Kavioliigassa huippujännittävät kiritaistot – Markku Niemisen lämminverisille kaksoisvoitto

Julkaistu:

Kavioliiga GP
Markku Niemisen tallin juhlat jatkuivat Kavioliigassa. Suomenhevosen GP-kisassa potti meni Pyörylän Paronille. Vermon ravit huipentuivat SE-tulokseen.
Vermon lauantairavien kohokohdat olivat Kavioliigan syysetapin GP-lähdöt lämminverisille ja kylmäverisille. Kummankin kilpailun voittaja palkittiin muhkealla 20 000 euron palkinnolla ja tuplapisteillä liigassa.

Lämminveristen huippujännittävä Kavioliiga huipentui hirmuisessa syysvireessä olevien Markku Niemisen valmentamien hevosten juhliin. Don Williams ja Lexus Dream ravasivat urjalalaistallille kaksoisvoiton.

Viikko sitten Niemisen valmennettavat veivät Lahdessa kolme arvovoittoa, ja edellisenä lauantaina Consalvo ravasi tallille voiton Kouvolan Kymenlaakso-ajossa.

Johtaneen Justice Ås:n rinnalla Vermossa taivaltanut Don Williams näytti maalisuoran alussa jo putoavan voittotaistosta, kun Lexus Dream ohitti sitä kolmatta rataa pitkin.

Hurja taistelija ei kuitenkaan antanut periksi, vaan tuli vielä uudelleen ja kurotti maaliviivalle ennen tallikaveriaan. Justice Ås ja taka-alalta hyvin kirinyt Majestic Man tulivat maaliin seuraavina samassa kärkirintamassa.

Koska Don Williamsin vakiokuski Ari Moilanen ajoi Lexus Dreamia, GP-voittajan ohjaksissa oli ensimmäisen kerran Antti Teivainen.

– Lähdin kyllä ajamaan hyvällä fiiliksellä näin hyvää hevosta, Teivainen myönsi voittajahaastattelussa.

– Kun tallikaveri Lexus Dream oli jäänyt alussa kuolemanpaikalle, meidän paikkamme oli iskeä jo ensimmäisellä takasuoralla, missä pääsimmekin sopivasti unelmapaikallemme sen eteen. Viimeisen takasuoran lopussa ruvettiin sitten ajamaan niin lujaa kuin peli veti. Vääntö oli tiukkaa, ja hyvin Don Williams punnersi maaliin.


Teivainen kertoi, että hänellä kävi pieni virhearviointi matkalla.

– Annoin oriin vetää yhdellä viissatasella ehkä liikaa henkeä. Olisi pitänyt ajaa vahvalla menijällä vain koko ajan lujaa.

Huippuohjastaja ihastui selvästi uuteen tuttavuuteensa.

– Don Williamsilla on huippuravurin elkeet. Se on tosi kiva ajattava, jolla on niin sanotut pumpuliohjakset, eli se ei pullaa, vaan tekee juuri sen, mitä kuski haluaa, Teivainen selvitti.

Myös Moilanen oli juoksun jälkeen tyytyväinen hevoseensa, vaikka koki niukan tappion.

– Jouduin lähtemään Lexus Dreamilla kiriin jo viimeisen kurvin alussa, kun takaa lähestyttiin kolmatta rataa pitkin, ja siitä tuli aika pitkä. Sitkeästi ruuna tuli kuitenkin maaliin asti ja oli hyvä, Moilanen sanoi.

Seppo Markkulan mielestä Kavioliigan pistekärkenä GP:hen lähtenyt Justice Ås ei yltänyt Vermossa parhaimpaansa.

– Tauko varmaan näkyi hevosessa ja siltä jäi vähän piippuun, ohjastaja Markkula kuvaili.

Kylmäveristen GP-lähtö näytti pitkään olevan suursuosikki Vixuksen hallinnassa, koska se sai vetää ensimmäisen kierroksen rauhassa.

Oriin veto ei kuitenkaan kestänyt reipastempoisella päätöslenkillä aivan maaliin asti, vaan sen peesistä ärhäkästi spurtannut Pyörylän Paroni kuittasi kalkkiviivoilla ohitse. Välähdyksen juoksu ei mennyt kovinkaan suoraviivaisesti, mutta se kiri nousukuntoa uhkuen kärkikaksikon tuntumaan.

Leo Mönttisen valmentamalla Pyörylän Paronilla oli ollut välillä epäonnea monessa startissa. Sen tuurit kääntyivät kuitenkin viikko sitten Lahden osakilpailuissa, jossa se pääsi vastustajan laukan ansiosta voittoisaan kiriinsä maalisuoran alussa.

– Hevosen rakentaminen on alkanut näkyä hyvässä kohdassa, kun sille on annettu tarkoituksella selkäreissuja. Tänään Pyörylän Paronin juoksu onnistui 101-prosenttisesti lähdön parhaan hevosen takana, mutta on ruunalla ollut monta kertaa huonoakin tuuria, Mönttinen huomautti.


– Minua ei ole niin harmittanut se, kun hevonen on jäänyt pussiin. Olen uskonut, että jonain päivänä pussiin suu myös aukeaa ruunalle.

Mönttisen olettamus on nyt käynyt toteen jo kaksi kertaa peräjälkeen - ja varsin arvokkaassa vaiheessa.

Kavioliigan sankaria ajoi sen hovikuskiksi viime kuukausina noussut Iikka Nurmonen.

– Taktiikka oli selvä, ja pääsimme helposti johtohevosen taakse. Ruuna sai tulla matkalla perässä, kun vauhti nousi kovaksi ja kiitti lopussa hienosti. Välillä kyllä jo pelotti, että jäämmeköhän kolmanneksi, kun Välähdys kiri ulkoa lujaa, mutta Pyörylän Paroni jaksaa mennä hyvin, Nurmonen sanoi.


Kavioliiga jatkuu kahden viikon päästä Seinäjoella molempien rotujen osakilpailuissa. Liigojen mestarit selviävät toukokuun puolivälissä kolmannen jakson GP-lähdöissä.

Tänä keväänä tittelit jäivät kokonaan jakamatta, koska ravikilpailut joutuivat maaliskuussa 2,5 kuukauden tauolle koronaepidemian vuoksi. Kavioliiga jouduttiin tuolloin keskeyttämään kolmannen etapin alkuvaiheessa.

Toto75-kohteet alkoivat jymypaukulla, kun Esa Holopainen ajoi kuvia kumartamatta suoraviivaisen keulavoiton vain prosentin verran rastitulla Lightninsgskylla.

Valjakko veti keulassa reipasta tahtia ja jatkoi pelaajien hämmästykseksi iloista menoaan selvästi muiden edellä maaliin asti.

Voittajan vetoavusta nauttinut Rambo Rivner seurasi toiseksi ja täydensi varsin yllättävän tulojärjestyksen.

Ohjastaja ei ollut yhtä lailla pölkyllä päähän lyöty kuin pelurit Juuso Holttisen valmennettavan voitosta. Ruuna oli vakuuttanut hänet tauon jälkeisessä Kouvolan juoksussaan.

– Annoin hevoselle nätin reissun tauolta, ja se jäi Kouvolassa ihan pussiin. Juoksusta tuli hyvä fiilis. Minulla oli ruunaan kova luotto tänään, mutten uskonut olevan vielä ihan näin hyvä. Lightninsgsky on lahjakas ja hieno hyväajoinen hevonen, Holopainen ylisti.

Ykkösdivisioonan suosikki Knows Best oli täysin aseeton parastaan pistellyttä Jack Vaderiä vastaan. Normaalia heikommin ravanneella hevoselle ei ollut kiihdytyksessä ja vielä vähemmän loppukirissä mitään asiaa haastajan ohitse.

Kolmantena sisäradan jonossa juossut Leader Brodde pudotti pirteällä spurtillaan suosikin lopulta kolmanneksi.

Tero Haapalaisen valmentamaa Jack Vaderia ajoi tuttuun tapaan Samuli Innanen.

– Koska Jack Vaderilla oli tänään hyvä lähtöpaikka, päätin käyttää sen hyväksi, eikä jääty toisten selkiin. Ruuna oli hyvä ja siltä jäivät korvat vetämättä auki, Innanen todisteli voiton helppoutta.

Ihan joka kerta Jack Vader ei innostu samanlaiseen hurmioon.

– Ruuna on vekkuli poika, josta välillä epäilee, että tappeleeko se ihan tosissaan maaliin. Tänään se ainakin tuli hyvin loppuun asti.

Vuoden voitokkain suomenhevonen Myrskyri palasi parin hutistartin jälkeen päiväjärjestykseen.

Keulaan päässyt ruuna ravasi kauden kahdennentoista voittonsa, vaikkei ollut edes parhaimmillaan. Pontevasti ulkoratoja pitkin kirineet Naputus ja Mellun Myrsky lähestyivät lopussa uhkaavasti, mutta eivät ehtineet ohitse.

– Myrskyri oli tänään hyvä, vaikkei ehkä ihan kesän huipputikissään. Se lähti kyllä menemään hyvin, kun avasin sen korvat sata jäljellä, mutta 50 metriä myöhemmin hevonen rupesi hiljentämään. En tiedä, alkoiko väsy jo painamaan vai jäikö ruuna odottelemaan muita, ohjastaja Henri Bollström aprikoi seremoniapaikalla.

Bollström ei kauden alussa osannut odottaa Ari Karttusen suojatilta aivan nähdyn veroista menestyskulkua.

– Myrskyri on venynyt koko ajan, vaikka lähdöt ovat koventuneet paljon. Se on tosi lahjakas, mutta pieni yllätys on silti ollut, kun se on mennyt näin hyvin.

Pienen paussin jälkeen hirmuiseen vireeseen äitynyt Imakeituptothesky ravasi reilun viikon sisään jo kolmannen peräkkäisen voittonsa.

Kiivas kilpailutahti on vain piristänyt 4-vuotiasta tammaa. Se ei antanut lauantaina keulajuoksulla mitään mahdollisuuksia niinkään kovalle vastustajalle kuin Fandango Brickille, joka joutui maalisuoralla keskittymään vain kakkossijansa varjelemiseen.

Seuraavaksi Christa Packalenin valmentama Imakeituptothesky hakee jättipottia, kun se kilpailee viikon päästä Jyväskylässä 30 000 euron arvoisessa Kasvattajakruunussa.

Hannu Torvinen ajoi Packalenin talliin myös toisen ylivoimaisen Toto75-voiton. Hän ei jäänyt tammalähdössä jahkailemaan 40 metrin pakilta startanneella Stonecapes Queilalla, vaan usutti sen jo alkumatkalla kolmatta rataa pitkin keulahevosen tuntumaan.

Huippukuntoon kohonnut kahden vuoden takainen tammojen Euroopan mestari jätti kilpasiskonsa maalisuoralla kauas taakseen ja noteerasi uuden tammojen volttilähdön SE-ajan 12,8.

Kuski kuvaili, että Stonecapes Queila menee hurjasta tuloksestaan huolimatta vielä puolivaloilla.

– Tamma on jännä tyyppi, jolla on vieläkin varaa petrata, kun se alkaa keskittyä tosissaan juoksemiseen myös lopussa. Se menestyy silloin varmasti pitkään, Torvinen oletti.

Oikea Toto75-rivi, Vermo 14.11.

Toto75-1: 4 Lightninsgsky

Toto75-2: 3 Imakeituptothesky

Toto75-3: 2 Jack Vader

Toto75-4: 7 Myskyri

Toto75-5: 2 Pyörylän Paroni

Toto75-6: 8 Don Williams

Toto75-7: 16 Stonecapes Queila

Seitsemän oikein -tuloksia ei löytynyt. Kuusi oikein -voitto-osuus 1098,40 ja viisi oikein 46,67 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt