Kavioliigan tykeistä osa loukkaantuneena – Välähdyksen valmentaja toivoo hevosystävällisempiä kaviouria

Julkaistu:

kavioliiga
Ville Korjuksen mielestä raviradoilla hehkutetaan liikaa ennätysaikoja hevosten terveyden kustannuksella. Hänen tallinsa Välähdys ei pääse talven huippulähtöön jalkavamman takia.
Kovia nimiä joutuu jättämään väliin ensi lauantaina Tampereella ravattavat Kavioliigan muhkeapalkintoiset GP-lähdöt.

Molempien rotujen voittajat palkitaan 20 000 euron potilla ja kaikki osallistujat tuplapisteillä. Kavioliigakauden mestarit selviävät toukokuun puolivälissä suurissa finaaliraveissa.

Talven liigalähdöissä hyvin pärjänneen ja sarjataulukossa viitossijalla olevan Välähdyksen nimi puuttuu yllättäen kylmäveristen GP:n lähtölistasta.

Lämminveristen superlähtöön ei liigan menestyshevosista lauantaina osallistu kolmikko Justice Ås, Lexus Dream ja Big Headache, jotka ovat sarjataulukossa sijoilla kaksi, neljä ja kuusi.

Valmentaja Ville Korjus kertoo, että Välähdys on loukkaantumisen takia kilpailutauolla.

Oriin oikeassa etujalassa ilmeni hankosidevamma tammikuun lopun Vermon juoksun jälkeen.

– Tunsin Vermon lähdön aikana, ettei Välähdys ollut oma itsensä, vaikka ravasi normaalisti. Se antoi lopussa vähän yllättäen periksi, Korjus sanoo.

– Hevonen ei ontunut kilpailun jälkeen, mutta sen jalka oli lämmin. Vein oriin kaksi päivää myöhemmin maanantaina Kouvolan klinikalle, missä sen jalan hankositeessä havaittiin 10 prosentin repeämä, valmentaja valaisee.


Ainakin lopputalven kilpailut ja osa keväänkin kilpailuista menevät Välähdykseltä sivu suun.

– Tällaisiin vammoihin ei koskaan liity mitään hyvää, mutta jos haluaa kurkkia positiivisena pilven takaa, niin Välähdyksen vamma on aika pieni.

– Hevosella on voinut ajaa koko ajan hölkkää. Ainakin parin kuukauden tauko sille nyt kuitenkin tuli, ja kilpailusuunnitelmamme menivät talven osalta uusiksi, Korjus harmittelee.

Korjus kertoo, että Välähdys menee klinikalle kontrollikäynnille maaliskuun lopulla.

– Silloin tiedämme paremmin hevosen jatkosta. Eläinlääkärin antaman ennusteen mukaan ori voisi kuitenkin palata kilpailuihin jo keväällä, mutta sen terveyden ehdoilla toki etenemme, valmentaja painottaa.

Valmentaja epäilee, että hänen suojattinsa loukkaantuminen saattoi johtua liian kovista raviradoista.

– En sano varmaksi, että Välähdyksen vamma sai alkunsa Vermon tai jonkun muun raviradan lähdöstä. Kritisoin kuitenkin yleisemmin sitä, että Suomen kaviourat ovat kilpailuissa liian kovia. Ne voivat olla kesälläkin kuin betonia ja aiheuttavat oikein hyvillekin hevosille loukkaantumisia, Korjus sanoo.

Korjuksen kritiikistä saa käsityksen, että raviradoilla olisi menossa jonkinlainen kilpajuoksu siitä, mistä löytyy Suomen nopein hevosovaali.

– Raviradat mainostavat, kuinka nopeita niiden kaviourat ovat. Ajoilla ei ole kuitenkaan merkitystä, vaan sillä, kuinka hevoset pärjäävät ja miten terveinä se pysyvät. Pitäisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, että radat ovat hevosystävällisiä.

– Toivottavasti tämä asia alkaisi nyt parantua, kun täällä on palkattu valtakunnalliseen käyttöön ammattimaisia ratamestareitakin.

Viime syksynä Turussa Pohjoismaiden mestariksi ravannutta Joriinia ei myöskään nähdä Teivon GP-kisassa.

Sarjataulukossa kahdeksantena oleva ori on pysynyt terveiden kirjoissa. Se jäi tauolle joulukuun alussa ja on yhä peruskuntotreenissä.

– Viime kausi jatkui Joriinilla aika myöhään, eikä sillä ollut missään vaiheessa aikomusta osallistua vielä helmikuun GP-lähtöön. Sitä on treenattu paljon, ja kun kelit ovat olleet hyvät, valmennusta jatketaan vielä, valmentaja Hannu Hietanen kertoo.


– Voisin sanoa, että ori palaa tauolta kesäkeleillä ehkä joskus huhtikuussa. Vuoden tärkeimmät kilpailut ovat vasta kesällä.

Hietanen kertoo olevansa tyytyväinen tallinsa 12-vuotiaan lippulaivan tilanteesta. Se sijoittui viime kesän kuninkuuskilpailussa viidenneksi.

– Joriini on joka vuosi vähän petrannut ja jospa se tekisi sen tälläkin kaudella. Mikäli ori kuitenkin pysyisi edes samanlaisena, sekin olisi jo hyvin, valmentaja pohtii.

Myös viime kuninkuuskilvan kolmonen ja Kavioliigassa nelossijalla oleva Vixus jatkaa yhä talvitreenejään Katja Melkon tallilla Ruotsissa.

– Oriille kuuluu hyvää, mutta kilpailemisen se aloittaa vasta keväällä toukokuun tienoilla, koska sillä tähdätään tosissaan loppukesän kuninkuuskisaan, valmennustiimiin kuuluva Janne Soronen sanoi IS Raveille kolme viikkoa sitten.

Sorosen mielestä Vixukselta on lupa odottaa menestyksekästä kautta myös tänä vuonna.

– Toivottavasti hevonen kehittyisi vielä viime kaudesta, mutta sekin riittäisi, että se olisi samanlaisessa vedossa. Vixus sai Seinäjoen kuninkuuskilpailusta kovuutta lisää ja juoksi sen jälkeen voittoja kovimmissa lähdöissä, Soronen kertoi.
Markku Niemisen huipputallista Kavioliiga GP:ssä juoksevat sarjakärki Don Williams, joka voitti syksyn GP-kisan ja kahdeksanneltatoista sijalta mukaan päässyt Willow Pride, joka voitti talvietapin GP:n vuosi sitten.

Sen sijaan myös yhden GP-lähdön toissa syksynä vienyt Lexus Dream ei ole jahtaamassa huippupalkintoa ensi lauantaina, vaikka on liigassa nelossijalla. Ruuna on ollut kilpailutauolla marraskuun lopulta lähtien.


– Lexus Dreamilla ei ollut tarkoituskaan satsata talven GP-lähtöön, vaan vasta Kavioliigan finaaliin toukokuussa, Nieminen sanoo.

– Ruuna voi hyvin ja sitä koetetaan nyt treenailla kovasti, kun on näin hyvä talvikin. En osaa vielä yhtään sanoa, missä vaiheessa se palaa kilpailemaan.

Vakavasti joulukuussa loukkaantuneelle Justice ÅS:lle kuuluu valmentaja Nina Pettersson-Perklenin mukaan olosuhteisiin nähden hyvää.

Yhä liigapörssissä kakkosena olevalta ruunalta meni viime startin yhteydessä oikea takajalka alta. Sen sääriluu murtui.

Pettersson-Perklen kertoo, että Justice Ås pääsi haaverin jälkeen alle kahdessa vuorokaudessa Tampereen klinikalle Kimmo Elfvingin operoitavaksi.

– Ensimmäisen kontrollikäynnin jälkeen hevosta on voitu kävelyttää kuutisen viikkoa. Justice Ås menee uuteen kontrolliin torstaina, minkä jälkeen sillä saa näillä näkymin ruveta ajamaan jo hölkkää. Sille onkin kertynyt aika lailla paineita, Pettersson-Perklen kertoo.

– Olen hyvin toiveikas Justice Ås:n parantumisesta ja paluusta radoille. Kun Elfvingin tasoinen eläinlääkäri on sanonut, että ruunalla on numerolappu kyljessä ensi kesänä, pakkohan siihen on silloin uskoa.


Kavioliigan kärkikymmenikön ravureista Teivon GP-lähdön hylkää myös kuutosena oleva Big Headache. Timo Hulkkosen tallin hevosia on sairastunut virukseen viime viikkoina.

Hulkkonen kertoi jo tammikuun alussa ravatun Talvimaljan yhteydessä, että Big Headache vetäytyy startin jälkeen muutamiksi kuukausiksi SE-ruuna Next Directionin treenikaveriksi. Talven GP ei siten ollut muutenkaan valmentajan kilpailusuunnitelmissa.

Omistaja sanoi vuodenvaihteessa IS Ravien haastattelussa, että koska tämä kilpailukausi on Big Headachen viimeinen, sillä tähdätään tosissaan Suur-Hollola -ajoon ja muihin kesän superkisoihin.

– Hevosemme tulevat takaisin radoille varmasti samoihin aikoihin maaliskuussa, Hulkkonen suunnitteli tuolloin.
Koska ensi lauantain Kavioliigan GP-lähtöihin ei ilmoitettu enemmän kuin kymmenen hevosta, viime vuosilta tuttu yleisöäänestys peruuntui talvijaksolta.

Molempien rotujen lähtöihin mahtuivat kaikki ilmoittautuneet ravurit, eikä äänestystä viimeisistä paikoista tarvittu.

Kavioliiga GP-ravien lähtölistat löytyvät alla olevista linkeistä.

Kylmäveristen GP, lämminveristen GP

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt