PM-titteliä janoava Vixus karaistui maailmalla – ”Eli aikaisemmin herran kukkarossa”

Julkaistu:

PM-ravit
Ravikuningas Evartti sai Vixuksesta oivan joukkuekaverin ulkomaisten vieraiden löylyttämiseen Turun PM-kisassa.
Viime viikonloppuna valokeilassa olivat nuoret lämminveriset ja suomenhevoset, jotka selvittivät välinsä Kriteriumeissa.

Tämön viikon lauantaina on huipputason konkariravureiden vuoro Turun PM-raveissa. Lämminveriset jahtaavat Kavioliigan pisteitä, mutta kylmäverisillä on niiden lisäksi panoksena pohjolan herruus PM-lähdössä.

Pohjoismaiden mestaruus on jäänyt jo neljä kertaa peräjälkeen Suomeen ja niin näyttää käyvän tänä syksynäkin.

Vuosi sitten Turussa juhli Tähen Toivomus, joka löi tänä vuonna voitosta voittoon kulkeneen norjalaisen kylmäverikuninkaan Odd Heraklesin. Edellisinä syksyinä mestaruus meni Costellolle, Välähdykselle ja Suivikkaalle.

Suivikkaan voittovuonna PM ratkaistiin Maarianhaminassa.

Koronan takia Odd Heraklesia tai muitakaan Norjan ja Ruotsin kirkkaimpia tähtiä ei saavu Suomeen. Koska Tähen Toivomuskaan ei pääse flunssan takia puolustamaan titteliään, PM-kisan ehdoton suosikki on suomenhevosten kunkku Evartti.

Huikean kauden ravannut ravikuninkaan on oltava kuitenkin varpaillaan. Se sai tästä muistutuksen viime lauantaina Tampereen Erilo-juoksussa.


Evartti joutui kalkkiviivoilla päästämään ohitseen kaksi vuotta nuoremman Vixuksen, joka on tällä kaudella vakiinnuttanut paikkansa rotunsa terävimmällä huipulla.
Vixus sijoittui kolmanneksi kuninkuuskilvassa ja pitää nimissään kauden kärkiaikaa 19,2a, jonka ravasi keväällä Ruotsissa.

Evartin paras noteeraus on 19,4a.

Seitsemänvuotias Vixus on Evartin ykköshaastaja myös Turussa.

Elian Webin lämminveisten kansainväliselle huipulle nostanut valmentaja Katja Melkko ihastelee, kuinka hienosti hänen tallinsa suomenhevosässä on vastannut haasteisiin sisäänajovuosinaan. Ikäluokkatähti on hypännyt onnistuneesti isojen poikien joukkoon.

– Vixus on ollut aina nopea ja ravivarma, mutta aiempaa kovemmat kilpailut ovat tuoneet sille kovuutta lisää. Se on saanut tänä vuonna kehittyä näihin huippulähtöihin, Melkko sanoo.


– Lisäksi ikä on tuonut miehisyyttä oriille, joka oli nuorena hyvin laiska menemään. 4-vuotiaat suomenhevoset ovat varsoja ja 5-vuotiaatkin vielä aika keskentekoisia.

Vixusta auttoi paljon myös uudenlainen valmistautuminen tähän kauteen. Valmennus- ja kilpatoiminnassaan pääpainon Oulun seudulta Lumijoelta Keski-Ruotsiin siirtänyt Melkko otti oriin viime talveksi luoksensa Julmyran valmennuskeskukseen.

– Hevonen sai hyvän treenijakson Ruotsin hyvissä olosuhteissa ja on parantanut menoaan koko ajan tasaisesti starttien myötä.

– On iso etu, kun täällä on valmennuskeskuksissa oma henkilökunta pitämässä treenipaikat kunnossa. Ei ole tarvinnut harmitella jäätiköiden tai kelirikkojen takia samalla tavalla kuin Suomessa.

Valmentaja uskoo, että uudet maisemat ovat tehneet hyvää myös Vixuksen päänupille.

– Ori on miehistynyt tällä ihmisten keskellä. Se eli aikaisemmin herran kukkarossa Lumijoella, missä ei tiennyt pahasta maailmasta mitään. Sille teki henkisesti hyvää nähdä maailmaa, Melkko sanoo.


Vixus kilpaili keväällä ja alkukesällä kansainvälisässä lähdöissä Ruotsissa ja Norjassa, kunnes palasi Lumijoelle vanhaan talliinsa Suomen huippulähtöjä varten.

– Ori on saanut olla kesästä lähtien hyvässä hoidossa Janne Sorosen ja henkilökuntamme luona. Koska se on ollut hyvässä starttivireessä, se kilpailee PM:n jälkeen ainakin vielä Kavioliigan GP-lähdössä ennen kuin palaa Ruotsiin talvehtimaan.

Treenari olettaa, että Vixuksella on rahkeita kehittyä yhä seuraavinakin kausina.

– Suomenhevoset tulevat parhaaseen ikäänsä vasta 8-vuotiaina. Uskon Vixuksenkin saavan vielä kovuutta ja lihaskuntoa lisää.

Melkko ei koskaan innostu spekuloimaan hyvillä sijoituksilla ennen kilpailuja, vaan pitää aina jalkansa maassa. Näin hän tekee myös ennen PM-lähtöä.


– Vixus on tehnyt jo niin hyvän kauden kuninkuuskilpailu mukaan lukien, ettei minulla ole sen kanssa varsinaisia sijoituspaineita.

– Se sai viime lauantaina Teivossa hyvän juoksun ja kiri lopussa voittoon. Yritetään nytkin menestyä, vaikka oriin lähtöpaikka on vähän hankala. Onneksi sillä on kova rytminvaihtokyky ja lähtönopeus.

Melkko kertoo myös Suur-Hollola -ajon kesällä Lahdessa voittamassa käyneen Elian Webin kuulumiset. Ruuna on ollut lähes kaksi kuukautta kilpailematta.

– Elianille kuuluu taas ihan hyvää ja se voisi palata kilpailuihin muutaman viikon päästä. Siinä kävi joku tauti Finlandia-ajon aikoihin, eikä se voinut osallistua siihen. Sille annettiin antibioottikuuri.

Melkko kertoo, ettei Elian Web ollut oma itsensä elokuun starteissaan.

– Ruunalta puuttui niissä vauhtia. Huili teki sille hyvää, ja treeneissä on ollut taas vanhaa kunnon Eliania, valmentaja kehuu.


Ensi viikon lauantaina Vermossa ravattavaan Suomen mestaruuteen Melkon suojatti tuskin osallistuu.

– Ruunan pitäisi SM-lähtöä varten matkustaa heti pitkään, ja on epätodennäköistä, että se olisi siinä mukana.

Elian Web pärjäsi viime talvena ja keväänä upeasti Ruotsin huippulähdöissä, ja samat tavoitteet sen taustaleirillä on jatkossakin.

– Koska ruuna oli täällä niin hyvä viime talvena, sen kanssa on tarkoitus edetä samalla kaavalla, Melkko sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt