Häjy iskee voimalla Kavioliigaan – ”Sjö Kongen on syömähammas”

Julkaistu:

kavioliiga
Antti Ala-Rantala jahtaa pistepottia lauantain kummassakin Kavioliiga-lähdössä. Tervehtynyt Sjö Kongen on valmentajan mielestä yllätysvalmis.
”Raviratojen Häjyltä”, eli entiseltä ylihärmäläiseltä, kuntaliitoksen jälkeen nykyisellä kauhavalaiselta Antti Ala-Rantalalta piti lauantaina startata peräti kolme ravuria Oulun Kavioliigassa.

Tallin uusi tulokas Nyland joutuu kuitenkin flunssan takia jäämään kotiinsa, ja vuonomaasta Norjasta viikko sitten Pohjanmaan lakeuksille muuttaneen oriin debyytti uusissa käsissä siirtyy.

Ala-Rantala jahtaa Kavioliigapisteitä kylmäveristen lähdössä Sjö Kongenilla ja lämminveristen koitoksessa Farzad Bokolla. Raviammattilaisen kuljetusautossa reissaa Oulun raveihin kaikkiaan neljä hevosta.

Suurimmat odotukset valmentajalla on Sjö Kongenista, joka palasi viime lauantaina pontevana sairauslomalta Turun monté-lähtöön. Se kiersi Heli Perkiön ratsastamana ylivoimavoittoon sadan metrin takamatkalta.

Ala-Rantala uskoo, että ruunalla sanansa sanottavanaan myös ykköstason kärrylähdöissä.


Oulun Kavioliiga-lähtö potee verenvähyyttä. Syksyn suomenhevoskuningasta Pyörylän Paronia eikä huippukyvykästä Välähdystä nähdä tänä lauantaina starttiviivalla.

Isoa 7 000 euron palkintoa on Nylandin poisjäännin myötä tavoittelemassa vain kuusi valjakkoa.

Suosikin viittaa ollaan tiukimmin pukemassa Koskelan Akselin ja Rokin Maxin lautasille. Ala-Rantalan ajama Sjö Kongen starttaa haastajien leirissä.

Juhannuksen korvilla Ala-Rantalan talliin tullut tupsujalka on startannut uudessa kotimaassaan 14 kertaa. Se on voittanut kolmesti montéssa ja kahdesti tavallisissa kärrylähdöissä.


Kavioliiga-kokeilut eivät ole vielä johtaneet Sjö Kongenilla menestykseen.

Ruuna oli ensimmäisen kerran mukana lokakuun alussa Tampereen Erilo-juoksussa ja viikkoa myöhemmin Turun PM-kilpailussa. Molemmat olivat Kasvioliigan osalähtöjä.

Sjö Kongen jäi Tampereella kahdeksanneksi ja Turussa viimeiseksi. Valmentaja selvittää, mikä meni vikaan.

– Hevosella ei ollut oikein vetoa Tampereen maililla, mutta lähdimme sen jälkeen silti mukaan Turkuun, kun oli iso PM-lähtö tarjolla. Ruuna ei ollut Turussakaan parhaimmillaan, ja startin jälkeen sen lihasarvot olivat koholla, Ala-Rantala kertoo.

Edessä oli sairausloma.

– Joku pöpö vaivasi Sjö Kongenia aika kauan. Sille annettiin mahalääkkeitäkin, ja kaiken maailman juttuja tuli kokeiltua.

– Ruuna oli kuukauden kävelykoneessa ja perähevosena. Sillä ei ollut ajettu mahdottomasti rata-ajoa ennen viime viikonlopun monté-lähtöä.

Vaikka tiukka treeni puuttui, Sjö Kongen oli hyvävireinen heti ensimmäisellä kerralla parin kuukauden toipilaslomalta.

Kaiken järjen mukaan vahvan kylmäverisen pitäisi vain parantaa kunnon kilpailun ansiosta. Sen paikat ovat Oulussa vielä paremmin auki.


Ala-Rantala kertoo, että hän kävi hiittaamassa Ouluun matkustavan laumansa keskiviikkona Seinäjoen raviradalla, koska Kauhavalla treenipaikat eivät ole pysyneet kelien takia hyvässä kunnossa.

– Ajoin Sjö Kongenilla raskaalla radalla neljä rinkiä hiittikärryillä. Hevonen oli tavallista rauhallisempi, mikä voi olla hyväkin juttu. Kilpailuissa ruuna on ollut turhan virtaisa esittelyn ja startin välissä, mutta juoksuissa se on käyttäytynyt paremmin.

Valmentajan odotukset suojateistaan ovat usein positiiviset. Ala-Rantala kehottaa pelaajia huomioimaan Sjö Kongenin.

– Uskon aika vahvasti, että ruuna riittää vielä näissä Kavioliigalähdöissäkin. Se on mennyt Norjassa täyden matkan 22,8-ajassa, ja pidän sitä aika hyvänä hevosena.

– Sjö Kongen on lauantain joukkueemme syömähammas, jos voittoa ajatellaan, ja se pitää olla lapuilla mukana, Ala-Rantala vinkkaa pelureille.

Treenari luottaa enemmän hevosensa voimiin kuin vauhtivaroihin.

– Ruuna ei ole mikään hidas avaaja auton takaa, muttei lähde myöskään samalla tavalla kuin nappi paidasta.

– Minulla ei ole edes syytä satsata täysillä kiihdytykseen, koska hevonen jaksaa runtata aika hyvin lopussa. Sen pitäisi pystyä menemään talvikelillä 1.25-aika tai vähän allekin, Ala-Rantala uskoo.

Farzad Bokon menestys kahdentoista lämminverisen Kavioliigassa on sen sijaan tiukemmassa. Alkusyksyllä Ala-Rantalan talliin siirtynyt ruuna on väläytellyt pirteitä otteita, mutta voitot ovat jääneet sillä haaveeksi.

– Ruuna on mennyt aika hyvin täältä, vaikka sillä oli paljon ongelmia. Viimeinen silaus siltä on kuitenkin puuttunut, koska sen ravi on vähän hukkunut lopussa. Se ei ole ollut täysin ajettavissa.

Farzad Boko starttasi Sjö Kongenin tavoin viime lauantaina Turussa. Se ei pärjännyt läheskään yhtä hyvin kuin edellisissä juoksuissaan, vaan jäi kymmenenneksi.


– Turun kavioura oli vedetty piikkilanalla auki, ja homma meni pipariksi. Rata muuttui sen takia ravien edetessä aika kamalaksi siitä, mitä se oli ja siitä oli haittaa hokkikengillä juosseelle ruunalle. Se ei avannut niin lujaa kuin pystyy.

– Farzad Boko jäi lisäksi vähän toisen taakse kiinni, muttei sillä hirveästi varaa ollut. Hevosella on Oulussa huono lähtöpaikka, mutten ala pakitella alussa. Katsotaan sitten, mille paikalle pääsemme. Ruuna voi onnistuessaan sijoittua aika hyvin, mutta voitot sen kanssa ovat tiukassa.

Mitkä ovat sitten Ala-Rantalan odotukset Nylandin kanssa Kavioliigassa, kun ori tervehtyy?

– Kun olen katsellut Nylandin aikaisempia juoksuja, se on pirun nopea hevonen. Ei näiden kanssa koskaan varma voi olla ennen kuin näkee, mutta ainakin haaveilen, että hevonen on riittävä Suomen ykkössarjoihin.

– Nyland teki kovan juoksun viimeksi, minkä takia ilmoitin sen heti Ouluun kilpailemaan. Se alkoi kuitenkin viikolla rykiä, ja kun sille nousi myös kuume, homma oli sillä sipuli, Ala-Rantala harmittelee.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt