Ravivihje: Kunkkarit kuninkuuskilpailu Rovaniemi 28.-29.7.2018

Julkaistu:

Kunkkarit
Costello syöksee Köppisen valtaistuimelta.
Perinteisten hevosesittelyiden sijaan Rovaniemen kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen osallistujat on analysoitu vihjeteemalla. Kuninkuusravien molempiin pääkilpailuihin voi pelata Veikkaukselle voittajaa, kaksaria, troikkaa ja päivän duoa lauantaina ravattaviin 2100 metrin avausmatkoihin asti. Orikisan peliaika päättyy lauantaina noin klo 17.20.

Ravikuninkaaksi ja -kuningattareksi selviää hevonen, joka juoksee kaikki kolme osamatkaa nopeimmassa yhteisajassa. 1609 ja 3100 metrin lähdöt ovat ohjelmassa sunnuntaina.

Suosikki

Tämän vuoden kuninkuuskilpailusta näytti vielä alkukesällä tulevan kaikkien aikojen tasokkain. Se alkoi kuitenkin latistua h-hetken lähestyessä, kun huippuja rupesi putoamaan pelistä. Kokemattoman suurmestarin Tähen Toivomuksen katseet käännettiin suosiolla ensi kesän kissoihin ja ex-kuninkailla Jokivarren Kunkulla ja Vitterillä on ollut liikaa terveysmurheita. Myös Pikkukahvelin jääminen rannalle oli takaisku kisalle.

Vaikka oriiden tasoerot ovat mittavat Rovaniemellä, sieltä saattaa jopa alkaa kaikkien aikojen ravikuninkaiden joukkoon nousevan suomenhevosen kruununhohtoinen marssi. Tämän kauden kilpailujen perusteella on vaikea uskoa, että 2 Costellolle löytyisi viikonloppuna pysäyttäjää ilman haavereita. Oriilla on taustahenkilöistä lukien kaikki palaset niin hyvin kohdallaan, että sitä voidaan juhlia vielä monta kertaa rodun hallitsijana.

Haastajat

Viimeistä kauttaan kilpaileva 3 Köppinen yrittää huipentaa huikean uransa kolmanteen kuninkuuteen. Voimaori nousi viime vuoden maratonilla lopulta selvästi ohi edellään olleiden Costellon ja Välähdyksen ja kruunattin Vermossa. Köpän kunto on valmennustiimin mielestä vähintään yhtä hyvä, mutta Costello on mennyt vielä selvästi eteenpäin vuodessa. Kolmas seppele ei saisi kuitenkaan tulla varsinaisena yllätyksenä, sillä Köppisellä on peräti viiden kuninkuuskilvan mittava kokemus, mistä on sille kovasti hyötyä viikonlopun pätsissä. Jos ovat Costellon vauhtivarat koko ajan kasvaneet, niin ovat Vermon Sheriffinkin vielä uran loppuvuosinakin.

1 Välähdys taisteli Vermossa seppeleestä pitkään, mutta päätösmatkan lopussa sen askel alkoi painaa jo sen verran, että se putosi toiseksi perintöprinssiksi. Vuotta aikaisemmin ori voitti 3100 metriä helposti Turussa.

Kotkalaishevonen on superlahjakkuus ja vauhtivaroiltaan omassa kastissaan kahteen muuhun kovaturpaan verrattuna, mutta se ei ole luoteeltaan yhtä helppo. Tämä seikka voi näkyä erityisesti tänä vuonna pitkässä reissussa helteillä, sillä Välähdys ei ole tottunut olemaan öitä pois kotitallistaan. Lisäksi laukat ovat olleet sillä herkemmässä kuin kilpakumppaneilla.

Kärkikolmikon kannoilla

Kuninkuusseppeleen pujahtaminen jonkin muun kuin edellä mainitun kolmikon kaulaan olisi jättiyllätys. Sijoituksista neljästä eteenpäin taistelevat lähinnä kovakapasiteettinen 4 Camri ja vesi kielellä kisan huipentavaa kolmen kierroksen koitosta odottavat väkivahvat 7 Vixen, 8 Metkutus ja 9 Rapin Aatos. Kolme viimeksi lueteltua oritta ei ehdi millään suosikkien kyytiin kahdella ensimmäisellä matkalla, mutta ne voivat pysyä hyvin näiden kannoilla 3100 metrillä.

Camri on kuninkuuskilpailun vakiokävijöitä, joka on valittu mukaan vuodesta 2013 lähtein. Se taisteli ensimmäisellä kerralla tiukasti jopa seppeleestä Erikassonin kanssa. Muina vuosina ori ei ole löytänyt samanlaista iskukuntoa ja viime kesänä se joutui jäämään kalkkiviivoilla Vermosta pois jalkavaivojensa vuoksi. Camrin koivet ovat pysyneet nyt paremmin kunnossa, mutta ongelmien takia sitä ei ole voitu virittää aivan huipputerään. Hyvin se varmasti pystyy kuitenkin seurailemaan kärjen takana.

Vixen ei loistanut vuosi sitten ensikertalaisena, mutta arvokkaan kokemuksen rikkaampana siltä voi odottaa miehekkäämpiä otteita. Kaiken lisäksi oriin kunto on huipussaan. Sillä on alla ennätys Mikkelin maililta ja vahva kiri Vermon kolmelta kilometriltä.

14-vuotias Metkutus on yksi kilpailun vanhoja sotaratsuja. Ikä ei paina oriin kintereissä, vaan se jyskyttää vieläkin aina omaa vauhtiaan rehdisti maalitolpalle. Tämän takia Metkutus voi tuoda lisäväriä viimeiselle osamatkalle.

Rapin Aatos palaa parin välivuoden jälkeen kunkkarikinkereihin. Kaksi vuotta Metkutusta nuorempi konkari on hyvin samantyyppinen hevonen, jonka rajalliset vauhtivarat ovat pitäneet pitkään syrjässä huippulähtöjen seremonioista. Yrityksen puutteesta sitäkään ei voi kuitenkaan syyttää.

Osallistumisen riemua

Ailahteleva 5 Välkyn Tuisku pärjää hyvänä päivänään nopeudessa kenelle tahansa, mutta 3100 metriä on sille iso haaste. Viime vuonna ori vetäytyi kuninkuuskisasta ennen päätösmatkaa.

6 A.T. Veli ja 12 A.T. Visku ovat täysveljeksiä. Jälkimmäinen on Köppisen rinnalla toinen kilpailun 15-vuotiaista nestoreista, jolle kuluva kausi on viimeinen. Useamman kerran mukaan päässeen hevosen kohokohta on ollut 3100 metrin osalähdön kakkossija vuonna 2013, mutta sen pyörä ei ole pyörinyt enää samaan malliin.

Vuotta nuorempi A.T. Veli sai viime tingassa nimensä kuninkuuskilpailun osallistujien joukkoon. Se pääsi 11 Herra Hanurin tavoin mukaan varahevosen paikalta, kun alun perin valitut Vitter ja Vieskerin Valo joutuivat jäämään pois. Molemmat ovat huippuja vastaan statisteja, mutta toteuttavat taustajoukkojensa unelman siitä, minkälaista on olla yksi kisaaja kaikkien suomenhevosihmisten toivekilpailussa.

10 Rokin Maxi ei päässyt viime kesänä kotiratansa Vermon kuninkuuskilpailuun, mutta oli heti valmis matkaamaan maan äärilaitaan, kun portti aukesi. Vaalealle voimahevosellekaan ei ole luvassa menetystä, mutta kokemusta sen edestäkin.

Pelisuositus

Koska joukko on hyvin epätasainen, paras pelimuoto lienee troikka, jossa veikataan kolmea parasta oikeassa järjestyksessä. Jotta panokselle saadaan suosikkipitoisessa 60 euron pelisuosituksessa kokoa, se on laadittu hyvin kapeasti siten, että Costello on varma voittaja ja Köppinen varma kakkonen.

Troikkarivit:

2 Costello - 3 Köppinen - 1 Välähdys panos 30 €

2 Costello - 3 Köppinen - 7 Vixen 15 €

2 Costello - 3 Köppinen - 8 Metkutus 6 €

2 Costello - 3 Köppinen - 4 Camri 6 €

2 Costello - 3 Köppinen - 9 Rapin Aatos 3 €