Kärkipaikka vaihtui tiuhaan Kavioliigassa – mielensä malttaneen Morisonin kiriruuti kuivinta

Julkaistu:

Toto75
Voimansa oikein jakanut Morison nujersi suosikit Lahden Kavioliigassa. Jack Vader tarjosi puolestaan karvasta kalkkia lauantain pelatuimmalle hevoselle lämminveristen kovimmassa sarjassa.
Kylmäveristen Kavioliigan osakilpailu tarjosi vaiherikkaan kamppailun 7 000 euron pääpalkinnosta lauantaina Lahdessa.

Kaikki liigalähtönsä marraskuun alusta lähtien voittanut ja pistepörssiä ylivoimaisesti johtava Pyörylän Paroni joutui yllättäen tyytymään nelossijaan.

Kilpailun sankariksi ravasi väkivahva Morison, jota valmentaa sen toinen omistaja Siru Juutinen.

Kavioliigassa riitti tilanteita pitkin matkan.

Yllättävin vaihe koitti 1300 metriä ennen maalia, jolloin Pyörylän Paroni laski herhiläisenä rinnallaan päälle painaneen Rokin Maxin eteensä johtamaan joukkoa.

Seuraavaksi kärkipaikka vaihtui takasuoran lopussa, jolloin startin varovasti ottanut Välähdys suorastaan lensi ohi muiden.

Kamppailu ei ollut kuitenkaan vielä ohi.

Kun Välähdyksen voimat alkoivat uupua pitkällä maalisuoralla, voimansa hyvin jakanut Morison porskutti Tapio Perttusen ajamana lopulta selvään voittoon.

Välähdys jaksoi toiseksi ja Rokin Maxi kolmanneksi. Pyörylän Paroni ei löytänyt kiritilaa, vaan jumittui sisäradalle pussiin.

Vaikka Välähdys kulki omia vauhtejaan takasuoralla, Perttunen ei häkeltynyt.

– En missään nimessä yrittänytkään vastata Välähdykselle, jottei Morison olisi vain laukannut kovassa vauhdissa. Ajattelin jäädä katsomaan loppuun, miten juoksussa käy. Ruuna tulikin varmasti Välähdyksestä ohitse, Perttunen kuvaili.


Juoksupaikka toisella radalla Rokin Maxin rinnalla ei myöskään huolettanut kuskia. Hän on oppinut luottamaan Morisonin pohjattomiin voimavaroihin.

– Paikka johtavan rinnalla ei ole olenkaan paha ruunalle. Koska matkavauhti oli vielä aika mukavan reipasta ensimmäisellä kierroksella, hevonen meni siellä sen takia rauhallisesti. Se ei ollut niin paineissaan kuin tavallisesti.

Perttunen huomautti radan voittajahaastattelun lopuksi, että Morisonilla olisi ollut varaa painella kovempaakin sille hyvin sopineella napakalla kaviouralla.

Myös valmentajan tunnelmia tentattiin. Radan varressa juoksua jännittänyt Juutinen ei ollut viimeisellä takasuoralla yhtä toiveikas kuin Perttunen.

– Kun Välähdys hyökkäsi, toivoin vain, että Morison menisi ravia, jolloin se saisi edes rahaa, yllättynyt Juutinen tunnusti.

Treenarilta saatiin vastaus myös Morisonin rauhallisuuteen.

– Kävin ajamassa siltä eilen paineita pois vedoilla. Nyt yritetään ajaa ruunan kanssa talvi kilpaa, ja pidetään sitten kesällä taukoa.

Pyörylän Paronin ohjastaja Iikka Nurmonen perusteli taktisia kuvioitaan.

– Ruunalla oli vähän taukoa eikä se ollut tänään niin terävä kuin normaalisti. Annoin keulapaikan sen takia pois. Harmi, että jäimme lopussa Rokin Maxin taakse kiinni, mutta Pyörylän Paroni pystyy varmasti voittamaan vielä monta lähtöä, Nurmonen uskoi.

Jack Vader katkaisi Amazing Warriorin voittokulun lämminveristen pääsarjassa. Samuli Innanen ajoi Tero Haapalaisen treenaamalla ruunalla ennakkoluulottomasti keulapaikalta suusuosikkia vastaan, eikä valjakko antanut maalisuorallakaan muille mitään mahdollisuuksia.

Leader Brodde liftasi Jack Vaderin peesistä kakkoseksi, ja myös hyvin takaa kirinyt Ricocone pystyi viime metreillä ohittamaan voittajan kupeella matkanneen Amazing Warriorin.

– Fiilikset ovat mukavat. Nyt ruvetaan uskomaan, että Jaska tulee keulastakin. Vähän kyllä jännitti, koska ruuna on jäänyt välillä haukottelemaan lopussa, mutta tänään se lähti pakenemaan sen minkä pääsi, kun vedin siltä silmälaput, Innanen kertoi.

– Jaska vain venyy sitä mukaan, kun sen tehtävät kovenevat. Nämä talvikelit sopivat sille erityisen hyvin.

Seuraava venyminen Jack Vaderilta nähdään luultavasti jo viikon päästä. Valmentaja Haapalainen paljasti seremonioissa, että hän harkitsee suojattinsa ilmoittamista ensi lauantaiksi jo Tampereen Kavioliiga-lähtöön, jossa Jaska kohtaisi ykköstason tähdet.

Huipputamma Peanutsin tallikaverina Anne Kankaan valmennuksessa herätyksen kokeneen Credit To Loven voittokulku jatkui huikealla juoksulla.

Jukka Torvisen ajokki yritti yllätysiskullaan puolimatkan jälkeen kärkeen ohi suosikki Callela Lincolnin, muttei aivan päässyt. Ruuna ei tästä kuitenkaan masentunut, vaan jyräsi maalisuoralla väsymättä vielä selvään voittoon.

Keulahevonen joutui laskemaan ohitseen myös tiukan taiston kakkossijasta käyneet Donna Leonoran ja Knocking Matchin.

– Luotin hevoseen paljon ja ajattelin sen olevan paras saumani näissä raveissa. Credit To Lovella on iso moottori, mutta se ei ole aina antanut kaikkeaan ulos. Nyt sillä ovat asiat loksahtaneet kohdalleen, ja se on taas alkanut antaa kunnolla irti itsestään, Torvinen sanoi.

Kangas myönsi, että Credit To Loven huimat voittojuoksut ovat yllättäneet hänet.

– Tänäänkin sen lähtöpaikka mietitytti kovasti. Hevosen tilanne kyllä näyttää tosi hyvältä, ja sillä pitäisi olla vielä aika paljon ajettavia lähtöjä jäljellä. Erittäin miellyttävä hevonen, Kangas kuvaili lokakuussa talliinsa tullutta ruunaa.

Suomenhevosten kakkossarja oli viimeksi Toto75-finaalilähdössä ärhäkästi kakkoseksi spurtanneen Drakenin heiniä.

Santtu Raitala kiihdytti Miika Tenhusen valmentaman ruunan lähtöauton takaa helposti kärkipaikalle, minkä jälkeen kamppailtiin vain himmeämmistä tosijoista. Niille spurttasivat Vennelmon Varma ja Eeti.

– Draken alkoi irrota oikein helposti muilta, mutta jäi sitten vähän odottelemaan. Se lähti kuitenkin uudelleen, kun toiset lähestyivät, ja voitto oli aika helppo, Raitala kertoi.

Draken voitti kausien 2018-2019 aikana peräti 14 lähtöä, mutta niiden jälkeen jalkansa loukannut ruuna ei saavuttanut viime vuonna kuin yhden täysosuman. Nyt lahjakkuus on tullut ryminällä takasin ja juoksee varmasti uudelleen ison kasan täysosumia jatkossa.

Viidellätoista täysosumallaan viime vuoden voitokkaimman ravurin tittelin vieneen Sorretun Voiman menestyskulku katkesi. Ruuna pääsi matkaan hitaasti, ja lopullisesti sen epäonnistumisen kruunasi kesken kirin yllättänyt laukka viimeisellä takasuoralla.

Voittoon porskutti joka metrin johtanut Lennon Rapina, joka sai maalisuoralla hyväksi kirittäjäkseen Hulluduunarin.

Silmiinpistävää Ari-Matti Konstin valmentaman 8-vuotiaan ruunan otteissa on ollut varmistuminen. Lahden juoksu oli sille jo viides peräkkäin ilman harha-askeleita.

– Lennon Rapina on varmistunut ja järkiintynyt, mutta koska se on aika raju, laukat voivat olla sillä vielä herkässä kilpailutilanteessa etenkin alkumatkalla. Ruuna ei ole kyllä maailman helpoin hevonen lähtötilanteessa, Konsti huomautti.

Vaikka laukat ovat olleet 13 kertaa voittaneen Lennon Rapinan kiusana, Konsti kehui, että se on hänen valmentajauransa paras suomenhevonen.

Nina Pettersson-Perklenin tallin Casimir Tof tarjosi jättiyllätyksen.

Suosikkien juoksut menivät hurjatempoisessa lähdössä vaikeimman kautta, ja Tommi Kylliäisen tarkasti toisten peesissä ajama ruuna kirmasi maalisuoralla ykköseksi ohi sitkeän pitkän kirin ulkoradoilla tehneen Night Guardin.

Suurimmalla numerolla 16 takamatkalta startannut Pica-Pica Oak kiersi omassa lähdössään kaikki vastustajansa komealla kirillään. Viimeisenä Christa Packalenin suojatin alla murtui yllätystä nappireissun jälkeen havitelleen Ankle Socksin vastarinta.

Oikea Toto75-rivi, Lahti 9.1.

Toto75-1: 5 Morison

Toto75-2: 16 Pica-Pica Oak

Toto75-3: 14 Credit To Love

Toto75-4: 2 Draken

Toto75-5: 4 Casimir Tof

Toto75-6: 5 Lennon Rapina

Toto75-7: 3 Jack Vader

Seitsemän oikein -voitto-osuus 4869,89 euroa. Kuusi oikein 57,27 ja viisi oikein 5,39 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt