Kavioliigan sankari nostaa jo kuninkuusravikuumetta – ”Hyvältä nyt ainakin näyttää”

Julkaistu:

Toto75
Kartier vei upean Kavioliigataiston Joensuussa, ja oriin ohjastaja Heikki Mikkonen loisti myös lämminveristen kovassa lähdössä.
Joensuun raveissa alkoi Kavioliigan kevätjakso, joka huipentuu koko kauden GP-finaaleihin toukokuun puolivälissä. Lauantaina pistepussejaan pääsivät kartuttamaan kylmäveriset.

Kavioliigalähdön maalisuoran tapahtumat Linnunlahden kaviouralla olivat parasta, mitä ravihevoset voivat katsojille tarjota. Mutta jo ennen sitä mentiin eikä meinattu.

Soolojuoksua lähti tekemään luonnikas Ellin Sisu, jolla oli valtavat menohalut muiden edellä.

Kilpailuviettinen ori veti selvässä johtoasemassa ensimmäisen kierroksen 22,0-vauhtia, mikä oli hirmuista kyytiä talvisissa olosuhteissa.

Muut ajoivat karkulaisen kiinni viimeisellä takasuoralla.

Ellin Sisun voivat eivät olleet kuitenkaan vielä ehtyneet, vaan se lähti vastaamaan rinnalleen kivunneelle suosikille Kartierille.

Kaksikko irtosi pitkällä loppusuoralla rintarinnan omaan kamppailuunsa. Vasta aivan viime metreillä Heikki Mikkonen onnistui kannustamaan Kartierin ohi Esa Holopaisen ajaman Ellin Sisun.

– Kartier oli lähtöauton takana niin paineissaan, ettei sen lähtölaukkakaan ollut hirmu kaukana. Koska olimme niin kaukana Ellin Sisusta, jotain ratkaisuja meidänkin oli tehtävä, Mikkonen sanoi ja viittasi siihen, kun usutti Kartierin etusuoralla toisen radan jonon vetojuhdaksi.

– Kaksi hienoa hevosta kamppaili sitten loppusuoralla.


Mikkonen valotti huipulle tänä talvena nousseen suojattinsa jatko-ohjelmaa.

– Ajamme vielä jonkun startin, mutta kevään rospuuttokelit jätämme väliin. Olisiko se sitten toukokuu, kun tulemme takaisin.

Kartieria on jo maalailtu mukaan kesän kuninkuuskilpailuun, joka olisi oriin ensimmäinen.

– Kuninkuuskilvasta saa aina haaveilla. Siihen on vielä pitkä aika, mutta hyvältä Kartierin tilanne nyt ainakin näyttää, Mikkonen sanoi.

Hän kehui myös Ellin Sisun sinnikkyyttä, ja saman teki myös sen ohjastaja Holopainen.

– Vaikka vauhti oli kovaa, se ei tuntunut miltään Ellin Sisulle. Olin vähän kuin matkustaja sen kyydissä ensimmäisen kierroksen, mutta sen jälkeen ori rauhoittui ja lähti lopussa vielä vastaamaan toisille, Holopainen sanoi.

– Jos järki pysyy Ellin Sisun päässä, sen kanssa on hyvä jatkaa. Se ei häviä monelle näissä lähdöissä.

Mikkonen voitti taidokkaan ajosuorituksensa päätteeksi myös kovan lämminveristen lähdön Leader Broddella, jonka ohjaksiin hän pääsi tuuraamaan valmentaja Matti Nisosta.

Ruunan kanssa voittotaistoon maalisuoralla irtosi sisukkaan juoksun johtaneen Orlando Knickin ulkopuolelta tehnyt Elliot Web.

Lauantain seuratuimpiin hevosiin kuuluivat myös huippulämminveriset Mas Champ ja Peanuts, jotka juoksivat kauden ensimmäiset starttinsa tasoitusajossa.

Kumpikaan ei yltänyt voittoon asti, mutta molemmat saivat puhtaat paperit. Hevosten valmentajien odotukset olivat tauon jälkeen etukäteen maltilliset.

Takamatkalta salamastartillaan aikaisin keulaan edennyt Peanuts oli kyllä pitkään voitossa kiinni, mutta kalkkiviivoilla sen perästä ohi kurotti suuryllättäjä Fakir Nyx. Keskivaiheilla toisella radalla juossut Mas Champ kiri asiallisesti neljänneksi.

– Peanuts oli vähän sellainen kuin odotimme. Startti uusittiin monta kertaa, ja meillä oli ennen lähtöä vähän häslinkiäkin, mikä myös hankaloitti tehtäväämme, ohjastaja Jukka Torvinen sanoi juoksun jälkeen.

Mas Champin kuski Santtu Raitala kommentoi niin ikään hevostaan.

– Ruuna oli tosi tasainen. Sen meno oli vielä aika tahmeaa, mutta muuten se oli terveen ja hyvän tuntuinen, Raitala analysoi.

Jorma Naumasen valmentamaa Fakir Nyxiä ajoi Iikka Nurmonen.

– Ajattelin antaa keulat jollekin hyvälle hevoselle, jos sellainen tulisi rinnallamme. Peanutsin perässä olikin sitten hyvä ajaa. Fakir Nyx meni koko ajan hyvän tuntuisesti, Nurmonen kertoi.

– Kun vedin laput hevosen silmille, sille tuli hyvä paine. Tuntui, että ruuna menisi selvemminkin ohi maalisuoralla, mutta Peanuts lähti vastaamaan, ja voitto meni tiukalle, Nurmonen kertoi.

Omistaja Naumanen kehui kasvattiaan lunkiksi ja terveeksi ravuriksi.

– Ruuna on nyt vanhempana saanut myös sitkeyttä lisää, Naumanen huomautti.

Nurmonen voitti heti perään isänsä Ossin valmentamalla H.V. Tuurilla, joka juhli viime talvena Pariisin kylmäverikamppailun molemmissa osalähdöissä.

Sen jälkeen hevosen kilpaileminen oli edennyt katkonaisesti kevään koronatauon ja omien terveysmurheidensa takia.

H.V. Tuuri palasi nyt kuukausien tauolta oivassa vireessä. Ori spurttasi makoisan peesireissun jälkeen ärhäkästi voittoon ohi Drakenin ja joukkoa johtaneen Myrskyrin.

– Oli pieni yllätys, että H.V. Tuuri oli heti näin hyvä. Sillä lähdettiin ajamaan tauon jälkeen kiltisti ja katsomaan, kuinka hyvin siltä irtoaa kiri lopussa. Hyvin siltä kyllä se irtosikin. Toivottavasti ori pääsisi nyt jatkossa kilpailemaan säännöllisemmin, ohjastaja tuumaili.

Ravien totopaukun räjäytti vain prosentin verran rastittu Tour Knight, joka piti Veli-Pekka Toivasen ennakkoluulottoman ajotaktiikan jälkeen kärkipaikalta täpärästi muut takanaan.

Aivan voittajan rinnalle ehtivät loppumetreillä Brisenda ja Harmimatic Tinker.

– Tour Knightin jalat osuivat hyvin lankulle startissa. Kun näytti, että pääsisimme keulaan, oli selvä, että sieltä myös ajaisin. Hevonen oli hyvän tuntuinen lämmityksessä ja piristyi vain, kun sillä oli juoksussa vapaa kaista edessä, Toivainen kertoi.

Voitto oli Marja Haakanan valmentamalle ruotsalaistammalle vasta ensimmäinen Suomessa.

– Toivon mukaan sen voitot eivät jää yhteen. Yleensä Toto75-lähdön voittava hevonen voittaa kyllä toistekin, Toivanen painotti.

Toivasen ajokki oli suurin syyllinen siihen, ettei Toto75-pelissä löytynyt lainkaan täysosumia.

Kun Antti Ripatin omistama Myllyn Vili pääsi kaksi viikkoa sitten Mikkelin kierroksella pitkästä aikaa voitonmakuun, sen nälkä samalla vain kasvoi. Viime kerralla valjakon voitto oli jymy-yllätys, mutta Joensuussa se kuului jo lähtönsä kuumimpien pelihevosten joukkoon.

Ripatti laski hevosellaan heti startissa muilta karkuun kuin varastetulla mopolla, hillitsi välillä ajokkinsa vauhtia ja iski uuteen irtiottoon loppukaarteessa. Vaikka N.P. Villari ja Hissun Turbo lähestyivät maalin tuntumassa, vakavaa uhkaa niistä ei Myllyn Vilin voitolle ollut.

Lämminveristen matalimmassa sarjassa puhui raaka voima.

Lyhyen lähtölaukan ottanut Cazador eteni aikaisin johtaneen Uncian rinnalle kuolemanpaikalle, mistä se rutisti sisukkaasti varmaan voittoon. Yhtä vahvan juoksun teki toiseksi sinnitellyt Jaques Hyneman, joka kiersi koko päätöslenkin edellisten kupeella kolmatta rataa pitkin.

Teuvo Nikulaisen valmentamaa Cazadoria ajoi Janne Räisäsen.

Oikea Toto75-rivi, Joensuu 6.3.

Toto75-1: 1 Myllyn Vili

Toto75-2: 6 Cazador

Toto75-3: 1 Fakir Nyx

Toto75-4: 1 H.V. Tuuri

Toto75-5: 6 Tour Knight

Toto75-6: 2 Kartier

Toto75-7: 5 Leader Brodde

Seitsemän oikein -tuloksia ei ollut. Kuusi oikein -voitto-osuus 242,73 ja viisi oikein 12,81 euroa.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt