Kavioliigan tykki ei lähde mistään hinnasta ravikomeetan tallista – ”Ei ansaitse joutua kiertolaiseksi”

Julkaistu:

kavioliiga
Rajussa nousussa Kavioliigassa oleva Thai Profit pitää itsensä kunnossa kilpailemalla.
Saarijärveläinen harrastajavalmentaja Kimmo Ahola valittiin Ravigaalassa viime vuoden komeetaksi.

Yhtä hyvin tittelin olisi voinut hevosista saada myös hänen tallinsa Thai Profit, joka nousi lähes katapultin tavoin terävimmälle huipuille, Finlandia-ajon ravureiden joukkoon.

Viides sija debyytti-kaudella koronan alta syksylle siirretyssä superkilpailussa jätti ruunalle sopivasti nälkää tähän kauteen. Jos korona suo, Finlandia-ajo ravataan tänä vuonna tutulla paikallaan toukokuun alussa.

Mutta ennen kevään ja ehkä jopa kauden kohokohtaansa Aholan suojatti keskittyy isopalkintoisiin Kavioliiga-lähtöihin.

Ruuna on voittanut kaksi viime liigalähtöä ja kohonnut sarjataulukossa jo viidennelle sijalle. Thai Profitin kolmas Kavioliiga-juoksu talvietapin aikana toi kakkossijan marraskuussa.


Mikäli ihmeitä ei tapahdu, Saarijärven superhevonen jatkaa lauantaina Turussa rajua nousuaan kohti Don Williamsin johtamaa kärkilaumaa. Sarjajohtaja ei mahtanut sille mitään tammikuun alussa Vermossa ja vetäytyi samalla talvitauolle.

– Thai Profitin esitykset ovat talvisin paljon kiinni siitä, minkälaiset hokkikengät sillä pitää olla. Ruunan ei ole vielä tarvinnut juosta täyden hokkikengän vaativalla radalla, mistä olisi sille selvästi haittaa ja toivottavasti sen ei tarvitsekaan juosta, Ahola sanoo.

– Koska hevosen jalkojen liike ei ole kaikista paras, oikein pitkillä hokeilla sen meno ei ole samanlaista kuin normaalikengillä, valmentaja perustelee.

Turun Kavioliiga-lähdössä kilpailee vain kahdeksan ravuria. Loistovireessä oleva Thai Profit on jättimäinen suosikki, kun se pääsee vielä matkaan parhaalta ykkösradalta.

– En tiedä yhtään, minkälaisella radalla lauantaina juostaan. Jos se ei ole kuitenkaan kovasti Thai Profitia vastaan, sen pitäisi olla vahvoilla. Aika vaikea kenenkään on alussakaan päästä sen ulkopuolelta ohitse 1-1,5 sekuntia kovempaa vauhtia.


Vaikka Thai Profit voitti viime lauantaina Tampereen osalähdön, se ei ollut Aholan ja ohjastaja Santtu Raitalan mielestä yhtä terävä kuin Vermon osalähdössä kaksi viikkoa aikaisemmin.

– Hevosella ei ollut paras päivä tänään, mutta silti se pystyi voittamaan ja meni hirmutuloksen (12,5a), Raitala sanoi voittajaseremonioissa.
Ahola tarkentaa, mistä Tampereella oli kyse.

– Ruunan meno ei ollut samanlaista, koska sillä oli jonkinlaisia pito-ongelmia. Hiekkapintainen rata sopisi sille paremmin, Ahola painottaa.


Ahola ei ole yllättynyt Thai Profitin talven otteista. Ei edes sen Vermon huikeasta soolojuoksusta, joka on ollut eittämättä alkukauden kovin huippulähdöissä.

Siinä lähdössä muut olivat vastaantulijoita.

– Thai Profit nousi Vermon startissa oikeastaan vain omalle tasolleen, eikä siinä ollut muuta sen kummempaa.
Aikaisemmin Thai Profit on sen sijaan yllättänyt omistajansa tuon tuostakin. Parin vuoden takainen Norjan löytö on juossut Aholan tallista 20 voittoa ja yli 110 000 euroa palkintorahoja.

Yhdeksänvuotias hevonen on tuonut moninkertaisesti ostohintansa takaisin.

– Thai Profit ei ollut ilmainen hevonen, mutta maksoi alle 20 000 euroa, omistaja paljasti IS Raveille syyskuussa ennen Finlandia-ajoa.

– Toivoin Thai Profitista minulle hevosta, joka yltäisi tavallisissa raveissa lähinnä sijoille 3-4. Se on kyllä yllättänyt kovasti, Ahola kertoi samassa yhteydessä.
Ahola painottaa, että terveys on ollut merkittävä tekijä Thai Profitin menestyskulussa.

– Hevonen on tullut koko ajan terveemmäksi. Alussa sillä oli pieniä vaivoja, jotka ovat helpottaneet. Mitään isompaa vikaa sillä ei ole ollut missään vaiheessa.

Myös molemminpuolinen luottamus hevosen ja taustajoukon välillä on parantanut tuloksia.

Thai Profit luottaa koko ajan paremmin valmentajaansa ja ohjastajaansa ja nämä siihen.


Ahola ei ole suunnitellut aarteelleen taukoja.

– Koska ruuna pitää säännöllisellä kilpailemisella näin hyvin kuntonsa, pausseihin ei ole varsinaista tarvetta. Thai Profitia ei juuri valjastella starttien välissä, vaan se saa olla tarhassa toisen hevosen kaverina.

– Kavioliigan GP on seuraava isompi tavoitteemme helmikuun lopussa. Sitä ennen Thai Profit juoksee vielä muutamia lähtöjä, Ahola kaavailee.

Aholan tallin lippulaivan hienot juoksut ovat herättäneet myös muiden hevosenomistajien kiinnostuksen. Omistaja kuitenkin vakuuttaa, ettei ruuna lähde koskaan hänen luotaan muihin talleihin kilpakäyttöön.

– Joitain kyselyitä ruunasta on tullut, mutta ne ovat loppuneet, kun olen sanonut, ettei se ole myytävänä.

Eikö edes mistään hinnasta?

– Ei mistään. Thai Prfit ei ansaitse lähteä täältä mihinkään kiertolaiseksi, omistaja vastaa topakasti.

Vuonna 2013 ensimmäisen hevosensa ostaneen Aholan muutkin valmennettavat ovat pärjänneet upeasti viime vuosina.

Viime kaudella ne voittivat vajaasta sadasta startista kolmekymmentä. 34-vuotiaan treenarin voittoprosentti oli korkea 31.


Aholan hevosten vauhti on vain kiihtynyt vuodenvaihteen jälkeen. Tallin voittoprosentti on kohonnut alkuvuonna viiteenkymmeneen.

Ahola omistaa itse kaikki kilpahevosensa.

– En kyllä mielelläni ota muiden hevosia treeniini. Enkä ole myöskään ajatellut ryhtyä ammattivalmentajaksi, koska silloin pitäisi laajentaa tallia ja palkata henkilökuntaa, mikä nostaisi kuluja.

– Hommat ovat toimineet hyvin näinkin, ja samalla kaavalla mennään jatkossakin.

Koska Aholalla ei ole palkallisia apukäsiä, hän saa huhkia hiki hatussa kahdeksan hevosen valmentamisessa ja kilpailuttamisessa eri puolella maata.

– Aikani ei riitä kunnolla kaikkeen, mutta voin sen takia jättää välillä toiset hevoset tauolle, koska ne ovat omiani.

Tallin tähteä ei kannata suuremmin lepuuttaa, koska se pääsee juoksemaan Kavioliigassa loppukevään finaalikierrokselle asti 7 000-20 000 euron palkintopoteista.

Kavioliiga on herättänyt kilpailijoissa ja hevosenomistajissa myös kritiikkiä.

Arvostelijoiden mielestä samat huippuhevoset keräävät isot palkinnot, kun taas alemmissa sarjoissa kilpailevat ravurit jäävät rahanjaossa liikaa paitsioon.

Ahola ymmärtää toista kauttaan etenevän liigan puolestapuhujia sekä kritisoijia.

– Kavioliiga-lähdöt ovat vähän kaksipiippuinen juttu. Minulle ne sopivat hyvin, kun on Thai Profit tallissa, mutta huonommat hevoset eivät pääse tienaamaan niiden takana kunnolla.

– Toisaalta eihän kukaan ostaisi tänne huippuhevosia, mikäli niille ei maksettaisi isoja palkintoja. Sanojan mielipidehän riippuu siitä, kummalla puolella hän itse seisoo.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt