Tuulettaako huipputalli Jokimaalla? Saumat neljään arvovoittoon

Julkaistu:

superlauantai
Markku Niemisen tallista tulee suosikki lämminveristen neljään huippulähtöön lauantaina Lahdessa. Time Match hakee suurinta rahapottia ja Lexus Dream puolestaan Kavioliiga-pisteitä.
Viikon pääravit lauantaina Lahdessa ovat melkoista ilotulitusta alusta loppuun.

Jokimaan kaviouralla ravataan suurkilpailujen Hevosenomistajapokaalin, Best Ladyn ja Jokimaa Tekee Tähtiä -lähdön lisäksi molempien rotujen Kavioliigaa.

Hulinaa pitää myös maan kärkitreenareihin lukeutuvan Markku Niemisen tallilla, josta tulee vakava voitontavoittelija neljään nimiajoon. Vain kylmäveristen Kavioliigassa ei nähdä lämminverimieheltä edustajaa.

Pelaajia kiinnostaa tietää, millä Niemisen valmennettavalla on parhaat mahdollisuudet kurvata kunniakierrokselle lauantai-iltapäivänä.

Koska hevoset itse eivät osaa puhua tai edes viittoa, vastausta on kysyttävä niiden valmentajalta.

Millä hevosistanne saletisti natsaa Jokimaalla?

– En halua tai edes osaa ottaa tuohon asiaan niin kantaa. Kaikki hevosemme ovat hyvässä kunnossa ja jokaisella niistä on mahdollisuudet pärjätä, Nieminen vastaa.

Suurinta voittopottia urjalalaiseen huipputalliin jahtaa 2-vuotiaiden Hevosenomistajapokaaliin osallistuva Time Match. Lähdön pääpalkinto on 22 000 euroa.

Niemisen suojatti on varsalauman rikkain, sillä se voitti jo syksyllä 23 000 euron arvoisen oriiden ja ruunien Kasvattajakruunun. Time Matchin kokonaisvoittosumma on 27 800 euroa.


Tammojen Kasvattajakruunun sankaritar Dusktodawn Boogie on reilu 3 000 euroa pienemmällä voittosummallaan toiseksi ansioitunein.

Time Match joutui tyytymään Hevosenomistajapokaalin karsintalähdössä kolmossijaan. Nieminen ei jäänyt kuitenkaan tappiota murehtimaan.

– Hevonen oli ollut helpommalla ennen Lahden karsintalähtöä eikä ollut siksi ihan yhtä hyvä. Uskon sen kuitenkin taas parantavan loppukilpailuun, valmentaja vakuuttaa.

Varmaa menestystä Nieminen ei silti uskalla luvata.

– Vastus kovenee edellisistä juoksuista, eikä Time Matchin pidä olla suosikki. Se on varmasti kuitenkin yksi niistä hevoista, jotka pystyvät pärjäämään.

Treenari tykkää nuoren suojattinsa asenteesta.

– Vaikka Time Match on vasta 2-vuotias, se on hyvin suoritusvarma varsa, joka tekee asiat oikein. Sillä on hyvä moraali ja se pystyy tulemaan kaikilta juoksupaikoilta, kuten näytti Kasvattajakruunussa, jonka voitti keulahevosen kupeelta.

Toiseksi arvokkain lauantain kisoista on 16 000 euron arvoinen JTT-finaali. Sen ennakkosuosikkina starttaa Niemisen tallin Skyfall Shine.

Pitkin harppauksin edennyt 4-vuotias selvisi loppukesällä ikäluokkansa pääkilpailun Derbyn finaaliin, jossa sijoittui kahden laukan rasittamana kahdeksanneksi.


Tuon jälkeen pää pystyssä ylväästi juokseva ruuna on voittanut kaikki neljä juoksuaan.

– Skyfall Shine on kehittynyt tosi paljon syksyllä. Se on ottanut voittonsa jopa parastaan antamatta, Nieminen sanoo.

Kovat startit ovat kehittäneet ruunaa, mutta se hyötynyt myös varustekikkailuista.

– Skyfall Shinelle on ilmava tyyli juosta, ja sille on ollut iso etu, kun se on päässyt kilpailemaan ilman kenkiä. JTT-finaali on tosi hyvätasoinen kilpailu, jossa on monta potentiaalista voitontavoittelijaa. Skyfall Shine on varmasti yksi niistä.

Huippuluokan tammat mittelevät Best Ladyssä, jossa Niemisen treenaama Willow Pride on jopa suuri suosikki.

Se voitti elokuun lopussa Tammavaltikan, mutta joutui sen jälkeen yli kuukaudeksi sairauslomalle.

Vaikka Willow Pride on jäänyt paussinsa jälkeen ilman voittoja, valmentaja on ollut siihen tyytyväinen kaikissa kolmessa startissa.

– Tamma on ollut oikein hyvä myös sairaustaukonsa jälkeen. SM-lähdössä se oli pussissa ja teki viimeksi St. Legerissä loistojuoksun ensimmäisen kaarteen laukkansa jälkeen.


Niemisen mukaan Willow Pride ponkaisi harvinaiselle laukalla, koska ei osannut lähteä toisella kerralla takamatkalta niin hyvin kuin palautetussa lähtöyrityksessä. Laukka yllätti, kun hevosella ei ollut kunnolla veto päällä.

– Willow Pride on antanut meille paljon, ja sen kunto on edelleen rautaa. Tammalla on lauantaina hyvä lähtöpaikka, mistä siltä voi odottaa pärjäämistä. Jos joku ajaa ohi, sille ei voi sitten mitään, Nieminen tuumii pari päivää ennen starttia.

Tallin ketjun neljäs lenkki on Kavioliigassa juokseva Lexus Dream. Se on yhtä suuri suosikki kuin Willow Pride tammalähdössään.

Lexus Dream ei voinut viimeksi ratkaisumetreillä mitään perässään kirineelle Mas Champille, mutta hakee nyt tiukasti revanssia.

Tuulennopea hevonen pääsee nyt mainiolta lähtöpaikaltaan dominoimaan juoksua keulaan, kun taas takarivistä starttaava Mas Champ joutuu juoksemaan paljon taaempana ainakin alkumatkan.

– Lexus Dream on tullut syksyllä loistavaan kuntoon. Sitä puoltaa lauantaina moni asia lähtöpaikasta alkaen. Viikon starttiväli ei ollut ennen St. Legeriä ruunalle paras mahdollinen, mutta tämänkertainen kahden viikon paussi sopii sille hyvin.

– Hevosella tähdätään varmasti keulajuoksuun ja sillä on hyvät mahdollisuudet.

Viikkoa myöhemmin Vermossa ovat vuorossa Kavioliigan syyskauden isopalkintoiset GP-lähdöt.


Jos pistepörssissä kahdeksantena oleva Lexus Dream yltää Lahden osakilpailussa kärkisijoille, se saa niin paljon pisteitä, että nousee kokonaiskilpailussa kolmen parhaan joukkoon.

Kolme eniten pisteitä kerännyttä pääsee valitsemaan GP:hen hyvän lähtöpaikan, mikä on iso etu Lexus Dreamin tapaiselle nopealle lähtijälle.

Niemisen tallin lippulaiva voitti vuosi sitten marraskuussa Vermon GP-lähdön ja vetäytyi kaksi kilpailua myöhemmin talvitauolle.

Nieminen sanoo, että Lexus Dream aikoo jatkaa tätä kautta pidempään ja osallistua tiukasti myös kakkosjakson Kavioliigaan.

– Lexus Dream ei ole jäämässä tauolle vielä Vermon GP-lähdön jälkeen. Koska Kavioliiga jatkuu siitä ilman taukoja, aioimme olla niissäkin lähdöissä mukana.

– Jossain välissä ruuna saa varmasti pitää vähän taukoa, mutta seuraava kausi on tarkoitus aloittaa sen kanssa normaalia aikaisemmin, ettei meillä tulisi yhtä kiire antaa näyttöjä kevään kansainvälisiin kilpailuihin kuin edellisinä vuosina, Nieminen suunnittelee.

Lexus Dream on kärsinyt kesäaikana siitepölyallergista, mutta on saamassa nyt siihen helpotusta.

– Ruunalle on tulossa USA:sta allergialääke, jonka se saa piikkinä ihon alle siedätyshoitona.

Niemisen mukaan vastaavasta lääkkeestä oli vuosia sitten suuri apu tallin aikaisemmalle huipputähdelle Bret Bokolle, joka voitti muun muassa Finlandia-ajon.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt