Kavioliigan sankari pohtii Ruotsiin lähtöä – ”Kahden vaiheilla”

Julkaistu:

kavioliiga
Leo Mönttisen mielestä Pyörylän Paronilla voi olla vielä monta lihavaa kautta. Valmentaja pohtii kuumeisesti Elitloppet-raveihin osallistumista.
Kavioliigakauden mestarit ratkesivat jo viime viikonlopun osakilpailujen jälkeen. Pyörylän Paronin ja Grainfield Aidenin pistejohdot ovat niin suuria, etteivät muut pysty enää niitä tavoittamaan.

Kausi päättyy vajaan kolmen viikon päästä Kuopiossa ravattaviin kevään GP-lähtöihin.

Pyörylän Paroni ja Grainfield Aiden ovat samalla toissa syksynä lanseeratun Kavioliigan lyhyen historian ensimmäiset mestarit.

Viime vuonna kummankin rodun tittelit jäivät jakamatta, koska kausi keskeytettiin maaliskuussa ravien koronatauon takia.

Kavioliiga on ollut melkoinen kultakaivos Leo Mönttisen valmentamalle Pyörylän Paronille. Se on osallistunut tällä kaudella viiteentoista osalähtöön ja tienannut niissä 68 700 euroa.

Yksitoistavuotias ruuna on saavuttanut neljä voittoa, kaksi kakkossijaa ja neljä kolmossijaa. Sen pistepotti on tällä hetkellä 286.
Vielä Pyörylän Paroniakin suurempiin ansioihin on yltänyt 72 000 euroa viidessä osakilpailussa netonnut Lissun Eerikki, joka on voittanut neljä kisaa. Se sijoittui Kavioliigaan myös kuuluneessa Pohjoismaiden mestaruudessa 20 000 euron arvoiselle kakkossijalle viime syksynä.

Lissun Eerikki on sarjataulukossa nelossijalla 143 pisteen päässä kärjestä.


Kavioliiga poiki Pyörylän Paronille myös muuta kuin rahallista kunniaa. Mestari pääsee automaattisesti osallistumaan toukokuun lopussa Tukholman Elitloppet-raveissa juostavaan kylmäverihuippujen kutsukilpailuun Elitkampeniin.

Mönttinen ei ole vielä varma, ottaako hän kutsun vastaan. Mietintämyssy on syvällä lahtelaisvalmentajan päässä.

– Kahden vaiheilla ollaan. Sain Suomen Hippoksesta vinkin, että meillä on tällainen kortti ansaittuna. Sanoisin heti, että mennään, mikäli yleisö pääsisi paikalle, Mönttinen sanoo.

– Elitkampen on varmasti hieno ja kova kilpailu, mutta kyllähän fiilingistä on paljon pois, kun yleisö ei ole paikalla.


Katsojat eivät ole koronan takia päässeet Ruotsissa ravikilpailuihin yli vuoteen.

Mönttisellä on ollut kiinnostusta Elitloppet-raveja ja luonnollisesti myös Elitkampenia kohtaan.

– Ilmoitin Pyörylän Paronin kaksi vuotta sitten Elitkampeniin, mutta se jäi ensimmäiseksi varahevoseksi. Minulta on Elitloppetissa kilpaillut aikaisemmin hevonen Harper Hanover- ja monté-lähdössä, Mönttinen kertoo.

– Pitää vielä pohtia reissuun lähtemistä ja kuljetusmahdollisuuksia. Kilpailuun on kuukausi, ja sanoisin tässä vaiheessa, että ruunan osallistuminen Elitkampeniin on aika fifty-fifty.


Pitkä kuljetus ja kilpailun luonne eivät pelota Mönttistä.

– Ainakin Suomessa ruuna on matkustanut hyvin pitkiä reissuja. Lisäksi Elitkampenin kaltainen lyhyen matkan kilpailu, jossa juostaan koko ajan tasaisen kovaa, sopii Pyörylän Paronille. Se ei ole varsinainen lopun spurttailija sellaisissa lähdöissä, joissa mennään matkalla hiljaa.

Lahtelaisruunan lähimmät startit on lyöty lukkoon. Kolmena viime lauantaina kilpaillut hevonen huilaa tulevana viikonloppuna eikä osallistu Forssan Kavioliigaan.

– Ihan jokaisena viikkona ei kannata ajaa koko ajan. Ruuna juoksee taas kahden viikon päästä Finlandia-raveissa Erkon Pokaalissa ja siitä viikkoa myöhemmin Kavioliiga GP-lähdössä, Mönttinen perustelee hevosensa lyhyttä huilia.

Kesän suurkilpailuista valmentaja nostaa esiin Härmän kansainvälisen Nordic Kingin ja Lahden Suur-Hollola -ajon, jonka Pyörylän Paroni voitti toissa kesänä.

– Nordic Kingissä emme ole aikaisemmin onnistuneet hyvin, ja siinä on jäänyt vähän revanssimieltä.


Suurimpaan suomenhevoskarkeloon kuninkuuskilpaan Mönttisen ja Eeva Johanssonin omistama tähtiravuri ei ruunana saa osallistua.

– Ajetaan sitten loppukesällä ruunien kuninkuusraveissa Ylivieskassa, treenari kaavailee.

Pyörylän Paroni siirtyi Mönttisen omistukseen ja valmennukseen kuusi vuotta sitten. Tänä aikana sen voittosumma on kasvanut 313 000 eurolla.

Valmentaja uskoo, että superruunalla voisi olla vielä useampi ”lihava” kausi jäljellä.

– Paroni on aina vähän säästellyt itseään kilpailuissa. Koska sille on tullut iän ja kilpailurutiinin myötä kovuutta lisää, se on koko ajan kehittynyt tasaisesti.

– Kun hevosilla ajaa tasaisesti startteja ilman pidempiä taukoja, ne pysyvät paremmin kilpailuvireessä. Ja kuten Tuomo Mäkeläkin sanoi, hevonen kyllä tahtoo itse taukonsa päättää.

Mönttinen ei ole vielä joutunut olemaan huolissaan ruunansa kanssa terveysmurheista, joihin edesmenneen raviurheilun suurmiehen filosofointi viittasi.

– Täytyy ihan koputtaa puuta, kun Paroni on pysynyt näin terveenä. Se on mukava ja vilkas oma persoonansa, jolla ei näy vanheneminen vielä missään.

– Ruunalla on ajettu kuitenkin aika maltillisesti startteja vuosien aikana, ja se saisi kilpailla 15-vuotiaaksi asti. Monesti sanotaan, että suomenhevosella ovat parhaat kaudet menossa vasta 11-12 -vuotiaana, Mönttinen huomauttaa.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt