Teräsruuna tuo taas omistajilleen iloa – ”Nyt ajetaan kilpaa”

Julkaistu:

toto75
Polara palasi parrasvaloihin suomenhevosten huippulähdössä Vermossa. Lämminveristen Kavioliigassa jatkui T. Rexin dominointi.
Kaksinkertaisen Ruunaruhtinas-kilpailun sankarin Polaran useiden kuukausien kuiva kausi päättyi komeasti Vermossa lauantaina.

Petäjäveden tähtihevosen esitys oli niin väkevä, että valmentaja Antti Tupamäki kertoi jo tähtäävänsä Norjan ja Ruotsin kansainvälisiin kylmäverilähtöihin.

Loppusyksynä latautumistauolle jäänyt Polara oli väläytellyt paussin jälkeisissä kilpailuissaan vahvasti nousuvirettä. Sen kauden avausvoitto oli ollut vain ajankysymys.

Polara kävi lauantaina yleisöön menevän taiston vielä pidemmässä suvantovaiheessa olleen Ellin Sisun kanssa.

Kauden avauskilpailussaan viime viikonloppuna aivan liian kuumana käynyt Ellin Sisu johti ja Polara haastoi sen rinnalla.

Tiukka vääntö kääntyi vasta aivan loppumetreillä Tupamäen ajaman Polaran voitoksi. Tauolta tullut Caijus kiri myös lupaavasti kärkikaksikon kupeelle.

Tupamäki oli syystäkin tyytyväinen suojattinsa 7 000 euron arvoisesta voitosta. Sen edellinen täysosuma oli tullut elokuussa Ylivieskan Ruunaruhtinas-kilpailun toisessa osalähdössä.

– Polara oli viime vuonna sellainen no way. Ihmettelin, että mikä sillä oikein oli, kun sen otteista puuttui. Sillä oli pikkuisen limaisuuttakin, mutta nyt se palautuu kunnolla ja sillä on ollut kaikki hyvin, Tupamäki kertoi.


Tupamäki pyrki ajamaan Vermossa keulapaikalta, mutta se jäi haaveeksi.

– Polara lähti hyvin auton takaa, mutta Ellin Sisu avasi vielä paljon kovempaa.

– Alun jälkeen teki vähän mieli ajaa selästä. Koska ruuna on kuitenkin ollut hyvän tuntuinen, annettiin mennä rinnalta. Polara ei ole kaihtanut koskaan sitäkään paikkaa, kun sillä on ollut kaikki kohdallaan, Tupamäki perusteli onnistunutta taktiikkaansa.

Voitto siinsi ohjastajan silmissä vahvasti jo paljon ennen maalia.

– Viimeisellä takasuoralla tuntui, että pääsemme ilman muuta ohi Ellin Sisusta, mutta maalisuoralla molemmat hevoset vähän painoivat sisälle päin ja niiltä hukkui pikkaisen vauhtia. Polara runttasi kuitenkin rehdisti edelle loppumetreillä.

Elitkampen tähtäimessä

Kymmenenvuotiaan Polaran aika 2100 metrin ryhmäajossa oli hyvä 23,5a. Teräsruunan voittosumma kohosi jo yli 450 000 euroon.

Tupamäellä on kunnianhimoiset tavoitteet lopputalven ja kevään varalle.

– Ulkomaan ja kaikki muutkin isot lähdöt Kavioliigasta lähtien ovat suunnitelmissa. Nyt ajetaan kilpaa! iloinen Tupamäki hihkaisi.

Tupamäellä on makoisat muistot Tukholman Elitkampenista, sillä hänen ja Janne Tiaisen omistama Polara on saavuttanut siinä voiton ja kakkossijan.

Pitkästä aikaa Ellin Sisun kärryille hypännyt Ari Moilanen oli myös tyytyväinen niukasta tappiosta huolimatta.

– Ellin Sisu sai ehjän juoksun, jota sille haettiin. Se lähti nätisti ravilla liikkeelle, eikä meillä ollut tänään mitään vaikeuksia. Tästä on hevosen kanssa hyvä jatkaa kautta, Moilanen painotti.

Hoitajalle kiitokset

Lämminveristen Talvimalja, joka oli myös Kavioliigan osakilpailu, oli paljon yksitoikkoisempi juoksu.

Supersuosikki T. Rex sai hääriä Iikka Nurmosen ajamana mielensä mukaan johtopaikalla ja lisäsi lopussa tempoa sen mukaan, kun vastustajat yrittivät lähestyä loppumatkalla.

Kymppitonnin arvoinen voitto oli Tapio Mäki-Tulokkaan tallin lippulaivalle jo neljäs alkuvuoden huippulähdöissä. T. Rexin ainoa tappio johtui kolme viikko sitten Tampereella pussituksesta.


Hurjan nousun ykköstasolle tehnyt Hazelhen Hermes jatkoi venymistään ja kurotti toiseksi ohi Shadow Of Brisbanen.

– Juoksu meni kuten kaavailimme, kun T. Rex pääsi keulaan. Iikan mukaan ruuna pyöritteli vain korviaan loppusuoralla, Mäki-Tulokas kertoi.

– Koska hevonen on kilpaillut viime aikoina viikon välein, sillä ei ole ajettu kuin hölkkää yhtenä päivänä kilpailujen välissä. Sen nykyvire on paljon hoitaja Annika Aallon hyvän hoidon ansiota, tallipäällikkö kehui alaistaan.

Donato E. palasi Polaran tavoin parrasvaloihin kakkostason lämminveristen lähdössä.

Laukkojen tai pussitusten takia viime kuukausina ilman menestystä jäänyt ruuna pääsi Vermossa keulapaikalle, missä sai vetää täysin mieleistään tahtia.

Kun Tommi Kylliäisen ajokki latasi viimeisen puolikkaan hulppeasti 09,0-kyytiä, ohittajista ei ollut pelkoa. Suosikki Ricocone kamppaili voittajan kupeelta vahvasti toiseksi.

– Donato E.:llä ei ollut tänään ravin kanssa mitään ongelmia. Se pääsi juoksemaan kesäkengillä, ja saimme suosiolla keulat. Ricocone haastoi hyvin, mutta tilanne oli hallinnassamme, Kylliäinen sanoi.

– Ruunalle oli tullut välillä laukkoja, mutta usko ei ollut mennyt. Sen meno on vielä aavistuksen sulavampaa, kun se pääsee juoksemaan ilman kenkiä, eikä siihenkään ole enää pitkä aika. Donato E. on tosi kyvykäs hevonen, kuten sen statistiikasta näkee, ohjastaja kehui Jarno Kauhasen valmennettavaa.

Donato E. on voittanut 51 startistaan 20.

Lopussa jysähti

Lämminveristen pikapyrähdyksen selvästi paras oli Tapio Perttusen tallin Wutan.

Perttusen luotti suojattiinsa ja kierrätti sen alkumatkalla johtaneen Leemark’s Ghostin rinnalle. Suosikki Crazeman pääsi iskemään kärkikaksikon peesistä, mutta ponteva Wutan ei ollut ohitettavissa.

Wutan siirtyi Perttusen treeniin viime kesänä, ja sen vire on kohonnut pikku hiljaa.

– Wutan on kovasukuinen, mutta se oli laukkaillut melkein joka startissaan Ruotsissa. Kykyjä sillä kyllä on, ja tänään se teki ylivoimaisesti parhaan juoksunsa Suomessa, Perttunen sanoi Yhdysvalloissa syntyneestä 6-vuotiaasta ruunasta.

Suosikkien merkeissä edenneen Toto75-kierroksen päätöskohteessa jysähti. Totopommin tarjosi Timo Heikkisen ajama Ekin Toive, joka ohitti edessään keulapaikalla juosseen suosikin Larsmanin maaliviivalla.

Ekin Toiveen edellinen voitto oli peräti kolmen vuoden takaa. Heikkiselle täysosuma oli ensimmäinen Toto75-lähdöissä.

– Hyvältähän tämä tuntuu, Heikkinen kuvaili.

Vaikka Ekin Toive oli esittänyt nousuvirettä viime kilpailussaan Porin sunnuntairaveissa, Heikkisen odotukset olivat maltilliset lauantaina.

– Lähdimme vain katsomaan, mitä Ekin Toive tekee. Sillä on ollut huumorin kanssa puutteita, muttei ollut tänään.

Jättiyllättäjän valmentaja on Keijo Koskinen.

Oikea Toto75-rivi, Vermo 8.2.

Toto75-1: 1 Polara

Toto75-2: 12 Qvidja’s First

Toto75-3: 5 Prada Nights

Toto75-4: 3 Donato E.

Toto75-5: 2 Wutam

Toto75-6: 3 T.Rex

Toto75-7: 2 Ekin Toive

Seitsemän oikein -voitto-osuus 1959,71 euroa. Kuusi oikein 8,62 euroa. Viisi oikein ei voittoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt