kuopion perusteella Brandon Beyonce on alussa kaikkein nopein. Eiköhän koko matka painella reippaasti.

IS-pelisuositus - Toto65-6

Pieni: 2
Suuri: 2, 12