Voittokoneen valmentaja realistisena: ”Vastassa aiempaa kovempia ja rutinoituneempia”

Julkaistu:

TOTO64
Juho Ihamuotila tuo lupaavan Knocking Matchin maltillisena uran ensimmäiselle pitkälle matkalle.
4-vuotias Knocking Match marssi kaksi viikkoa sitten jättisuosikkina murskaavasti voittoon Vermon Toto64-kierroksella ja hakee keskiviikkona jo kauden viidettä ykköstään, vaikka kilpailu on sille vasta vuoden kahdeksas.

Tällä kertaa pelaajat ovat äänestäneet ruunan vahvaksi kakkossuosikiksi, sen uran ensimmäisessä kolmen kierroksen koitoksessa Teräsmiesliigassa. Valmentaja ja ohjastaja Juho Ihamuotila on hevosen tulosrivistöön nähden odotuksissaan harvinaisen realistinen, vaikka myöntää, ettei taida vielä itsekään tietää miten hyvä hevonen käsissä on.

– Ruuna on kehittynyt upeasti ja voitoissa on jäänyt rutkasti varaa. Rajat ovat vielä katsomatta, mutta nyt vastassa on aiempaa kovempia ja rutinoituneempia hevosia. Varsinkin pitkillä matkoilla viime aikoina hurmannut Cyrius d'Ariane herättää suurta kunnioitusta. Jos Tapio Perttunen lyö sillä taas 14-vauhdin mittariin, niin eihän meidän nousevalla ja lupaavalla varsaa kannata sitä vastaan ainakaan matkalla alkaa pullikoimaan. Siinä käy äkkiä huonosti tulevaisuudenkin kannalta, Ihamuotila huomauttaa.

Ihamuotilan toiveissa on nähdä 4-vuotiaansa joku päivä ikäluokkakisoissa ja siinä piilee taika keskiviikon sarjavalintaankin.

– Mielummin näillä hakee kovuttaa viisaasti pitkältä matkalta, kuin joltain älyttömän vauhtiselta maililta. Edellytyksenä tietysti, että malttaa ajaa fiksusti. Parasta olisi päästä uran ensimmäisellä tällaisella matkalla ajamaan sisärataa, mutta kun lähtöpaikka on voltin vitonen, niin sinne ei taida olla asiaa ja pitää yrittää olla sitten muuten realisti ajotaktiikassa.

Neljä kertaa viidestä viimeisestä voittaneella hevosella harvemmin passaillaan, mutta Ihamuotila varoittaa, ettei aio lähteä omallaan hullutuksiin. Se ei kuitenkaan sulje pois menestymismahdollisuuksia.

– En aio ajaa mitään prepareeta tietenkään, enkä sano, etteikö hevonen voisi voittaa, mutta hullutuksia vältellään. En halua tappaa omaani lähes väsymättömältä tuntuvaa hurjaa jyrää vastaan, mutta voisihan sen ohi ehtiä sitten lopussakin. Mikään suosikki ruuna ei saa nyt olla. Itse miettisin sitä lapulle vasta jos rastaisin useamman.

Cavalier Brodde palaa tasolleen

Ihamuotila itse rankkaa illan toiselle ajokilleen Cavalier Broddelle vähintään yhtä hyvän voittosauman kuin Knocking Matchille, vaikka hevosten peliosuuksissa on omissa lähdöissä iso ero. Cavalier Brodde otti helmi-maaliskuussa kolme voittoa putkeen, mutta sitten taso laski äkisti. Nyt ruuna on miehen mukaan taas iskussa.

– Se oli kipeänä ja se selittää nuo viime sijoitukset. Nyt se on taas terve ja uskon, että se on samalla tasolla kuin voitoissaan. Lähtöpaikka on mainio ja siitä voi ajaa monella tavalla. Tehtävä on tiukka ja voittoon pitää kaiken onnistua, mutta mahdollisuuksia on ehdottomasti, Ihamuotila vihjaa alustavasti 8 prosenttia pelattua hevostaan.