Entisellä ravikuninkaalla tunteikas paluu valokeilaan – eläkepäivät siirtyivät kauemmaksi

Julkaistu:

toto75
Jokivarren Kunkku ja jättiyllättäjä Ice Wine juhlivat Kavioliigassa ja El Houdini hallitsi Pilvenmäki Specialia.
Forssan raveissa oli lauantaina jaossa viimeiset Kavioliigapisteet ennen kahden viikon päästä Kuopiossa kauden huipentavia GP-kisoja.

Molempien rotujen GP-lähtöihin pääsee mukaan yhdeksän eniten kauden aikana pisteitä kerännyttä ravuria, ja kymmenennet paikat niihin ratkeavat yleisöäänestyksen perusteella.

Kylmäveristen Kavioliigan osakilpailu ajettiin volttilähtönä. Sarjamäärityksessä tammoille oli annettu 20 metrin sukupuolihyvitys, mutta niitä ei ilmoittautunut mukaan lainkaan. 2160 matkalle voittoa lähti tavoittelemaan kahdeksan oriin ja ruunan lauma samasta volttikarsinasta.

Näyttävän voiton ravasi vuoden 2015 ravikuningas Jokivarren Kunkku, joka on palannut tänä keväänä parrasvaloihin terveysmurheista johtuneiden vajaiden kausien jälkeen.

Antti Ojanperän ajama ori nappasi heti startissa piikkipaikan, missä ravasi letkeällä tyylillä. Kun se intoutui kirimään viimeisen puolikkaan huikeasti 18,5-vauhtia, sen ohittaminen oli täysin mahdotonta.


Morison lopetti myös lujaa toisesta parista, muttei ehtinyt kuin estämään Ojanperän hevosten kaksoisvoiton ohittamalla Jokivarren Kunkun tallikaverin Raggarin loppumetreillä. Suosikki Joriini putosi voittajan kupeelta neljänneksi.

Startti oli Jokivarren Kunkulle kolmas ja ensimmäinen voitto pitkän kilpailutauon jälkeen.

– Tämä on kyllä hyvältä tuntuva hetki, koska Jokivarren Kunkun kanssa on vastustanut niin pitkään. On hienoa, kun tällainen hevonen tulee takaisin, Ojanperä sanoi tunteikkaana.

– Oriin kanssa on tehty paljon töitä ja sillä on ajettu vanhaan malliin pitkiä treenilenkkejä. Olin päättänyt kokeilla Kunkulla vielä tämän menneen talven, ja jos se ei olisi palkinnut sitä, se olisi saanut jäädä jo eläkkeelle.

Jokivarren Kunkun lennokasta kiriä vauhditti varustekikka.

– Sen korvat aukaistiin tänään vasta ensimmäisen kerran kilpailuissa. Vanhoilla päivillä hevosille pitää välillä hakea apuja jostain muustakin. Kunkku vastasikin hyvin korvien aukaisuun, mutta se oli niin hyvän tuntuinen ja ravasi niin hyvin, että olisi kyllä voittanut muutenkin tänään. Yritämme seuraavaksi Kavioliiga GP:hen, Ojanperä kertoi.

Lämminveristen Kavioliigalähtö oli rajattu poikkeuksellisesti tammoille.

Siinä jysähti todellinen totopommi, kun Seppo Markkula kiritti viimeisellä sijalla juosseen Ice Winen pitkällä maalisuoralla ohi suosikkien. Tammaa oli rastittu vain yksi prosentti.


Viimeisenä jättiyllättäjän vauhdikkaan riuhtaisun edessä taipuivat sen edellä kirinyt Stonecapes Queila ja vetojuhta Peanuts.

– Meillä oli huono lähtöpaikka, joka saneli taktiikan. Piti ajella alussa vain piiloon ja kokeilla sitten lopussa. Ice Wine on kyllä hyvä hevonen, joka tulee hyvin loppua, kun sitä säästelee vähän alussa. Tiesin, että tamma ohittaa ainakin joitakin vastustajia, koska se oli matkalla hyvän tuntuinen, mutten ollut varma, ohittaisiko se ihan kaikkia, Markkula sanoi.

Ice Winen omistaja ja valmentaja on Leo Mönttinen, jonka käsistä tulee myös jo kylmäveristen Kavioliigan mestaruuden varmistanut Pyörylän Paroni.
Kavioliigalähtöjen voittajille maksettiin 7 000 euron palkinnot.

Lauantain suurin potti, 12 000 euroa, oli jaossa Forssan raviradan perinteikkäässä kevätkisassa Pilvenmäki Specialissa. Nousevien lämminveristen juoksun paras oli Elina Laakkosen valmentama El Houdini.

Voiton avaimena oli, että Iikka Nurmonen sai haettua ajokillaan kullanarvoisen keulapaikan ensimmäisellä takasuoralla.

Piece Of Hero hyökkäsi loppukaarteessa vaarallisen näköisenä kärkihevosten kimppuun, mutta El Houdinilta löytyi rahkeita vastata sille ja se piti jännittävässä kaksinkamppailussa pintansa. Cover Prince kiri kolmanneksi.

– – Ensimmäisessä kurvissa oli paikkojen hakua, jota seurasimme toisella ja kolmannella radalla. Tilanteen rauhoituttua kävin takasuoralla kyselemässä keulapaikkaa, ja pääsimmekin sinne. Piece Of Hero hyökkäsi loppumatkalla hyvin, mutta El Houdini vastasi lopulta varmaan voittoon, Nurmonen kuvaili.

– El Houdini on kyvykäs hevonen, joka jaksaa mennä ja pääseekin tarpeeksi kovaa. Se on peruslaiska, mutta osaa myös virkistyä oikeaan aikaan.

Laakkosen tallista starttasi Pilvenmäki Specialissa myös toinen potentiaalinen voittajakandidaatti El Indeed, mutta se pilasi pelinsä lähtölaukkaan.

Toiseksi kovimman lämminveristen sarjan voitti Tapio Mäki-Tulokkaan tallin Mr Big Star.

Varsojen kilpailuissa hyvin pärjännyt, mutta välillä terveysmurheiden takia hiljaiseloa viettänyt ori alkoi palailla tasolleen viime syksynä. Voitto oli sille vuoden kolmas.

Santtu Raitala tarjosi Mr Big Starille huippureissun toisessa parissa ulkona, mistä se nujersi varmasti edessään juosseen Staro Moschinon vastarinnan ratkaisumetreillä.

Kylmäveristen kolmen kierroksen pitkän matkan häikäisevä voittaja oli Juha Jalosen tallin voimapesä Kromaus. Hannu Torvinen ajoi ruunalla rohkeasti johtaneen Harjujen Roomeon rinnalla, mistä valjakko hyvästeli vastustajansa viimeisellä takasuoralla.

Muut totosijat menivät Karlolle ja Rallin Muistolle, jotka ovat Kromauksen tavoin tunnettuja ehtymättömistä voimavaroistaan.

Suvereenien voittajien joukkoon kuului myös 15 lämminverisen autolähdön sankari Minecraft. Olli Koivunen ajoi kovasti varmistuneen ruunan määrätietoisesti kärkeen ensimmäisen takasuoran lopussa. 4 000 euron palkinto lämmitti Minecraftin omistajapoppoota Tyhjätasku Teamia.

Toto75-kohteena oli myös 3-vuotiaiden lämminveritammojen koitos, jossa kilpailijat starttasivat voittosummien perusteella kolmelta eri matkalta.

Voittoon kiri välikarsinasta 20 metrin pakilta lähtenyt Busy Compo, jolle laittoi hyvin hanttiin toisella radalla ilman vetoapua taivaltanut Sahara Flames. Pekka Korven valmentamaa voittaja ajoi Kari Venäläinen.

Oikea Toto75-rivi, Forssa 1.5.

Toto75-1: 3 Jokivarren Kunkku

Toto75-2: 8 Busy Combo

Toto75-3: 4 Kromaus

Toto75-4: 7 Minecraft

Toto75-5: 8 Ice Wine

Toto75-6: 6 Mr Big Star

Toto75-7: 4 El Houdini

Seitsemän oikein -voitto-osuus 94510,18 euroa. Kuusi oikein 483,55 ja viisi oikein 25,26 euroa.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt