Kavioliigan sarjakärjessä muutoksia – ”Niin hieno ajaa, että pitäisi olla kravatti ja valkoinen paita päällä”

Julkaistu:

Kavioliiga
Ari Moilanen ajoi kolme ja Antti Teivainen kaksi T75-voittoa Oulun kierroksella.
Don Williams oli selityksittä paras lämminveristen Kavioliigan osakilpailussa lauantaina. Se nousi voiton ansiosta kilpailusarjan kärkeen ohi loukkaantumisen takia pitkälle tauolle jääneen Justice Åsin sekä talvitauolle vetäytyneen tallikaveri Lexus Dreamin.

Ranskalainen Don Williams on profiloitunut pitkien matkojen hevoseksi, mutta kyyti riittää hyvin myös 2100 metrin perusmatkalle ainakin syys- ja talvikeleillä. Ori haki 10,5-vauhtisen avauksen jälkeen kärkipaikan ja oli sen jälkeen vailla vastusta. Lähimmäksi kirivät Big Headache ja Hesiod.

Voittoa osattiin odottaa, sillä uljas kilpuri hevonen oli ehtinyt jo aiemmin näyttää, ettei talvibalanssista ole sille mitään haittaa. Kuski vahvisti asian voittajahaastattelussa.

– Tämä hevonen on niin hieno ajaa, että pitäisi olla kravatti ja valkoinen paita päällä kun kärryille istuu, kauden 200:nnen voittonsa ohjastanut Ari Moilanen veisteli.

Kuskin mukaan parasta Don Williamsissa on asenne kilpailemiseen. Markku Niemisen tallin ori vastaa omasta halustaan muille.

[video]
[/video]

Kavioliigan kylmäveristen osakilpailut ovat kärsineet hevospulasta viime aikoina. Oulussa 7000 ykkösrahoista ja sarjapisteistä kahinoi vain kuusi hevosta eli puolikkaan lähdön verran.

Juoksusta ei silti tullut tylsää jonoajelua. Siitä piti huolen Rokin Maxi, joka löi tahtirumpua johtavan rinnalla eikä antanut mitään ilmaiseksi johtaneelle Koskelan Akselille.

Kirivaiheessa Koskelan Akselin nopeus oli tehokkaampi ase kuin Rokin Maxin vahvuus. Jukka-Pekka Kauhanen käskytti ajokkinsa karkuun maalisuoralle käännyttäessä ja etumatka piti, vaikka Rokin Maxi lähestyi uudelleen loppusuoralla. Koveri säesti kolmantena samassa rintamassa.

– Loppukurvissa uskoin, että Rokin Maxilta pystytään karkaamaan, mutta piti vähän seurailla mitä Koveri tekee. Meille sopi tänään hyvin, että kaikki hevoset tarvitsivat pitkät hokit alle. Ruunan vauhti tippuu niillä vähemmän kuin monella muulla, syntymäpäiväsankari Kauhanen tuumi.

Koskelan Akseli nousi voittonsa ansiosta sarjataulukon kakkoseksi ohi Vixuksen. Suvereeni sarjakärki Pyörylän Paroni ei ollut viivalla Oulussa lauantaina.

[video]
[/video]

Lauantain T75-kierroksen suurin ykköspalkinto 12 000 euroa jaettiin Ponsse cupin finaalissa. Suuret setelit matkasivat ylöjärveläisen Risto Salmelan valmentaman, kasvattaman ja omistaman Flex To Wheelsin tilille.

Hevonen juoksi keulapaikalla Antti Teivaisen kannustamana ja piti niukkaan voittoon ennen kovaa kirinyttä Rallstonia. Ori oli todella sitkas, sillä se näytti olleen välillä jo vaikeuksissa takanousijoita vastaan.

– Ajattelin loppukurvissa, että nyt on meidän hetki ja avattiin pellit. 150 metriä ennen maalia hevonen jäi hiukan odottelemaan muita, mutta maalipaalu oli tänään oikealla paikalle meidän kannalta, Teivainen kommentoi.

Teivainen ajoi toisen T75-voiton heti perään Tanpopolla. Takarivistä startannutta suursuosikkia kunnioitettiin ja se sai käydä pokkaamassa keulapaikan alkumatkan aikana. Loppu oli voiton varmistelua Matias Salon tallin tähdelle, vaikka ohjastaja saikin työskennellä ykköstilan eteen.

– Loppusuora tultiin tosi kovaa. Tanpopo vastasi, kun nyppäisin korvat auki, mitä ei kuulemma ole ennen tehty tämän hevosen kanssa.

– Jalka piti ja ravi kävi hyvin talviradalla. Kevyt hevonen ajaa, jolla ei jää kaasu päälle. Nämä ovat hyvän hevosen ominaisuuksia, Teivainen sanoi.

Uusi tuttavuus Troll Sterk Viking voitti T75-lähdön heti Suomen-debyytissään. Miika Tenhusen valmennettavan ohjasti ykköseksi Santtu Raitala.

Troll Sterk Viking on 6-vuotias norjalainen tupsujalka, joka muutti Suomeen marraskuussa. Tulokkaan ympärille omistajakimpan kerännyttä Tenhusta hevosessa houkuttivat muun muassa suku, hyvä voittoprosentti ja voittosumma vähäiseen kilpailumäärään peilattuna.

– Tänään tärkeintä oli ehjä suoritus, mutta tiesin että hevonen pystyy voittamaan, jos se menee ravia. Minua näissä norjalaisissa kylmäverisissä kiinnostaa, että ne ovat vähän jalomman näköisiä ja nopeampia kuin suomenhevoset.

Ari Moilanen ajoi Don Williamsin liigavoiton lisäksi kaksi kirivoittoa T75-lähdöissä. Sekä Donna Leonora että Lastsundayinmay joutuivat tekemään paljon töitä ratkaisukilometrillä, mutta puristivat silti viime metrit parhaiten. Moilasen mukaan hyvä jäinen talvirata puolsi etenkin Lastsundayinmayta.

Oikea T75-rivi

T75-1: 5 Koskelan Akseli

T75-2: 11 Donna Leonora

T75-3: 13 Lastsundayinmay

T75-4: 8 Troll Sterk Viking

T75-5: 3 Don Williams

T75-6: 1 Flex To Wheels

T75-7: 10 Tanpopo

Seitsemän oikein tuloksille: 69,97 euroa

Kuusi oikein: ei voitto-osuutta

Viisi oikein: ei voitto-osuutta

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt