Hiipumassa ollut tähti syttyi Kavioliigan johtajaksi – ”Huusin, että wow”

Julkaistu:

kavioliiga
Nuorena mainiosti pärjännyt Justice Ås ei ollut vielä valmis jäähdyttelemään. Pistepörssin kärkihevoselta eivät yllätykset lopu.
Kavioliigan pistepörssin kärjessä ravaava Justice Ås on yksi ravikauden suurimmista yllättäjistä.

Vielä alkukesällä kukaan ei tiennyt Ruotsissa hiipuvien tähtien laumaan ajautuneesta jenkkiruunasta Suomessa juuri mitään.

Seitsemänvuotiaan hevosen henkiin herääminen uusissa maisemissa on ollut jymy-yllätys myös temppua edesauttaneelle valmentajalle Nina Pettersson-Perklenille.

Neljä kuukautta Siuntioon muuttonsa jälkeen Justice Ås starttaa syksyn Kavioliiga-etapin arvokkaaseen Grand Prix -kisaan keltaisen liivin kera paalupaikalta ykkösradalta.

Kivikova kilpailu juostaan Vermon kaviouralla lauantaina.

Pettersson-Perklen palaa alkukesän tapahtumiin muistelemaan, kuinka hän sai Justice Ås:n talliinsa. Tai pikemminkin joutui ottamaan sen suojiinsa.

Siuntiolaisvalmentaja ei ollut lainkaan innostunut, kun hänen uusiin asiakkaisiinsa kuulunut Janne Mäenpää kertoi suunnitelmistaan. Mäenpää pohti heikosti pari kautta juosseen ruunan hankkimista Peter Untersteinerin huipputallista.


– Janne kertoi kesäkuussa, että Kari Lähdekorpi oli välittämässä ykköstason hevosta Untersteinerilta. Kun olin katsonut Justice Ås:n parit startit videolta, sanoin Jannelle heti, ettei tuollaista hevosta kannata ostaa, Pettersson-Perklen kertoo.

– Hän yritti vakuuttaa minut sanomalla, että hevonen oli juossut 1.10-ennätyksen. Vastasin siihen, että joo, niin oli juossut, kaksi vuotta sitten.

Mäenpään päätä ei niin vain käännetty.

– Muutamia päiviä myöhemmin hän soitti uudelleen ruunasta. Lähdekorpi oli kai kertonut uuden tarjouksen.

– Siinä puhelussa sanoin: Janne hei, ei!

Mikään ei estänyt ostointoista Mäenpäätä. Ammattipeluri on viime vuosina panostanut voimakkaasti myös ravihevosten omistamiseen.

– Kolmannessa soitossa Janne sitten kertoi ostaneensa Justice Ås:n, koska halusi kokeilla sillä. Hän ilmoitti, että hevonen on tulossa Suomeen seuraavana keskiviikkona.

– Luulen kyllä, ettei ruuna ollut kauhean kallis, Pettersson-Perklen huomauttaa.

Justice Ås on Janne Mäenpään puolison Annan nimissä.

Ensimmäisen kerran valmentajan silmät aukesivat tallin uuden tulokkaan edessä, kun se saapui Siuntioon. Justice Ås ei ollutkaan sika säkissä -ostos.

– Kun ruuna käveli pois kuljetusautosta, huusin, että wow, onpa hieno ja pirteäilmeinen kivan näköinen heppa.

Toisen ahaa-elämyksen valmentaja sai ensimmäisellä treenilenkillä.

– Heti ekoilla askelilla tunsin, että Justicen luokka on vähän parempi kuin tavallisilla hevosilla. Se paljasti nopeasti haluavansa tehdä töitä mielellään.

Mistä nuorena hyvin menestyneellä Justice Ås:lla sitten kiikasti, kun sillä ei ollut enää samaa intoa Ruotsin kilpailuissa?


Pettersson-Perklenin mukaan Untersteiner ei ollut vielä tuominnut ruunaa, vaikka se tulikin myyntiin.

– Johan sanoi, ettei hevonen ollut loppuun ajettu, jos saisimme sen vain syttymään.

Syttymiseen ei mennyt kuin tovi. Justice Ås ehti olla vain vajaan kuukauden Pettersson-Perklenin hoivissa, kun se tuli starttiin Forssassa.

Forssan raviradalla valmentaja hämmästyi kolmannen kerran. Ruuna viiletti piikkipaikalta omille teilleen maalisuoralla.

– Se lähti kirimään aivan omaa vauhtiaan ja lopetti helposti 08,5-kyytiä. Ajattelin silloin, että vai tällainen tapaus, Pettersson-Perklen kertoo hymyssä suin.

Valmentaja uskoo tietävänsä syyn Justice Ås:n muodonmuutokseen.

– Se oli sairastellut loppuvuonna eikä varmaan ollut ehtinyt palautua viruksesta kunnolla alkukauden startteihinsa. Herkän ruunan lihakset menivät sen takia kilpailuissa jumiin.

Pettersson-Perklen kertoo, että Justice Ås oli Suomeen tullessaan lukossa.

– Se oli jäykkä kuin viulun kieli. Jos hevosen lihakset ovat pinkeinä, se ei suorita hyvin startissakaan.

Treenari sanoo, että ruunan lihashuoltoon on panostettu ensimmäisestä päivästä lähtien. Sitä hieroo alan ammattilainen Hanna Mäki.


Justice Ås on kilpaillut Pettersson-Perklenin väreissä seitsemän kertaa. Voittoja on tullut kolme, kakkossijoja kaksi ja kolmossijoja yksi.

– Justice ei ole pettänyt kertaakaan, vaan on ollut hyvä joka startissaan. Vain Helsinki-ajo elokuussa ennen Finlandia-ajoa oli meille pettymys, koska hevonen jäi pussiin.

– Yritimme niin kovasti päästä Finlandiaan mukaan, mutta ruunaa ei valittu siihen, koska se ei pärjännyt Helsinki-ajossa. Hevonen oli kyllä silloinkin hyvä, treenari muistelee seitsemänteen sijaan päättynyttä juoksua.

Pettersson-Perklenin suurtallin lippulaiva pystyi viimeksi voittoon Kavioliigan osakilpailussa Turussa, vaikkei ollut valmentajansa eikä myöskään ohjastajansa Seppo Markkulan mielestä edes aivan terävimmillään.

– Minulle tuli ennen Turun juoksua olo, että pystyyköhän ruuna antamaan kaikkensa. Se ei ravannut rennosti, koska sitä ei voitu hieroa vain parin viikon starttivälin takia kunnolla.

Valmentaja uskoo, että Justice Ås yltää 20 000 euron arvoisessa GP-lähdössä taas huippusuoritukseen. Turun juoksusta on kulunut viisi viikkoa.


– Hieroja on käyttänyt tässä välissä kovemmin käsiä, ja myös eläinlääkäri Antti Kinnunen kävi hevosen läpi. Sen kanssa on pärjätty ilman jalkahuoltoja, mutten tiedä, kummat ovat sitten helpompia hoidettavia, jalat vai lihakset, Pettersson-Perklenin pohtii.

– Justice on ollut taas saman tuntuinen kuin ennen kauden parhaita juoksujaan. Sen meno on ollut hiiteissä tosi jämäkkää.

Treenarin mukaan myös eräs toinen seikka saattoi näkyä Turun juoksussa.

– Otimme pihatossa eläneen hevosen öiksi talliin ennen viime starttia. Se oli selkeä virhe, sillä pihattoelämä tuntuu sopivan Justicelle tosi hyvin. Koskaan ei pitäisi muuttaa mitään, joka on toiminut hyvin.

Pettersson-Perklen lupaa, että Justice Ås saa viettää koko talven pihatossa, jossa sillä on suojat pakkasia ja tuiskuja vastaan.

Talvessa valmentajaa mietityttää kokonaan toinen asia. Kuinka talvikelien hokilliset painavat ”nastakengät” sopivat ruunalle, joka on juossut Suomessakin kaikki starttinsa etukaviot paljaina ilman kenkiä?

Hokkikenkiä se on tuskin edes nähnyt koskaan Etelä-Ruotsin leudoissa olosuhteissa.

– Voi olla, että hokeista on Justicelle haittaa liikeratojensa takia. Se levittää takajalkansa niin pitkälle sivulle, että on pieni ihme, minkälaisia vauhteja se pääsee kilpailuissa.

– Yksi vaihtoehto olisi käydä kilpailemassa talvella Ruotsissa, koska siellä ei paljon hokkikenkiä tarvita. Peliyhtiö Atg:n johtaja kyseli jo viikonloppuna, koska Justice Ås tulee Ruotsiin kilpailemaan. Sinne matkustaminen riippuu kuitenkin myös koronatilanteesta.

Yhtä soittoa Justice Ås ei kilpaile talven läpi, vaikka olisi sinut talvipopojen kanssa.

– Jossain vaiheessa ruunan on saatava vähän huilatakin, jotta se olisi keväällä vetreänä antamassa näyttöjä kansainvälisiin kilpailuihin. Tähtäämme niihin tosissamme, Pettersson-Perklen suunnittelee.

Finlandia-ajo oli ja meni syksyllä, mutta uusi on tulossa jo kuuden kuukauden kuluttua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt