Lissun Eerikki iskee puskista Kavioliigan superlähtöön – ”Olisi hienoa, jos kirkastaisi hopeatiloja tänä vuonna”

Julkaistu:

kavioliiga
Vaikka valmentajan odotukset ovat maltilliset, Kavioliigan kärkinimet saavat olla varuillaan kautensa avaavan Lissun Eerikin kanssa.
Talven kohokohta raviradoilla koputtelee ovelle. Tampereella juostaan lauantaina Kavioliigan GP-ravit.

Molempien rotujen isokavioisimpia odottaa maalissa muhkea 20 000 euron pääpalkinto.

Palkintorahojen lisäksi GP-lähtöjen osallistujat kuittaavat sijoituksistaan tuplapisteet. Kummassakin kilpailussa juoksee kymmenen hevosta.

Kun kolmannet, eli kevätetapin GP-lähdöt on toukokuussa ravattu ja pisteet ynnätty, koko Kavioliigakauden mestarit ovat selvillä.

Ennen ensi lauantain GP-kisoja sarjataulukon kärjessä ovat kylmäverisissä Pyörylän Paroni 193 pisteellä ja lämminverisissä Don Williams 128 pisteellä.

Molemmat voittivat myös syksyn GP-lähdöt marraskuussa Vermossa.

Kylmäveristen kisan yllättävin osallistuja Teivossa on Lissun Eerikki, jonka nimi putkahti kuin puskista lähtöluetteloon.

Viime vuonna upean kauden ravannut hevonen on kilpaillut viimeksi lokakuussa Turun PM-lähdössä, jossa se sijoittui toiseksi.


Turun suurkilpailu on ollut Lissun Eerikin ainoa syyskuussa alkaneella Kavioliigakaudella.

Oriin siitä saamat 18 pistettä oikeuttavat sarjassa sijalle 20, mutta koska sen yläpuolella olevista hevosista niin moni jättää syystä tai toisesta GP:n väliin, Pekka Luukkosen tallin tähti mahtui osallistujalaumaan.
Lissun Eerikki ei ole edes viimeinen mukaan päässyt, vaan sen paikan nappasi Nyland sijalta 31.

Olitko hautonut tällaista yllätysiskua?

– En sen paremmin. Ajattelin, että Lissun Eerikki voisi alkaa jo kilpailla ja kokeilin, jos se pääsisi GP:hen mukaan vaikka yleisöäänestyksen kautta, Luukkonen vastaa.

– Ori on aikaisemminkin palannut talvitauolta näihin samoihin aikoihin. Toinen vaihtoehto olisi ollut avata kausi viikkoa myöhemmin Joensuun Kavioliigalähdössä.

Yleisöäänestykset viimeisistä paikoista peruuntuivat viime viikonloppuna, koska kumpaankin GP-lähtöön ilmoittautui vain kymmenen hevosta.
Luukkonen ei aja hevostaan veren maku suussa Puumalasta Tampereelle.

Vaikka Lissun Eerikki taisteli viime vuonna Evartin takana tiukasti toiseksi kovimman suomenhevosen tittelistä, valmentajalle kelpaavat ravikuninkaan sairauslomasta huolimatta muutkin sijat kuin voitto.

– Oritta ei ole mitenkään viritelty Tampereen lähtöä varten, eikä se ole ollut varsinainen talven tavoitteemme. Sillä on ajettu yksi 1.30-vauhtinen hiitti.


– Hevonen ei ole heti parhaimmillaan, eikä sen vielä kuulukaan olla. Isoimmat tähtäimet ovat vasta kesän suurlähdöissä, Luukkonen painottaa.

Valmentaja on hypännyt tällä viikolla jopa ravipelaajan housuihin.

– Kun vaimoni Minna luetteli minulle GP-lähdön hevoset, Morison kuulosti suosikilta ja Kartier seuraavalta hevoselta. Myös Koskelan Akseli ja Pyörylän Paroni ovat kovia vastustajia, ja Lissun Eerikki kannattaa merkata pelilapuille ehkä viidentenä, Luukkonen vihjaa.

Vaikka Lissun Eerikki ei olisi parhaimmillaan, se pystyy hyvään suoritukseen kylmiltäänkin. Se ei ole vaatinut startteja alle pärjätäkseen.

– Yleensä ori on ollut aika hyvä jo ensimmäisillä kerroilla.

Lissun Eerikki avasi toissa kautensa voitolla ja viime kautensa kakkossijalla.

– Vuosi sitten vastus ei ollut vielä kovin mahdollinen, Luukkonen huomauttaa.

Luukkosen mainitseman Lahden startin voitti Morison, joka ei ollut vielä noussut absoluuttiselle huipulle, kuten ei ollut myöskään Lissun Eerikki. Silloin maali pelasti voiton Morisonille ylivoimaista kyytiä kirinyttä Luukkosen suojattia vastaan.

Kun Luukkoselta kysyy, kuinka Lissun Eerikki on muuttunut viime kaudesta, yhden havaintonsa hän nostaa esiin.

– Ori on vielä jotenkin miehistynyt viime vuodesta, joka oli sen selvästi paras.

Miehistyminen lupaa hyviä hetkiä Lissun Eerikille tänä vuonnakin.


Valmentaja on erityisen tyytyväinen myös siitä, kuinka hevosen talvivalmennus on sujunut. Lunta on riittänyt Etelä-Savossa kuten muuallakin Suomessa.

– Treenikelit ovat olleet hyvät, ja ori on ollut terveenä. Kaikki on sujunut niin kuin olen toivonut.

Valmentaja ei näe esteitä, etteikö Lissun Eerikki voi panna tänä kesänä vielä viime kauden saavutuksiaan paremmaksi.

– Sanotaan, että suomenhevonen olisi parhaimmillaan 10-vuotiaana, ja Lissun Eerikki on nyt sen ikäinen. Toiveena on, että hevosella voisi ajaa harvakseltaan kilpaa syksyyn asti.

– Viime kaudella ori oli kolmessa isossa lähdössä toinen. Olisi tietysti hienoa, jos se kirkastaisi hopeatiloja tänä vuonna. Pitää kuitenkin olla tyytyväinen, mikäli hevonen pärjäisi samallakin tavalla.

Luukkosen mainitsemat arvokkaat kakkossijat Lissun Eerikki saavutti PM:n lisäksi Suur-Hollola -ajossa ja Suurmestaruudessa.


Eniten valmentajalla jäi hampaankoloon kuninkuuskilpailussa.

Lissun Eerikki lähti Seinäjoen Kuninkuusraveihin kovin odotuksin, mutta reissu oli iso pettymys. Sen saldona kolmessa osalähdössä oli kaksi viitossijaa ja hylkäys pitkästä laukasta.

Syytä viime kesän epäonnistumiseen ei täytynyt etsiä pitkään. Hevosella oli keuhkoputkentulehdus.

– Oli surkea juttu, kun Lissun Eerikki sairastui juuri kunkkareiden aikaan. Sen veriarvotkin olivat ihan pielessä.

– Hevonen ei ollut syksyllä sairauspaussin jälkeen parhaimmillaan vielä parilla ensimmäisellä kerralla, mutta kauden viimeisissä juoksuissaan se oli hyvä, Luukkonen muistelee.

Puumalan superhevosen viime kausi alkoi ja päättyi samalla tavalla, niukalla häviöllä. Lahdessa sen edellä maalikuvassa oli Morisonin ja Turussa Joriinin turpa.

Tampereen Kavioliigaravien loppupäässä selviää, jääkö tämän vuoden avajaiskilpailussa Lissun Eerikin etupuolella muiden turpia vai antaako se vastustajilleen turpakeikan.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt