Kavioliigan nelonen vetäytyy tauolle superhevosen treenikaveriksi – omistaja ei usko yllätysvoittoon Vermossa

Big Headache aloittaa lauantain Kavioliigan jälkeen valmentautumisen viimeiseen kesäkauteensa. Ensi vuonna se jää jo varhaiseläkkeelle.

Big Headache voitti Santtu Raitalan ajamana Kavioliigan osakilpailun syyskuussa Oulussa.

1.1.2021 14:47

Kavioliigan pistepörssissä nelossijalla oleva Big Headache juoksee näillä näkymin talven viimeisen kilpailunsa lauantaina Vermossa.

Yksitoistavuotias veteraaniruuna vetäytyy Talvimaljan jälkeen treenitauolle vielä kovemman tallitoverinsa Next Directionin sparraajaksi.

Alkava kilpailukausi on maailmaa nähneen Big Headachen viimeinen, joten sillä tähdätään tosissaan Suur-Hollola -ajoon ja muihin kesän superkisoihin.

Timo Hulkkosen tallin suojatilla olisi ravikilpailusääntöjen perusteella vielä kaksi vuotta kilpailuoikeutta jäljellä. Omistaja kuitenkin suunnittelee, että hienon uran ravannut ruuna pääsee varhaiseläkkeelle jo tämän vuoden lopussa.

– On hyvin todennäköistä, että Big Headachen ura loppu tähän kauteen. Vaikka se on vielä ihan virkeä hevonen, sillä on jo kulumia, kuten meillä vanhemmilla ihmisilläkin. Se ansaitsee päästä jo eläkkeelle, Hulkkonen sanoo.

Viime vuoden lopulla kentällä käytiin jokavuotista keskustelua ravureiden kilpailuiän nostamisesta. Lämminverisen kilpailuoikeus päättyy, kun se täyttää 13 vuotta ja suomenhevosen kolme vuotta vanhempana.

Big Headache sijoittui heinäkuussa ravatussa Suur-Hollola -ajossa kolmanneksi silloisen valmentajansa Philippe Daugeardin ajamana.

Keskusjärjestö Suomen Hippos käsitteli aiheesta saamansa vetoomuksen, muttei nähnyt aihetta hevosten kilpailu-urien pidentämiselle.

Sinäkään et nähtävästi liputa kilpailuiän nostamisen puolesta?

– No en todellakaan. Kyllä 12-vuotias hevonen on ehtinyt kilpailla ihan riittävästi, Hulkkonen vastaa.

Omistaja kertoo, että Big Headachen lauantain lähdön jälkeen alkava treenijakso kestää muutaman kuukauden. Viime kesänä hurjat SE-lukemat 08,9a viilettänyt Next Direction on ehtinyt olla kilpailutauolla jo 2,5 kuukautta.

– Ne tulevat varmasti takaisin radoille samoihin aikoihin maaliskuussa.

Päättyvä kausi oli monena vuonna Ranskassakin kilpailleen Big Headachen paras. Sen vuositienestit jäivät vain tonnin päähän 100 000 eurosta. Hulkkosen kotikasvatin kokonaisvoittosumma on 365 000 euroa.

– Isoimmat ansiot ruunan hyvälle viime kaudelle olivat Suur-Hollolan kolmossija ja muutamat hyvät sijoitukset Ranskassa.

Big Headache on Vermon Kavioliigassa yksi voitosta voittoon viime kuukausina viilettäneen Don Williamsin päähaastajista.

Ruuna ei voinut Markku Niemisen tallin voittohirmulle mitään ennen joulua Oulussa, mutta kirmasi takajoukosta pirteästi kakkoseksi.

Big Headache tienasi 10-vuotiskaudellaan liki 100000 euroa.

Vaikka Big Headache onnistui lyömään Don Williamsin syyskuisessa Oulun osakilpailussa, Hulkkonen ei kuvittele ruunan olevan Kavioliigan johtajan päänsärkynä lauantaina.

– Kaikki lähdöt pitää aina ajaa ensin, mutta Don Williams on ollut sellainen jyrääjä, etten usko ruunan mahtavan sille mitään.

Jotkut epäilevät, että ykkösradan lähtöpaikka voisi koitua tasaisesti avaavalle Don Williamsille loukuksi. Hulkkonen ei seiso tässä leirissä.

– En usko, että lähtöpaikka on Don Williamsille este. Sillä voi lähteä heti ajamaan eteenpäin.

Valmistautuminen kauden viimeiseen kilpailuun on sujunut Big Headachelta hyvin.

– Ruuna oli hyvä viimeksi Oulussa ja se on ollut hyvän oloinen myös treenissä sen jälkeen. Jos hevosemme juoksu onnistuisi ja se pääsisi sopivasti parijonoon toiseen riviin, se voisi taas otella hyvästä sijasta, Hulkkonen olettaa.

Kahdeksan vuotta täyttäneelle Next Directionille kuuluu myös hyvää.

– Next Direction on ollut kevyessä peruskuntotreenissä. Sillä on päästy ajamaan hyvin, kun lunta on nyt tullut, Hulkkonen kertoo.

Omistaja uskoo, että Next Directionia voi odottaa samanlaisen huippukausi kuin viime vuonna, jolloin se voitti St. Michel-ajon ja Suomen mestaruuden.

Kaksinkertaisen Suomen mestarin Next Directionin valmistautuminen alkavaan kauteen on sujunut hyvin.

– En näe esteitä, etteikö hevonen voisi olla tänä vuonna yhtä hyvä. Esimerkiksi Elian Web juoksi viime vuonna saman ikäisenä tosi hyvän kauden, Hulkkonen huomauttaa ja viittaa Ruotsissa vaikuttavan Katja Melkon tallin lippulaivaan.

Elian Web voitti viime vuonna muun muassa Lahden Suur-Hollola -ajon ja Göteborgin Olympiatravetin ja se rankattiin Suomen parhaaksi ravuriksi aikuisten sarjassa.

Next Direction kävi viime keväänä Suomen koronatauon aikana kilpailuturneella Ruotsissa. Se ei menestynyt odotetusti lupaavan avausjuoksunsa jälkeen odotetusti.

– Toivottavasti ravit saavat pyöriä tänä vuonna Suomessa ilman taukoja. Voimme kyllä käydä Next Directionin kanssa keväällä yksittäisissä kilpailuissa Ruotsissa, jos sen vire siltä näyttää, omistaja kaavailee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?