Ravivihje: Prix d'Amerique 27.1.2019

Julkaistu:

PRIX D'AMERIQUE
IS Ravit käy hevonen hevoselta läpi klassikkolähdön 18 osallistujaa.
The Hambletonianin ja Elitloppetin lisäksi maailman arvostetuimpien ravilähtöjen klassikkokolmikkoon kuuluva Prix d'Amerique kilpaillaan sunnuntaina Pariisin Vincennesissä.

900000 euron palkintopotin lähdössä voittaja ansaitsee 405000 euroa. 2700 metrin matkalla juostavaan kilpailuun startataan "ranskalaisesta voltista", jossa osallistujat saavat valita lähtöpaikkansa kuten ehtivät, eikä lähtönumeroilla ole merkitystä.

Suomalaisvalmentaja Timo Nurmoksen ruotsalaisravuri Readly Express puolustaa viime vuoden voittoaan.

Taktisessa mielessä on mielenkiintoista, että suosikkeihin kuuluvan Bold Eaglen valmentajalla Sébastian Guaratolla on kilpailussa peräti 5 ja Belina Josselyninkin vastaavalla Jean-Michel Bazirellakin 3 valmennettavaa. Se voi antaa kaksikolle pelivaraa yllättävän paljon.

Lähdöstä ennustetaan vahvasti neljän suuren voittotaistoa ja mainitun kolmikon täydentää siinä joukossa ruotsalaistähti Propulsion.

Lähtö starttaa kello 17.05.

Hevoset on käyty läpi numerojärjestyksessä.

Prix d'Amerique 2019:

1 Looking Superb/A.Abrivard/J-M.Bazire

Norjalaisravuri muutti Bazirelle Ranskaan viime vuonna ja on tehnyt siellä nyt 3 starttia. Se nappasi Amerique-lippunsa kirimällä toisessa Ranskan startissaan, 5-vuotialle avoimessa Tenor de Baunessa, johtavan takaa ykköseksi. Viimeistelystartissaan ori laukkasi heti kiihdytyksessä hylkäykseen. Tuskin riittää kovin korkealle.

2 Bahia Quesnot/J.Guelpa/J.Guelpa

Tamma oli yllätyskakkonen Belgiquessa ja pääsi Ameriqueen. Se oli tosin kolmantena maalissa, mutta Belina Josselynin hylkäys nosti sen kakkoseksi. Hevosen esitys oli siinä varsin mainio, kun se nousi kärkikamppailuun pitkällä ulkoratakirillä 6. ulkoa ilman merkittävää vetoapua. Esimerkiksi perässä kirinyt Readly Express putosi lopussa kyydistä. On kuitenkin hyvä muistaa, että sillä ja monella muullakin kovalla ajettiin tuossa valmisteleva startti tätä varten ja nyt tamman on vaikea uskoa riittävän ihan kärkeen.

3 Eridan/E.Raffin/S.Guarato

Eridan otti hienon kirivoiton 4-vuotiaille avoimessa Criterium Continentalissa, jonka voittaja pääsee perinteisesti halutessaan Ameriqueen. Ori debytoi aikuisten tasolla vasta Belgiquessa viimeksi, jossa se oli 4. sisältä aika maksimaalisella juoksulla asiallinen neljäs. Lähdön nuorimman hevosen aika kärkisijojen suhteen on tuskin vielä.

4 Davidson du Pont/F.Ouvrie/J-M.Bazire

Ranskan D-ikäluokan kärkinimeksi luokiteltu ori voitti Bretagnen sitkeällä kirillä 5. ulkoa. Viimeksi Belgiquessa hevosella ajettiin selkeästi valmisteleva startti. Se oli passiivisen taktiikan jäljiltä pitkään pussissa ja lopetti tilaa saatuaan aivan ulkoa sijoitustaan paremmin. Uusien tulokkaiden kärkeä, mutta totosijakin yllättäisi silti aika lailla.

5 Delia du Pommereux/D.Bonne/S.Roger

Jos edellinen on D-ikäluokan ykkösnimi, niin tämä on puolestaan sen kategorian paras tamma, eikä välttämättä paljon edellistä jäljessä kokonaisuutenakaan. 6-vuotias oli Bretagnen kakkonen 3. ulkoa ja kiri Bourbonnaisissa ykköseksi 4. ulkoa pitäen perästään iskeneen Belina Josselynin niukasti kurissa. Belgiquessa ajettiin kengät jalassa, eikä kiri irronnut tuttuun tyyliin, mutta nyt mennään taas optimibalanssilla. Kärkisijoille riittää tekemistä, vaikka Talvimeeting on mennyt hienosti.

6 Charly du Noyer/P.Vercruysse/P. Allaire

7-vuotias ori ei ole yltänyt kummoisiin näyttöihin tässä Talvimeetingissä ja se pääsi takaovesta yleensäkään mukaan viimeisenä voittosummansa ansiosta. Belgiquessa hevonen yritti pysyä kirissä 4. ulkoa Bird Parkerin perässä, mutta uupui loppusuoralla totaalisesti. Täytehevonen.

7 Urlo Dei Venti/A.Greppi/G.Casillo

Ori vei kesällä Oslo GP:n täysin ylivoimaisella esityksellä, mutta kärysi doping-testissä ja menetti voittopotin, sekä osan kunniastaan Italian ykkösravurina. Parhaimmillaan aivan maanosan kärkeä, mutta tässä Talvimeetingissä hevosta ei ole nähty ja vire on iso kysymysmerkki. Hevonen osoitti viime vuonna osaavansa menestyä Vincennesissä, kun se voitti Amerique-viikonloppuna lauantain ykköskisan Luxembourgin.

8 Uza Josselyn/G.Gelormini/R.Aebischer

Viime kevään Finlandia-ajossakin nähty tamma kahlasi ahkerasti läpi kaikki Ameriquen esikisat ja nappasi Amerique-paikan Bourgognessa, jossa se ylsi nappijuoksulla Readly Expressin ja Bold Eaglen vanavedessä 3. sisältä kolmanneksi. Tuo kisa juostiin 2100 metrillä ja pidemmillä matkoilla homma on ollut tuskaisempaa. Tuskin riittää.

9 Carat Williams/D.Thomain/S.Guarato

Ranskan C-ikäluokan ykköshevoselta on odotettu aikuisten läpimurtoa kauan ja alkaa vaikuttamaan, että sitä saadaan odottaa loppu-ura. Talvimeetingin esitykset ovat olleet hyviä, mutteivat loistavia. Suoritusvarmuuden perikuva keräsi B-lähdöistä sijoitussarjan 5-4-4-3, eikä sitä voi missään nimessä mennä moittimaan, mutta kärki taitaa mennä taas vain liian kovaa. Amerique-paikan hevonen nappasi viimeisellä hetkellä seuratessaan Belgiquessa johtavan takaa kolmanneksi ja yhden hylkäyksen avustamana.

10 Valko Jenilat/F.Lagadeuc/S.Guarato

Ori oli viime kaudella moneen otteeseen mainio, mutta Talvimeetingissä näytöt ovat jääneet vähiin. Oikeastaan suurin meriitti, jos sitä meriitiksi voi sanoa, oli nousu otsikoihin Belgiquessa Valko Jenilatin ollessa se hevonen jonka taklaamisesta ensimmäisenä maaliin tullut Belina Josselyn hylättiin. Oriin suunta oli tuossa vaiheessa tosin jo kohti häntäpäätä.

11 Traders/Y.Lebourgeois/P.Allaire

Monté-hirmu Tradersin ykköstavoite Talvimeetingissä oli varmasti viime viikonlopun raviratsastuksen suurin kilpa Cornulier, jossa se nappasi suosikkina arvokkaan kakkosen. Ori osaa mennä kovaa kärryilläkin ja on voittanut tässäkin lajissa jo tässä Talvimeetingissä Cevennesin, jossa taakse jäi esimerkiksi Carat Williams. Bourbonnaisissa hevonen ei riittänyt aktiivisella taktiikalla, mutta voi olla hyvänä päivänään yllättävänkin korkealla.

12 Belina Josselyn/J-M.Bazire/J-M.Bazire

Baziren ykköstykki yrittää ensimmäiseksi tammavoittajaksi sitten vuoden 1999, jolloin Moni Maker oli ykkönen. Hevosen B-lähdöt menivät kaksijakoisesti, mutta parhaiten mieleen jäi viimeisin eli Belgique, jossa se hylättiin muuten vakuuttavan suorituksen jälkeen ykkösenä murtautumisesta. Tuossa kisassa tamma juoksi pitkästä aikaa kengittä ja se näkyi. Yksi neljästä suuresta ja realistinen voittajaehdokas. Tasainen kiihtyvyys tosin hankaloittaa tehtävää suuresti ja Belina putoaa IS Ravien listalla neloshevoseksi. Tamma oli viime vuonna Ameriquen neljäs ja toissa vuonna toinen, joten rutiinia löytyy.

13 Lionel/G.Antonsen/D.Redén

Jo neljänteen Ameriqueensa osallistuva norjalainen oli vuonna 2017 kolmas. Redén valitsi Lionelille Propulsionin tapaan valmistautumisen kotimaassa Ruotsissa Talvimeetingin sijaan. Viimeistelystartti Ruotsissa oli vaisu, mutta se meni valmentajan mukaan epäsopivan radan piikkiin. Pieni kysymysmerkki, mutta rutiini on kova ja voisi sen turvin taistella ylempään puoliskoon.

14 Billie de Montfort/P.Y.Verva/S.Guarato

Kevään Finlandia-ajon kolmosen Talvimeeting on ollut vaisu ja on vaikea uskoa, että rahojen perusteella mukaan pääseen tamman tahti parantuisi tarpeeksi edes kunnioitettavaa sijoitusta ajatellen.

15 Readly Express/B.Goop/T.Nurmos

Viime vuoden loppusuoralla lähes mykistävästi Bold Eaglelle kontrannut ori on vedonvälittäjien ennakkosuosikki ja luultavasti sitä ratapelissäkin. Talvimeeting alkoi keulakakkosella Bourgognessa, jossa esitys oli hyvä, muttei loistava ja jatkui passiivisesti kengillä ajetussa Belgiquessa vitossijalla. Siitä on turha vetää johtopäätöksiä. Nurmoksen kommentit vaikuttavat siltä, että hevonen on juuri nyt juuri siinä mallissa kuin hän haluaa ja se tietää yleensä hyviä asioita. Ameriquessa nähdään varmasti parasta Readly Expressia sitten edellisen Ameriquen. IS Ravien kakkosrankkaus.

16 Bird Parker/J.Ph.Monclin/P.Allaire

Ori "sai" Belgiquen voiton kabinetissa tuomariäänin, mutta se ei poista sitä seikkaa, että esitys oli jykevällä kirillä hyvä, kuten oikeastaan läpi Talvimeetingin kaikkien B-lähtöjen. Vahvaa jyrää ei saisi aliarvostaa, mutta se kärsii heikosta lähtönopeudesta ja putoaa sen vuoksi kakkosryhmän ykkösnimeksi rankingin vitospaikalle. Totosija ei yllätä, mutta kaikkien giganttisesta nelikosta lyöminen kerralla kyllä.

17 Propulsion/Ö.Kihlström/D.Redén

Liudan suurkilpailuja voittanut ori on jäänyt tähän saakka klassikoissa sivusta seuraajaksi, kun Amerique-saldo on 4-3 ja Eliloppet-saldo 4-2-2. Puhtaasti sympatiseerammalla se kyllä ansaitsisi kunniatauluunsa jo jomman kumman. Redén valitsi hevoselle tyystin erilaisen lähestymiskannan tämän vuoden Ameriqueen ja se saapui Ranskaan vasta tiistaina. Viime startin jälkeinen kuumeilu huolestuttaa ja tietysti kahden viimeisen Ruotsin kilpailun yllättävät tappiot. 8-vuotias on parhaimmillaan aivan hurja tankki ja sen sai viime kaudella todeta pariin otteeseen Readly Expresskin kotimaassa. Vincennesissä Propulsion on onnistunut kuitenkin voittamaan vain kerran kahdeksasta yrittämästä. Kysymysmerkkien vuoksi kolmosrankkaus.

18 Bold Eagle/F.Nivard/S.Guarato

Ranskan ykköstähden (ainakin oriiden ja tammojen osalta puolella, ruuna Aubrion du Gersia laskematta), viime vuoden kakkosen ja sitä kahden edeltävän vuoden Amerique-voittajan mennyt kalenterivuosi on ollut vaihderikas. Elitloppet meni täysin mönkään ja Talvimeetingin kankea aloitus sai kovimmat hardcore-fanitkin epäilemään hevosen parasta ennen -päiväyksen menneen jo umpeen. Bourgognessa supertähti palasi kuitenkin päiväjärjestykseen ja spurttasi Readly Expressin selästä iloisesti voittoon. Yhtäkkiä mennyt oli mennyttä ja ori taas Ameriquen suosikkeja. Viimeisimmät uutiset taustajoukkojen suusta kertovat, että Bold Eagle on kuin parhaimmillaan ja se olisi kisan kannalta tietysti oltavakin niin. IS Ravit rankkaa hevosen kisan ykkösnimeksi. Ei siksi, että se olisi merkittävästi edellä haastajiaan tai erityisesti Readly Expressiä, mutta rattailla on melkoinen taituri mitä tulee Vincennesissä tai yleensäkään Ameriquessa ajamiseen. Jos ja kun Franck Nivard löytää tähdelle oikeat selät, niin kumpikaan, kuski tai hevonen ei päästä viime vuoden virhettä kirin ajoituksessa tapahtumaan uudelleen.

Juoksunkulku: Kisa on aina ranskalaiseen tyyliin eläväinen ja tapahtumarikas. Bold Eagle, Readly Express ja Propulsion pyrkivät varmasti jo kiihdytyksessä kärkikahinoihin ja Nivard metsästää luultavasti aktiivisesti juuri Readly Expressin selkää. Belina Josselynin ja Bird Parkerin ongelmana on tasainen kiihtyvyys ja ne joutuvat matkalla töihin muita avainhevosia tiukemmin.

Ranking: A: 18-15-17-12 B: 16-4-5-11-9