Erkki twistasi tauoltakin – Thai Profit ylivoimainen lämminveristen GP:ssä

Julkaistu:

KAVIOLIIGA
Lissun Eerikki ja Thai Profit olivat suvereenit Kavioliiga GP-voittajat Teivon raviradalla Tampereella.
Teivossa oli lauantaina tarjolla tuplapisteet ja 20 000 euron voittopotit Kavioliiga GP -voittajille. Voittajilta vaadittiinkin vakuuttavat esitykset.

Suomenhevosten puolella huippuori Lissun Eerikki palasi suoraan tauolta kirkkaisiin valoihin. 10-vuotias pääsi hieman yllättäen etenemään johtopaikalle ja sen jälkeen homma oli hyvinkin hanskassa maalipaalulle saakka.

Ari Moilanen myhäili luonnollisesti vakio-ohjastettavansa kanssa tyytyväisenä ja odotteli jo kädet syyhyten kesää.

– Eipä haitannut paussi, hevonen oli tosi hyvä heti. Valmentaja Pekka Luukkonen tietää kyllä mitä tekee. Kesää kohti on tästä oikein kiva jatkaa, Moilanen iloitsi.

Lissun Eerikkiä ei ole usein nähty johtopaikalla ja Moilanen vahvistikin, että oriin lähtönopeus tuntuisi kehittyneen viimeisimmän talvitauon aikana.

– Yllättävän hyvin ja varmasti ori lähti liikkeelle ja arvelin sitten, että keulapaikka voisi olla haettavissa. Näin tapahtui ja sen jälkeen ei ollut mitään hätää.


Lissun Eerikki ravaa hieman omintakeiselle tyylillä, mutta väliäkö tuolla, kun tulosta tulee.

– Hevosen meno varmaan näyttää sivusta epävarmalta, mutta ei se sitä ole. Se on vain sen tyyli, Moilanen painotti.

Lissun Eerikin omistaa Hevosmaailma-Talli.

Morison kiri GP:ssä kunniakkaasti kakkoseksi. Lissun Eerikille keulapaikan luovuttanut Pyörylän Paroni nosti uransa ansiot kolmossijallaan komeasti päälle 300 000 euron. Ruuna jatkaa suomenhevosten Kavioliiga-pistepörssin kärkipaikalla.

Kisan ennakkosuosikki Kartier pudotti kenkänsä ja sen osalta homma oli talviradalla siinä.

Lämminveristen Kavioliiga-lähtöjä on moitittu välillä tylsiksikin, mutta Teivossa nähtiin vaihteeksi kunnon kilvanajoa, kun suosikkikolmikko paineli suurimman osan avauskierroksesta jopa kolme rinnan.


Thai Profitin voittokulku oli katkennut edellisessä kisassa Porissa, kun lähtöpaikka oli jo ennakkoon lähes mahdoton. Teivossa ruuna kiihdytti paalupaikalta, eikä Santtu Raitala jättänyt nopealla hevosella alussa mitään sattuman varaan. Loppusuoraa saarijärveläisen komeetan Kimmo Aholan suojatti painelikin jo ylhäisessä yksinäisyydessään.

– Hevonen lähti itsestään tosi kovaa ja tietysti se auttoi, kun saatiin keulapaikka ilman, että piti ladata ihan täyttä liikkeelle. Tänään ei ollut kyllä hädän päivää missään vaiheessa. Lopussa Thai irtosi ihan omasta halustaan ja oli vain kerta kaikkiaan tosi hyvä, ohjastaja Raitala kehaisi.

Thai Profit debytoi viime kaudella kotimaan kansainvälisissä suurkilpailuissa ja ne kisat ovat Ahola-Raitala -kaksikon tähtäimessä tänä vuonnakin.

– Äärimmäisen rehti hevonen, joka avaa lisäksi kovaa. Tällä voi huoletta tähtäillä ensi kesän kansainvälisiin kisoihin kotimaassa, Raitala mainosti.

Valmentaja-omistaja Aholan mukaan Thai Profit saa nyt pitää hetken lomaa ja palaa radoille sitten keväämmällä.


– Tähtäin on kesässä, nyt on hyvä väli antaa sen pitää hetki lomaa, Ahola ilmoitti.

Ricocone kiri yllätyskakkoseksi ja Willow Pride nousi myös taustalta totoon. Thai Profit siirtyi myös Kavioliiga-pistepörssin kärkipaikalle. 9-vuotias on ykkösenä myös suomalaisrekisterissä kilpailevien hevosten ansiossa tällä kaudella.

Vieremäläiset Marita ja Markus Kiiski ovat iskeneet todelliseen kultasuoneen Ridgehead Lauretten kanssa. Tamma nappasi jo kuun kolmannen Toto75-voiton ja tamman pankkitili on karttunut lyhyellä aikaa 13 000 eurolla. Tapio Perttunen on ohjastanut kaikki 8-vuotiaan kuun voitot.

– Alussa ei ehditty nopeimpien mukaan, vaikka yritettiin itsekin lähteä. Tein sitten varsin ajoissa ratkaisun, kun tämä on nimenomaan vauhtikestävä ja jaksaa tulla pitkään isoa kovaa. Töihin toki jouduttiin, mutta voitto oli aika varma, Perttunen pyöritteli.

Parissa viimeisessä laukkaan pilannut Lennon Rapina otti selityksittä hyvityksen kompuroinneilleen, kun ruuna jyräsi ykköseksi vahvasti johtavan rinnalta. Ari Moilanen ohjasti juvalaisen Ari-Matti Konstin suojattia.

– Ei ihan päästy alussa johtoon, mutta hevonen tuntui johtavan rinnalla koko ajan pontevalta, joten en ollut huolissani. Voittomarginaali ei ollut suuri, mutta voitto oli kuitenkin aika helppo, Moilanen arvioi.


ME-tamma Giant Diablon jälkeläinen Be The One oli aloittanut Suomessa neljällä totosijalla ja Teivossa oli vihdoin voiton vuoro. Santtu Raitala tarjosi Nina Pettersson-Perklénin valmennettavalle hyvän selkäjuoksun ja kiriin löytyi kovasti ruutia.

– Jäimme alussa aika kauaksi, mutta meidän kannalta oli positiivista, että lähdössä oli vauhtia. Saimme kirissä hyvää vetoapua ja tamma ratkaisi lopussa hyvällä tyylillä, Raitala kommentoi.

Lämminveristen kakkossarjassa paineltiin maililla koko matka kovaa ja se auttoi 12-radalta startannutta jättiyllättäjä Excalibur Itiä. Niko Jokela luotsasi kauhajokelaisen Antti Mäntymäen silmäterää.

– Toiveet olivat tuolta lähtöpaikalta ennakkoon aika matalalla, mutta lähdössä pidettiin vauhtia ja mekin saatiin mahdollisuus, Jokela perusteli yllätystä.

Effronte Photo jyräsi ykköseksi johtavan rinnalta ja saa täydet pisteet, vaikka suosikki Quick Valdin laukka varmastikin tasoitti tehtävää. 6-vuotias on pertunmaalaisen Pekka Ruuthin taidonnäyte kasvatustyöstä alkaen.

– Täysillä lähdettiin, mutta kaveri pääsi edelle. Näin nopeasti, että jäämme johtavan rinnalle, mutta ei se huolestuttanut, kun hevonen suorittaa paikalta kuin paikalta hyvin, ohjastaja Jukka Torvinen maalaili lähdön tapahtumia.

Oikea Toto75-rivi

Toto75-1: 4 Ridgehead Laurette

Toto75-2: 7 Lennon Rapina

Toto75-3: 12 Be The One

Toto75-4: 12 Excalibur It

Toto75-5: 1 Effronte Photo

Toto75-6: 4 Lissun Eerikki

Toto75-7: 1 Thai Profit

Seitsemän oikein: 14041,25 euroa.

Kuusi oikein: 17,81 euroa.

Viisi oikein: 2,07 euroa.