Ravivihje: Toto5 Teivo 14.5.2019

Julkaistu:

TOTO5
Teivon Toto5-pelissä erottuu aika selvä suosikki oikeastaan jokaiseen kohdelähtöön.

Toto5-1

Suosikki: 5 Välähdys palaa tositoimiin tasan kuuden kuukauden tauolta. Suomenhevosten parhaimmistoon kuuluva ori on aiempina vuosina aloittanut kautensa vaihtelevalla menestyksellä ja varsinkin yli-innokkuus on aiheuttanut alkulaukkoja. Viime vuonna hevonen laukkasi kolmessa ensimmäisessä kilpailussaan, mutta toissa vuonna se malttoi ravata jo ensimmäisessä ja voitti. Tällä kertaa tähti avaa kautensa auton takaa, mutta ravilla lähteminen lienee se kuuluisa fifty-sixty ja auton takaa mahdollinen hyppy menee helposti pitkäksi.

Haastajat: Jouni Miettisen hyväkuntoisen kaksikon 3 Larvan Hurmos ja 2 Rapin Aatos -puristuksessa suosikilla ei ole varaa harha-askeliin. Larvan Hurmos oli Erkon Pokaalissa oudon vaisu usean huippusuorituksen perään, mutta loogisella ajattelulla voisi päätellä, että oriilla saattoi lipsua liejuisella radalla etukengittä.

Rapin Aatos sen sijaan kiri Vermossa vahvasti kolmanneksi. Vauhdinjako toki suosi, mutta rutinoitunut ori oli kiistatta tallikaveriaan parempi sinä päivänä, eikä ainakaan sitä heikompi 16. päivä Porissa, kun se puristi sen rinnalta samaan maalikuvaan ja lähes tasapääjuoksuun.

Yllättäjät: Nopea 1 Caijus roikkui Porin kolmosessaan edellä mainitun kaksikon perässä kolmantena maaliin ja sen perusteella niiden molempien lyöminen olisi nappipaikaltakin pieni yllätys, mutta 7-vuotias ikäluokkamenestyjä kasvaa hyvää tahtia avoimiin lähtöihin. 4 B.Tuuma ansaitsee maininnan sillä, että se on noussut uusissa käsissä elämänsä kuntoon, vakkei se tässä voittajaksi asti riitä.

Pelijakauma: Välähdys (48 %) olisi hevosena kiistatta jättisuosikkiainesta, mutta tauolta laukkariski on aika iso. Jouni Miettisen kaksikkoa on syytä pitää aika tasavahvoina ja selvästi Caijuksen (12 %) edellä.

Juoksunkulku: Välähdys avaa johtoon, mikäli se malttaa käynnistyä ravilla. Caijus on myös nopea. Se päästänee Larvan Hurmoksen eteensä siinä tapauksessa, mikäli Välähdys intoilee laukan puolelle.

IS-pelisuositus - Toto5-1

Pieni: 5, 3, 2
Suuri: 5, 3, 2

Toto5-2

Suosikki: 6 Bismarck Comery on ollut normaalia menestyksekästä aloittelijaa enemmän otsikoissa maajoukkuehiihtäjien omistamana, mutta kuusi yhdeksästä voittanut ruuna ansaitsee muutenkin suitsutusta. Kaustisella tuli laukka viimeisessä kaarteessa vahvasta noususta, mutta se menee enemmän työtapaturman piikkiin, kuin olisi asia josta pitäisi olla laajemmin huolissaan. Kolmessa viime voitossaan 4-vuotias on edennyt alkumatkalla sopuisasti johtoon ja ollut omaa luokkaansa. Tiistaina voisi uskoa saman kaavan jatkuvan.

Yllättäjät: Lähdössä mennään todennäköisesti matkalla hiljaa ja loppua kovaa, joten varsinkin kaksarihakuja tai mahdollisia yllättäjiä kannattaa hakea sellaisista hevosista, jotka pääsevät suosikin tuntumaan sisäradalle. 2 Side Splitting on ollut viime aikoina useasti sijoitustaan parempi. Ruuna pääsi viimeksi parin pussituksen jälkeen vihdoin kirimään vapaasti ja pommitti pitkällä matkalla päätöspuolikkaan 11,5. Alustava kengällinen balanssi ei tietystikään miellytä lukijaa. Terävä avaaja 1 Read More pystyy hyödyntämään paikkansa. Ruuna on ollut tauon jälkeen asiallinen, vaikka esimerkiksi Turussa 10-avaus painoi luonnollisesti lopussa jaloissa. Hevonen on hyvin epätodennäköinen voittaja, mutta erittäin todennäköinen sijoittuja. 10 Cacshot on todella sitkeä tulevaisuuden hevonen, jolla Tapio Perttunen saattaa suunnata ajoissa kolmannelle ja kohti paikkaa johtavan rinnalla. Se olisikin tarpeen, sillä kirikilpailussa oriin vauhti tuskin riittää. 9 Pt's Queenly on nostanut huomattavasti tasoaan kengittä ja edessä olevan nopeat avaajat helpottavat takarivistä tehtävää ihan jonkin verran. 5 Masterstroke Aria on hyväluokkaisen hevosen maineessa. Ruuna oli viimeksi totaalisen vetämätön ja keskeytti pieleen menneen juoksun jälkeen, mutta pystyy parempaan. Tässäkin on tosin hirmu hankala löytää hevoselle kovin mieluisaa juoksuasemaa. 4 Matter of Course aloitti uransa todella vahvasti. Uran 11 ensimmäisestä startista tuli 10 kaksarisijaa. Nyt tamma on ollut viimeisissään hieman sijoituksiaan parempi ja tuli esimerkiksi Forssassa viimeisen puolikkaan 11-kyytiä.

Pelijakauma: Bismarck Comery (73 %) on peliosuutensa arvoinen jättisuosikki, eikä muista erotu kiinnostavaa varmistusmerkkiä.

Juoksunkulku: Read More pitää viime kiihdytyksen perusteella vaivatta johtopaikan, kun ykköshaastaja Side Splitting lähtee rinnalta. Bismarck Comery marssii keulaan viimeistään 1. takasuoralla, jonka jälkeen vauhti hiljenee merkittävästi. Cacshot lähtenee ajoissa kiertämään kohti paikkaa johtavan rinnalla.

IS-pelisuositus - Toto5-2

Pieni: 6
Suuri: 6

Toto5-3

Suosikki: 6 Enjoy's Paycheckin ura on edennyt aavistuksen katkonaisesti, mutta ori on ehtinyt osoittamaan, että sillä on luokkaa nousta sarjoissaan vielä paljon heti kun se pääsee säännöllisempään rytmiin. Turussa Antti Veteläinen hurautti helmensä kierros jäljellä johtopaikalle 4. ulkoa ja se oli omaa luokkaansa. Vastustajien tallikommenttien perusteella suosikkia oikein odotetaan tälläkin kertaa joukon johtajaksi, josta sen pitää olla todella lähellä voittoa.

Haastajat: Ensimmäinen keula on tässä kullan arvoinen ja siinä taistossa suosikki on 1 Grainfield Adele. Tamma jäi tauolta paluussaan johtavan rinnalle ja sen saa unohtaa. Sen jälkeen on ollut kavio-ongelma, jonka vuoksi Tammaderby jäi väliin, mutta nappipaikalta 5-vuotias on tässä hyvin todennäköinen sijoittuja.

2 Heavy Beat avaa myös hyvin. Lahdessa juoksu meni mönkään, mutta nyt on luvassa senkin suhteen parempaa. Ohjastaja Olli Koivunen uskoo myös, että hevonen on lyhyemmällä starttivälillä terävämpi.

4 Dream of Celebrity hallitsi Kouvolassa hienosti johtopaikalta, mutta nyt vastus on kovempaa, eikä mielipaikalle johtoon ole asiaa.

Yllättäjät: 3 Johnny English on esittänyt pientä positiivista virettä vaisun jakson perään ja pääsee myös kovaa liikkeelle. 8 Wall Street Comery kisaa kovassa vireessä ja kiri Turussa suosikin takana kakkoseksi 3. ulkoa, mutta lähtöpaikka on Teivoon murheellinen. Sitä se oli toki Turussakin, mutta jouksu luontui siellä lopulta varsin mukavasti. 12 Smart Leader voitti viime kaudella peräti yhdeksän kertaa. Nyt alla on sairastaukoa ja vaivana onneton lähtöpaikka. Kausi alkoi ihan pirteästi, kun hevonen haastoi hurjaa Excalibur Itia sen takaa hyvin. 5 Gaiana oli Tammaderbyssä karsinnassa suosiollisella juoksulla yllätyskolmonen, mutta jäi finaalissa odotetusti jälkijoukkoon. Tamma voisi olla startteja alla menossa vielä terävämpään suuntaan. 10 Wang Dang Doodle on tehnyt selvästi parhaat juoksunsa kengittä, mutta näyttäisi nyt juoksevan kengillä, ja 11 Muscleman kärjen läheltä. Hevosina kaksikko riittäisi tässä sarjassa, mutta näistä lähtökohdista menestyminen olisi yllätys. 9 Lady Luck aloittaa Suomessa arvoituksena. Viime kauden ainoan ehjän starttinsa tamma voitti tosi terävällä lopetuksella aivan hänniltä.

Pelijakauma: Enjoy's Paycheckin (34 %) aamun peliosuudessa on nousun varaa.

Juoksunkulku: Grainfield Adele torjuu ratojen 2-4 muut nopeat. Enjoy's Paycheck marssii tasaisesti eteenpäin ja saa keulapaikan viimeistään 1. takasuoralla.

IS-pelisuositus - Toto5-3

Pieni: 6
Suuri: 6, 2, 1

Toto5-4

Suosikki: 4 Le Gros Billin kausiavaus meni laukkaillessa, mutta Teivossa ruuna paineli keulasta ykköseksi voimiensa tunnossa (11,8/1000 metriä) ja Vermossa 3. ulkoa kirittyään etukengittä tulisesti 09,6/500 metriä. Ori tuskin häviäisi tätä keulasta, muttei sinne pääseminen ole tässä mitenkään yksinkertainen tehtävä. Perusteltu suosikki joka tapauksessa, sillä ei hevonen mitenkään keulariippuvainen ole, kuten viimeksi nähtiin.

Haastajat: 2 Lily's Starille jäi Tammaderbyssä jossiteltavaa sekä karsinnassa että finaalissa, joten tammalla saatettaisiin nyt olla kiinnostuneita koittamaan keulasta. Sähäkältä avaajalta ei todellakaan ole helppo ottaa alussa mittaa, mutta lähtöä on tietysti hankala voittaa siinäkin tapauksessa, että suosikki höyryää rinnalla avauspuolikkaan täyttä.

5 Freelancer on lähdön kolmas kova hevonen ja avaaja. Porissa ruuna oli kelpo kakkonen keulasta ja viilasi ennätyksestään pari kymmenystä. 6-vuotias on osannut yllättää kiihdytyksissä, mutta silti sitä on nyt vaikea saada mielipaikalleen johtoon kahden tosi nopean ulkopuolelta. Maili olisi parempi matka, mutta on hevonen voittanut tälläkin kaudella Toto75-tasolla täydelläkin matkalla.

Yllättäjät: Lähdössä on selkeä ylivauhdin riski ja suosituksiin nostetaan yllättäjiä kovan kolmikon ulkopuolelta. 6 Carleman ei ole ollut niin nolo kuin tulosrivi osoittaa ja ruuna on kirinyt taktiikkajuoksuissa lähes säännöllisesti lujaa maaliin. 1 Blowmywhistle avasi talvella Perttuselta hyvin ja tamman pitäisi parantaa kesäbalanssissa vielä ihan jonkin verran. Toki tauko verottaa. 9 Rex Lane on arvoitus Suomen debyytissään, mutta ei 11 Ruotsin voittoa ole voinut vahingossa tulla. 3 Quiet Leaderilla on vauhtia ja hyvä paikka, mutta alla arvoituksen tuova sairastauko.

Pelijakauma: Le Gros Bill (48 %) on liian suuri suosikki, sillä juoksunkulussa on riskejä. Freelanceria (21 %) laskettaisiin myös. Lily's Star (15 %) on selvästi peliosuuttaan kiinnostavampi. Blowmywhistle (1 %), Carleman (4 %) ja Rex Lane (4 %) kelpaavat ehdottomasti mukaan, sillä kisassa on selkeä ylivauhdin vaara.

Juoksunkulku: Lily's Star pitää keulapaikan, jos kuski niin haluaa. Le Gros Bill pystynee torjumaan Freelancerin ja on ykkösvaihtoehto johtopaikalle, mikäli Seppo Markkula haluaakin selän eteensä. Avauspuolikas on varmasti kova.

IS-pelisuositus - Toto5-4

Pieni: 4, 2, 5, 6, 1, 9
Suuri: 4, 2, 5, 6, 1, 9

Toto5-5

Suosikki: Toto5-pelin päätöskohde on suosikki 15 Joyride Luxia lukuun ottamatta varsin arkinen koitos ja kyvykkään 4-vuotiaan pitäisi kiertää takamatkaltakin tämä porukka monenlaisella taktiikalla. Viimeksi ruuna juoksi vauhtijuoksussa kakkoskeulana, paiskasi päätöspuolikkaalle lähdettäessä keulaan ja oli huipputuloksella murskaava. Joyride Luxi osaa kiriä myös takaa, mutta Olli Koivunen voi ajaa sillä myös tarvittaessa matkalla eteenpäin.

Haastajat: 12 Veloce Valdissa voisi olla ideaa, vaikka taulu ei lupaa paljoa. Ruuna on juossut Suomessa usein tasokkaissa lähdöissä ja ollut viimeisissään sijoituksiaan ihan merkittävästi parempi. Mikkelissä 5-vuotias oli pussissa ja Liikkui Lahdessa tosi vinhasti laukan jälkeen.

14 Edward Sisu ei ole päässyt viimeisissään ihan talven parhaiden juoksujen tasolle, mutta on hyvä hevonen tähän porukkaan, jos suosikkia ei lasketa. Valmentajan mukaan hevonen on piristynyt pikkutauolla.

16 Laptop Alley ailahtelee aika lailla, mutta oli viimeksi pikkutauolta hyvä. Ruuna olisi luultavasti voittanut tuon kisan pitkällä sitkeällä kirillään, mutta mutkaili viimeisessä kaarteessa turhaan ulkoradoille.

Yllättäjät: 1 Biggurim ja 5 Västerbo My Lady olivat viimeisessään pussissa, mutteivat ole aikoihin kyllä loistaneet. 2 Miss Vivacious kiri Vermossa terävästi ja oli parempi kuin kaiketi koskaan, mutta takamatkan kovat vaikuttavat liian kovilta paaluhevosille.

Pelijakauma: Joyride Luxi (42 %) voisi olla suurempikin suosikki. Ainoa mahdollinen itumerkki Veloce Vald (15 %) on huomioitu alustavasti aika hyvin.

Juoksunkulku: Victor Hollow avaa johtoon, mutta kelpuuttaisi sopivan selän eteen. Takamatkan hevosilla on potentiaalia tulla ajoissa eteenpäin, mutta ohjastajien motiiveja siihen ei ole helppo arvailla.

IS-pelisuositus - Toto5-5

Pieni: 15
Suuri: 15, 12