Huippulahjakkuus jahtaa ensimmäisiä Kavioliiga-pisteitään – ”Emme ole mukana henkseleitä paukutellen”

Julkaistu:

kavioliiga
Tulikasteensa Kavioliigassa saava Kartier ei jää jalkoihin huippujenkaan laumassa.
Vermon lauantairaveissa seurataan suurennuslasin takaa huippulahjakkaan Kartierin ensiesiintymistä Kavioliigassa.

Vaikka 11 vuoden ikäänsä nähden hyvin vähän kilpaillut ori on 52 startillaan lauman selvästi kokemattomin ja vähiten tienannut hevonen, se ei takuulla jää muiden jalkoihin.

Juankoskelaisen Heikki Mikkosen suojatti laittoi Kavioliigassa useamman kerran juhlineen Morisonin niin ahtaalle viime kilpailussaan, ettei edes sen voitto tulisi jymy-yllätyksenä debyyttijuoksussa.

Kartier kiri kaksi viikkoa sitten Tampereen tavallisessa Toto75-sarjassa Morisonin kimppuun sellaista haipakkaa, että tuomaristo joutui selvittämään kaksikon eron maalikamerakuvan avulla.

– Kun mietitään sitä, että Morison oli edellisellä kerralla Lahdessa lyönyt selvästi jopa Välähdyksen, niin ei Kartier kaukana tule huippuhevosista, Mikkonen peilaa.


Vaikka Kartier on jo talven juoksuissaan todistanut kuuluvansa mukaan Kavioliigaan, valmentaja pitää jalkansa tukevasti maankamaralla ennen ensimmäistä yritystä.

– Vastus on lauantaina sen verran kova, ettemme ole mukana henkseleitä paukutellen, vaan hevosta näihin kisoihin nätisti sisään ajaen, Mikkonen sanoo.

– Välähdys tuntuisi olevan tällä hetkellä kilpailevista hevosista kovin. En odota Kartierilta voittoa, mutta ihan hyvän esityksen se varmasti pystyy tekemään ja olemaan mukana kärkiporukassa.

Koska talviaika sopii hyvin Kartierille, Mikkonen päätti alkaa tähdätä sen kanssa tosissaan isopalkintoisiin Kavioliiga-lähtöihin.

– Helmikuun lopussa juostavassa GP-lähdössä on niin iso 20 000 euron ykköspalkinto, että se kiinnostaa. Vaikka Kartierilla on vielä voittosummansa puolesta mahdollisuus osallistua matalamman tason kisoihin, yritämme kerätä sille Kavioliiga-pisteitä, jotta se pääsisi mukaan GP:hen.

Keväällä oritta odottaa kilpailutauko. Mikkonen kertoo, että hän laittaa suojattinsa rospuuttokelien ajaksi huilille vahinkojen ehkäisemiseksi.

Kartier on valmentajansa mukaan loukannut jalkansa jo kolmesti. Epätasaisilla ja pehmeillä kaviourilla riski uudelle haaverille olisi korkeimmillaan.Ilman 6-vuotiaana alkaneita jänne- ja hankosidevammojaan Kartier olisi varmasti vakiinnuttanut paikkansa suomenhevosten huipulla jo paljon aiemmin. Olisipa se saatettu nähdä kesäisin kamppailemassa jopa armoitetusta ravikuninkaan seppeleestä.

Mikäli Kartierin kintut sallivat, sillä on vielä useampia vuosia aikaa osallistua rotunsa superkarkeloihin.

– Kevään tauon jälkeen olisi tarkoitus palata kesän koviin lähtöihin. Ja olisihan se hienoa, jos oriin näytöt riittäisivät myös Seinäjoen kuninkuuskilpaan, Mikkonen pohtii.

Suurta mekkalaa juankoskelainen ei pidä kuninkuusraveista etukäteen.

– En hirveästi rakentele pilvilinnoja kuninkuuskilpailusta, koska ehjän kauden saaminen Kartierille ei ole loukkaantumisten takia tahtonut onnistua viime vuosina.

– Aikaa sillä vielä olisi, sillä suomenhevoset alkavat olla parhaassa iässään vasta 10-11 -vuotiaina, Mikkonen huomauttaa.

Miksi sitten talvi on erityisen hyvä vuodenaika Kartierille?

Syy on erikoinen ja monista muista hevosista poikkeava.


Useimmat ravurit ovat talvisin hitaampia kuin kesäkeleillä, koska ne joutuvat juoksemaan liukkailla radoilla painavilla hokkikengillä.

Kartierilla ei kuitenkaan ole tätä ongelmaa, sillä se kilpailee lentokeleilläkin hokit etujaloissaan. Sen takia se kulkee kesät ja talvet lähes samoja kyytejä.

Kartierilla on ”nastat” alla läpi vuoden, koska sillä on taipumusta vaihtaa ravista peitsille.

– Oriin etujaloissa pitää olla kunnolla painoa, jottei se mene peitsille.

Peitsissä hevosen saman puolen jalat liikkuvat yhtä tahtia, kun taas ravissa ne menevät eri tahdissa.

Liiallinen peitsaaminen on ravikilpailuissa kielletty samalla tavalla kuin laukkaaminen.

Pohjois-Amerikassa ja Oseaniassa peitsarilähdöt ovat yhtä yleisiä kuin ravilähdöt, mutta Euroopassa niitä ei ajeta lainkaan. Peitsarit ovat hiukan vikkelämpiä kuin ravurit.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt