Kokematon yllättäjä Mas Champ ravasi kilpailuennätyksen St. Legerissä – Nevan Majuri hallitsi Satakunta-ajoa

Julkaistu:

Nuoret lahjakkuudet juhlivat Porin klassisissa suurkilpailuissa lauantaina. Väkivahva Morison nappasi täyden pistepotin Kavioliigan osakilpailusta.
Vuodesta 1975 ravattu Porin St. Leger on aina ollut yksi ravisyksyn kiinnostavimmista lähdöistä. Tänä vuonna kisaan saatiin yllätysvoittaja, huipputasokkaaseen lähtöön yhtenä joukon kokemattomimmista startannut 5-vuotias Mas Champ.

Ohjastaja Santtu Raitala piilotteli ajokkiaan toisten takana maalisuoran alkuun. Loppusuoralla Mas Champ kuittasi tylysti ohi vetoapunsa Lexus Dreamin ja kirmasi iloisesti 45 000 euron arvoiseen suurkilpailuvoittoon. Sivutuotteena nopeissa olosuhteissa syntyi kilpailuennätys 13,6/2640 metriä.

Mas Champille ei annettu ennakkoon suuria mahdollisuuksia, sillä se starttasi kisaan 40 metrin takamatkalta. Jo 20 metriä edeltä starttasi urallaan enemmän tienanneita tähtihevosia, ja samalta viivalta kiihdytti muun muassa huippukuntoinen ja monin verroin ansioituneempi Lexus Dream.

– Etukäteen ajattelin että onpa optimistinen ilmoittaminen johtajalta, mutta hän tiesi mitä teki, Raitala myhäili valmentaja Antti Ojanperään viitaten.

Raitalan mukaan Mas Champ sai ratkaisevan kirivauhdin päälle, kun siltä vedettiin vasta toista kertaa kilpailutilanteessa huput korvista. Edellinen kerta oli vajaa vuosi takaperin niin ikään voittoon päättyneessä Ponsse cupin finaalissa. Molemmilla kerroilla kikka tepsi niin, että Mas Champ oli haljeta kiri-intoonsa.

Ojanperä ei vahvistanut hovikuski Raitalan näkemystä erityisen optimistisesta huippukisaan ilmoittamisesta.

– Ei minusta tuntunut siltä. Kilpailumatka tuntui sopivalta ja hevonen jaksaa mennä, valmentaja vakuutti.

Ojanperän mukaan Mas Champissa olisi ainesta jopa talviseen Ranskan-turneeseen, mutta asiaa pitää vielä tuumata.

Lauantain jälkeen Mas Champ on voittanut uransa 29 kilpailusta 18. Voittosummaa on nyt tasassa vajaat 130 000 euroa. Hevosen omistaa Tornioon rekisteröity kimppatalli Team Massi.

Lexus Dream oli St. Legerin hyvä kakkonen. Kolmanneksi spurttasi nousukuntoinen Stonecapes Queila. Pitkään johtanut Always Ready taipui neljänneksi.

[video]
[/video]

Lauantain toisen klassikkokisan Satakunta-ajon 30 000 euron ykköspalkinnon vei Nevan Majuri. Paalulta startannut ruuna ei antanut muille 4-vuotiaille suomenhevosille mahdollisuuksia vaan dominoi lähtöä alusta loppuun.

Ohi ei ollut asiaa edes kolme viikkoa sitten Kriteriumin voittaneella Ville Kallella, vaikka sen juoksu luontui melko sujuvasti 60 metrin takamatkalta. Huisi Hemmo jaksoi kolmanneksi.

Nevan Majuria valmentaa ja sen myös omistaa vihtiläinen Mika Mäkelä. Ohjastuksesta huolehti Ari Moilanen. Voittajan kilometriaika oli 28,9/2100 metriä.

– Ei ollut oikein muuta vaihtoehtoa kuin pitää tempoa yllä keulassa. Viimeinen puolikas ladattiin niin kovaa kuin hevosesta lähtee, ja aika helposti kisa ratkesi meille lopulta. Nevan Majurilla on tosi hyvä vauhti, ja kun se tästä vielä hieman rauhoittuu, ihan kelpo kilpuri tulee, Moilanen arvioi.Kavioliigan sarjapisteitä jaettiin T75-kierroksen kovimmassa suomenhevosten lähdössä. Täyden 25 pinnan potin nappasi yllättäjä Morison. Keskipitkällä 2600 metrin matkalla viihtynyt ruuna yllätti kirissä kahden viikon takaisen PM-ajon sankarin Joriinin.

– Vaiherikas lähtö oli. Pääsimme etenemään tasaisesti porukan viimeisenä ja saatiin aika jouhevasti paikka neljännestä parista ulkoa. Viimeiset 700 metriä piti ajaa kolmatta rataa pitkin, mutta aika varmasti hevonen puristi muista ohi, Perttunen kertasi.

Perttusen mukaan Morison saattaa sotkeutua askelissaan, kun ruuna yrittää niin kovin. Lauantainakin laukka oli lähellä kesken kirin ja kuskin piti ajaa lyhyt heikko hetki varman päälle.

Morisonia valmentaa Siru Juutinen. Hänelle voitto oli suurempi yllätys kuin ohjastajalle.

– Aika kova kynnys oli ilmoittaa hevonen Kavioliigaan. Olen koittanut kytätä pitkiä matkoja ja nyt sellainen oli tarjolla. Etukäteen ajattelin, että jo viimeiset rahasijat olisi hyvä saavutus, Juutinen päivitteli.

Kakkoseksi jätetty Joriini on samalla sijalla Kavioliigassa. Lauantain osakilpailun passannut Vixus jatkaa sarjan kärjessä.

[video]
[/video]

Tulevia avoimen sarjan suomenhevosia ravasi enintään 70 000 euroa tienanneiden ryhmäajossa. Siinä pöytä oli katettu vahvoille kirihevosille, kun johtavan rinnalla porhaltanut Enon Vilppi oli tehnyt kisaan alkuvauhtia vain väsyäkseen lopussa. Se sopi etenkin hännillä lymyilleelle Mellun Myrskylle, joka kiri loppusuoran selvästi parhaiten.

– Mellun Myrsky ei lähde kovaa, niin jouduttiin pakittamaan hännille alussa. Loppukurvissa alkoi tuntua, että tässähän voi käydä vielä hyvin. Loppujen lopuksi voitto oli aika helppo, ohjastaja Arto Hammar sanoi.

Hammar myös valmentaa Mellun Myrskyä. Hän sanoi, että talven hokkikelit eivät sovi Mellun Myrskylle, joten pian on edessä treenitauko.

Enintään 40 000 euroa tienanneiden tammojen maililla kaksi hevosta erottui muista niin ennakkoon kuin maalisuoralla. Bansky johti kisaa viime metreille, mutta rinnalla jyrännyt Selah oli vahvempi ja kurotti väkisin edelle. Samalla syntyi uusi autolähtöennätys 12,3a/1600 metriä.

Sarjaa alempana juhli viikon takaisen Ilkka-ajon kakkonen Rim Bay Orchid. Seppo Markkula ajoi Minna Rampan valmentaman tamman ykköseksi niin ikään johtavan rinnalta.

T75-rivin ankkuroi pelaajien luottohevonen Amazing Warrior. Se joutui juoksemaan alle 10-vauhteja sekä alussa että lopussa, mutta kesti kaiken ja oli vakuuttava.

Iikka Nurmosen suojatti on matkalla kohti avoimia lähtöjä. Sen ei tarvinnut tälläkään kertaa laittaa kaikkeaan peliin.

Oikea T75-rivi

T75-1: 1 Rim Bay Orchid

T75-2: 6 Selah

T75-3: 6 Mellun Myrsky

T75-4: 11 Morison

T75-5: 1 Nevan Majuri

T75-6: 13 Mas Champ

T75-7: 3 Amazing Warrior

Seitsemän oikein tuloksille: 1131,44 euroa

Kuusi oikein: 6,14 euroa

Viisi oikein: ei voitto-osuutta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt