Konkariohjastajaa kysyttiin yllätyspuhelussa takaisin superravurin kärryille – ”Hienoja hetkiä on koettu”

Julkaistu:

Kavioliiga
Kun Välähdyksen ohjaksia tarjotaan ammattilaiselle, vastaus putoaa kuin apteekin hyllyltä.
Äänekoskelainen raviammattilainen Harri Kotilainen sai viime viikolla mieluisan puhelun.

Välähdyksen valmentaja Ville Korjus tarjosi hänelle huippuhevosensa ohjia ensi lauantain Lahden ravien Kavioliiga-lähtöön.

– Kysyin puhelun aluksi Harrilta, että onko hän menossa ohjastamaan Lahteen. Harri vastasi, että menee, jos tarvitsee. Eipä siinä sen enempää tarvinnut asiaa vatvoa, Korjus kertoo.

Kotilainen oli otettu Korjuksen soitosta. Hän on aikaisemmin ajanut suomenhevosten terävimpään eliittiin viime vuodet kuuluneella Välähdyksellä yhdeksän starttia.

Kaksikon yhteisestä viime kisasta on kuulunut kuitenkin jo 15 kuukautta.

– Välähdys on mahtava hevonen, jota on taas todella mukava päästä ajamaan, Kotilainen sanoo.

Laukka ei pelota

Äänekoskelaisella ohjastajalla on rutkasti hyviä kokemuksia Korjuksen suojatista.

– Mailin lähdön voitto Rovaniemen kuninkuuskilvassa tulee ensimmäisenä mieleen, mutta muitakin hienoja hetkiä on koettu. Niitä olvat olleet ainakin PM-voitto ja Välähdyksen upea taistelu Costelloa vastaan Nordic Kingissä, Kotilainen muistelee.


Vaikkei Kotilainen ole ajanut Välähdystä yli vuoteen, hän on seurannut tarkasti ohjastajauransa parhaan suomenhevosen otteita sivusta.

– Lähden ajamaan Lahden lähtöä mielenkiinnolla ja luottavaisena. Välähdykselle tuli viime vuonna useita alkulaukkoja, mikä tietysti vähän mietityttää, mutta se oli niin ravivarman oloinen ajamissani starteissa, etten etukäteen ala pelätä hyppyä.

Välähdys on laukannut yhdessä Kotilaisen ajamassa kilpailussa.

– Sekään ei johtunut niin hevosesta, vaan pikemminkin radasta, joka ei täysin sopinut oriin kengitykselle, ohjastaja muistelee laukan syytä.

Ajokielto esteenä

Viime vuonna Korjus oli neljää Mika Forssin ohjastamaa lähtöä lukuun ottamatta itse hevosensa ohjissa.

Välähdyksen kaksi tuoreinta starttia ovat Forssin ajamia, mutta Ruotsiin loppuvuonna muuttanut tähtikuski ei tule kilpailemaan Lahteen.

Koko 2010-luvun ajajaliigaa dominoinut Forss on kertonut osallistuvansa enää hyvin harvoin Suomen raveihin.
– Minun oli alun perin tarkoitus ajaa Välähdystä lauantain lähdössä, mutta terveysmurheet ovat vähän esteenä. Kantapääni on ollut tosi kipeänä ja särkyä on tullut selkäänikin, kun on pitänyt liikkua epänormaalisti, Korjus valaisee.

Korjus kertoo, ettei hänen kantapäässään näkynyt kuvauksissa murtumia.

– Jonkinlainen luupiikki siellä ehkä on, ja olen menossa vielä hoidattamaan sitä. Koska apunani ollut naapuri särki vielä polvensa ja on myös jalkapuolena, tarvitsin Lahteen kolmannen miehen apua, Korjus tarkentaa kuskikuvioitaan.


Kavioliiga jatkuu Lahden jälkeen jo seuraavana viikonloppuna Tampereen Toto75-raveissa. Siellä ei Kotilaista kuitenkaan Välähdyksen rattailla nähdä.

Ohjastajalla alkaa samana päivänä kahden viikon ajokielto, joka langetettiin hänelle joulukuun lopussa Kuopion raveissa. Syynä oli sääntöjen vastainen kaista-ajo.

Kuka on Tampereella kolmas varamiehesi, kun Forsskin on Ruotsissa?

– On siitä vähän Mikan kanssa juteltu, mutta katsotaan sitten, miten käy. Suunnitelmissa on, että Välähdys jatkaa näissä Kavioliigan lähdöissä Lahden jälkeenkin.

Valjaat jäykistivät

Tämä talvi poikkeaa täysin kotkalaishevosen aikaisemmista talvista. Välähdys on ennen joka vuosi viettänyt useiden kuukausien kilpailutauon.

– Joku lyhyempi talvipaussi oli tänä vuonnakin tarkoitus pitää, mutta koska lunta ja kunnon talvea ei ole näköpiirissä, jatketaan kilpailemista oriin vireen mukaan. Meillä on ainakin samanlaiset kelit kuin syyskuussa, Korjus huomauttaa.


Valmentaja kertoo, että ilmojen lisäksi Välähdyksen ikä ja penkin alle mennyt viime kesä ovat vaikuttaneet sen kilpailuohjelmaan.

– Koska Välähdys on jo 11-vuotias, sille ei ole ideologiani mukaan enää tarvetta antaa samanlaista taukoa kuin nuoremmille hevosille. Lisäksi heikosti sujunut kesäkausi on lisännyt kilpailuintoa.

Laukat eivät kiusanneet Välähdystä enää viime vuoden päätöskilpailuissa. Se voitti ne puhtaasti.

– Epäilen, että Välähdyksen lavat menivät alkukaudella jumiin uusista valjaista, minkä takia se laukkaili.

– Hevoselle vaihdettiin takaisin vanhat valjaat ja sitä hierottiin, mutta ehkä laukat olivat jo vähän jääneet sen päähänkin syksyn lähdöissä.

Varsa toi paineita

Vaikka treenikelit eivät ole Etelä-Suomessa kaksiset, Korjuksen mukaan Välähdyksen kunto on pysynyt hyvänä lauantain starttia varten. Yksi asia valmentajaa kuitenkin arveluttaa.


Hän on ostanut Välähdyksen viime vuonna syntyneestä 61 varsasta kaksi. Varsoista toinen muutti vasta hiljattain samaan talliin ja sekoitti isänsä ajatukset.

– Välähdys oli välillä jo aika rauhallinen, mutta muuttui kahjoksi varsan tulon jälkeen. Ori on niin viriili, että haluaa astua kaikki poninkin kokoiset hevoset, joten paineita sillä on taas riittänyt, Korjus mainitsee.

Lahden starttiviivalla selviää, onko Kotkan hurjimukselle kertynyt jopa liikaa virtaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt