Ravivihje: Toto5 Oulu 15.1.2019

Julkaistu:

Toto5
Tiistain T5-peli ratkeaa Oulussa. Boulder Cannon on illan kiinnostavin pelihevonen.

Toto5-1

Suosikki: Lähtö on lähellä ratkaisua heti kiihdytyksessä. 1 Lovely Easy sai lähdön kovasta suosikkikaksikosta paremman lähtöpaikan ja kun kesän juoksujen perusteella kyseessä on asiallinen kiihdyttäjä, tamma nousee rankingin kärkeen. Valmentaja Eija Sorvisto arveli joulun alla Lovely Easyn palatessa tauolta, että hevonen petraa starttien myötä. Tamma on tehnyt molempiin talven juoksuihinsa hyvät kirit takapareista ja nyt voi olla vaihteeksi aktiivisemman ajon vuoro. Viimeksi Lovely Easy kiri 4. ulkoa viimeiset 700 metriä 15,3-vauhtia pääosin selässä kolmatta rataa pitkin.

Haastaja: 6 A Nice Officer on myös vireessä viime juoksujensa perusteella. Viimeksi Kuopiossa tamma avasi reippaasti keulaan, sai rauhoittaa vauhtia tuntuvasti matkalla ja kesti kakkoseksi. Oxan Cockadoodledo puristi rinnalta niukasti ohi 14,5-lopetuksessa. A Nice Officer lienee suosikkikaksikosta se hevonen, joka tiukemmin haluaa keulaan aktiivisella kuskilla. Tuomas Pakkasen mukaan toissa kilpailun lähtölaukka johtui häiriöstä, normaalisti A Nice Officer on ravivarma.

Yllättäjät: Sairastelusta johtuva poisjäänti alla starttaava 7 Bianca Greek oli ihan hyvä viime kilpailussaan 3. ulkoa lyhyellä kirillä. Vastassa oli kovempia hevosia kuin nyt Filius Felixin ja Quite Specialin johdolla. 10 Prytzygo ei päässyt kirimään viimeksi vapaasti suojajuoksun jälkeen ja on ainakin hieman riviään parempi. Ruuna saanyt rattailleen Santtu Raitalan. Moni lähdön hevosista palaa tauolta ja on siksi tavallistakin vaikeampi veikattava. Paussihevoset heitetään suosiolla luiskaan T5-lapulta.

Juoksunkulku: Suosikkikaksikko ottaa yhteen heti alussa. A Nice Officer lienee todennäköisin keulahevonen.

Pelijakauma: Lähtö pelataan suosikkikaksikon varaan. Jos toinen pitäisi valita, A Nice Officer (27%) on hieman parempi merkki peliprosenttien valossa.

IS-pelisuositus - Toto5-1

Pieni: 1, 6
Suuri: 1, 6

Toto5-2

Suosikki: 5 Iinan Prinssi on ollut mainio kolmessa neljästä viime juoksustaan ja on nyt jo selvä suosikki. Toissa kerralla Oulussa se piti keulasta ykköseksi 32,5-lopetuksessa ja voitti 10 Kuuraparran puolella valjakonmitalla. Viimeksi takamatkalta tätä vastaavassa tehtävässä ruuna jyräsi johtavan rinnalta kärkeen viimeisellä takasuoralla ja kulki kirikierroksen 32-kyytiä. Tämä lähtö ei ole sen kovempi ja kuten ennenkin on todettu, Iinan Prinssin nopeus ja ravivarmuus ovat hyviä aseita matalan sarjan suomenhevostasoituksiin.

Haastajat: Edellä mainittu Kuuraparta lienee nytkin suosikin kovin haastaja. Toissa kerralla Oulussa ruuna jäi sisäratajuoksun jälkeen pussiin. Paalun parhaalta vaikuttaa 2 Harjakainen, joka oli ennen taukoaan syksyllä hyvässä kunnossa, mutta laukkaili jatkuvasti. Jos ruuna selviää ravilla matkaan ja pysyy kiihdytyksessä pelisuosikkien edelle, ruuna voi vastailla lopussa yllättävän pitkään.

Yllättäjät: 7 Markin Satu kulki viimeksi kirikierroksen 3. ulkoa 31,7-vauhdilla eikä ollut kovin paljoa huonompi kuin Iinan Prinssi. Startti alla tauolta lahjakas tamma voi heittää tiukemman haasteen suosikille. 3 Hilpukka on tehnyt tasaista jälkeä loistamatta. Viimeksi pitkältä takamatkalta se sai yrittää kärjen haastamista kiertelyittä, mutta ei pystynyt parantamaan sijoitusta kirikierroksella ja loppu oli vaikeaa. Nyt pienessä lähdössä paalulta tamma keikkunee kärkiporukoissa alusta loppuun, mutta voitto yllättäisi suuresti. Viime kilpailunsa jälkeen Markus Pulkkisen valmennukseen siirtynyt 1 Turena avaa hyvin ja on suojajuoksulla ihan mahdollinen mitalisti sopivannäköisessä tehtävässä. Tamman piti debytoida uusista käsistän jo neljä viikkoa sitten, mutta se jäi pois.

Juoksunkulku: Turena johtaa ainakin alun, mutta lienee selkäjuoksutaktiikalla liikkeellä tauolta. Ainakin Iinan Prinssin selkä kelpaa matkalla.

Pelijakauma: Iinan Prinssi (51%) on tällä kertaa ihan sopivasti pelattu ja asiallinen vaihtoehto suosikkivarmaa etsiville.

IS-pelisuositus - Toto5-2

Pieni: 5
Suuri: 5, 10, 2, 7, 8, 1

Toto5-3

Suosikki: 6 Boulder Cannon on luokkahevonen tällaiseen lähtöön ja nousee rankingin kärkeen, vaikka tuoreet näytöt puuttuvat. Samanlaisena kuin kesällä parhaimmillaan vauhtikestävä hevonen ei välttämättä saisi muista edes kunnon vastusta, ja tallitietojen mukaan paussin ei pitäisi haitata terveenä treenitauolle jäänyttä oria. Boulder Cannon on päivän kiinnostavin ajatus T5-ideavarmaksi.

Haastajat: 2 Gollum on varmassa vireessä ja loistoasemista perusmerkki. Toissa kerralla Jokimaalla ruuna oli haastajadivarin mainio kakkonen johtavan takaa ja hävisi vain keulassa huseeranneelle Reverend Dredille. Taakse jäi muun muassa rinnalla ilman selkää matkaa taittanut kovakuntoinen Pope. Viimeksi kivikovassa T75-finaalissa Gollum oli mahdottoman tehtävän edessä 6. ulkoa sisäradan vetäessä. Gollumin kiritonni oli 13,1-vauhtinen ulkoradoilla ja hevonen tuli sen käytännössä samaa vauhtia esimerkiksi edellään matkanneen hirmukuntoisen Questionmark Men kanssa. Viime voittojuoksussaan Ruotsissa vakuuttaneen 9 Daddy's Firstin vire jäi näkemättä Suomen-debyytissä laukkojen vuoksi. Lähtöpaikka on mainio kirikykyiselle hevoselle. 3 Carro's Gift oli viime juoksussaan sairas. Ennen taukoaan Rovaniemellä ori voitti keulasta tätä helpomman lähdön.

Yllättäjät: 5 Dreaming Bluesin parhaista juoksuista alkaa olla jo aikaa. Hyvänä päivänään se vetäisi lähtöä keulasta pitkään. Myös 1 Better Boostin paras vire on ollut kateissa eikä ruuna ollut viimeksikään erikoinen 4. sisältä valmentajan ajamana, vaikka selvisi kolmantena maaliin. Niko Jokela hyppää nyt ohjiin. 7 Lago Negro on edellisiä kiinnostavampi yllätyshaku ja olisi paremmalta lähtöradalta noussut haastajien kategoriaan sekä T5-lapulle. Viimeksi avoimessa lähdössä ruuna kulki 3. ulkoa viimeiset 700 metriä 12,7-kyytiä ja tuli juosten perille kovassa lopetuksessa. Jos Lago Negro pääsee pikkutuureilla ulkoa hyviin juoksuasemiin, menestys ei yllätä.

Juoksunkulku: Dreaming Blues riistää keulat eikä luovu paikastaan. Boulder Cannon kiertää johtavan rinnalle.

Pelijakauma: Boulder Cannon (21%) on aliarvostettu suosikki. Carro's Gift (10%) on hieman liian pelattu ja Lago Negro (6%) hyvä yllätyshaku.

IS-pelisuositus - Toto5-3

Pieni: 6
Suuri: 6

Toto5-4

Suosikki: 4 Ypäjä Hereiam nousee suosikiksi ja miksei myös varmakandidaatiksi. Toissa kerralla sairastelujen aiheuttaman poisjäännin jälkeen ruuna oli heti hyvä kolmas johtavan rinnalta. Lauantain T75-lähdössä se oli vielä parempi samaiselta kuolemanpaikalta. Se taisteli loppuun asti voitosta Shadow of Brisbanea vastaan ja jätti taakseen nipun laatuhevosia. Samanlaisella esityksellä ruuna taistelee tässä tiukasti voitosta, ja nyt keulajuoksuunkin on mahdollisuudet.

Haastajat: 7 Tir du Caux voitti toissa kerralla Oulussa kultadivarin, jossa pääsi suosiolla keulaan nopeamman tallikaverin avustuksella. Ei ole poissuljettua, että taktiikka toistuu tässä lähdössä. Tir du Caux näytti viimeksi Vermossa kunnon pitävän ja oli ihan hyväksyttävä 5. ulkoa 900 metrin kirillä. Sisärata veti kirivaiheessa Talmimaljassa, jonka vei Star Martini 3. sisältä. "Tirrin" kirikierros oli 13,5-vauhtinen. 1 Pharaon Face on kova avaaja, joka saa sisäradalta hyvän juoksun kärjen takana. Toissa kerralla Bodenissa se otti ensimmäisen keulat ja seurasi tilaa saatuaan toton tuntumaan. Myös viimeksi ulkoradalta ruuna oli selvästi nopein alussa, minkä jälkeen se taittoi matkaa johtavan takana. Loppusuoran puristus riitti tällä kertaa kolmostilaan. Voitto voi olla tiukassa nytkin, mutta hyvä sijoitus kärjen takana ei lainkaan.

Yllättäjät: 2 Good Dynamite on nopea ja olisi huippukuntoisena lähdön suosikkeja, mutta ei ole löytänyt ainakaan vielä parasta virettään Marko Hakkaraiselta. Viimeksi T.Rexin voittamassa kultadivarissa ruuna ei loistanut 4. sisältä lopussa. 10 Protector on hyvä hevonen tähän lähtöön, mutta rankataan passiivisesti takarivistä ja pikku tauolta.

Juoksunkulku: Pharaon Face on salama-avaaja ja pitää ensimmäiset keulat. Veikataan Ypäjä Hereiamin selän kelpaavan. Tir du Caux kiertää johtavan rinnalle ja voi päästä kärkeen saakka.

Pelijakauma: Ei huomautettavaa. Lähdössä starttaa kahden kerroksen väkeä.

IS-pelisuositus - Toto5-4

Pieni: 4, 7
Suuri: 4, 7, 1, 2, 10

Toto5-5

Suosikki: 1 Coys Rain jatkaa suosikkina, vaikka alla on pettymykseksi laskettava suoritus viime viikon maanantailta. Kirikuti jäi piippuun 2. ulkoa. Tallitietojen mukaan ruuna ei saanut pitoa radasta, jossa oli irtopintaa. Oulun kehutulla talviradalla tätä ongelmaa ei pitäisi olla. Viime vuoden loppupuolella ruuna oli jatkuvasti hyvä ja teki riskejä suorituksia. Toissa kerralla Oulussa Coys Rain hävisi 2. ulkoa vain Faith In Lifelle ja edelliskerralla Kuopiossa ruuna oli hyvä kolmas johtavan rinnalta. Voitto lipesi kavioista vasta kalkkiviivoilla. Ykkösrata ei ole toivepaikka tasaiselle avaajalle, mutta toisaalta eturivistä ei muutenkaan avata kovaa tällä kertaa, joten pussitusriski on minimaalinen.

Haastajat: 9 Not a Clue kilpailee kunnioitusta herättävällä voittoprosentilla. Voittojuoksujen perusteella kyseessä on vauhtikestävä ja voitontahtoinen hevonen, joka terveenä pysyessään olisi voinut nousta rivakasti sarjoissa. Kun parhaista juoksuista on kuitenkin jo yli kaksi vuotta aikaa, ruuna otetaan pelimielessä vain seurantaan. Koelähdöstä ei voi vetää vielä johtopäätöksiä kilpailuvireen suhteen, vaikka ruuna lopettikin ihan mukavalla tyylillä 15,5-vauhtia keulasta. 8 Last Finn oli selvästi tukkoinen 4. ulkoa taukostartissaan toissa sunnuntaina, kuten valmentaja Heikki Valli osasi pelätäkin. Startti alla tamma terävöitynee ja on yllätysvalmis, kun suosikeillakin on kysymysmerkkinsä. Huippukuntoiselle Last Finnille tehtävä olisi ihan sopiva.

Yllättäjät: 5 Alfas Finans kiri ihan posiiivisesti 5. ulkoa viimeksi mm. Coys Rainia vastaan. 3 Take Me With You sairasteli loppukesästä eikä noussut loppukauden juoksuissa tasolleen. Nytkin alla on poisjäänti ja paussia, mikä laskee odotuksia. Kykyjä olisi mitalitaistoon ilman muuta kesän juoksujen perusteella. 2 Wille Caramell on kirikykyinen menijä ja voi järjestää yllätyksen huippupaikalta, jos suosikeilla ei ole paras päivänsä ja ruunan ravi on kohdillaan.

Juoksunkulku: Vaikeasti veikattava kiihdytys, kun starttiraketit loistavat poissaolollaan. 4 Ramona Win pystyy avaamaan hyvin joukon keskeltä ja voi yllättää pelihevoset kiihdytyksessä, mutta tuskin puolustaisi paikkaansa hyvää vastustajaa vastaan. Veikataan Coys Rainin tai Last Finnin hakevan keulat aktiivisella ajolla.

Pelijakauma: Coys Rain (35%) on hieman pelikannatustaan selvempi suosikki papereisamme. Last Finn (6%) on aliarvostettu.

IS-pelisuositus - Toto5-5

Pieni: 1, 9, 8
Suuri: 1, 9, 8, 5, 3