Ravivihje: Toto76 Oulu 9.9.2017

Julkaistu:

Toto76
Oulussa ravataan lauantaina rahakkaat Oulu Expressit sekä T76-finaalit.

Toto76-1

Suosikki: Pienten marginaalien täydessä tammavoltissa rasteja ei kannata säästellä. Dear Josien poisjäännin myötä suosikiksi on noussut 1 Super Pepper. Se avaa reippaasti ja Dear Josien jäätyä pois mielenkiintoiset selät ovat vähissä, joten nyt J-P Ahonen saattaa kokeilla keulasta myös täydellä matkalla. 10-vuotias veteraani oli tiistain välistartissa hyvä, kun kesti keulasta 11,5-avauksen kakkostilan arvoisesti pikamatkalla. Alustavan pelijakauman suosikkina Super Pepperissä ei kuitenkaan ole pelillistä mielenkiintoa.

Haastajat: 3 Jenny Shore jää yleensä alussa, mutta pystyy hyvään kiriin. Toissa kerralla Skellefteåssa se laukkasi toisessa kaarteessa johtavan rinnalta. Kuski ajoi kirikierroksen osin sisärataa pitkin ja hevonen kulki sen hienosti 14-vauhdilla, ehtien lopulta niukkaan voittoon saakka. Viimeksi hevonen ei päässyt käyttämään kaikkia voimiaan. 8 Spicy Day aloitti 1,5 kuukautta takaperin voitokkaasti Mauri Jaaran käsistä ja oli mielipaikaltaan keulasta omaa luokkaansa. Tilanne näytti hyvältältä viimeksikin kun Spicy Day vei joukkoa, mutta vajaat 900 metriä ennen maalia tullut yllättävä laukka pilasi pelin. Tässä sakissa tamma on takarivistäkin rastin arvoinen, kun tarjolla on hyvä sisäratajuoksu.

Yllättäjät: 11 Bella Bay joutui tekemään toissa kerralla Rovaniemen T76:ssä turhan pitkän kirin 4. ulkoa. Myös viimeksi juoksusta tuli hankala, kun tamma matkasi 6. ulkona kaukana kärjestä. Henry Ala-Korpi ajoi kirissä toista rataa pitkin ja tamma tuli mukavalla tyylillä kärkirintaman takana maaliin. Bella Bay on ollut jo jonkin aikaa riviään parempi ja nousee lopussa korkealle, jos juoksunkulku on tällä kertaa puolella. Takamatkan pelatuimmat 14 Miss Southwind ja 13 Gizah Boko ovat hyvässä kunnossa, mutta koko joukon kiertäminen tuntuu vaikealta tehtävältä, vaikka Miss Southwind oli tempussa onnistuakin Rovaniemellä. Se myös jatkoi rehdillä kirillä viimeksi Bodenissa 4. ulkoa. Gizah Boko puolestaan oli viimeksi pitkään kiinni sisäradalla ja spurttasi viimeiset 400 metriä mukavasti ehtien rahoille.

Juoksunkulku: Super Pepper ja Zelda Gowan avaavat parhaiten. Ensin mainittu on todennäköisin keulahevonen eikä luovuta paikkaansa kuin korkeintaan Jenny Shorelle, jos tämä pääsee hyvin liikkeelle.

Pelijakauma: Yllättäjähaku Bella Bay (4%) erottuu parhaaksi merkiksi. Lähdön peliprosentit menivät Dear Josien poisjäännistä sekaisin ja todennäköisesti elävät lauantaina paljon, joten tässä vaiheessa ei oteta niihin enempää kantaa.

Lähtölistat | Tallikommentit | Pelaa

Toto76-2

Suosikki: 1 Raggari on suomenhevosten Oulu Express -finaalin kärkirankkaus. Nopeasti kuntoutunut ja kehittynyt ruuna oli vielä toissa viikolla karsinnassa selkeä haastaja, mutta löi 2 Vixuksen niin vakuuttavalla tavalla, että on nyt ykkösradalta jo suosikki.

Raggari painosti Vixuksen viimeksi 26,5-vauhtisen avaukseen. Kun kärkeen ei ollut asiaa, Antti Ojanperä pudotti pitkän kiihdytyksen jälkeen tämän selkään. Kiripaikka aukesi maalisuoran alussa ja Raggari käytti sen säälimättä hyväkseen. Nyt ohjissa vahvistaa Jorma Kontio.

Haastaja: Edellä mainittu Vixus muistetaan Pikkuprinssin ykkösenä kuninkuusraveista. Vaikka karsinnassa Raggari oli parempi, ei Janne Sorosen ajokkiakaan kannata aliarvioida. Se on lähdön toinen kova ja kaksikon revanssia karsinnoista odotetaan vesi kielellä.

Yllättäjät: Uskomme jomman kumman rajusta suosikkikaksikosta onnistuvan, joten yllättäjiä ei oteta lapuille. Jos pelkää niiden keskinäistä kilvanajoa matkalla, kannattaa huomioida ainakin karsinnassa kahdesti laukannut 4 Rallan Salama. Se tuli viimeksi kahden laukan jälkeenkin täysissä voimissa kolmantena maaliin. Jokimaalla ajetussa karsinnassa finalisteista paras oli 9 Huima Lento, mutta se hävisi paljon loppukilpailusta vetäytyneelle Tarunlennolle sekä kyseenalaisesti hylätylle Tureliukselle.

Juoksunkulku: Raggari ja Vixus kiihtyvät parhaiten. Veikataan Raggarin pystyvän pitämään sisäradan turvin keulat, vaikka Vixuksen ohjastaja Janne Soronen oli asiasta vahvasti eri mieltä.

Pelijakauma: Raggari (56%) ja Vixus (34%) ovat melko tasavahvoja, joten jälkimmäinen on reilusti vähemmän pelattuna parempi merkki.

Lähtölistat | Tallikommentit | Pelaa

Toto76-3

Suosikki: Tämäkin suomenhevoslähtö selvitetään suosikkikaksikolla. 3 Ekosan vetää joukkoa keulassa ja nostetaan ykkösrankkaukseksi. Viimeksi Killerillä Terho Rautiainen löysi oikeat ajolinjat pitkältä takamatkalta ja hevonen hoiti loput. Edelliskerralla Mikkelissä aktiivinen ajo vei Ekosanin keulaan alkumatkalla. Vilma Lyydia riisti paikan kirikierroksen alussa ja piti asemansa maaliin, mutta myös Ekosan oli mainio ja haastoi vahvasti kaukana pääjoukon edellä.

Haastaja: 10 Tuulenpojulla on myös huippuesitys alla. Viimeksi Oulussa ori matkasi 3. ulkona, mistä teki hienon 800 metrin kirin ja tavoitti karkumatkaa yrittäneen Vuvuzelan. Tuulenpojun kirikierros oli 22,2-vauhtinen. Kaikille lapuille!

Yllättäjät: 1 Joriini ja 2 Hevillä ovat hyviltä lähtöpaikoilta henkihevosia, mutta suosikkikaksikkomme lyöminen yllättäisi. Joriini antaa tasoitusta, kun starttiväli on venynyt huoltopaussin vuoksi. Väkivahva 8 Hymynkare kiri viimeksi tapansa mukaan tomerasti, mutta on viime tuloksiaan laukkaherkempi. Tasokkaassa finaalilähdössä harha-askeliin ei ole varaa. 9 Mysteerio nousi Killerillä lähimmäksi Ekosania, mutta voitto ei ollut lähelläkään. Avojaloin parhaat juoksunsa tekevä 5 Sävel-Taika kiri myös oikein hyvin samassa lähdössä.

Juoksunkulku: Ekosan vie joukkoa.

Pelijakauma: Tuulenpoju (29%) on aliarvostettu ja kuuluu Ekosanin (41%) tueksi jo pieneen systeemiin. Joriini (13%) on aavistuksen yliarvostettu.

Lähtölistat | Tallikommentit | Pelaa

Toto76-4

Suosikki: Valiodivarifinaalissa 7 Välkyn Tuisku nostetaan keulapsyykillä selväksi kärkirankkaukseksi. Maili olisi sille parempi matka, mutta koska kärkipaikka voi lohjeta sisäpuolen nopeilta tammoilta helpostikin, uskomme myös täyden matkan sujuvan. Viime voitossaan Porissa Välkyn Tuisku oli paras 2. ulkoa 800 metrin kirillä, jonka se kulki kilometriaikansa mukaista alle 22-vauhtia. Viime lauantaina Vermossa mm. Välähdystä ja Köppistä vastaan Välkyn Tuisku ei päässyt yrittämään ohitusta johtavan takaa ja tuli voimia tallella maaliin.

Haastajat: 1 Carmela otti viimeksi odotetun voiton helposta tammalähdöstä. Se hallitsi juoksua mielin määrin keulapaikalta. Oriita ja ruunia vastaan voitto on paljon tiukemmassa, mutta loistava lähtopaikka auttaa tamman mitalitaistoon. Jos ihan voitosta puhutaan, Carmelan ei kuitenkaan kuuluisi olla kovin paljoa pelatumpi kuin kuninkuuskilpailussa karaistuneet ja kuvaa kuntoa esittäneet 2 Elias Intomieli tai 3 Metkutus. 4 Virin Camilla löi Killerillä Carmelan ja hävisi vain Saaga S:lle. Tällä kertaa lähtöasemat puoltavat Carmelaa.

Yllättäjät: 10 Suivikas voi aivan hyvin nousta syksyn ja talven menestyjäksi, mutta näin tauolta se putoaa yllättäjäkategoriaan. Kirikykyinen 9 Vixen on turhan unohdettu. Se väläytteli kesällä riittävyyttä kovimpiakin oriita vastaan. Nyt PM-ajoon valmistautuva ykkösketju ei ole vastassa. 5 A.T. Visku ja 6 Tuli-Ritari ovat kunnossa nekin, mutta voitot ovat olleet jo pitkään vähissä.

Juoksunkulku: Välkyn Tuisku etenee suursuosikin oikeudella keulaan ohi Carmelan.

Pelijakauma: Välkyn Tuisku (41%) on melko oikein pelattu suosikki, varsinkin kun alustava kannatus on ollut laskemaan päin. Haastajista Carmela (22%) on yliarvostettu ja Elias Intomieli (11%) , Metkutus (3%) sekä Vixen (1%) enemmän tai vähemmän aliarvostettuja.

Lähtölistat | Tallikommentit | Pelaa

Toto76-5

Suosikki: 9 Regent Zet kilpaili loppukesästä hirmukunnossa ja pelattiin sen perusteella suosikiksi kahden viikon takaiseen Bergsåkerin avoimeen V75-lähtöön. Ruuna joutui avaamaan Shadow Woodlandin paineen alla 06-vauhtia eikä ymmärrettävästi kestänyt sen jälkeen keulasta perille. Ruunan kunto tuskin on kadonnut mihinkään ja se jatkaa kärkirankkauksena. Takarivistä voimat säästyvät loppuun.

Haastajat: 8 T.Rex on kilvan mielenkiintoisin seurattava. Läpilyöntiä kultadivisiooniin tekevä ruuna olisi ollut lähellä voittoa jo viimeksi Killerin pikamatkalla, jos ei olisi laukannut yllättävästi kesken kirin vajaat 800 metriä ennen maalia. Viuhuva lopetus nosti T.Rexin vielä rahoille. Hyppy lasketaan työtapaturmaksi, sillä T.Rexin edellinen laukka on vajaan vuoden takaa. Killerin lähdön voitti keulasta 2 Bret Boko, josta T.Rex hakee nyt tiukasti revanssia. Täysi matka tasaa kaksikon puntteja, mutta lähtöpaikka on Bret Bokon puolella. Siksi molemmat otetaan lapuille. Edellisten väliin rankattava 3 Victory Bonsai ei ollut loppukesästä parhaimmillaan ja hävisi mm. Suurmestaruuden finaalissa rutkasti Regent Zetille ja kumppaneille. Viimeksi se haki kirikierroksen alussa keulat, mutta ei mahtanut mitään 5 Special Promisen lennokkaalle 700 metrin voittokirille. Victory Bonsai lienee nousukunnossa syksyä kohden. Special Promise jatkoi Uumajassa, jossa jäi kengät jalassa takapareista juoksunkulun uhriksi. Sen kirikierros oli takapareista 11,6-vauhtinen, joten kunto ei ole kadonnut mihinkään ja ilman kenkiä vauhtia tulee taas lisää. Lisäksi hevonen on tallitietojen mukaan viimeistelty nyt terävämmin.

Yllättäjät: 4 Express Duo ei ole ihan niin huonossa kunnossa kuin tulosrivi näyttää. Viimeksi Vermossa se ei antanut pahasti periksi johtavan rinnalta, vaikka hurjassa lopetuksessa kärjen kyydistä jäikin. Jos Express Duo saisi kerrankin olla se hevonen joka poimii kypsät hedelmät lopussa, kärkisija ei yllättäisi. 7 Stricker on huippukunnossa, mutta kohtaa nyt kovempia kuin aiemmin.

Juoksunkulku: Bret Boko pitää halutessaan keulat, mistä sillä luultavasti myös ajetaan, jos vauhti ei mene hullutteluksi.

Pelijakauma: Nousukuntoinen Victory Bonsai (14%) on vaihteeksi hieman aliarvostettu.

Lähtölistat | Tallikommentit | Pelaa

Toto76-6

Suosikki: ME-ori 3 Hotshot Luca starttaa Oulu Expressin suursuosikkina ja jos huippukunto vain pitää, uskomme sen venyttävän voittoputkeaan, vaikka kilpailu lienee tasokkaampi kuin OEX:ssä koskaan.

ME-ajan 12,8/1640m ori juoksi vajaa kuukausi takaperin Solvallan supernopealla baanalla keulapaikalta Erik Adielssonin ajamana. Esitys oli upea myös viimeksi, vaikka jäi lähdön loppusuoralla tapahtuneen dramaattisen kolarin varjoon. Hotshot Luca taittoi vauhtijuoksussa matkaa 5. ulkona, mistä kulki kirikierroksen pääosin kolmatta rataa ilman selkää 11,8-vauhdilla. Viimeinen satanen oli enää pelkkää tyylittelyä.

Haastajat: Kesällä Ruotsin rahalähdöissä loistanut 5 Twist of Fate pelattiin viimeksi karsinnassa suosikiksi Hotshot Lucaa vastaan. Ori yritti kypsyttää muut kovalla tempolla johtavan rinnalta, mutta kangistuikin itse ensimmäisenä. Esimerkiksi Hotshot Luca ohitti Twist of Faten jo 350 metriä ennen maalia eikä Pekka Korven suojatti olisi selvinnyt finaaliin ilman kolarissa tapahtuneita kaatumisia. Ori on kuitenkin niin kovaluokkainen, että se pitää edelleen noteerata aikaisin, jos Hotshot Lucaa varmistelee. 2 Cameron Evo on vielä vihreä tapaus suurkilpailufinaaleihin, mutta tilanne on muuttumassa nopeasti Kriteriumin lähestyessä. Viime kilpailujaan se on hallinnut helposti keulapaikalta, minne ei taida nyt sisäradalta olla asiaa. Siksi Cameron Evo on vasta kolmosrankkaus.

Yllättäjät: 4 Little Boss hallitsi karsintaansa keulasta, mutta nyt kärkipaikalle ei ole saumoja. Seinäjoella se löi johtavan rinnalta mm. Hotshot Lucan, joka oli kampeillut matkalla takapareissa. 9 Malecon paikkasi Cameron Evon voittamassa karsinnassa mahtavasti alun laukan ja näytti kehittyneensä rutkasti. Nyt rima on taas aiempaa korkeammalla.

Juoksunkulku: Tiukka kiihdytys, jonka päätteeksi Hotshot Luca hakee keulat.

Pelijakauma: Hotshot Luca (77%) on aavistuksen ylipelattu. Twist of Fatea (10%) on saanut harvoin pelata näin pienillä prosenteilla.

Lähtölistat | Tallikommentit | Pelaa

Toto76-7

Suosikki: 2 Wheelie Awake on keulapsyykillä ideasuosikkimme pronssidivarifinaaliin. Ruuna muistetaan vastaavan finaalin vakuuttavana keulavoittajana jo St. Michel-lauantailta, ja asemat mahdollistavat saman nytkin. Wheelie Awaken huippukunto pitää, sillä viimeksi se kesti keulasta ykköseksi vaikka oli joutunut avaamaan pikamatkalla 08,5-vauhtia. Lähdön alustava pelijakauma suorastaan pakottaa kokeilemaan ruunaa ideavarmana. Avauksesta tulee varmasti taas kova, mutta Wheelie Awake on näyttänyt kestävänsä vauhtia.

Haastajat: 5 Arctic Ile on kilpaillut jo pitkään huippukunnossa ja taulussa voisi olla neljäkin voittoa, jos ori ei olisi jäänyt neljä viikkoa sitten Teivossa pussiin johtavan taakse. Maarianhaminassa ori hallitsi helppoa lähtöä keulasta. Viime lauantaina Vermon vauhtijuoksussa ori sai keskijoukoissa tasaisemman juoksun kuin kärki, mutta ei pysynyt lopussa voittaja I'm Just a Sundin kyydissä. 4 Roger America onnistui toissa kilpailussaan Rovaniemellä puolustamaan keulapaikan ja hallitsi juoksua maaliin saakka ilman suurempia ongelmia. Voimia näytti jäävän talteenkin. Viimeksi ruuna venytti voittoputkensa kolmeen. Se jäi ykköskaistalta kiihdytyksessä 3. sisälle, mistä pääsi nousemaan toiselle radalle 800 metriä ennen maalia. Loppumatkan Roger America kulki 11,2-vauhdilla ja voitti lopulta selvästi. Nyt finaalissa tehtävä on kovempi kuin viime juoksuissa, mutta onnistuneella reissulla voittoputki voi jatkua.

Yllättäjät: 9 Edlance teki viime lauantaina Vermossa elämänsä juoksun. Se avasi keulassa 07,5-vauhtia, kunnes luovutti paikkansa Juicemanille toisen kaarteen alussa. Edlancea on pidetty yhden spurtin hevosena ja moni odotti sen väsyvän lopussa, mutta ruunapa pamautti vielä vetoapunsa Juicemanin ohi ja löi taas vastassa olevista hevosista mm. Arctic Ilen. Edlance on monen Matias Salon hevosen tavoin hirmukunnossa ja kuuluu kaikille lapuille, varsinkin kun tarjolla lienee nyt hyvä selkäjuoksu. Samat sanat pätevät 1 Strait Ironiin. Myös se on elämänsä kunnossa ja pystyy tuliseen loppuvetoon. Näistä lähtöasemista revanssi viimeksi tappion aiheuttaneesta 7 Lago Negrosta on todennäköinen. 10 Boulder Lucky on niin ikään erittäin kirikykyinen ja yllätysvalmis, jos juoksunkulku puoltaa takahevosia.

Juoksunkulku: Wheelie Awake rynnii keulaan tulisessa avauksessa. Kiihdytys voi venyä.

Pelijakauma: Wheelie Awake (9%) on jälleen kerran reippaasti aliarvostettu. Roger American (25%) ei kuuluisi olla pelisuosikki, mutta marginaalit ovat pieniä.

Lähtölistat | Tallikommentit | Pelaa