Huipputamma valmiina uuden kauden haasteisiin - treenasi sydäntalvella meressä kahlaamalla

Stoneisle Ocean on lauantaina yksi Kavioliiga-lähdön suosikeista.

Stoneisle Ocean ja Isto Kuisma alleajossa kotiradallaan Kouvolassa viime kesänä. Lauantaina ohjissa nähdään tuttuun tapaan Hannu Torvinen.

13.3.2020 15:12

Stoneisle Oceanissa on ainesta olla seuraava maan tammalähtöjen hallitsija Ranch Kellyn jalanjäljillä. Valmentaja Isto Kuisma on kilpailuttanut suojattiaan maltillisesti ja seitsemänvuotiaana sillä saattaa hyvinkin olla uran paras kausi edessä.

Huonoja eivät ole olleet edellisetkään sesongit. Viime kaudella Stoneisle Ocean voitti 14 startistaan kolme ja tienasi 27 349 euroa.

Viisivuotiskaudella se vei nimiinsä Kasvattajakruunu-finaalin tienaten 15 000 euroa. Koko kauden ansiot nousivat karvan alle 65 000 euroon.

Marras-joulukuussa Ravitalli Isto Kuisma Ay:n ja Jari Saloniemen omistama tamma voitti Teivossa ja Vermossa erittäin vakuuttavasti ja teki starteissaan kaiken oikein. Tuplavoittojen jälkeen se jäi terveenä treenitauolle.

- Hevonen sai aluksi hengähtää totaalisesti. Meillä on ollut sama ongelma kuin muuallakin, kun oikeaa talvea ei ole tullut ja kelit ovat olleet hankalat. Olemme joutuneet hieman kikkailemaan, ja valmistautuminen on ollut erilaista, Kuisma kertoi.

Stoneisle Ocean on juossut hieman alle kolmasosan starteistaan länsinaapurissa eli se ei ole vielä niin tunnettu menijä suomalaiselle raviyleisölle kuin voisi olla voittosummaansa (106 198 euroa) nähden. Tällä kaudella tilanne saattaa muuttua.

Treenausta meressä

Stoneisle Ocean ei ole valmennettava helpoimmasta päästä, kun se on pyrkivä menemään. Ohjat ovat treenilenkeillä tiukalla eikä jäiset kelit auta asiaa ollenkaan.

Kun pohjoisessa lunta riittää ja etelässä on meri auki, Kuisma keksi nerokkaan idean ja alkoi kahluuttaa valmennettavaansa meressä – keskellä talvea!

- Valmennusmetodeja sovellettiin tämän hevosen kohdalla, kun se on pyrkivä menemään. Siksi en halunnut ajaa sillä jäisellä alustalla, missä vahingon todennäköisyys olisi ollut normaalia suurempi. Stoneisle Oceania kahluutettiin meressä, että sille saatiin rasittavaa treeniä. Kylmä vesi tekee hyvää jaloille, ja tällä hetkellä hevonen tuntuu terveydellisestikin hyvältä. Tuntuu siltä, että vesikahluutustreeni teki hyvää sille.

Varaa kehittyä

Stoneisle Ocean aloitti kilpailemisen nelivuotiaana syksyllä eli suhteellisen myöhään. Ensimmäinen startti elokuun lopussa vuonna 2017 päättyi voittoon Kouvolan raviradalla.

Uran vähäinen starttimäärä on pitänyt huolen, ettei tammaa ole ajettu nuorena puhki.

- On jännä seurata, mihin se tänä vuonna ehtii ja miten tamma kehittyy kisojen myötä. Tamma on juossut kovia lähtöjä ja näyttänyt luokkansa, mutta sillä on jonkin verran varaa parantaakin. Henkistä kehitystä tulee vielä jatkossa.

Tämän kauden osalta kouvolalainen on tutkinut kilpailukalenteria, muttei ole merkinnyt nastalla tiettyä päivämäärää ja tiettyä lähtöä.

- Startti kerrallaan ajetaan, mutta rima pidetään korkealla eikä normaaleja iltaravilähtöjä ajeta. Katsotaan, ovatko järjestäjät kiinnostuneita kutsumaan tamman mukaan johonkin isompaan kisaan. Ruotsissa on hyviä tammalähtöjä tarjolla ja niitä on elvytetty Suomessakin, eli kyllä ajettavia lähtöjä pitäisi löytyä. Mitään yksittäistä kiintopistettä en ole tälle kaudelle asettanut.

Stoneisle Oceanin optimi kilpailuvarustukseen kuuluu jenkkikärry ja avojalat, vaikka on tamma voittanut useita lähtöjä kengät jalassakin.

- Stoneisle Ocean menee hyvin jenkkikärryillä ja kengittä, mutta pystyy selväravisena hevosena suorittamaan hyvin kengät jalassakin. Kenkien riisuminen vaikuttaa eniten lähtönopeuteen. Hokeista ajettiin yksi startti aikanaan varsavuosina eikä talvikeleillä ole tarkoitus ajaa jatkossakaan.

Lauantaina kasikaistalta liikkeelle

Kuisman mukaan treenejä on päästy viemään suunnitelmien mukaan läpi ihan viimeisimpiä ajoja lukuun ottamatta.

- Viime aikoina Stoneisle Oceania on päästy ajamaan hyvin. Mailin viimeistelyhiitti jäi pehmeän radan takia ajamatta. Se harmittaa, kun hevonen ei siinä päässyt laskemaan hyöryjä pihalle. Olen kuitenkin luottavainen, kun tamma on tuntunut napakalta ja pari hiittiä saatiin aiemmin ajettua.

- Tällaiselta tauolta kun tullaan, on kysymysmerkki, kuinka kroppa toimii ja pelaako elimistö tarpeeksi hyvin kisatilanteessa.

Lauantaina tammoille rajatussa Kavioliigan osalähdössä vastaan asettuvat Willow Pride ja Ice Wine, jotka voittivat tuoreimmat starttinsa. Stoneisle Ocean joutuu starttaamaan matkaan eturivin uloimmalta lähtöradalta. Hovikuski Hannu Torvinen vastaa ajopuolesta.

- Lauantaina lähtöpaikka on synkkä. Tiedän, että tamma tulee itse ratkaisemaan miten lähtö tulee menemään. Olisi kiva, jos se rauhoittuisi sopivasti, mutta joka tapauksessa tamman on pakko antaa mennä vähän aikaa alussa. Se voi päästä hyvään paikkaan tai sitten hevosessa on sen verran taukoinnokkuutta, ettei Hannulla ole muuta vaihtoehtoja kuin antaa mennä eteenpäin.

Valmentajan mukaan lämmittelyajosta saa jotain selville tamman vireystilasta, kun signaaleja osaa tulkita oikein.

- Lämmityksestä saa jotain osviittaa. Tiedän, että tamma pelleilee siinä, mutta kuitenkin jotain ennakkotietoa alleajo antaa, että millä päällä hevonen kilpailupäivänä on.

Kuten kaksi edellistä starttia osoitti, paikka johtavan rinnalla käy Stoneisle Oceanille hyvin.

- Hevonen on moukaroinut muita tammoja kuolemanpaikalta ennenkin. Toivottavasti tätä aletaan kunnioittaa jossain vaiheessa eikä aina tarvitsisi ajaa keulahevosen rinnalta. Stoneisle Ocean ei jää murehtimaan raskaitakaan juoksuja starttia seuraavina päivinä, eli sitä paikkaa ei tarvitse pelätä. Lisäksi tamma yleensä rauhoittuu hyvin juoksemaan johtavan ulkopuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?