Kun Heidin komento hellitti, 12-vuotiaasta Edwardista tuli viikari – ”Olisi muutakin tekemistä kuin korjata jälkiä”

Edward Ale kilpailee sääntöjen mukaan viimeistä kauttaan. Valmentajan mielessä on käynyt yhteispohjoismainen takaportti uran jatkolle.

Edward Ale on konna kotona, mutta herrasmies kilpailuissa.

7.2.2020 9:04

Lämminveriravuri Edward Ale on asunut Tiina Koskisen valmennuksessa Lappajärvellä marraskuusta 2017. Aluksi kun ruunan tarhakaverina oli tamma Heidi Ale, se esitti salonkikelpoista pysyen kiltisti vastakkaisen sukupuolen kurissa ja nuhteessa.

Hevosen todellinen luonne paljastui Heidi Alen muutettua siitostehtäviin. Silloin vieruskaveriksi tuli toinen ruuna, kuusi vuotta nuorempi Twinquit.

– Nämä ovat yhdessä oikein Äly ja Väläys! Särkevät aitoja, purevat riimuja ja toistensa loimia. Monesti on saatu jokapäiväisille konnuuksille nauraa, mutta joskus on myös ajateltu, että olisi muutakin tekemistä kuin korjata kaksikon jälkiä, Koskinen päivittelee.

Edward Alen bravuuri on avata Twinquitin tarhaloimen soljet.

– Siinä ruuna on oikein mestari. Ja se osaa myös kuljettaa kaverin kumisen ruokakupin kauas ulottuvilta, Koskinen hekottelee.

Uudenvuoden aikoihin kaksikko sai tarhaansa sisällä täysinpalvelleen joulukuusen. Ei aikakaan, kun kuusesta oli tempomisen jälkeen pelkkä ranka jäljellä. Epäselväksi jäi, kumpiko köydenvedon voitti.

Koskinen korostaa, että vaikka Edward Alella riittää tempauksia, se ei ole luonteeltaan ilkeä vaan ennemmin sosiaalinen ja leikkisä. Henkinen nuoruus on merkittävä syy siihen, että 2,5 vuoden takainen Suomen mestari pystyy vielä 12-vuotiaana kilpailemaan huipulla.

Hyvä terveystilanne on myös vankka perusta. Urheiluvammat eivät ole kiusanneet viime vuosina kuten nuorempana. Kyseessä on selväravinen juoksija, joka selvittää kaikenlaiset olosuhteet kilpailuissa.

– Ruuna on tosi innokas lenkkeilemään. Eikä sitä todellakaan tarvitse metsästää kiinni, kun ollaan lähdössä raveihin. Päinvastoin, aina kun ajetaan autolla pihaan, Edward Ale on ensimmäisenä portilla ja tuumii että lähdettäisiinkö johonkin. Raveissa hevonen on hienokäytöksinen ja palkitseva työkaveri.

Minä en ole tehnyt mitään, tuntuu Edward Ale tuumivan kotitarhassaan Lappajärvellä.

Lappeenrantalaisen Harju Trot oy:n omistaman 12-vuotiaan hevosen kilpailuoikeus Suomessa päättyy tänä vuonna. Tämä kausi on suurella todennäköisyydellä sen viimeinen, ellei sitten käy niin, että Pohjoismaiden ravikilpailusäännöt yhdistyvät odotettua nopeammin. Ruotsissa ja Norjassa lämminveriset saavat kilpailla vielä 13-vuotiaanakin.

– Ymmärrän täysin, että raja pitää vetää johonkin ja tämä on todennäköisesti viimeinen kausi. Toisaalta jos hevonen on terve, en pidä mahdottomana ajatuksena, etteikö sillä voisi kilpailla myöhemminkin. Edward Alen viime vuosi meni hienosti ja tämäkin on alkanut kivasti. Ruunan etu on, että sillä on suhteessa vähän startteja (108) moneen ikätoveriin verrattuna.

Urallaan noin 500 000 euron voittosumman kasanneen Edward Alen tuorein startti on viime lauantailta Turusta. Se kiri vahvasti avoimen lähdön kakkoseksi talven lämminverihallitsijan T.Rexin jälkeen.

[video][/video]

Kausi jatkuu lauantaina Kavioliigan osakilpailussa Vermossa. Edward Ale on taas yksi T.Rexin kovimmista haastajista, varsinkin kun arpaonni heitti nopean avaajan ykkösradalle. Ohjissa jatkaa Ari Moilanen.

– Tässä välissä hevosta on liikuteltu kevyesti, mutta sitä ei ole valmennettu, kun starttiväliä tulee vain viikko. Ruuna on aina ollut terävämpi lyhyellä välillä. Ennakkoasetelmat määräävät näitä lähtöjä paljon, joten ainakin näin etukäteen näyttää kivalta.

Koskinen on huomioinut myös kolmen viikon päästä ajettavan Kavioliigan Grand Prix -lähdön. Kauden toinen GP ajetaan Lahden Jokimaalla 20 000 euron ykköspalkinnolla ja tuplapisteillä. Edward Ale on tällä hetkellä jakson pistetilanteessa viidentenä. Yhdeksän parasta saa suoran GP-paikan.

– GP:tä on pidetty silmällä ja se on ohjelmassa, jos palaset loksahtavat sopivasti kohdalle ja pisteet riittävät. Mutta sen kummemmin ei enää tähtäillä tiettyihin kisoihin. Lähtöjä riittää ja kilpaillaan sopivin välein hevosen ehdoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?