Kavioliigan voittajakehään uutta verta – ”Suomesta ei saa vastaavia valmiita suomenhevosia”

Julkaistu:

toto75
Nyland yllätti lauantaina katsojat ja Kavioliigan pisterohmut, muttei ohjastajaansa.
Kavioliigan kunniaseremonioissa nähtiin Seinäjoella uutta väriä. Ensimmäiseen liigavoittoonsa kirmasi Antti Ala-Rantalan ajama ja valmentama Nyland.

Kun Morison laukkasi heti kirinsä alussa viimeisellä takasuoralla, moni uskoi kärjessä rinnakkain juosseiden Ellin Sisun ja Polaran jakavan parhaat palat myös lopussa.

Maalisuoran alussa tilanne kuitenkin muuttui täysin. Ensin raviaan kadottanut Polara ponkaisi laukalle ja pian sen jälkeen Ellin Sisun askel alkoi jo hiukan painaa.

Pirteästi lauman hänniltä kirinyt Nyland ehti loputa jopa melko selvään voittoon kovalla ajalla 22,5/2100a.

Ellin Sisu jaksoi toiseksi, ja Kavioliigan sarjakärki Pyörylän Paroni tuli sen takana hyvävoimaisen näköisenä pussissa maaliin.

Huomion arvoinen oli myös pitkältä kilpailutauolta tulleen Jokivarren Kunkun lupaava paluu. Vuoden 2015 ravikuningas jäi Pyörylän Paronin tavoin voimia tallella kärkirintaman taakse kiinni.

Nylandin arvokas voitto oli yllätys katsojille, muttei oriin valmentajalle.

– En yllättynyt voitosta. Nyland meni toissa kerralla Kaustisella Pelimanni-ajossa lähtölaukan jälkeen puolivaloilla muiden takana 24-vauhtia, minkä perusteella tiesin sen pystyvän ainakin 23-alkuiseen aikaan, Ala-Rantala vakuutti.

– Nyland on pieni ori, mutta se on nyt löytänyt kuntonsa. Kun se saapui talvella Norjasta, se tuli heti sen jälkeen kipeäksi. Hevonen taisi sairastua kuljetuskuumeeseen, jonka jälkeen sillä ruvettiin ajamaan ehkä liian varhain kilpaa. Lisäksi talven jääradat ja hokkikelit eivät sopineet sille.

Ala-Rantala on hankkinut viime vuosina useita Norjan tupsujalkoja talliinsa. Nyland saattaa olla niistä kaikkein paras. 11-vuotiaan hevosen ennätys on kova 20,5a.

– Minua on vähän moitiskeltukin näistä ulkomaan kylmäveristen hankkimisesta, mutta Suomesta ei saa vastaavia valmiita suomenhevosia. Niitä ei ole myytävänä, tai sitten ne ovat mahdottomissa hinnoissa. Nyland oli kykyihinsä nähden halpa hevonen, Ala-Rantala perusteli ideologiaansa.

Huippuluokan lämminveritammojen kisassa saatiin yllätys. Piikkipaikalla ravannut suosikki Club Nord Elit ei saanut armoa rinnallaan painostaneelta voimapesältä Selene Lunelta, mikä antoi voittoavaimet herkullisen juoksun kärkikaksikon perässä sisäradalle saaneelle Free Me’lle.


Kun Hannu Torvinen nosti nousukuntoa esittäneen Free Me’n maalisuoralla vapaalle kirikaistalle, viisi prosenttia rastittu tamma spurttasi kepeästi voittoon. Selene Lune sinnitteli toiseksi ja Club Nord Elit kolmanneksi.

Ajalla 12,7a täydellä matkalla voittaneen Tapio Lehtorannan valmentaman Free Me’n ykkössija oli kauden ensimmäinen, mutta jää tuskin viimeiseksi.

Se oli edellisen kerran huippukunnossa viime kesän lopulla.

– Free Me ei ollut syksyllä enää Tammavaltikan jälkeen sellainen kuin odotimme, mutten tiedä ihan tarkalleen, mistä se johtui. Tänään se oli taas tosi hyvä, Torvinen kehui 8-vuotiasta ajokkiaan.

– Tamma lähti hyvin kiriin. Tunsin jo, kun nostin sen loppukurvissa toiseen pariin ulos, että meillä on hyvä sauma voittoon. Se tulikin helposti muista ohi. Free Me on ollut tosi lahjakas hevonen nuoresta asti, ja tällaisen huippulähdön voitto on iso juttu.

Yksi Seinäjoen huippuravien häikäisijöistä oli pitkän matkan Etain Royal Stayerin ylivoimaisesti keulapaikalta voittanut Main Stage.

Viime vuoden Derby-finalisti on aloittanut 5-vuotiskautensa todella lupaavasti, ja sen otteita on hyvin mielenkiintoista seurata kesällä.


Seinäjoen lähdön sankari sai palkintojen lisäksi osallistumiskutsun Elitloppet-ravien vastaavaan kolmen kilomerin pituiseen kilpailuun, Harper Hanoveriin.

Valmentaja Antti Ojanperä antoi ymmärtää, että Main Stage saattaa hyvin matkatakin toukokuun lopussa Tukholman vaativaan kisaan.

– Harper Hanover on kauhean kova lähtö, mutta miksei Main Stagella voisi kokeilla sellaistakin. Se näyttää tällä hetkellä uskomattoman hienolta, ja sitä on ilo katsoa, Ojanperä iloitsi.

Koska Main Stagen vakiokuski Santtu Raitala oli ehtinyt lupautua Seinäjoen lähdössä William Birdlandin ohjastajaksi, Ojanperän suojattia ajoi ensimmäisen kerran Tommi Kylliäinen.

– Main Stage käyttäytyi hyvin, vaikka lähtö uusittiin monta kertaa. Se ei kuumentunut niistä lainkaan. Hevonen meni tosi, tosi helposti koko ajan ja oli oikein miellyttävä tuttavuus. Ei tarvinnut laittaa edes viitosvaihdetta silmään, Kylliäinen kuvaili voiton helppoutta.

Main Stagen aika oli kova 14,2. Sen perässä juossut Redhot Tap Dancer sinnitteli nappireissulla yllätyskakkoseksi.

Hetviinan voittokulku jatkui suomenhevostammojen lähdössä, johon se joutui starttaamaan 40 metrin takamatkalta.

Viimeisenä Antti Tupamäen suojatin loppurutistuksen edessä joutui taipumaan sen edellä kirinyt Liisan Tulilintu, joka lähti yhtä pitkältä takamatkalta. Kummankin huipputamman tilanne näyttää hyvältä kesäkauden kynnyksellä.

Kolmannen peräkkäisen voittonsa ravanneen Hetviinan tulos 2140 metrillä oli hieno 23,6, josta viime kilpailuistaan kovasti petrannut Liisan Tulilintu jäi kaksi kymmenystä.

Nelivuotiaiden Kasvattajakruunun alkuerässä jysähti oikea totopommi.

Sen tarjosi Aripekka Pakkasen valmentama Arcie’s Arsenal, joka ei Iikka Nurmosen ajamana kumarrellut suosikkeja. Consalvo yritti loppumatkalla tiukasti ohitusta, mutta Arcie’s Arsenal ei taipunut.

Vain prosentin verran pelatun oriin voittoaika täydellä matkalla oli mainio 12,9a.

Nurmonen voitti myös isänsä Ossin valmentamalla H.V. Tuurilla.

Ori seurasi juoksun yli-innokasta ”jänistä” Raggaria toisen radan jonossa ja tuli lähes kierroksen mittaisen pitkän kirinsä niin rehdisti perille, että sen voittomarginaali oli lopulta selvä. Jättiyllättäjä Aatsi pujotteli loppumetrillä kakkoseksi.

Toto75-pelissä löytyi vain yksi täysosuma. Sillä kuitasi 97 000 euron potin. Voittolapussa oli H.V. Tuuri varmana, joten sen laatija sai jännittää päätöskohdetta koko rahan edestä.

Oikea Toto75-rivi, Seinäjoki 17.4.

Toto75-1: 1 Free Me

Toto75-2: 3 Nyland

Toto75-3: 3 Main Stage

Toto75-4: 8 Arcie´s Arsenal

Toto75-5: 13 Hetviina

Toto75-6: 6 Dear Friend

Toto75-7: 9 H.V. Tuuri

Seitsemän oikein -voitto-osuus 96979,45 euroa. Kuusi oikein 454,82 ja viisi oikein 22,87 euroa.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt