Ravivihje: Toto75 Tampere 16.3.2019

Julkaistu: , Päivitetty:

toto75
Lauantain avainkysymyksiä on kaviouran kunto. Jos rapa roiskuu yli äyräiden, totopommit voivat seurata toisiaan. IS Ravien luottohevoset ovat Freelancer ja Viktor Kärppä.

Toto75-1

Suosikki: Keulaspesialisti 3 Freelancer on jälleen voittopaikalla mailin mielimatkallaan. Se voitti kolme kilpailua sitten leikitellen Turussa ja hallitsi myös viimeksi helposti täyden matkan Toto75-finaalia Vermossa. Koko ajan kehittynyt hevonen näytti näiden starttien välissä Mikkelissä, että se pystyy nykyään tulemaan hyvin myös takajoukosta.

Haastajat: 6 M.T. Kitty on niin hurja lähtijä, että suosikki saa olla varpaillaan sen kanssa kiihdytyksessä. Vaikka tamma ei ole menestynyt viime juoksuissaan, sen kunto on kohdallaan. Se antoi toissa kerralla 2600 metrillä ymmärrettävästi periksi keulasta, koska painoi aivan liikaa päälle matkalla. Viime lauantaina M.T. Kitty laukkasi Joensuun epätasaisella radalla hyvävoimaisena maalisuoran alussa, kun havitteli kärkiparin takaa kirikaistoille.

10 Lindy Poppins ei ole mikään pikamatkan spesialisti, mutta se näytti välillä kahdesti, että ehtii mailin juoksuissakin pitkälle. Hevonen oli toissa kerralla jostain syystä saamaton, mutta nousi viimeksi T75-finaalissa mainiolla kirillään kakkossijalle lähimmäksi Freelanceria. Lindy Poppinsin menestyksen ehtona luonnollisesti on, ettei matkalla lönkötellä.

1 Finally Famousin vire nousee starttien myötä. Se kiri viimeksi viimeiseltä sijalta hyvin kolmanneksi ja pääsee nyt juoksemaan paljon lähempänä kärkeä.

Yllättäjät: 5 Merit on tehnyt huipputammojen lähdöissä hyviä kirejä. Keskiviikon välistartissa tamma lopetti myös mukavasti hänniltä jouduttuaan starttaamaan 12-radalta. Vauhdikasta menijää on syytä varoa melko sopivassa sakissa.

8 Zo Zo Hoss on jonkinlainen arvoitus. Se antoi toissa kerralla helposti periksi keulasta eikä päässyt viime lauantaina näyttämään virettään, koska laukkasi heti kättelyssä hylkäykseen. Hevosen kyvyt riittäisivät, mutta se vaati hyvänäkin kosolti tuutia jääkylmältä lähtöpaikaltaan.

Pelijakauma: M.T. Kitty on alipelattu.

Juoksunkulku: Freelancer pystyy vastaamaan kiihdytyksessä M.T. Kittylle, joka pudottaa tämän peesiin. Merit pitää toisella radalla tempon maltillisena.

IS-pelisuositus - Toto75-1

Pieni: 3
Suuri: 3

Toto75-2

Suosikki: Kolmen eri sarjan suomenhevosten kohtaamisen kuumin nimi starttaava kahdelta takamatkalta. Se on haalarihommiin tottunut voimapesä 16 Mysteerio, joka on muuttunut jo hyvin suoritusvarmaksi. Neljä kilpailua sitten hevonen hyppäsi rataolosuhteiden takia. Toissa kerralla se koki yllätystappion, koska tuhlasi liikaa voimiaan ennen starttia, mutta muuten oriin meno on ollut alkuvuonna todella vakuuttavaa. Viimeksi Mysteerio runnoi helposti voittoon kuolemanpaikalta.

Haastajat: 6 Manionni on selvästi välikarsinan vaarallisin menijä. Kovassa kunnossa pitkään olleella ruunalla oli toissa kerralla hyvä sauma saavuttaa ensimmäinen T75-voitto, mutta se ei puristanut aivan normaalisti perille ja jäi sen jälkeen yhdestä startista pois. Manionni oli mainio taas viime kilpailuissaan, jossa jyräsi voittoon lähtölaukasta huolimatta.

4 Karlo on menestynyt hyvin koko talven, ja sillä on alla jo kaksi voittoakin. Usein töihin joutunut ruuna sai viimeksi vaihteeksi helpon reissun kärkiporukassa ja kirmasi sopivassa sakissa kevyesti voittoon maalisuoralla. Koska ruunan vauhtivarat ovat kasvaneet, sen menestys T75-tasollakaan ei tulisi isona yllätyksenä.

Yllättäjät: Välillä solkenaan laukkaillut 5 Taikapassi iski loppuvuonna kultasuoneen, kun keskittyi ravaamiseen. Se juoksi putkessa neljä voittoa. Kolme kilpailua sitten pussissa pitkään ollut tamma selviytyi kolmanneksi, mutta tuoreimmissa starteissaan se on hylätty laukkojen vuoksi. Toissa kerralla hevonen laukkasi kesken kirinsä viimeisellä takasuoralla ja viimeksi keulasta 400 metriä ennen maalia. Jos ravi maistuu, Taikapassi pystyy vetämään pitkään.

12 Tutun Impi oli viimeksi kuolemanpaikalta asiallinen kakkonen, muttei uhannut keulassa ravannutta Hipatsua. Hevosella on hurja fysiikka, mutta sen vauhtivarat saisivat vielä kasvaa. Tamman ei ole sen takia helppo ehtiä taistoon takakatkalta.

Kuntoutunut 9 Riipinen kiersi toissa kerralla etusuoralla kuolemanpaikalle, mistä kamppaili kolmanneksi. Keskiviikon välistartissaan se kierteli hyvin vetäneessä selässä asiallisesti 40 metrin takamatkalta, mutta laukkasi juuri maaliviivalla nelossijalta. Riipistä voi sommitella isoihin revityksiin, jos epäilee vaikka Mysteerion epäonnistuvan.

Vauhdikas 8 Loikkaus on ruvennut tulemaan koko ajan paremmin loppua. Esimerkiksi viimeksi se spurttasi tarkan reissun jälkeen aivan voittajan kupeelle. Kova työmies ruuna ei kuitenkaan ole.

Pelijakauma: Manionni on kovimmista hevosista aliarvostettu. Karlo on roimasti ylipelattu.

Juoksunkulku: Taikapassi hakee vetotyöt Vilox’lta. Pitkän takamatkan suosikit iskevät ajoissa kohti kärkeä.

IS-pelisuositus - Toto75-2

Pieni: 16, 6
Suuri: 16, 6, 5, 12

Toto75-3

Suosikki: Hurjassa voittovireessä olevan 12 North Lexusin joutuminen piippuhyllypaikalle tasoittaa hieman puntteja. Koska matkana on kuitenkin 2600 metriä, kovakirisen ruunan voi pelata varmaksikin. Kun North Lexus lähti kolme kilpailua sitten Vermossa samalta paikalta, se ehti kuin ehtikin viimeiseltä sijalta hurjalla spurtillaan ykköseksi juuri ennen maalilinjaa. Viime kilpailunsa se on voittanut mennen tullen piikistä.

Haastajat: North Lexusin tallikaveri 5 Selene Lune on ollut jo useamman kuukauden elämänsä kunnossa. Koska väkivahva tamma on ottanut aiempaa paremmin vauhtia, sen on ollut helpompi ehtiä kärkikahinoihin. Kolme kilpailua sitten hevosen tehtävä oli mahdoton Mikkelissä takamatkalta, mutta sen viime juoksut ovat olleet taas oikein hyviä.

Kovaluokkainen 3 Right Broline ei suuremmin loistanut tauon jälkeisessä Teivon juoksussaan, vaan teki 2. ulkoa lähinnä tasapaksun 600 metrin kirin. Se hävisi paljon voiton vieneelle 9 Cousin Evertille, joka porhalsi alkumatkalla pakilta keulaan. Ori on startin ansiosta varmasti jo terävämpi.

Cousin Evertin kiri kantoi viimeksi 2. ulkoa pikkurahoille kaukana kärkihevosista.

1 Arnold Halm sammui maanantain välistartissaan keulasta, missä sai kovaa prässiä. Saa nähdä, onko huippupaikalta starttaava ruuna saanut karistettua alkuviikon rasitukset kintereistään. Edellisellä kerralla se jäi pussiin ja sai sitä ennen vaativan reissun.

Yllättäjät: 2 Guido di Quattro hyötyy keskipitkästä matkasta. Guido di Quattro teki välillä kolme hyvää juoksua, muttei ollut viimeksi omalla tasollaan. Vahva hevonen antoi vastoin tapojaan melko pahasti periksi 2. radalta ilman vetoapua. Hevosta ei voi tyrmätä yhden startin perusteella.

Kovakuntoinen 6 Dreamy Chip laukkasi toissa kerralla lyhyesti keulahevosen tuntumasta loppukaarteessa ja taisi menettää siinä kakkossijan Guido di Quattrolle. Viimeksi hevonen kiersi puolimatkassa North Lexusin kupeelle, ei pysynyt lopussa tämän tahdissa, mutta menetti vasta viime senteillä kakkosen Selene Lunelle.

10 Moonlight Storm ei ole onnistunut viime kilpailuissaan, muttei sen kunto ole mihinkään kadonnut. Viimeksi hevosen joutui juoksemaan rajusti ylivauhtisessa lähdössä pitkät pätkät ilman selkää pääjoukossa, jäi välillä pussiin ja lopetti maalisuoralla asiallisesti.

Pelijakauma: North Lexusin pelikannatus on yläkantissa ja myös Right Brolinea on rastittu liikaa. Yllättäjämme ovat varmistelijoille edullisia merkkejä.

Juoksunkulku: Radoilla 1 ja 4 on nopeat avaajat. Vaihteeksi hyvän lähtöpaikan saanut Right Broline hakee kuitenkin alkumatkalla piikin. Guido di Quattrolla ja Selene Lunella ajetaan rohkeasti.

IS-pelisuositus - Toto75-3

Pieni: 12, 5
Suuri: 12, 5, 3, 2, 6, 10

Toto75-4

Kuusivuotiaat suomenhevoset pääsevät kamppailemaan isoista seteleistä omassa lähdössään, jossa tammat saavat 20 metrin etumatkan oriisiin ja ruuniin nähden. Paalulta starttaa vain kolme tammaa, eikä hyvitys taida auttaa niitä voittoon asti.

Suosikki: Vaikka Derby-voittaja 10 Herra Heinämies oli tarkalla sisäratareissulla hyvin tasapaksu kuudes kauden avauskilpailussaan, se saa suosikin viitan lautasilleen. Ori kohtasi kovassa sakissa Viktor Kärpän ja kumppanit, mutta nyt vastus on sille paljon sopivampi. Oletettavasti lahjakkuuden paikatkin ovat paremmin auki.

Haastajat: 5 Larsman oli Derbyssä kolmas, eikä sen luokka ole oleellisesti Herra Heinämiestä heikompi. Laukat ovat vain olleet sillä herkemmässä. Ruunalla ei ollut viimeksi Vermon volttilähdössä aikomustakaan lähteä ravilla. Sitä ennen Larsman teki lupaavan kauden avausstartin, jossa oli kärkipaikalta toinen 23,5-lopetuksessa.

Tauolta tuleva Villinmiehen Tammakilvan kärkikaksikko 3 Huima Lento-2 Lily pyrkii paalulta karkuun. Vaikka Huima Lento voisi siinä ennätystensä puolesta onnistuakin, tehtävä on sille kylmiltään haastava. Kun Huima Lento voitti viime kesänä Mikkelissä kovalla 25,2-ajalla, se ohitti lopussa edestään keulasta lyhyelle laukalle sortuneen Tureliuksen, joka starttasi silloinkin 20 metriä kauempaa.

4 Sakarin juhli keskiviikon välistartissaan, jossa piti kolmella kilometrillä piikistä täpärästi pintansa. Ori on lahjakas, mutta siltä ei voi vaatia voiton uusimista paljon normaalia kovemmassa sakissa.

Yllättäjät: Koko uransa ikäluokan kärkihevosiin lukeutunut 7 Turelius oli Derbyssä neljäs. Hevosen paluu talvitauolta ei sujunut hyvin Mikkelin tähtidivisioonassa. Ori lähti viimeisellä takasuoralla etenemään voittaja Lissun Eerikin kannoilla, mutta romahti täysin viimeisillä sadoilla metreillä. Valmentajan mukaan taipuminen johtui poskelleen menneestä juoksunkulusta, eikä kovaluokkaista menijää pidä teilata yhden startin perusteella. Sillä on ollut kaikki normaalisti treeneissä.

Herra Heinämiehen tallikaverin 6 Vappuäijän kehitystä on mielenkiintoista seurata tänä vuonna. Se ei nuorempana ehtinyt ikäluokkatähtien joukkoon, mutta sillä on selvästi lahjoja edetä pitkälle vanhempanakin. Oriin kauden aloitus meni harakoille, koska se oli liian paineissaan ja väsyi pieleen menneen reissun jälkeen. Viimeksi hevonen tarpoi Vermossa ylivoimavoittoon 40 metrin takamatkalta. Vastus kovenee aivan eri sfääreihin, mutta yllättävän korkealle Vappuäijä voi venyä.

Pelijakauma: Herra Heinämiehen suosikkiasema on paisunut ylisuureksi. Kolmossuosikkimme Turelius on hurjan alipelattu ja myös Lily on jäänyt liian vähälle huomiolle.

Juoksunkulku: Huima Lento johtaa ainakin alkumatkan. Turelius saattaa rynnätä pakilta vauhdilla johtopaikalle, jos lähtee ravilla.

IS-pelisuositus - Toto75-4

Pieni: 10, 5, 7, 6, 3
Suuri: 10, 5, 7, 6, 3

Toto75-5

Huippulämminveristen kultadivisioona on erikoinen lähtö, sillä peräti seitsemän nimihevosta juoksee vuoden ensimmäisen starttinsa. Jos keli on oikein raskas, pelaaminen voi muuttua lotoksi.

Suosikki: IS Ravien ja pelaajien kärkirankkaus on 9 Chief Orlando, joka menestyi viime vuonna Ruotsia myöten. Oriilla yritetään varmasti tänä vuonna entistä tiukemmin kaikkein kovimmissa lähdöissä. Chief Orlando juoksi viime vuonna monesti keulassa, mutta valmentaja Tapio Mäki-Tulokas pitää ysipaikkaa oriille hyvänä, koska se on hänen mukaansa parhaimmillaan selkäreissulla.

Haastajat: Aikuisten lähtöihin noussut ikäluokkatähti 8 Lexus Dream on toinen erittäin mielenkiintoinen seurattava. Vaikka hevosella on äärettömät vauhtivarat, valmentaja Markku Nieminen toppuuttelee vielä niitä ravi-ihmisiä, jotka ovat jo povanneet sitä kansainvälisen tason kiituriksi. Kevään kovat lähdöt kertoivat Derby-kakkosen potentiaalista taas lisää. Koska ruuna joutuu starttaamaan hiukan arveluttavalta kasiradalta, se jää auttamatta haastajaksi kauden avausstartissaan.

Kuiva nopea keli on lähes kaikkien kilpailijoiden toiveissa, mutta yhden hevosen taustavoimat liputtavat vahvasti vaativien olosuhteiden puolesta. Koko talven säännöllisesti starttaillut 6 Tir du Caux tunnetaan hevosena, joka porskuttaa sitä paremmin mitä korkeammalle kura roiskuu. Lentokeleillä voimapesän nopeus ei tahdo riittää huippulähdöissä. Hevonen kiri toissa kerralla Mikkelissä 2. ulkoa viime metreillä voittoon ohi edessään taivaltaneen 3 Special Envoy U.S.:n. Viimeksi ruuna nousi Vermossa takasuoralla kuolemanpaikalle ja oli tasaisella esityksellä neljäs.

Special Envoy U.S. laukkasi Vermon lähdössä 300 metriä ennen maalia selästä 4. radalta ja sen iskukyky jäi tuolloin näkemättä.

Yllättäjät: Sotaratsu 4 Edward Alea ei voi koskaan unohtaa. Sillä on muiden tauolta tulevien hevosten tavoin hyvä talvitreenijakso takana. Valmentaja kuitenkin varoittaa rapakelin haitoista ja muistuttaa, ettei monta kautta Etelä-Ruotsissa vaikuttanut ruuna ole koskaan kilpaillut hokkikengillä.

1 Top Of The World hyötyisi lähdön hevosista eniten avojaloin juoksemisesta. Kenkien riisumiseen ei ole välttämättä mahdollisuutta, vaikka sääntöjen mukaan se olisi lauantaina ensimmäisen kerran mahdollista sitten marraskuun. Tallikommenttien mukaan ruunalla yritetään kuitenkin puolustaa keulapaikkaa, mistä se on parhaimmillaan.

Viime kilpailunsa jälkeen kahdesti pois jääneen 12 Next Diretionin valmentajakommenteista ei tule hullua hurskaammaksi. Ruunan luokka kestää vertailun mihin hevoseen tahansa, mutta olisi kuitenkin melkoinen yllätys, jos se kiertäisi kaikki vastustajansa synkältä lähtöpaikalta.

Pelijakauma: Chief Orlando on pelattu jopa yllättävän suureksi suosikiksi. Jos keli on normaali, Tir du Caux’n peliprosentti on myös liian iso. Edward Ale, Next Direction ja 11 Grant Boko ovat alipelattuja.

Juoksunkulku: Radoilla 1, 4 ja 8 on kovat avaajat. Jos Lexus Dreamilla ladataan heti täysillä starttiin, se päässee ulkoakin keulaan. Edward Ale ohitti viime kohtaamisessa Top Of The Worldin alussa ja saattaa tehdä sen nytkin.

IS-pelisuositus - Toto75-5

Pieni: 9, 8, 6, 4
Suuri: 9, 8, 6, 4, 12

Toto75-6

Suosikki: Kaksi viikkoa sitten Vermon kierroksella murskavoittoon keulasta irronneen 12 Viktor Kärpän joutuminen huonoimmalle mahdolliselle lähtöpaikalle antaa myös yllätykselle mahdollisuuden. Matkalla voi tulla eteen vaikka minkälaisia karikoita, eivätkä vastustajatkaan huonoja ole. Oriilla oli Vermossa vähän käynnistymisvaikeuksia kirivaiheen alussa, mutta kun se sai hanat auki, se tikitti omille teilleen. Viktor Kärppä jaksaa kiertääkin, kuten näytti kolme kilpailua sitten Lahden kovemmassa sarjassa, jossa nousi hänniltä voittotoistoon.

Haastajat: 5 Kukan Tutu on saanut juonesta kiinni. Se spurttasi Mikkelissä johtaneen Viktor Kärpän selästä terävästi voittotaistoon, kun pääsi vapaaksi. Viktor Kärppä laukkasi loppumetreillä johdettuaan vielä niukasti ja Kukan Tutu tuli maaliin sentin voittajalle hävinneenä. Viimeksi ruuna syöksyi viimeisellä takasuoralla ahdistelemaan tiukasti Viktor Kärppää 2. ulkoa, mutta maalisuoralla se joutui vain varmistelemaan kakkossijaa kaukana takana. Jos vauhdikas hevonen avaa ravilla, sillä yritetään varmasti jo keulajuoksua.

4 Rokin Maxi on riippuvainen pitävästä kaviourasta. Se jyräsi kolme kilpailua sitten voittoon, vaikka kiersi koko matkan parijonon ulkopuolella, mutta seuraavaksi sen vauhtivarat eivät riittäneet päätöspuolikkaalla. Viimeksi oriin jalassa oli sanomista ja se pilasi pelinsä laukkoihin. Vahva menijä ei ole hyvänä päivänään helppo ohitettava.

11 Joriini on kohonnut huippuiskuun. Se spurttasi toissa kerralla selvään voittoon ohi Mysteerion saatuaan tältä hyvää vetoapua kirilenkillä. Viimeksi Mysteerio runnoi kyselemättä keulassa juosseen Joriinin ohitse maalisuoralla, mutta muut tämä jätti kauas taakseen. Vaikka Joriini kohtaa uudessa divisioonassa entistä kovempia hevosia, sille on annettava jonkinlainen totosijasauma takarivin lähtöpaikaltakin.

9 Varjomanni on viimekertaisen kovan loppuspurttinsa perusteella nousuvireessä, mutta tarkan juoksun vaativan hevosen vastuskin kovenee rutkasti.

8 A.T. Veeti ei ole saanut vielä itsestään parasta irti talvitauon jälkeen. Viimeksi se taipui kuolemanpaikalta kauas kärjestä.

Yllättäjät: 2 Juntti-Jussi on saanut yhden startin alleen rikkonaisen viime kauden jälkeen. Se seurasi Mikkelissä 2. ulkona Rokin Maxia ja tuli tasapaksusti seitsemäntenä maaliin. Kunnon kilpailu varmasti nosti ruunan virettä, ja se saa nyt vielä taloudellisemman juoksunkin sisäradalla.

8 Passiton toivoo ylivauhtista juoksua, jollaista ei Vermossa tullut. Se seurasi matkalla Kukan Tutua 3. ulkona ja jatkoi lopussa tämän kyytiin pystymättä tasaisesti nelossijalle.

Pelijakauma: Juntti-Jussi ja Passiton ovat jääneet aivan liian pienelle huomiolle. Kukan Tutu on jonkin verran ylipelattu.

Juoksunkulku: Ruutu-Viesker ampuu tapansa mukaan auton takaa keulaan, mutta kumartaa tämän jälkeen vetotyöt Kukan Tutulle. Jos tämä sattuisi laukkaamaan, johtopaikka olisi tarjolla Juntti-Jussille.

IS-pelisuositus - Toto75-6

Pieni: 12
Suuri: 12

Toto75-7

Teivon kierros huipentuu upeatasoiseen Grand Prix -finaaliin. Kilpailun karsinnat ravattiin viime viikon tiistaina, ja niissä nähtiin toinen toistaan komeampia esityksiä.

Suosikki: Vaikka voitosta voittoon kulkeneen 6 Roberto Diverin pitkä putki katkesi, se saa jatkaa suosikkina. Näytti vähän siltä, että säännöllisesti keulapaikalla juossut ruuna jäi tällä kertaa vähän odotteleman vastustajiaan, kun nämä putosivat vauhdista ja aivan ulkoa hurjasti tykittänyt 1 Deangelo pääsi yllättämään kalkkiviivoilla. Talven komeetta näytti kyllä edelleen kaikin puolin hyvältä. Roberto Diver ei pääse tällä kertaa välttämättä piikkiin, mutta vauhdikas menijä voi olla vähintään yhtä hyvä selkäreissulla.

Haastajat: Ikäluokkalähdöissäkin aikaisempina vuosina kilpailleen Deangelon lennokas paluu loukkaantumistauolta oli shokeeraava. Sen ei luulisi ainakaan heikentävän toiseen juoksuunsa, mutta ykkösradan lähtöpaikka aiheuttaa sille jonkinlaisen pussitusriskin. Ei ole sanottua, että hevosen lähtönopeus riittäisi keulan pitämiseen, vaikka kuski haluaisi.

3 Ergo Am ja 4 Staro Moschino voittivat omat karsintansa piikkipaikalta. Etenkin leikitellen vastustajiltaan karanneen Staro Moschinon esitys oli vakuuttava.

Ergo Amin voitto takaa kirineestä 12 Magnifico S:stä varmistui vasta maalikuvan perusteella, eikä se ole sen perusteella kovin kiinnostava pelihevonen kivikovassa finaalissa.

9 Cavalier Brodde on äitynyt hirmuiseen iskuun alkuvuonna. Hevonen on näyttänyt omaavana melkoiset kirivoimat, joiden ansiosta se on laskettava kuumimpien pelihevosten joukkoon. Ruunan nousu selvään karsintavoittoon 4. ulkoa oli hyvin näyttävä.

11 Enjoy’s Paycheckin jääminen karsinnassa keulasta toiseksi oli pieni pettymys loistavan kauden aloitusjuoksun jälkeen. Huippukyvykäs hevonen pystyy parempaan, eikä sitä voi unohtaa pahaltakaan lähtöpaikalta.

Yllättäjä: 7 Look Complete kiri Deangelon tavoin karsinnassa ahnaasti ja ehti Roberto Diverin kupeelle. Kovaluokkaisen hevosen suunta on ollut paussin jälkeen oikea ja sillä on yllätyssauma, jos matkalla pidetään kiirettä.

Pelijakauma: Robero Diver ja Look Complete ovat alipelattuja.

Juoksunkulku: Numerot 1 ja 3-6 avaavat kaikki reippaasti. Staro Moschino tai Roberto Diver on lopullinen keulahevonen.

IS-pelisuositus - Toto75-7

Pieni: 6, 4, 1, 9, 7
Suuri: 6, 4, 1, 9, 7