Morisonin voimat valttia Suomen cupissa – nuoren hurjapään värittämän tammataiston ykköstila jäi kotiradalle

Julkaistu:

Suur-Hollolan Best Ladyn voitti An-Dorraa haalarihommista kiittänyt Stonecapes Queila. Kavioliigassa juhli Grainfield Aiden.
Suomenhevosten Suomen cupista on tullut yksi ravikevään klassikkokisoista. Maakuntahenkisen finaalin voitto meni lauantaina Pälkäneelle, kun Siru Juutisen valmentama Morison jyräsi vastustamattomasti ykköseksi. Ruunaa ohjasti Lahden Jokimaalla tuttuun tapaan Tapio Perttunen.

Morison kiersi vastustajansa 60 metrin takamatkalta. Perttunen ajoi alun varmistellen ja kirikäsky kolmannelle radalle kävi puolimatkassa.

Ruuna sai otteen johtaneesta Hipsun Pojusta hyvissä ajoin ja oli lopulta ylivoimainen. 15 000 euron ykköspalkinto tuli kilometriajalla 24,2/2200 metriä.

– Jos Morison ei lähde itse vetämään alussa, käskeä ei voi laukkariskin vuoksi. Kun hevoseen tulee oikea paine, sitten se pysyy paremmin ravilla. Tänään painetta tuli, kun saatiin ensimmäisiä vastustajia kiinni ja päästiin ohittelemaan, ohjastaja perusteli taktiikkaansa.

– Tosi hieno hevonen, joka on tuonut paljon ilonhetkiä. Morison venyy koko ajan ja tämä oli hieno kevään maali meille.

Perttusen mukaan Morison oli rauhallisempi ja jopa laiskempi kuin edelliskilpailuissaan. Valmentaja-omistaja Juutisella ei ollut selitystä asiaan. Kaikki asiat oli tehty samalla tavalla kuin edelliskilpailujen alla.

– En keksi, miksi hevonen oli tavallista rauhallisempi. Tänään vain oli tällainen päivä!

Juutinen arveli, että jos terveyttä piisaa, nyt 10-vuotias Morison voisi olla parhaimmillaan parin vuoden päästä. Se tarkoittaisi roppakaupalla tukalia hetki vastustajille, sillä jyrämäinen hevonen on jo nyt valtakunnan ehdotonta ykkösketjua.

Suomen cupin finaalin muut mitalisijat menivät Tuuskaselle ja Hissun Turbolle.

Lauantain toisessa suurkilpailussa Suur-Hollolan Best Ladyssa juhli kotiradan Stonecapes Queila. Se sai maukkaan juoksun kärjen takana ja porhalsi herkällä tyylillä selvään voittoon.

Yllättävästi nousseen lumipyryn keskellä syntynyt huippusuoritus poiki kymppitonnin ykkösrahat.

– Rata oli aika raskas tämän lähdön aikaan ja kisasta tuli voimien koitos. Huono keli oli ajaa ja matkavauhti oli kovaa. Monella oli väsyneet hevoset lopussa, ja mekin tultiin mitä päästiin, ohjastaja Hannu Torvinen kuvaili.


Stonecapes Queila sai iskeä voitokkaaseen kiriinsä vasta loppukurvissa. Christa Packalénin valmentama 7-vuotias kiritykki venytti maalisuoralla selvän eron vastustajiin.

– Tämä on fysiikaltaan hevonen, joka voisi kilpailla Euroopan parhaita tammoja vastaan. Se pystyy parantamaan kilpailemistaan vielä paljon ja sieltä kautta voi löytyä tasonnostoa, Torvinen uskoi.

Lähdön mielenkiintoisin seurattava oli aikuisten joukossa debytoinut An-Dorra. Vasta 4-vuotias superlupaus teki mahtavan juoksun johtaneen Willow Priden rinnalta ja saa täydet pisteet, vaikka jäi titaanien taiston kolmanneksi.

Valmentaja Reino Palomäki on ennakkoluulottomasti ilmoittanut An-Dorran haastavan oriit ja ruunatkin jo tämän vuoden Suur-Hollola-ajossa keskikesällä. Nuoressa tammassa on selkeästi ainesta jopa kansainväliseksi menestyjäksi.

Kavioliigan pisteitä jaettiin vain lämminveristen kovimmassa lähdössä lauantaina. Grainfield Aiden voitti johtavan rinnalta ja näytti olevansa valmis ensi lauantain Seinäjoki Raceen.

Jack Vader johti joukkoa rauhassa ja Grainfield Aiden tyytyi paikkaan sen ulkopuolella. Hannu Korven itsevarma ajosuoritus tuotti hedelmää loppusuoralla.

Tiiviistä kilpailutahdista pitävä Grainfield Aiden kirmasi yllättävänkin helposti ykköseksi.

– Hevonen on johtavan rinnalla kuin kotonaan. Nuorempana se tarvitsi tarkkaa juoksua, mutta Ruotsin kovista lähdöistä tuli lisää kovuutta. Itseluottamus on kasvanut, kuten itsellänikin, Korpi veisteli.

Valmentaja paljasti, että Seinäjoella ensi viikolla Grainfield Aidenin rattiin palaa Esa Holopainen.


Sarjakärki kasvatti johtoaan Kavioliigassa ja alkaa olla jo tiukasti kiinni myös voittajalle luvatussa Kymi GP -paikassa.

Hannu Korpi vastasi myös T75-rivin suurimmasta yllätyksestä. Sen toi Langen’s Airborne, joka spurttasi ykköseksi johtaneen ennakkosuosikki Mark Moren takaa.

– Keskiviikkona jäätiin pussiin ja keljutti kuin pientä oravaa. Se on välillä semmoista, mutta tänään onnistuttiin.

Jackpotin ryydittämä Toto75-rivi käynnistyi ennakkosuosikki Com Miltonin johdolla. Sopivan tehtävän löytänyt luokkahevonen hallitsi juoksua kärkipaikalta, vaikka ei ollut edes letkeimmillään. Kierroksen avainohjastaja Hannu Torvinen ajoi Matias Salon valmennettavaa.

- Pystymme saamaan hevosta vielä paremmaksi ja menestymään kovemmissakin lähdöissä. Nyt ollaan hyvällä tiellä, Salo uskoi.

Torvinen ajoi kolmannen T75-voittonsa Pica-Pica Oakilla. Christa Packalénin valmennettava kiri voittoon herkällä tyylillä.

Asiaa auttoi ennakkosuosikki The Next One U.S:n pehmeä suoritus kärkipaikalta.

– Ihan kivasti Pica-Pica Oak tsemppasi maaliin ja piti turvallisen eron vastustajiin. Mukava tamma, kunhan hommat ovat mallillaan eikä hevonen ole liian paineissaan. Nyt se on ollut tasainen ja rento ajaa.

Suomenhevostammojen avoimessa lähdössä ennakkokaavailut menivät uusiksi, kun statistiksi ennakoitu B. Riitu innostui hurjastelemaan keulassa pääjoukon edellä.

Se oli mannaa kirikykyiselle Hetviinalle, joka sai säästää voimansa loppuun ja voitti suosiollisen juoksunkulun jälkeen naureskellen. B. Riitu kesti hienosti kakkoseksi.

– Tamma tulee aina rehdisti maaliin, joten luotin siihen. Sen ravi paranee vielä tästä, kun päästään ottamaan takaa hokkikengät pois, ohjastaja-valmentaja Antti Tupamäki sanoi.

Oikea T75-rivi

T75-1: 2 Com Milton

T75-2: 6 Pica-Pica Oak

T75-3: 11 Hetviina

T75-4: 1 Langen's Airborne

T75-5: 15 Morison

T75-6: 2 Grainfield Aiden

T75-7: 1 Stonecapes Queila

Seitsemän oikein tuloksille: 702,56 euroa

Kuusi oikein: 4,95 euroa

Viisi oikein: ei voitto-osuutta

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt