Kavioliigan suosikki on tallinsa diiva ja peto vastustajilleen – herkuttelee porkkanoilla ja melassivedellä

Julkaistu:

kavioliiga
Mitä talven Kavioliigan tyranni rakastaa? Entä inhoaa? Hoitaja kertoo, ettei hänen aikansa käy pitkäksi.
Voiko kiukuttelevaa teiniä muistuttava ravihevonen olla kaviourien valtias, oikea vastustajiensa kauhu?

Voi, jos sen nimi Peto.

Peto ei ole tämän Tammelassa hirnuvan hevosen virallinen nimi. Se on vain lempinimi.

Pedon oikea nimi on yhtä pelottava: T. Rex.

Tapio Mäki-Tulokkaan tallin tähti on ollut melkoinen tyrannosaurus talven huippulähdöissä. Peto kirmaa lauantaina talvikauden Kavioliigan GP:hen pisterohmuna.

Ruuna keräsi neljän osakilpailuvoittonsa turvin 127 pistettä, mikä on 49 enemmän kuin Celebrity Lanella ja 57 enemmän kuin Shadow Of Brisbanelle, jotka veivät muut osalähdöt.

T. Rex on kokenut vain yhden tappion seitsemässä viime juoksussaan. Shadow Of Brisbanen voittamassa Kavioliiga-kisassa se jäi pussiin kärkirintaman taakse.


Koska Mäki-Tulokkaan suojatille päästiin valitsemaan GP-lähtöön loistava lähtöpaikka, 20 000 euron muhkean palkintopotin valuminen muihin kavioihin olisi melkoinen yllätys.
Voitto nostaisi Pedon samalla Kavioliigan kokonaiskilpailun kärkeen ohi Workout Wonderin. Mestari selviää viimeistään kevään GP:ssä toukokuussa Tampereella.

Onnistunut polvioperaatio

Kymmenenvuotias Peto on kuulunut jo useamman vuoden Suomen huipulle. Sen ärhentely hiukan vaimeni viime syksynä, mutta vanhat otteet palasivat joulukuussa.

Ruuna on ollut viime juoksuissaan aivan yhtä ponteva kuin niinä talvina, joina sillä tähdättiin tosissaan huipulle.

– Vaikkei Pedolta voi enää vaatia samalla tavalla kuin nuorempana, en näe esteitä, etteikö sille voisi tulla myös hyvä kesäkausi, hoitaja Annika Aalto uskoo.


– Talven lähdöt ovat olleet helpompia, mutta tosi kevyesti ruuna voitti viime lauantainakin Mikkelissä. Se on ollut virkeässä kunnossa.

Aalto nimeää yhden merkittävän seikan, minkä ansiosta kokenut ratakettu on ollut viime kuukausina voittoputkessa.

– Hevoselta operoitiin 1,5 vuotta sitten polvikanavat. Sen takia se ottaa nykyään paremmin hoitoa vastaan ja on terveempi.

Luonne paljastui nopeasti

Annika Aallosta tuli T. Rexin hoitaja, kun hän siirtyi Mäki-Tulokkaan tallin leipiin kolmisen vuotta sitten.

Hoitaja kertoo, että ruuna oli hänelle ensimmäisinä päivinä vieraskorea. Pedon oikea luonne kuitenkin paljastui uudelle työparille nopeasti.

– Se on aika erikoinen hevonen. Petoa voi kai verrata kiukuttelevaan teiniin, joka laittaa ensin vastaan joka asiaan, mutta tekee lopulta kuten vanhemmat sanovat.

– Erityisesti harjaamista, loimen laittoa ja jalkojen käärimistä ruuna inhoaa. Nekin saadaan sen kanssa kuitenkin aina tehtyä, Aalto kertoo.


Hoitajan puheista voi päätellä, että paljon huippuhetkiä tuoneen konkarin elvistelyä katsotaan vähän läpi sormien. Tallin diivan annetaan myös herkutella.

– Peto on mahdoton rohmuamaan porkkanoita ja melassivettä se joisi niin paljon kuin sille vain antaisi, hoitaja kertoo.

Kilpailu sytyttää

Joistakin ravureista sanotaan, että ne syttyvät vasta startteihin. Kanta-Hämeen tyrannosaurus on tästä malliesimerkki.

– Ruuna on mahdottoman laiska treeneissä ja lämmityksissä ennen kilpailuja. Se pelleilee, kunnes muuttuu täysin, kun menee lähtöauton taakse.

– Hevoselta löytyy kova voitontahto, hoitaja painottaa.


Aallon odotukset ovat luonnollisesti korkealla myös Kavioliiga GP:tä varten. Yhtä voitonvarma hän ei kuitenkaan ole kuin totopelurit.

Hän muistuttaa, että vanhojen hevosten kanssa on pidettävä myös jalkoja maassa.

– Kaikki lähdöt pitää aina ensin ajaa. Mukana on muitakin kovia, Harri Koivusen tallista peräti kolme hevosta. Niistä etenkin Sobel Conway oli tosi hyvä viime vuonna.

– Ketään en pelkää, mutta kaikkia kunnioitan, Aalto kiteyttää.

Aalto kertoo, että hänen talvella ahkerasti kilpaillut hoidokkinsa pääsee Lahden juoksun jälkeen useampien viikkojen ansaitulle lomalle.

– Sitä en tiedä, vetääkö ruuna henkeä kaksi, kolme vai neljä viikkoa. Sen jalkoihin annetaan aluksi pientä hoitoa, minkä jälkeen treeni on jonkin aikaa normaalia kevyempää, välillä jopa kolme tuntia päivässä tähtihevosensa kanssa ahertava hoitaja valaisee.

Lepohetki ja kausihuolto ovatkin paikallaan, sillä Pedon lähdöt kovenevat merkittävästi keväällä. Monet muut huiput kömpivät silloin nälkäisinä talvikoloistaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt