Dramaattiset laukat pinnassa Kavioliigassa – työmies Koskelan Akseli heilutti tahtipuikkoa

Julkaistu:

Toto75
Koskelan Akselin ravivarmuus oli kovassa huudossa Lappeenrannan Kavioliiga-raveissa.
Vaikka Lappeenrannan Kavioliigaan osallistui vain kuusi hevosta, dramatiikkaa nähtiin enemmän kuin laki sallii. Vain kaksi kilpailijaa selvitti 2100 metrin matkan ilman laukka-askeleita.

Voittajaksi selvisi Koskelan Akseli, jonka valttikortit ovat nopeus ja ravivarmuus.

Kun lujaa kiihdyttäneet suursuosikki Välähdys ja kilpapaussilta palannut Polara laukkasivat lähes yhtä jalkaa heti kiihdytyksessä, Koskelan Akseli pääsi hallitsemaan juoksua mielensä mukaan kärkipaikalle.

Kun Jukka-Pekka Kauhasen suojatilta irtosi verkkaisen matkavauhdin jälkeen räväkkä 21,5-vauhtinen loppukiri, se viiletti maalisuoraa omilla teillään. Välähdys paikkasi laukkansa nousemalla kakkossijalle.

Muut laukanneet kilpailijat olivat maalisuoran alussa voittajan kannoilta kompuroinut Tee Wee Paroni ja toisen radan letkaa vetänyt Rokin Maxi.

Kauhanen kertoi, että talviolosuhteet sopivat hyvin Kavioliigan sankarille.

– Koskelan Akseli tykkää kylmemmistä ilmoista, joilla sen henki kulkee paremmin. Sitä treenataan paljon järven jäällä, muttei Lappeen rata tänään samalla tavalla jääpintainen ollut. Sen sijaan ensi lauantaina Kuopiossa on jäärata, joten tervetuloa vain sinne, iisalmelainen Kauhanen toivotti hymyssä suin kilpakumppaneilleen.


Maltillinen kilpailuttaminen on myös Koskelan Akselin kovan vireen takana.

– Hevosella on ajettu usein viikon välein, mutta koska sille ei ole annettu starteissa kovia reissuja, sen kunto on mennyt eteenpäin. Ruuna kasvaa luokalla, kun se pääsee juoksemaan tällä tavalla rauhassa muiden edellä. Jos sitä hiillostetaan koko ajan rinnalla, sen henkinen kantti joutuu koetukselle, Kauhanen sanoi.

Valmentaja kehui Koskelan Akselin palvelualttiutta.

– Ruuna on todellinen symppishevonen ja oikea työmies, joka on aina valmis lähtemään hommiin.

Vaikka Polaran paluu tositoimiin vesittyi hylkäykseen pitkästä laukasta, valmentaja Antti Tupamäki oli positiivisin mielin kilpailun jälkeen varikolla.

– Ruunalla oli ihan erilaiset menohalut kuin ennen taukoa. Vaikka hevonen laukkasi paineissaan, siitä jäi tänään positiivinen kuva. Ensi lauantaina jatketaan Kuopiossa, Tupamäki kertoi.

Tuurit kääntyivät

Kovimman lämminverilähdön ratkaisu tapahtui pitkälti ensimmäisen takasuoran lopussa, missä Ice Wine laski Ricoconen eteensä keulapaikalle.

Ice Wine spurttasi maalisuoralla ahnaasti, mutta Olli Koivusen ajamalta johtohevoselta löytyi myös kosolti ruutia ja se pystyi vastaamaan uhkaajalleen 10,5-vauhtisessa kirikamppailussa. Thai Profit nousi takaa tuulispäänä kärkikaksikon tuntumaan.

– Ravit menivät hevosiltamme vähän niin ja näin aikaisemmissa lähdöissä. Muun muassa yksi 1,7-kertoiminen suosikki (Le Mirage) laukkasi lähtöön, ja sen sai ajaa heti talliportista ulos. Onneksi päivä päättyi sentään näin, Koivunen myhäili voittajaseremonioissa päätöslähdön jälkeen.

– Ricocone oli superhyvä tänään. Hevonen piti ajaa voimalla kärkeen, mutta onneksi se ei painanut lopussa.

Lämminveristen toiseksi kovimman lähdön luonne muuttui täysin, kun jättisuosikki Stonecapes Picasso vetäytyi starttiviivalta heikosti sujuneen lämmityksen johdosta.

Tämän jälkeen keulaspesialisti Luxorious Lord pääsi mielipaikalleen keulaan, mistä se sooloili ylivoimavoiton Hannu Torvisen ajamana.

Yhdeksänvuotias Luxorious Lord on valmentaja Jaakko Salmisen perheelle tärkeä hevonen.

– Kun rahaa tarvitaan, ruuna tasoittaa aina pankkitiliä. Meillä on neljä hevosta, ja sinne ne rahat menevät, mistä tulevatkin, Salminen kertoi.

Ajatukset linnunradan takana

Ville Tonttila tarjosi pelaajille jääkylmää vettä niskaan kannustamalla ainoastaan 0,4 prosenttia Toto75-pelissä rastitun Ranch Pronton voittoon avauskohteessa. Valjakko tarkkaili matkalla takajoukossa, mistä sen kiri oli selvästi lennokkain maalisuoralla.

Kun valmentaja Erik Skutnabbin puolisolta Brita Flanderilta tentattiin, oliko voitto yllätys Ranch Pronton taustaleirille, hänen vastauksensa oli kaksijakoinen.

– Juu ja ei. Hevonen on ollut kunnossa, mutta sillä on ollut huonoa tuuria starteissa. Olemme odottaneet, että se pärjäisi, mutta voitto tällaisessa korkeamman profiilin lähdössä kyllä yllätti, Flander myönsi.

Flander kertoi, että Lappeen superyllättäjä on veikeä hevonen, joka elää omissa maailmoissaan.

– Ruuna on kamalan kiltti, mutta sen ajatukset ovat linnunradan toisella puolella. Se esimerkiksi näkee kaikenlaisia omia juttujaan, Flander myhäili.

Kovalla voittoprosentilla kilpaileva Piirron Tuisku piti jälleen pintansa, vaikkei pystynyt aivan parhaimpaansa.

Timo Tuomisen suojatti sai vetää keulassa kierroksen hiljaa ja lisäsi lopussa höyryä sitä mukaan kuin vastustajat haastoivat. Vahva Sykloni oli voittajan rinnalta urhea kakkonen.

– Hevonen oli tänään muuten hyvä, mutta se oli maalisuoralla napakalla radalla epävarma. Piti ajaa lopussa kieli keskellä suuta, jottei tulisi laukkaa. Piirron Tuisku on nopea ja hyvällä radalla aika ravivarmakin, Tuominen selvitti.

Oikea Toto75-rivi, Lappeenranta 25.1.

Toto75-1: 10 Ranch Pronto

Toto75-2: 10 Kilponen

Toto75-3: 15 Edward Sisu

Toto75-4: 4 Lady Nightingale

Toto75-5: 4 Piirron Tuisku

Toto75-6: 3 Luxorious Lord

Toto75-7: 1 Ricocone

Seitsemän oikein -voitto-osuus 35089,96 euroa. Kuusi oikein 65,50 ja viisi oikein 3,39 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt