Mas Champ villitsi taustavoimansa – ”Kiri oli käsittämätön” - Kavioliiga - Ilta-Sanomat

Mas Champ villitsi taustavoimansa – ”Kiri oli käsittämätön”

Mas Champin ja Lissun Eerikin komeat kirivoitot huipensivat Kavioliigakauden.

Valmentaja Antti Ojanperä juhli Mas Champin arvokasta Kavioliiga-voittoa.

15.5. 18:31

Perinteikkään Kuopio Stakesin lisäksi suuret palkinnot Sorsasalon raviradalla olivat tarjolla myös molempien rotujen aikuisille tähdille. Ne ottelivat 20 000 euron pääpalkinnoista Kavioliiga-kauden huipentaneissa GP-lähdöissä.

Kavioliiga-mestareita ei päästy Kuopiossa jännittämään, sillä Grainfield Aidenin ja Pyörylän Paroni olivat jo paljon aikaisemmin karanneet sarjataulukossa aivan omille pisteluvuilleen.

Kumpikaan mestari ei menestynyt Kuopion GP-lähdöissä.

Lämminveristen kisa näytti koko ajan menevän Willow Pridelle, joka sai vetää kärkipaikalla maltillista tahtia. Loppusuoralla puhalsi hänniltä kuitenkin tornado nimeltä Mas Champ, joka kiidätti ajajaliigan johtajan Santtu Raitalan maalipaalulle ensimmäisenä.

Willow Priden kupeella taivaltanut Grainfield Aiden putosi viidenneksi.

Raitala myönsi, että hän oli matkalla haudannut haaveet voitosta.

– Massi oli kyllä aika makea tänään. Sen kiri oli ihan käsittämätön. En missään kohtaa uskonut, että se pystyisi vielä voittamaan tuollaisella matkavauhdilla, Raitala sanoi.

Mas Champ saavutti Willow Priden kalkkiviivoilla.

Radan varressa kilpailua seurannut valmentaja Antti Ojanperä oli Raitalan kanssa samoissa ajatuksissa.

– Tilanne tuntui hevosemme kannalta ihan toivottomalta kierros ennen maalia, mutta aika liukkaasti se lähti sitten kirimään, Ojanperä iloitsi.

Viime vuoden komeetaksi valitun Mas Champin vire löytyi viime kuussa.

– Sitä treenattiin paljon talvella, ja vähän tiedettiin, ettei se olisi ensimmäisillä kerroilla parhaimmillaan. Niiden jälkeen se tuli kolmannessa startissaan vielä kipeäksi, mutta on sairaustauon jälkeen lähtenyt hyvin nousemaan.

– Kymi GP voisi jollain tavalla kiinnostaa ensi kuussa ja sen jälkeen myös Suur-Hollola-ajo, Ojanperä spekuloi huippuhevosensa jatko-ohjelmaa.

Kavioliigassa sijoittui toiseksi Don Williams ja kolmanneksi Thai Profit.

Pyörylän Paroni joutui tyytymään GP-lähdössä myös viitossijaan. Voittoon ravasi odotetusti suuri suosikki Lissun Eerikki, joka ei ole tänä vuonna vielä tappiota kokenut.

Vaikka kilpailumatka lyheni 1600 metriin, pätkänopeammat haastajat eivät kyenneet vakavasti horjuttamaan kevään kuninkaan asemaa.

Ellin Sisu pystyi vauhtijuoksussa haraamaan Lissun Eerikkiä vastaan maalisuoran puoliväliin asti, mutta kun Ari Moilanen antoi kunnon kehotuksen ajokilleen, se runnoi selvästi edelle.

Pekka Luukkosen treenaaman Lissun Eerikin voittoaika 20,4a alitti peräti 1,5 sekunnilla Kuopion vanhan rataennätyksen. Ellin Sisu piti varmasti kakkossijan ennen Jokivarren Kunkkua ja Nylandia.

Lissun Eerikki oli rataennätysvauhdissa Sorsasalossa.

Ohjastaja ei pelännyt lyhyttä matkaa.

– Oriin meno on ollut tänä vuonna selvästi aiempaa varmempaa. Kun käännyimme loppusuoralle, uskoin, että pystymme kyllä nitistämään Ellin Sisun, sillä Lissun Eerikillä oli aika paljon vielä varaa, Moilanen kertoi.

Lissun Eerikki on tällä hetkellä selvä ennakkosuosikki kesän kuninkuuskilpailuun. Myös Moilasen mielestä oriilla on pullat hyvin uunissa.

– Hevonen on mennyt talven aikana tosi paljon eteenpäin ja se paineli tänään mailinkin tosi hyvin. Siinä ei ole tällä hetkellä mitään korjattavaa. Olisi jo paljon, jos hevonen pysyisi jatkossa tällaisenakin, Moilanen toivoi.

Lissun Eerikin hurja loppukiri nosti sen Kavioliigassa kakkoseksi ohi Morisonin.

Kolmevuotiaille lämminverisille tarkoitetun Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton Cupin kymppitonnin ykkösrahat menivät Deep Blue Fontille. Sipi Erkkilän valmentama lahjakkuus on voittanut seitsemästä startistaan viisi.

Seppo Markkulan ajokki haki volttilähdön terävässä kiihdytyksessä väkisin johtopaikan, ja kuski keskittyi loppumatkalla vain lähinnä siihen, ettei hänen puserossaan väijynyt Fantom Factor saanut ajoissa kiritilaa haastamiseen.

Kyle Web tykitti tulisella loppuvedollaan kolmanneksi edellisten tuntumaan.

Ajalla 15,0 voittaneelle Deep Blue Fontille näytti jäävän kosolti voimia varastoon.

– Deep Blue Font on vähän temperamenttinen tulinen tapaus. Se oli välillä jo rauhallisempi, mutta tänään se kävi taas lämmityksessä kuumana, minkä takia yllämme oli vähän tummia pilviä, Markkula kertoi.

Ohjastajan huoli osoittautui kuitenkin turhaksi.

– Tallikurvissa hevonen vähän mutkitteli, mutta sen jälkeen se voitti aika helposti. Minun ei tarvinnut juuri hoputtaa sitä.

– Deep Blue Fontilla on tarkoitus osallistua tänä vuonna kovimpiin ikäluokkalähtöihin, joissa sen lahjat kyllä riittävät. Uskon sen olevan niissäkin ihan kärkihevosia, Markkula povasi.

Huipputamma Venicen kunniaksi ensimmäisen kerran järjestetyn tammalähdön sankarittareksi ravasi Poetry In Motion. Myös Venice-ajossa maksettiin 10 000 euron pääpalkinto.

Volttilähdön pääseminen matkaan meni lähes farssiksi. Tuomaristo hyväksyi vasta kuudennen lähtöyrityksen.

Nazareth näytti pötkivän maltillisen matkavauhdin jälkeen muilta karkuun keulapaikalta, mutta tarkan suojareissun sisällä saanut Poetry In Motion tavoitti Juha Utalan ajamana sen juuri ennen maalia.

– Aika harjoitteluksi meni koko touhu, mutta onneksi tamman kantti kesti hienosti. Kuski meinasi jo vähän masentua, mutta piti vain olla hereillä, kun ei tiennyt, mikä yritys hyväksyttäisiin. Saimmekin sitten hyvän selän eteemme vetoavuksi, Utala kertoi.

– Viimeisessä kurvissa näytti, että voisimme voittaa, koska Poetry In Motion tulee aina hyvin loppua. Tamman kunto on ollut hyvä, mutta sillä on ollut huonoja tuureja kilpailuissa.

Myös Mas Champin tallikaveri Main Stage ravasi vakuuttavan voiton 2600 metrin ryhmäajossa. Raitala hoputti oriin puolen kierroksen jälkeen kärkipaikalle, mistä valjakko vastasi loppusuoralla kevyesti peesistään ohitusta yrittäneelle American Herolle.

Kylmäveristen toiseksi kovimman lähdön suvereeni hallitsija oli Tapio Perttusen tallin Uljas Suomalainen, joka innostui keulapaikalta uransa näyttävimpään juoksuun. Kuskin mukaan ori oli hyvävoimainen vielä maalissakin.

Täydet pisteet sai myös ikäluokkakausien jälkeen aikuisten ravureiden joukossa aloittanut Säihkeen Sähinä, joka pysyi ainoana joten kuten Uljas Suomalaisen vauhdissa päätöspuolikkaalla. Startti oli 6-vuotiaalle ensimmäinen seitsemän kuukauden treenitauon jälkeen.

Kylmäveristen alimmassa sarjassa Kari Venäläinen tarjosi totopommin pelaajille Villikutin ohjaksissa. Koko matkan hallitusti johtanutta Juha Rontun omistamaa ruunaa oli rastittu vain kaksi prosenttia.

Oikea Toto75-rivi, Kuopio 15.5.

Toto75-1: 6 Uljas Suomalainen

Toto75-2: 7 Deep Blue Font

Toto75-3: 2 Villikuti

Toto75-4: 3 Lissun Eerikki

Toto75-5: 3 Poetry In Motion

Toto75-6: 8 Mas Champ

Toto75-7: 6 Main Stage

Seitsemän oikein -voitto-osuus 922,73 euroa. Kuusi oikein voitto-osuus 8,90 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?