Ravivihje: Toto5 Joensuu 18.12.2018

Julkaistu:

Toto5
Joensuun T5-kohteet potevat lievää hevospulaa tiistaina. Ihan hyvää pelattavaa on silti tarjolla.

Toto5-1

Suosikki: 5 Wonder of You on lahjakas 4-vuotias, joka pystyy jättämään iltaravien tonnisarjat nopeasti taakseen. Ori ei ole vielä hävinnyt laukatonta juoksua.

Toissa kerralla lähtölaukka pilasi pelin. Viimeksi Wonder of You lähti joukon keskeltä kiltisti ravia ja piti rivakassa 11,5-vauhtisessa avauksessa keulat. Sen jälkeen Veli-Pekka Toivanen sai rauhoittaa tuntuvasti vauhtia ja valjakko karkasi helposti muilta. 17,5-lopetuksessa jäi varaa ja samanlainen suoritus riittää tässäkin.

Haastaja: Edellä mainitussa kilvassa 10 Carmen Lindy sai nauttia Wonder of Youn vetävästä selästä koko kirikierroksen, mutta ankkuriköysi venyi lopussa. Sen perusteella suosikin kiertäminen takarivistä ei ole helppo tehtävä. Viime kilpailussaan Carmen Lindy oli paras 2. ulkoa 700 metrin kirillä ja löi pari taas vastassa olevaa hevosta selvästi. Sen kiri oli 15,2-vauhtinen. Ruuna otetaan molemmille lapuille jo Wonder of Youn laukkariskin vuoksi.

Yllättäjät: 4 Rick Rubin on vielä hiukan tasavauhtinen ja viihtyisi vauhtijuoksussa, varsinkin jos pääsee jollain ilveellä sisäradalle. Samanlaisena kuin lokakuun juoksuissaan ruuna olisi yllätysvalmis. Alla on nyt kuitenkin vaisumpi esitys ja poisjäänti. 2 Look At Hopella olisi kapasiteettia suosikkien haastamiseen, mutta viimeksi Joensuussa sen kiri katkesi loppukurvissa kuin seinään. Voi olla, että hokkikelit eivät ole hankalasti ravaavan ruunan etsikkoaikaa.

Juoksunkulku: Wonder of You painuu taas keulaan eikä luovu paikastaan.

Pelijakauma: Selkeä lähtö on hyvin pelaajien hanskassa.

IS-pelisuositus - Toto5-1

Pieni: 5, 10
Suuri: 5, 10

Toto5-2

Suosikki: 4 Iinan Prinssi on erehtynyt toistaiseksi vain kerran totosijoilta, toissa kerralla Kuopiossa. Tuolloinkin ruuna oli hyvä ja jyräsi 1200 metrin kirinsä vahvasti perille. Viimeksi helpommassa lähdössä tuli paluu voittokantaan. Iinan Prinssi avasi terävästi keulaan ja vastaili 30,5-lopetuksessa niukkaan voittoon. Keulasta ruuna olisi taas varmasti lähellä, mutta ihan niin vakuuttava se ei ole ollut, että allekirjoittaisimme alustavan 60 prosentin T5-kannatuksen.

Haastajat: 9 Pontriot oli mainio toissa kilpailussaan ja hävisi johtavan rinnalta vain voittokone Jullen Ekolle. Ruuna kulki kirikierroksen 28,6-vauhdilla ja haastoi vahvasti loppuun saakka. Viimeksi Oulussa Pontriot matkasi takapareissa kaukana kärjestä ja kiri hyvin perille neljättä viidettä rataa pitkin. 5 M.A. Pisteeltä on odotettu menestystä pitkin syksyä ja alkutalvea, mutta laukat ovat pilanneet jatkuvasti. Viime juoksun perusteella kunto pitää. Pitkää kiriä tehnyt tamma laukkasi mitalitaistosta kärjen kupeelta 400 metriä ennen maalia. Varmaa jälkeä tekevä 11 Mattilan Urho oli toissa kerralla asiallinen johtavan rinnalta. Viimeksi ori teki 2. ulkoa 700 metrin kirin ja hävisi vain suvereenille Sisu-Sykkeelle.

Yllättäjät: 10 Mäen Eino on mielenkiintoinen yllätyshaku. Viimeksi Iinan Prinssin kohdatessaan lokakuun lopulla ori nousi suosikin tuntumaan 60 metrin takamatkalta, tosin pienessä lähdössä jossa ei ollut paljoa kierrettävää. Nyt kaksikon välillä on startatessa vain 20 metriä eroa. Valmentaja Martti Ratinen tosin varoittelee suuresta laukkariskistä. Pitkän pakin hevosista vaarallisimmalta vaikuttaa toissa kerralla vahvasti tätä vastaavassa tehtävässä kirinyt 14 Hilipee. 6 Meleko Elevis oli toissa kerralla tauolta asiallinen varsinkin odotuksiin nähden. Se kiihtyi liukkaasti ja pyristeli pitkään kärkiryhmässä. Viimeksi ruuna pummasi startin ja menetti pelin heti. Talvihevosen kunto lienee nousussa.

Juoksunkulku: Iinan Prinssin selkä kelpaa kaikille, joten se johtaa taas.

Pelijakauma: Ylipelatun Iinan Prinssin (60%) takana moni haastaja on aliarvostettu. Varsinki M.A. Piste (6%) ja Mäen Eino (3%) ovat liian unohdettuja.

IS-pelisuositus - Toto5-2

Pieni: 4, 9, 5, 11, 10, 14
Suuri: 4, 9, 5, 11, 10, 14, 6

Toto5-3

Suosikki: 1 Minto's Daisy Star on tynkälähdön kärkirankkaus. Tamma on huippukunnossa ja pystyy nopeana avaajana hyödyntämään maukkaan lähtöpaikkansa ainakin sen verran, että saa hyvän reissun kärkiryhmässä. Keulapaikka ei ole mikään välttämättömyys.

Syksyllä hienoja esityksiä tehnyt Minto's Daisy Star palasi lauantaina paussilta T76-kultadivisioonaan. Se starttasi huonolta lähtöpaikalta statistiksi tuomittuna, mutta teki 6. sisältä oikein raikkaan kirin ja lähestyi kärkeä 13-vauhtisessa lopetuksessa. Tamma kulki viimeiset 700 metriä hienosti 11,9-vauhtia ja lopun vielä hiukan lujempaa.

Haastajat: 8 Ida's Owen teki mahtavaa jälkeä alkusyksyn laatulähdöissä ja nousee nyt sopivannäköisessä tehtävässä ulkoradaltakin rankingin kakkoseksi, vaikka tuoreet voitot puuttuvat tulosrivistä. Heikki Laakkonen yrittää varmasti keulaan, mistä Ida's Owen on ollut paras. Toissa kerralla Joensuussa Ida's Owen teki hyvän esityksen johtavan rinnalta. Lauantain välistartissa T.Rexiä, Big Headachea ja kumppaneita vastaan oli kohtalona sama juoksupaikka eikä hevonen ollut huono, vaikka kovassa kyydissä kahdeksanneksi jäikin. 3 Ypäjä Hereiam on hurjasti riviään parempi ja loistopaikalta perusmerkki, vaikka alla on poisjäänti ja pieni paussi. Tallikommenteissa lisää tietoa SE-ruunan tilanteesta, samoin kuin tuulennopean tallikaverin 6 Boys Going Inin. Pohjimmiltaan molemman ovat laadukkaita hevosia Joensuun iltaan.

Yllättäjät: 4 Tintin oli viimeksi asiallinen 3. ulkoa 500 metrin kirillä, mutta hävisi vaativamman juoksun saaneelle Ida's Owenille selvästi. 7 Lago Negro pystyy terävään loppuvetoon ja on viime kirinsä perusteella mukavassa kunnossa. 5 Vagabondo kiri Kaustisella kohtalaisesti lopun 5. sisältä, mutta vastus kovenee tähän.

Juoksunkulku: Minto's Daisy Star, Ypäjä Hereiam, Boys Going In ja Ida's Owen avaavat kaikki reippaasti. Ida's Owen halunnee pontevimmin keulaan, joten kiihdytys voi venyä.

Pelijakauma: Tasaisen suosikkikolmikon paras merkki on Minto's Daisy Star (26%).

IS-pelisuositus - Toto5-3

Pieni: 1, 8, 3
Suuri: 1, 8, 3, 6

Toto5-4

Suosikki: 1 Valtori on voitokas menijä ja kun kuntokin on kohdillaan, koko matkan johtoon on hyvät saumat pieneltä paalulta. Alla on T76-voitto, jossa ruunalla oli ripaus tuuriakin, kun keulahevonen laukkasi sisäpuolelta toiseksi viimeisessä kaarteessa. Kärkipaikan vallattuaan saatuaan Valtori ei enää luopunut asemastaan. Voittoja voisi olla rivissä neljäkin, jos ruuna ei olisi laukannut Killerillä kesken hyvän kirin 100 metriä ennen maalia. Valtori on illan todennäköisin T5-voittaja papereissamme ja sopivasti pelattuna varma-ainesta.

Haastajat: 8 Piskon Pouta ei lunastanut odotuksiamme lauantain haastajadivarissa. Se pääsi keulaan, mutta 23-vauhtinen avaus oli liikaa ja menovesi alkoi ehtyä jo loppukaarteessa. Hyvää talvihevosta ei kuitenkaan kannata unohtaa vielä, kun se sai startin alle kuukauden paussilta. 6 Pilkkeen Toivo on kunnossa, mutta voittaa melko harvoin. Viimeksi Joensuussa se oli hyvä kolmas johtavan rinnalta. 13 Koivikon Kallen uutta tulemista on odoteltu tällä kaudella turhaan. Tässä sakissa sen kirinopeus riittää korkealle pitkältä pakiltakin. 2 Haitek teki viimeksi hyvän tilin Tammaderbystä ja on loistavasti sarjassa sisällä. Oriita ja ruunia vastaan tarvitaan uutta kovuutta, mutta todennäköinen juoksupaikka Valtorin selässä auttaa mitalitaistoon.

Yllättäjät: 5 Rajatapaus väläytti viimeksi nousuvirettä ja kiri 3. sisältä hopealle Hilin Ihmeen voittamassa kilvassa. 11 Jamir oli toissa kerralla Kaustisella hyvä kakkonen johtavan takaa eikä mahtunut edes yrittämään keulavoittaja Wauhdin ohitusta lopussa. Viime viikolla Jokimaalla Jamir kiersi 1. kaarteen kolmatta rataa ja pakitti hännille, mistä ei ymmärrettävästi pystynyt haastamaan kärkihevosia 25,5-lopetuksessa. 7 Virin Veijari ei ole vielä tänä talvena villiintynyt samanlaiseen voittovireeseen kuin edellisellä sesongilla. Viimeksi ruuna oli pitkään pussissa suojajuoksun jälkeen, mutta voimia ei tainnut jäädä paljoa käyttämättä. Hevonen pystyy parempaan ja saa nyt Santtu Raitalan ohjiinsa.

Juoksunkulku: Valtori lähtee viemään joukkoa.

Pelijakauma: Valtori (37%) voisi olla selvempikin suosikki ja on potentiaalinen suosikkivarma illan T5-peliin.

IS-pelisuositus - Toto5-4

Pieni: 1
Suuri: 1, 8

Toto5-5

Suosikki: 1 Minto's Don Juan ei ole salama-avaaja, joten sisäradalta on pienenpieni pussituksen vaara, mutta kuntonsa puolesta ruuna pärjää varmasti nappisarjassa. Se palasi viimeksi voittokunnossa 1,5 kuukauden tauolta. Juoksupaikka löytyi 3. ulkoa, mistä Minto's Don Juan kiri viimeiset 800 metriä kolmatta rataa pitkin ilman selkää hienosti 13,1-vauhdilla. Kova näyttö tähän sakkiin.

Haastajat: 4 Intuto on hyvässä kunnossa, mutta pikamatka ei ole voimahevosen bravuuri ja siksi se jää rankingin kakkoseksi. Viimeksi ruuna kiri 4. ulkoa hyvin, vaikka ei päässyt vetoapunsa Minto's Don Juanin ohi lopussa. Jos Intuto onnistuisi pääsemään paikanhakuvaiheessa Minto's Don Juanin edelle, sen osakkeet nousisivat entisestään. 3 Ain't She Sweet ei ole ollut parhaimmillaan viime aikoina. Jos tammalla on hyvä päivänsä ja se terävöityy varustukseen liitettävistä kokolapuista oikealla tavalla, koko matkan johto ei olisi kummoinen paukku maililla.

Yllättäjät: Ei löydy lapulle asti mahtuvia. 10 Prayer's Hope jäi viime kilvassaan pussiin ja on riviään paremmassa iskussa, mutta vastus hirvittää ja alla on poisjäänti viime viikolta. 7 Dahlia Sisu avaa hyvin ja saattaa päästä pudottamaan sisäradalle, mistä taistelisi mitaleista. Tamma oli viimeksi asiallinen johtavan takaa, mutta suosikkien lyöminen vaatisi lisää puristusta.

Juoksunkulku: Ain't She Sweet lähtee viemään joukkoa.

Pelijakauma: Ain't She Sweet (17%) voisi olla hieman pelatumpi.

IS-pelisuositus - Toto5-5

Pieni: 1, 4, 3
Suuri: 1, 4, 3